31.05.2018 17:00

Peru's topscorer aller tijden mag toch naar WK

Paolo Guerrero, de supervedette en aanvoerder van de nationale ploeg van Peru, leek lange tijd zeker het Wereldkampioenschap te moeten missen omdat het internationale arbitragehof CAS besloot om zijn schorsing in hoger beroep te verlengen tot veertien maanden. Maar een Zwitserse rechtbank heeft bepaald dat hij komende maand mag meedoen aan het toernooi in Rusland.

In oktober 2017 werd hij getest en positief bevonden op het gebruik van cocaïne na afloop van het WK-kwalificatieduel met Argentinië. De speler van het Braziliaanse Flamengo RJ was zich van geen kwaad bewust. De FIFA besloot daarom zijn schorsing te halveren, maar de CAS ging na hoger beroep niet akkoord. Het was een hard gelag geweest als Guerrero ontbreekt op het WK namens het Zuid-Amerikaanse land, dat na 36 jaar eindelijk weer eens is geplaatst voor het toernooi. Hoewel de aanvaller al op leeftijd is (34 jaar), is hij nog van onschatbare waarde voor Peru. Sterker nog, hij is de topscorer aller tijden van het land.

Topscorers aller tijden van de nationale ploeg van Peru:

  1. Paolo Guerrero: 32 doelpunten
  2. Teófilo Cubillas: 26 doelpunten
  3. Jefferson Farfán: 23 doelpunten
  4. Claudio Pizarro, Nolbert Solano: 20 doelpunten
  5. Robert Palacios: 19 doelpunten

Guerrero kreeg nog bijval van de aanvoerders van de tegenstanders van Peru in Groep C van het WK. Hugo Lloris (Frankrijk), Mile Jedinak (Australië) en Simon Kjær (Denemarken) ondertekenden een brief waarin gevraagd werd om de schorsing van de Peru-aanvaller tijdelijk op te heffen. "Het zou voor hem een hoogtepunt van zijn carrière zijn. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden, vragen we de FIFA om mededogen te tonen voor Guerrero", stond er in de brief naar de FIFA. De bond ging daar echter niet mee akkoord, maar door de Zwitserse rechtbank zal Guerrero toch op het WK aanwezig zijn.

De oud-spits van onder meer Bayern München en Hamburger SV kan op 16 juni tegen Denemarken zijn debuut op het WK maken. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner