07.06.2018 09:00

Oranje betrokken bij 2 van 5 grofste WK-duels ooit

Zelden was een wedstrijd op het Wereldkampioenschap zo'n schoppartij als tijdens de kwartfinale in 2006. In het easyCredit-Stadion (Nürnberg, Duitsland) trapten en elleboogden de Oranje-spelers en de Portugezen op alles wat los en vast zat.

Het begon al vroeg in het duel met de harde overtreding van Mark van Bommel die daarvoor geel kreeg, maar de wedstrijd ontbrandde bij de geweldige ketser die Khalid Boulahrouz na zeven minuten uitdeelde aan Cristiano Ronaldo. De rechterverdediger van Oranje plantte zijn noppen snoeihard op het bovenbeen van de Portugees. Resultaat? Geel voor Boulahrouz en einde wedstrijd voor Ronaldo. De tranen van de vleugelaanvaller gingen vervolgens de wereld over.

Lees ook: Peru kent beste vorm, Duitsland nog niet klaar voor WK

Het was de aanleiding voor een ongekend slachtveld. In totaal werden er namelijk zestien gele kaarten gegeven door de Russische scheidsrechter Valentin Ivanov, die voor vier spelers een tweede gele kaart in petto had. Zodoende kregen Costinha, Boulahrouz, Deco en Giovanni van Bronckhorst alle vier een rode kaart. In de geschiedenis van het WK is dit één van de vijf gemeenste wedstrijden ooit.

De andere in Nederland zeer bekende WK-schoppartij is het finaleduel uit 2010. Oranje stond destijds tegenover Spanje in het First National Bank Stadium (Johannesburg, Zuid-Afrika). De wereld maakte zich klaar voor een mooie finale, maar wat er echt gebeurde was zeer negatieve reclame voor het voetbal. In een nooit eerder vertoonde ordinaire WK-finale werden liefst veertien gele kaarten gegeven. Twee daarvan werden door de Engelsman Howard Webb uitgedeeld aan John Heitinga. Daarmee is het de gemeenste WK-finale ooit. Bovendien verloor Oranje, in verlenging met 0-1 van de Spanjaarden.

Toch zijn de bovengenoemde wedstrijden niet de gemeenste wedstrijden ooit. Die twijfelachtige eer is toebedeeld aan Zuid-Afrika en Denemarken, tijdens de groepsfase in 1998. Met de Ajacieden Benny McCarthy en Michael Laudrup op het veld maakten beide landen er een gigantische schoppartij van. Naast de drie directe rode kaarten werden er ook zeven gele kaarten uitgedeeld. Minder kaarten dan bijvoorbeeld Portugal - Nederland in 2006, maar door de directe rode kaarten weegt de beoordeling zwaarder. 

De gemeenste wedstrijden ooit op het WK op basis van punten*:

  1. 16 punten: Zuid-Afrika – Denemarken, 1998: 1-1
  2. 16 punten: Portugal – Nederland, 2006: 1-0
  3. 16 punten: Kameroen – Duitsland, 2002: 0-2
  4. 14 punten: Duitsland – Mexico, 1986: 4-1 na strafschoppen
  5. 14 punten: Nederland – Spanje, 2010: 0-1

* De gemeenste wedstrijden ooit worden bereken volgens een puntensysteem. De punten worden berekend naar de volgende criteria:


Dossier WK 2018 – Rusland:

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner