28.06.2018 21:50

België groepswinnaar en meest scorende ploeg

In de laatste wedstrijd van de groepsfase van poule G van het Wereldkampioenschap heeft België ook de laatste wedstrijd gewonnen. De Rode Duivels versloegen Engeland in Kaliningrad met 1-0. Daardoor hield België, dat in totaal acht keer tot scoren kwam dit toernooi, Engeland en Rusland achter zich als meest scorende ploeg dit WK.

Dat de Engelsen verloren van onze zuiderburen was een uniek moment, want de laatste nederlaag tegen die ploeg was in 1936. De Belgen, die sinds het Europees Kampioenschap in 2016 maar eenmaal verloren en inmiddels al 22 wedstrijden ongeslagen zijn, pakten in de eerste helft twee gele kaarten. Dat had bepalend kunnen zijn voor de groepswinst, maar zover kwam het niet. In de tweede helft trok de ploeg van Roberto Martinez de wedstrijd naar zich toe. De B-ploeg van de Spaanse oefenmeester kwam op voorsprong door een schitterende treffer van Adnan Januzaj. 

Na de treffer van Januzaj ging Engeland op zoek naar de gelijkmaker, maar vooral Marcus Rashford miste een grote kans. Daardoor trok België de zege naar zich toe en speelt het in de volgende ronde tegen Japan en zit het op papier aan de zware zijde van het toernooi. Engeland speelt in de achtste finale tegen Colombia en ontloopt tot de eventuele finale in ieder geval toplanden als Argentinië, Brazilië, Uruguay en Frankrijk. 

Panama opvolger Togo
In groep G werd eveneens de wedstrijd Panama tegen Tunesië gespeeld. Beide ploegen hadden de eerste twee wedstrijden verloren en waren dus al uitgeschakeld. Tunesië en Panama ging het op zoek naar een treffer, welke ook viel voor de ploeg uit Noord-Amerika. Vleugelaanvaller José Luis Rodríguez was de gevierde man: 1-0. Het betekende eveneens dat Panama op gelijke hoogte kwam met onder meer Duitsland qua minst gescoorde doelpunten dit toernooi. Bovendien zorgde Panama ervoor dat 2018 de eerste editie werd waarin alle ploegen tot minstens twee doelpunten kwam.


Lees ook: Flinke kans dat loting winnaar groep G bepaalt 


Panama wilde niet het eerste debuterende land sinds Togo in 2006 worden door met nul punten uit het toernooi te vliegen. Dat gebeurde echter wel, want Fakhreddine Ben Youssef scoorde namens Tunesië de 1-1. Zijn doelpunt was een mijlpaal, want het was de 2500e treffer in de geschiedenis van het WK. Wahbi Khazri bezorgde met de 1-2 de zege voor de Noord-Afrikaanse ploeg. Daardoor is Panama de opvolger van Togo geworden. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner