10.04.2018 11:30

Lozano volgt spoor Kežman in uitstekend debuutjaar

Hirving Lozano bracht afgelopen weekend seizoen zijn doelpuntentotaal op vijftien treffers in de Eredivisie tijdens het 2-3 gewonnen duel met AZ Alkmaar. Daarmee is de vleugelaanvaller van PSV de eerste speler sinds Mateja Kežman (2001) die dat aantal bereikt in zijn debuutseizoen in de Eredivisie.

Kežman is nog altijd de topscorer van PSV deze eeuw in de Eredivisie. De Servische spits was in Eindhoven een goalgetter van ongekende status, want in 122 competitieduels ramde hij 105 keer een bal tegen de touwen. Hij had gemiddeld slechts 1,2 wedstrijden in de Eredivisie nodig om tot scoren te komen. Geen enkele andere PSV-speler van deze eeuw kan dezelfde cijfers overbruggen. Ook in zijn eerste seizoen liet hij direct van zich gelden, want Kežman eindigde het seizoen 2000/2001 op 24 doelpunten

De doelpuntenmachine bleef vervolgens nog drie seizoenen in Eindhoven, alvorens hij verkaste naar Chelsea FC. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de PSV-supporters ook zo lang van Lozano kunnen genieten. De Mexicaanse dribbelaar kwam begin dit seizoen over van CF Pachuca voor een bedrag van ongeveer acht miljoen euro. Zijn indrukwekkende eerste seizoen heeft direct voor belangstelling gezorgd van de Europese topclubs, die regelmatig in het Philips Stadion op de tribune zitten. 

Beste gemiddelde
De vijftien doelpunten van Lozano zorgen ervoor dat hij tweede staat op de topscorerslijst in de Eredivisie. Ook Wout Weghorst trof al vijftien keer het doel. Alleen Willem II-aanvaller Fran Sol wist vaker het net te vinden. Steven Berghuis, Alireza Jahanbakhsh en Marco van Ginkel volgen achter Lozano en Weghorst met veertien treffers. Van deze veelscorende spelers is Lozano degene met het beste gemiddelde (0,6 doelpunten per duel), mede omdat hij een aantal wedstrijden moest laten schieten vanwege schorsingen. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner