15.08.2018 23:31

Atlético als EL-winnaar is koning van de Super Cup

Atlético Madrid heeft ten koste van stadsgenoot Real de UEFA Super Cup gewonnen. Alle drie de keren dat Europa League-winnaar Atletico de finale speelde, wonnen Los Colchoneros. Het werd 2-4 na verlenging.

Twee keer eerder won Atlético de UEFA Super Cup, namelijk in 2010 en 2012. Enkele maanden daarvoor had de Madrileense club beide keren de Europa League gewonnen. De laatste tien Super Cup-edities werden zeven keer gewonnen door de Champions League-winnaar en drie keer door de Europa League-winnaar: Atlético Madrid.

Overigens is de totale balans van Super Cup-winsten in het voordeel van de Europa League-winnaar. In de 44 gehouden edities wonnen de winnaars van de Champions League slechts achttien maal, tegenover 26 van de bekerhouders van de Europa League.


 Lees ook: Dit is de potindeling van de Champions League-groepsfase 


Atlético startte uitstekend aan het duel. De doorgebroken spits Diego Costa vuurde vanuit een lastige hoek op doel en liet Real-doelman Keylor Navas kansloos. De goal viel al na 49 seconden, een record. Nog nooit werd de score zo snel geopend in een wedstrijd om de UEFA Super Cup.

De erfenis van Cristiano Ronaldo bij de Madrilenen was merkbaar. Toch namen andere sterren hun club bij de hand. De laatste zes goals van Real in Europa kwamen van Gareth Bale of Karim Benzema. Ook in de Super Cup was het raak: Benzema kopte de 1-1 binnen na een fraaie voorzet van Bale. Na rust schoot Sergio Ramos zijn ploeg vanaf elf meter op voorsprong.

Toch maakte Diego Costa het opnieuw spannend. De spits schoot raak en zette beide ploegen weer op gelijke hoogte. Hierdoor gingen de ploegen verlengen. Daarin bleek Atlético de sterkste. Saúl Ñíguez en Koke schoten hun ploeg naar de derde Super Cup-winst in de historie.

Daardoor komt Atlético in de top drie van clubs met de meeste Super Cups op zak. Tegenstander Real had op gelijke hoogte kunnen komen met recordhouders FC Barcelona en AC Milan, maar daar stak Atléti dus een stokje voor.

Top drie meeste Super Cup-winsten

  1. FC Barcelona en AC Milan - vijf
  2. Real Madrid - vier
  3. Atlético Madrid, Liverpool FC en Ajax - drie

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner