17.04.2018 13:30

Dost stopt bij Oranje met één interlandtreffer op zak

Bas Dost stopt per direct bij het Nederlands elftal. De aanvaller was bij het debuut van Ronald Koeman nog de diepe spits van het Nederlands elftal. Tegen Engeland kwam hij er niet aan te pas, terwijl Dost bij zijn club Sporting CP aan de lopende band scoort. Precies dat is het verhaal waarom hij bedankt voor Oranje.

Na het debuut in 2015 speelde de 28-jarige Dost de afgelopen drie jaar maar achttien interlands, waarin hij één doelpunt maakte. Voor in potentie dé spits van het Nederlands elftal valt dat erg tegen. Zeker omdat Dost in die drie jaar wel veel speelde én scoorde bij zijn clubs. Bij VfL Wolfsburg en Sporting speelde hij 69 competitiewedstrijden en daarin scoorde hij liefst 67 keer. Bij het Nederlands elftal komt het er niet uit.

Gestopt
Dost heeft pijn in zijn hart om de beslissing, maar denkt de juiste keuze te hebben gemaakt. De doorslag vond plaats na het treffen met Engeland: "Het gevoel dat ik ermee wilde stoppen, heb ik heel lang weggedrukt. Zoiets doe je niet, vond ik", laat hij weten in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Dat ik me een week lang echt verrot gevoeld heb, heeft de doorslag gegeven. Het is niet goed gelopen bij het Nederlands elftal. Om wat voor reden dan ook. Ik ben op het moment gekomen dat ik zeg ‘tot hier en niet verder." Het werkt gewoon niet."

De spits snapt zelf ook niet waarom hij op clubniveau regelmatig tot scoren komt, maar bij Oranje vaak teleurstelt. "Het is gewoon moeilijk te begrijpen dat het er nooit uitkomt. Dat is ook frustrerend. De week voor de wedstrijd tegen Engeland geef ik tegen Rio Ave een assist en scoor ik. Als je dat vergelijkt met die interland, dan zie je een heel andere speler."


Klik hier of op de foto om naar de statistieken van de Nederlanders in het buitenland te gaan.

Balverlies
In het 5-2-3-systeem van het Nederlands elftal tegen de Engelsen (de laatste interland van Dost) begon hij als diepste spits, maar werd hij na 66 minuten naar de kant gehaald voor Wout Weghorst. Dost grossierde in balverlies en viel volledig uit de toon in vergelijking met zijn ploeggenoten. Het spel van Oranje was niet best, maar Dost leed wel erg veel balverlies. Hij was in de eerste helft de enige veldspeler, van zowel Nederland als Engeland, die geen geslaagd passingspercentage van minimaal 70% haalde. Dat van de spits lag op 36%.

Dodelijk voor het doel
De grootste kracht van Dost is ook niet het meevoetballen, maar zijn dodelijkheid in het strafschopgebied. Dost maakte in zijn laatste zeshonderd minuten voor het Nederlands elftal één doelpunt, bij Sporting waren dat er liefst tien in zeshonderd minuten.

Het mes sneed dan ook aan twee kanten. Dost imponeerde niet als hij speelminuten kreeg in Oranje, maar het vertrouwen van de bondscoaches was ook erg laag. De basisplaats tegen Engeland was pas zijn vierde in het shirt van Oranje, de veertien overige interlands bereikte hij via invalbeurten. Dost speelde maar drie volledige wedstrijden voor het Nederlands elftal.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner