29.04.2018 22:36

Kampioensfeest Barça betekent degradatie Seedorf

Na afloop van Deportivo La Coruña - FC Barcelona was er feest en diepe teleurstelling. Barça won en kroonde zich tot kampioen van Spanje, maar die zege betekende ook de degradatie van Clarence Seedorf's Deportivo.

Met nog drie wedstrijden in de Primera División is het zowel bovenaan als onderin de ranglijst beslist. FC Barcelona is kampioen, Deportivo La Coruña, UD Las Palmas en Málaga CF degraderen naar de Segunda División. Zowel de degradatie van de manschappen van Seedorf als het kampioenschap van FC Barcelona hangt al weken in de lucht, maar in het Riazor werd het pleit beslecht.

FC Barcelona begon voortvarend aan de wedstrijd en kwam al na zeven minuten op voorsprong met dank aan de recordaankopen. Ousmane Dembélé legde klaar, Philipe Coutinho krulde fraai raak in de verre hoek: 0-1. Nog voor rust werd ook de score verdubbeld via Lionel Messi, die met zijn treffer voor het zevende jaar op rij de dertig doelpunten in één seizoen passeerde. Er is nog nooit een speler in la Liga die dat eerder heeft gepresteerd.

Lucas Pérez deed vlak voor rust nog wat terug namens Deportivo La Coruña en even later viel zelfs de gelijkmaker. Emre Çolak schoot raak, waardoor Los Blanquiazules weer mochten hopen op een wonder. Maar Messi maakte tien minuten voor tijd aan die hoop een einde. Na een prachtige combinatie met Luis Suárez schoot hij de 2-3 binnen en even daarna gooide hij de wedstrijd definitief in het slot: 2-4. Met een hattrick gaf Messi zijn doelpuntenrecord en het kampioenschap extra glans.

Vlak voor tijd kwam Andres Iniesta nog binnen de lijnen, die bezig is aan zijn laatste weken bij FC Barcelona. De Spaanse middenvelder kreeg een hartverwarmend applaus van de thuisspelende ploeg. Ondanks de aanstaande degradatie gingen de supporters van Deportivo La Coruña op de banken. De aanvoerdersband ging meteen naar Iniesta, waardoor hij de kampioenswedstrijd afsloot als de captain.

Nieuwe klap voor Seedorf
Seedorf heeft dertien wedstrijden aan het roer gestaan, waarin zijn ploeg tien punten pakte. Concurrent Levante UD pakte echter twintig punten, mede dankzij drie opeenvolgende zeges in de laatste wedstrijden, waardoor Deportivo La Coruña nooit echt in de buurt kwam van lijfsbehoud.

Seedorf begon dankzij de succesvolle concurrenten aan een vrijwel onmogelijke missie bij Deportivo La Coruña. Bij zijn aantreden was de achterstand nog maar drie punten, waardoor er een nieuwe kras op de trainersloopbaan van Seedorf is gekomen. Na zijn mislukte werkzaamheden bij AC Milan en Shenzhen Xiangxue, slaagt ook zijn avontuur bij Deportivo La Coruña niet.

FC Barcelona weer kampioen
Diepe teleurstelling bij de thuisploeg, maar feest voor FC Barcelona. De Catalanen zijn aan een indrukwekkend seizoen bezig in La Liga en hebben binnen de eigen landsgrenzen nog geen wedstrijd verloren. Ook de Copa del Rey werd al gewonnen, waardoor de Spaanse dubbel een prooi werd voor Barça.

Het kampioenschap is de 25ste titel in de clubgeschiedenis. Recordkampioen Real Madrid heeft 33 titels, maar Barça is bezig aan een indrukwekkende inhaalrace. In de laatste tien seizoenen ging de titel zeven keer naar Barcelona. met de meest recente in het huidige seizoen.