03.06.2018 21:20

VIDEO: Toen Oranje wereldkampioen Italië afdroogde

Maandagavond staan Nederland en Italië tegenover elkaar. Bij de ontmoeting tussen de twee landen gaan de gedachten terug naar het EK2008, toen het Nederlands elftal de regerend wereldkampioen met 3-0 versloeg.

In 2018 zijn Nederland en Italië er niet bij op de eindronde, maar tien jaar geleden waren de beide landen nog absolute voetbalgrootmachten. Italië had in 2006 de WK-finale gewonnen van Frankrijk en kwam op het EK het Nederlands elftal tegen. De Nederlanders speelden de Italianen volledig van de mat: 3-0.

In groep B werd Oranje uiteindelijk groepswinnaar met drie zeges. Italië kwam de nederlaag in de openingswedstrijd ternauwernood te boven en plaatste zich ook voor de volgende ronde. Voor beide ploegen strandde het EK vervolgens in de kwartfinales, wat vooral bij het Nederlands elftal veel pijn deed. De ontketende Russen stuurden Oranje naar huis, dat juist bezig was aan een waanzinnig toernooi.

Deze 3-0 overwinning zal bij menig voetballiefhebber nog altijd voor kippenvel zorgen:

Vervolgens niet meer gewonnen
De overwinning in 2008 was een van de drie zeges die Oranje op Italië boekte, in twintig ontmoetingen. In de tien jaar erna kwamen de landen elkaar nog vier keer tegen. Twee keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel, twee keer won La Squadra Azzurra. De meeste recente ontmoetingen stamt uit 2017, toen het in Amsterdam 1-2 werd.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner