07.04.2018 10:32

Nederland loopt na EK warm voor de Leeuwinnen

Voor het oog van ruim 30.000 toeschouwers schitterden de OranjeLeeuwinnen vrijdagavond in de WK-kwalificatie. Bij het toeschouwersrecord verpletterde Nederland de bezoekers uit Noord-Ierland: 7-0. Het Nederlandse publiek heeft na het EK de weg naar het stadion gevonden.

Het werd een feestavond in het Philips Stadion. Nooit eerder kwamen er zoveel fans naar een wedstrijd van de dames van het Nederlands elftal. Lieke Martens (2x), Vivianne Miedema, Sherida Spitse (2x), Shanice van de Sanden en een Iers eigen doelpunt zorgden voor een monsterscore. Het recordaantal toeschouwers kreeg waar voor het geld.

Sinds het succesvolle EK in Nederland staan de OranjeLeeuwinnen op de kaart. De ploeg van trainster Sarina Wiegman won het toernooi voor volle stadions, maar de capaciteit was nog nooit eerder zo groot als vrijdagavond. Het Philips Stadion was volledig uitverkocht, waardoor er voor het eerst in de geschiedenis meer dan 30.000 toeschouwers aanwezig waren.

Voor het EK waren dergelijke bezoekersaantallen bij de OranjeLeeuwinnen vrijwel ondenkbaar. Bij de uitzwaaiwedstrijd op Het Kasteel tegen Wales (5-0) konden de fans de ploeg voor de laatste keer voor het toernooi in actie zien, maar waren er maar 3.860 fans aanwezig. De wedstrijd daarvoor tegen Oostenrijk (3-0) in Deventer waren er maar net 3.000 toeschouwers.

Het succes op het EK is de motor achter de enorme opmars van de OranjeLeeuwinnen. Alle wedstrijden op het toernooi werden gewonnen, alle wedstrijden waren ook uitverkocht. En die trend bleef ook na het EK aanhouden. Voor de WK-kwalificatie werd al eerder thuis aangetreden tegen Noorwegen (1-0) en Ierland (0-0), met al een flinke toestroom aan toeschouwers. In Groningen tegen Noorwegen kwamen 20.980 fans naar de wedstrijd, in Nijmegen in De Goffert was het stadion met de 11.120 fans nagenoeg uitverkocht.

De KNVB zag dat het mogelijk was om met het Nederlands elftal naar grotere stadions uit te wijden. Het Philips Stadion werd het decor voor de wedstrijd tegen Noord-Ierland en de fans maakten gretig gebruik van die kans. Het uitverkochte huis zorgt voor een toeschouwersrecord voor de OranjeLeeuwinnen. De locatie voor de volgende thuiswedstrijd, 12 juni tegen Slowakije, is nog niet bekend.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner