17.04.2018 08:30

In dit scenario is FC Twente woensdag gedegradeerd

Na de verliespartij van FC Twente tegen ADO Den Haag (2-1) wordt de situatie van de Tukkers steeds penibeler. Met nog drie wedstrijden te gaan is de achterstand op Sparta en Roda JC respectievelijk vier en zes punten. Aankomende woensdag kan het doek definitief vallen. 

De ploeg is namelijk afhankelijk van het resultaat van Sparta en Roda JC. Beide teams treden woensdagavond in eigen stadion aan, tegen respectievelijk NAC Breda en PSV. Roda JC heeft genoeg aan een gelijkspel tegen de feestvierende PSV'ers en bij winst van de Rotterdammers degradeert FC Twente naar de Jupiler League, mits het zelf dinsdagavond in eigen stadion verliest van PEC Zwolle. Sparta en Roda komen dan allebei op 27 punten, een puntenaantal dat FC Twente in de resterende twee wedstrijden niet meer kan inhalen. 

Laagterecord
De kans dat FC Twente onderuitgaat is aannemelijker dan dat het met drie punten van het veld stapt, want de laatste zege is alweer vijf maanden geleden. NAC werd destijds met 1-2 verslagen. In alle gevallen heeft FC Twente zelf een goed resultaat nodig tegen de ploeg van John van 't Schip. Maar ook als het wint en de resterende twee Eredivisie-duels eveneens met een zege afsluit, gaat de landskampioen van 2009/2010 het seizoen afsluiten met een laagterecord. Ondanks de eventuele maximale score die de ploeg nog kan halen, zal het altijd onder de laagste score ooit uit de clubgeschiedenis blijven.

Onder leiding van René Hake, Gertjan Verbeek en Marino Pušić sprokkelde FC Twente tot op heden twintig punten bij elkaar in de Eredivisie. Dat kunnen er in totaal 29 worden, wat (omgerekend naar het driepuntensysteem) minder is dan de 32 punten die de ploeg in 1982/1983 behaalde. Dat seizoen is tot nu qua punten het diepterecord. FC Twente hield destijds NAC Breda en NEC Nijmegen onder zich, maar degradeerde desondanks naar het tweede niveau. 

Als we kijken naar de laatste vijf seizoenen, haalde de nummer zeventien van de Eredivisie gemiddeld 28,2 punten. Dat betekent dat FC Twente statistisch gezien drie keer móét winnen om directe degradatie zien te voorkomen, al is het dan alsnog afhankelijk van Sparta en Roda JC. Kan FC Twente het vege lijf nog redden? We weten het woensdagavond.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner