13.04.2018 10:00

De 5: meest talentvolle trainers op de Europese velden

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Volgens het Britse medium FourFourTwo zijn dit de grootste trainerstalenten van dit moment op de Europese velden. 

1: Domenico Tedesco - Schalke 04
De pas 32-jarige Tedesco behoedde Erzgebirge Aue voor degradatie naar het derde niveau en dat was voor de clubleiding van Schalke reden genoeg om hem in de zomer van 2017 aan te stellen. Een gewaagde maar uitstekende keuze, want de ploeg uit Gelsenkirchen heeft geruisloos de tweede plaats in de Bundesliga ingenomen, boven clubs als Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen en RB Leipzig. Technisch Directeur Christian Heidel geeft jonge trainers graag de kans en opperde voorheen al Jürpen Klopp en Thomas Tuchel als trainer van 1. FSV Mainz toen hij daar werkzaam was. Tedesco was nooit profvoetballer en werkte niet lang geleden nog bij Mercedes.

2: Pablo Machín - Girona FC
Toen Machín (43) in 2014 voorkwam dat Girona uit de Segunda División degradeerde, zette hij de weg omhoog in met die club. In 2015 en 2016 liep hij met de Spaanse ploeg net de play-offs voor promotie mis, maar vorig seizoen lukte het de Catalanen wel te promoveren naar de Primera División. In het eerste seizoen op het hoogste niveau presteert het ongelooflijk knap, want Girona bezet momenteel de achtste plaats. Het heeft slechts twee punten minder dan kwartfinalist van de Champions League Sevilla FC. Van Machín kunnen we verwachten dat hij op korte termijn een mooie club gaat trainen.

3: Florian Kohfeldt - Werder Bremen
Toen Werder Bremen trainer Alexander Nouri in oktober van dit seizoen ontsloeg, stond de club er zeer belabberd voor in de Bundesliga. Na tien wedstrijden had het nog geen enkel duel gewonnen en stond Werder Bremen met slechts vijf punten voorlaatste. Nu, twintig wedstrijden later, is de ploeg uit Bremen mede door negen overwinning gestegen naar plaats twaalf. De gevreesde degradatiezone is allang geen issue meer voor de club uit Noord-Duitsland. Met zes zeges sinds de winterstop is het zelfs de vierde best presterende ploeg uit de Bundesliga. De 35-jarige Kohfeldt had nul ervaring met het trainen van eerste elftallen, voorheen was hij enkel in de jeugd van Werder Bremen werkzaam. 

4: Erik ten Hag - Ajax
Het Engelse medium roemt Ten Hag vanwege zijn onorthodoxe Nederlandse trainingsmethodes en vindt het een natuurlijk proces dat hij trainer bij Ajax is geworden. Dat kwam mede door zijn Pep Guardiola-principes die hij leerde bij Bayern München als trainer van het tweede elftal en implementeerde bij FC Utrecht. Bij Ajax kreeg de oefenmeester in de winterstop het vertrouwen, omdat Marcel Keizer niet goed genoeg werd geacht door de Amsterdamse clubleiding. De 48-jarige Ten Hag werd mede aangesteld om dit seizoen kampioen nog te worden. Hoewel er op papier een kans is, lijkt concurrent PSV met nog vier duels te gaan met die eer te strijken. 

> Lees hier alles over de topper én het kampioensduel tussen PSV en Ajax <

5: Ivan Leko - Club Brugge
Een hoop supporters zagen het niet zitten in Leko toen hij afgelopen zomer als trainer van Club Brugge werd aangesteld. Ze zaten flink mis, blijkt nu. Onder leiding van de veertigjarige Kroaat speelde de ploeg van onder meer Stefano Denswil, Ruud Vormer, Jordy Clasie en Kenneth Vermeer met afstand het beste voetbal van de competitie. De resultaten? Eveneens heel goed, want Club Brugge staat fier bovenaan in de play-offs voor het kampioenschap.

> Lees hier het artikel 'Einde seizoen voor Brugge's Speler van de Maand' <

Ook Miguel Cardoso (Rio Ave), Luis Pimenta (IF Brommapojkarna), Sergej Semak (FK Ufa), Adi Hutter (Young Boys) en Christophe Pélissier (Amiens SC) werden genoemd in het Britse artikel als zeer talentvolle trainers.

De laatste 5:
Geweldig ontwikkelde huurspelers in Eredivisie
Verwachte promovendi naar topcompetities
Laatste debuten van voorgangers Koeman
Jongste Eredivisie-debutanten dit seizoen
De wereldwijde voetbalclubs van Red Bull


Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner