04.05.2018 10:00

De 5: langst dienende spelers in de Eredivisie

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de vijf spelers die het langs bij hun huidige club zitten*.

1: Robert Zwinkels - ADO Den Haag - 12,8 jaar
Vrijwel elk seizoen keepte Zwinkels een wedstrijd in zijn loopbaan voor ADO Den Haag, maar zelden was hij eerste doelman. Alleen in het huidige seizoen en tijdens 2008/2009 stond hij meer dan twintig wedstrijden onder de lat. In de overige seizoenen was hij voornamelijk tweede keus. Dat weerhield hem er niet van om ADO Den Haag te verlaten voor een avontuur bij een andere club. Een prachtig gebaar van clubliefde van de 35-jarige sluitpost.

  • In huidige team sinds: juli 2005
  • Aantal Eredivisie-duels: 113 wedstrijden
  • Aantal Eredivisie-goals: 0 doelpunten

2: Bram van Polen - PEC Zwolle - 10,8 jaar
De vleugelverdediger vierde begin dit seizoen zijn tienjarige jubileum bij PEC Zwolle, een fantastisch moment voor Van Polen. Toen hij in 2007 overkwam van Vitesse speelde PEC Zwolle (destijds nog FC Zwolle) in de Jupiler League. De club werd in 2012 kampioen en promoveerde naar de Eredivisie, en Van Polen groeide geruisloos mee met het niveau. De afgelopen jaren was de aanvoerder dan ook een sterkhouder bij PEC Zwolle, want in elk seizoen kwam hij tot minstens 27 Eredivisie-duels. 

  • In huidige team sinds: juli 2007
  • Aantal Eredivisie-duels: 180 wedstrijden
  • Aantal Eredivisie-goals: 10 doelpunten

3: Mark van der Maarel - FC Utrecht - 8,8 jaar
In 2007 kwam Van der Maarel over van HFC Haarlem, maar bij de inmiddels opgeheven club speelde hij nooit een wedstrijd in het eerste elftal. Dat deed hij uiteraard wel bij FC Utrecht, waar hij een multifunctionele rol vervult. Vaak speelt hij als vleugelverdediger, soms als centrale verdediger, maar Van der Maarel speelde op zijn eerste twee seizoenen na altijd meer dan twintig wedstrijden in de Eredivisie namens de Domstedelingen. 

  • In huidige team sinds: juli 2009
  • Aantal Eredivisie-duels: 210 wedstrijden
  • Aantal Eredivisie-goals: 7 doelpunten

4: Guram Kashia - Vitesse - 7,8 jaar
De verdediger van Vitesse is de enige buitenlandse speler in deze lijst. In de zomer van 2010 kwam de Georgische mandekker terecht in Arnhem nadat hij Dinamo Tbilisi uit zijn thuisland verliet. De laatste jaren werkte de dertigjarige verdediger zich op tot de aanvoerder van de club. Onder zijn leiding pakte Vitesse de enige club in de geschiedenis op het hoogste niveau: de KNVB beker in 2016/2017. "Ik heb in 2015 uit clubliefde uiteindelijk fors aan salaris ingeleverd", zei Kashia onlangs tegen Voetbal International. Een prachtige beslissing van de Vitesse-speler.

  • In huidige team sinds: juli 2010
  • Aantal Eredivisie-duels: 244 wedstrijden
  • Aantal Eredivisie-goals: 20 doelpunten

5: Mustafa Saymak - PEC Zwolle - 7,3 jaar
Naast Saymak zijn er nog een aantal spelers die in 2011 in het eerste van hun huidige club uitkwamen: Jurgen Mattheij, Roy Kortsmit en Mark van der Maarel. Zij kwamen allemaal in juli bij het eerste elftal, terwijl Saymak in januari van dat jaar bij de selectie van de Zwollenaren kwam. Het contract van de creatieve middenvelder loopt na dit seizoen af en Saymak heeft aangegeven toe te zijn aan een nieuw avontuur. 

  • In huidige team sinds: januari 2011
  • Aantal Eredivisie-duels: 129 wedstrijden
  • Aantal Eredivisie-goals: 26 doelpunten

De laatste 5:
De EL-keepers met de meeste saves
Winnaars van de KNVB beker
Meest talentvolle trainers van Europese velden
Geweldig ontwikkelde huurspelers in Eredivisie
Verwachte promovendi naar topcompetities

* Alleen spelers die onafgebroken bij hun huidige club spelen, zijn opgenomen in de lijst. Zo staat Jeroen Zoet er niet tussen, terwijl hij met ruim negen jaar daar wel tussen zou moeten staan. Tussen 2011 en 2013 liet hij zich echter twee seizoenen verhuren aan RKC Waalwijk. Daarom is hij niet opgenomen in deze top vijf.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner