29.04.2018 09:00

De ongekende Eredivisie-ontknoping van 2007

Op de laatste speeldag van het seizoen 2006/2007 konden AZ, Ajax en PSV nog kampioen van Nederland worden. Na een ongekende ontknoping liet AZ de titel door de vingers glippen, kwam Ajax één doelpunt tekort en stond PSV met de schaal.

Het AZ van trainer Louis van Gaal ging als koploper speelronde 34 in en had alles in eigen hand. Een zege op SBV Excelsior zou de Alkmaarders kampioen maken. Bij mogelijk puntenverlies van AZ stonden Ajax (uit bij Willem II) en PSV (thuis tegen Vitesse) als runner-ups in de startblokken om de koppositie over te nemen.

De wedstrijd van AZ tegen SBV Excelsior verliep dramatisch voor de koploper. Doelman Boy Waterman kreeg binnen twintig minuten een rode kaart en de strafschop werd verzilverd door Luigi Bruins. Met een man minder kreeg AZ de achterstand niet omgedraaid in een voorsprong: 3-2 nederlaag.

Ondertussen werd het ene doelpunt verschil in het voordeel van Ajax omgezet in een voordeel voor PSV. PSV won met 5-1 van Vitesse, terwijl Ajax met 'maar' twee doelpunten verschil won van Willem II: 0-2. Zo ging PSV de laatste speelronde in als nummer drie, maar stond het negentig minuten later aan kop van de Eredivisie.