11.04.2018 22:45

Maximale diversiteit qua landen in het miljardenbal

Real Madrid en FC Bayern München bereikten woensdagavond ten koste van respectievelijk Juventus en Sevilla FC de halve finale van de Champions League. Samen met de eerder geplaatste ploegen AS Roma en Liverpool FC zijn zij de beste vier ploegen van Europa.

Zodoende zijn Spanje, Duitsland, Italië en Engeland vertegenwoordigd in de halve eindstrijd van het miljardenbal. De laatste keer dat er vier verschillende landen actief waren bij de beste vier ploegen was begin dit decennium. In het jaar dat Wesley Sneijder met Inter de Champions League won (seizoen 2009/2010), stonden ook FC Barcelona, Olympique Lyon en Bayern München in de halve eindstrijd. 

Zeldzaam verlies Real
Met de ongelooflijke stunt van AS Roma in gedachte maakte Juventus zich vol goede moed op voor eenzelfde prestatie. Via Mario Mandžukić was de aanzet goed, met een koptreffer na twee minuten. Toen de Kroaat voor rust ook voor de tweede maakte, hing een huzarenstukje in de lucht in het Santiago Bernabéu. De achterstand werd vervolgens helemaal ongedaan gemaakt door Blaise Matuidi: 0-3.

Toch kwam het niet zover dat Juventus de halve finale bereikte, want diep in blessuretijd scoorde Real Madrid de belangrijke treffer via Cristiano Ronaldo. Wel verloor Real Madrid voor het eerst in drie jaar tijd een thuisduel in de Champions League. In maart 2015 wist Schalke 04 namelijk 3-4 te winnen in Madrid, onder meer door twee treffers van Ajacied Klaas Jan Huntelaar.

Voor Ronaldo was het een speciaal duel, want de all-time topscorer van de Champions League speelde zijn honderdvijftigste wedstrijd in het shirt van De Koninklijke. De Portugees, bezig aan zijn beste kalenderjaar ooit voor Real Madrid, staat met die club voor de achtste keer op rij in de halve finale van het miljardenbal.

Pover Sevilla
Bayern München had in eigen stadion weinig moeite Sevilla FC van zich af te houden. De Spanjaarden moesten een 2-1 verlies uit de heenwedstrijd zien weg te poetsen, maar was daar nooit dichtbij. In de Allianz Arena eindigde het in een 0-0 gelijkspel. Met de halve finale plaatsen voor Real Madrid en Bayern München zijn de twee ploegen die het vaakst de laatste vier van de Champions League halen, weer van de partij. Real Madrid is daarmee recordhouder, met een aanwezigheid van 29 keer in de halve finale. 

Meeste Champions League/Europa Cup 1 halve finale plaatsen:

  • 29 keer halve finale - Real Madrid
  • 19 keer halve finale - Bayern München 
  • 15 keer halve finale - Barcelona
  • 12 keer halve finale - AC Milan, Juventus, Manchester United
  • 10 keer halve finale - Liverpool FC

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner