16.08.2018 12:30

Dit verdienen PSV en Ajax bij Champions League-deelname

PSV en Ajax hopen zich via de play-offs te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Het zou een geweldige sportieve uitdaging zijn, maar het levert de clubs ook een gigantisch miljoenenbedrag op.

De huidige editie is er namelijk één waarbij de deelnemende ploegen meer inkomsten kunnen genereren dan ooit tevoren. Alleen plaatsing voor het miljardenbal levert al een flink zak met geld op. Mochten PSV en Ajax de play-offs overleven, kunnen de penningmeesters aan het werk. Zij kunnen dan namelijk een bedrag van 15,25 miljoen euro op tegemoet zien. Daarbovenop komt er 2,7 miljoen euro per overwinning, 900.000 euro per gelijkspel. Ook het overleven van de Champions League-poule is eveneens zeer lucratief: 9,5 miljoen euro bij Europese overwintering.


Lees ook: Dit is de potindeling voor de CL-groepsfase 


Daarnaast wordt ook nog eens 585 miljoen euro verdeeld op basis van de landenranglijst van de UEFA. Hoe hoger het Nederland op de ranking staat, hoe meer geld PSV en Ajax zouden verdienen. Nederland stond bij aanvang van dit Europese seizoen op de dertiende plaats, net onder Oostenrijk en Denemarken. Verder verdienen de clubs aan de 'marketpool'. Hierin gaat een geldbedrag om van 292 miljoen euro en wordt verdeeld op basis van het marktaandeel in uitzendrechten per land.

Europa League
Mochten PSV en Ajax het niet redden, dan verlaten zij de Champions League en gaan ze verder in de Europa League. Ook Feyenoord en Vitesse kunnen zich daar nog bijvoegen, mits ze de derde voorronde en de play-offs overleven. Het tweede Europese toernooi is echter een stuk minder lucratief dan de Champions League. Zo is het startgeld 'slechts' 2,92 miljoen euro en verdienen clubs 570.000 euro bij winst en 190.000 euro per gelijkspel. Bij overwintering in de Europa League krijgt het tussen de één en anderhalf miljoen euro, afhankelijk van de plaats in de groep.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner