29.05.2018 10:00

Monaco verdient wereldwijd meeste geld aan transfers

Kylian Mbappé, Anthony Martial, James Rodríguez, Benjamin Mendy, Bernardo Silva en Tiemoué Bakayoko: allemaal spelers die AS Monaco tijdens de tien meest recente transferperiodes (de aankomende zomerse periode incluis) verlieten voor heel veel geld. 

Met Fabinho kunnen de Monegasken weer een nieuwe miljoenendeal toevoegen aan de imposante lijst. De Braziliaanse middenvelder transfereerde afgelopen maandag namelijk voor 45 miljoen euro* naar kersvers verliezend Champions League-finalist Liverpool FC. Daarmee tilt de Franse ploeg het totaalbedrag naar 638 miljoen euro aan transferinkomsten. Dat is het hoogste geldbedrag wat een ploeg wereldwijd verdiende de afgelopen tien transferperiodes. In die periode gaf de ploeg zelf 314 miljoen euro uit aan nieuwe spelers, waardoor het saldo op een indrukwekkende 369 miljoen euro staat. Ook dat is hoger dan elke andere ploeg genereerde.

Inkomsten aan transfers sinds begin 2014/2015:

  1. AS Monaco – 638 miljoen euro
  2. Chelsea FC – 541 miljoen euro
  3. SL Benfica – 471 miljoen euro
  4. Liverpool FC – 444 miljoen euro
  5. Juventus – 440 miljoen euro

De transfergekte in Monaco begon allemaal in de zomer van 2014, toen James Rodríguez namens Colombia een heel sterk Wereldkampioenschap in Brazilië speelde, daarin met zijn land de kwartfinale haalde en vervolgens voor 75 miljoen euro verkaste naar Real Madrid. In de jaren die volgden, maakte AS Monaco steevast een grote financiële klapper op het gebied van uitgaande transfers.

Het grootste aandeel in het totaalbedrag van AS Monaco betrof de overgang van Kylian Mbappé naar het kapitaalkrachtige Paris Saint-Germain. De aanvaller werd afgelopen seizoen verhuurd aan de ploeg uit Parijs, die aankomende zomer een verplichte transfersom van 145 miljoen euro moeten overmaken naar Monaco. Daarmee is hij op Neymar na de duurste speler ter wereld: Neymar transfereerde vorige zomer van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain voor 222 miljoen euro. 

Spelers die AS Monaco de afgelopen jaren verlieten voor meer dan 30 miljoen:

  1. Kylian Mbappé – 145 miljoen euro > Paris Saint-Germain
  2. James Rodríguez – 75 miljoen euro > Real Madrid
  3. Anthony Martial – 60 miljoen euro > Manchester United
  4. Benjamin Mendy – 57 miljoen euro > Manchester City
  5. Bernardo Silva – 50 miljoen euro > Manchester City
  6. Tiemoué Bakayoko – 40 miljoen euro > Chelsea FC
  7. Geoffrey Kondogbia – 36 miljoen euro > Inter

* Alle transferbedragen zijn afkomstig van transfermarkt en zijn exclusief toekomstige bonussen en/of variabele kosten. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner