08.05.2018 10:00

De minutenvreters: zes spelers speelden elke minuut

Van alle spelers uit de Eredivisie waren er zes spelers die geen enkele minuut misten dit seizoen. Het lijstje bestaat voornamelijk uit keepers, maar toch zijn er ook twee veldspelers die alle minuten speelden.

Sergio Padt, Marco Bizot, Bram Castro en Hidde Jurjus voltooiden het Eredivisie-seizoen van begin tot eind. Bij elke andere club moest een doelman minstens een deel van één wedstrijd missen. Ajacied André Onana had ook alle 3.060 minuten kunnen spelen, maar trainer Erik ten Hag gunde reservedoelman Kostas Lamprou speeltijd in het slotduel van de Eredivisie met SBV Excelsior (1-2).

De enige twee veldspelers uit de Eredivisie die alle minuten op het veld stonden spelen bij sc Heerenveen en NAC Breda. Heerenveen-verdediger Daniel Høegh, begin dit seizoen overgekomen van het Zwitserse FC Basel, ontpopte zich direct tot een absolute sterkhouder in Friese dienst. Voor trainer Jürgen Streppel geen enkele reden om de Deense mandekker een wedstrijd aan de kant te houden of vroegtijdig te wisselen.

NAC Breda trok begin dit seizoen een blik vol huurlingen open, maar José Angeliño zal ongetwijfeld het meest zijn bevallen in Brabant. De Spaanse vleugelverdediger kwam over van Manchester City en stond verdedigend zijn mannetje. Maar de supporters zullen hem vooral herinneren vanwege zijn aanvalsdriften. Angeliño gaf namelijk zes assists, minstens twee meer dan elke andere ploeggenoot. Sinds Alex Schalk en Robert Schilder in 2011/2012 gaf geen NAC-speler zoveel assists.

Top tien spelers met meeste speelminuten:

1. 3.060 minuten: Padt (Groningen), Bizot (AZ), Castro (Heracles), Jurjus (Roda), Høegh (Heerenveen), Angeliño (NAC)
  2. 3.055 minuten: Bakker (ADO)
  3. 3.053 minuten: Röseler (VVV)
  4. 3.043 minuten: Ziyech (Ajax)
  5. 3.024 minuten: Manu García (NAC)
  6. 2.970 minuten: Onana (Ajax), Jensen (Utrecht), Mattheij (Excelsior), Meijers (ADO), Boer (PEC Zwolle)
  7. 2.943 minuten: Ehizibue (PEC Zwolle)
  8. 2.942 minuten: Gustafson (Roda JC)
  9. 2.940 minuten: Dumfries (Heerenveen)
  10. 2.939 minuten: Leemans (VVV)