21.04.2018 23:18

Spaanse bekerhegemonie in groot contrast met KNVB beker

FC Barcelona won zaterdagavond de Spaanse bekerfinale met 5-0 van Sevilla. De Catalanen legden daardoor beslag op de vierde opeenvolgende Copa del Rey. In Nederland gaat het er heel anders aan toe: de KNVB beker wordt juist gekenmerkt door de verschillende winnaars.

Via doelpunten van Luis Suárez (2x), Lionel Messi, Andres Iniesta en Philippe Coutinho werd er een grote score neergezet in de finale. FC Barcelona heerst in de Copa del Rey. De laatste vier edities werden gewonnen en de laatste tien seizoenen ging de beker zes keer naar Barcelona.

Hoe anders is het in Nederland. De laatste negen seizoenen leverden negen verschillende winnaars op. Vitesse, Feyenoord, FC Groningen, PEC Zwolle, AZ, PSV, FC Twente, Ajax en sc Heerenveen wonnen de beker. Zondagavond mag er eindelijk een ploeg een tweede bekerwinst bijschrijven, aangezien AZ en Feyenoord allebei de beker al wonnen het afgelopen decennium.

Rondje langs de Europese velden
De Copa del Rey en de Eredivisie vormen de twee uitersten in de tien grootste competities in Europa. De onderstaande ploegen wonnen het nationale bekertoernooi het vaakst in de afgelopen tien jaar.

  1. Copa del Rey: FC Barcelona - 6
  2. Kubok (Oekraïne): Shakhtar Donetsk - 6
  3. DFB-Pokal: Bayern München - 5
  4. Coupe de France: Paris Saint-Germain - 4
  5. Kubok (Rusland): CSKA Moskou - 4
  6. FA Cup: Arsenal & Chelsea - 3
  7. Coppa Italia: Juventus - 3
  8. Taça: FC Porto - 3
  9. Türkiye Kupasi: Galatasaray - 3
  10. Beker van België: Standard Luik - 3
  11. KNVB beker: AZ of Feyenoord: 2

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner