18.08.2018 20:36

VAR redt Ajax van slechtste seizoensstart ooit

Ajax heeft met de hakken over de sloot drie punten overgehouden aan het uitduel met VVV-Venlo: 0-1. Dušan Tadić benutte vlak voor tijd een strafschop, die tot stand kwam na advies van de VAR. Ajax ontsnapt daarmee ternauwernood aan de slechtste competitiestart in de clubgeschiedenis.

Na het gelijke spel vorige week tegen Heracles Almelo (1-1), leek het er lange tijd op dat Ajax ook de tweede wedstrijd niet zou winnen. VVV-Venlo dacht de zorgen nog groter te maken door op voorsprong te komen, maar de rake knal van Martin Samuelsen werd op aanraden van de VAR afgekeurd. Aan de andere kant ontging scheidsrechter Kevin Blom een beuk in de rug van Klaas-Jan Huntelaar, maar ging de bal na het zien van de beelden toch op de stip. Tadić scoorde en Ajax treedt niet in de voetsporen van het seizoen 1958/1959.

Alleen in dat seizoen, precies zestig jaar geleden, wist Ajax de eerste twee wedstrijden van het seizoen niet te winnen. DWS Amsterdam was bij de start met 0-1 te sterk en op Het Kasteel werd een week later met 4-2 verloren van Sparta Rotterdam (de latere kampioen). Dat seizoen eindigden de Amsterdammers op de zesde plaats.

Tadić de specialist
Na de misser van Lasse Schöne in de thuiswedstrijd tegen Sturm Graz (2-0) vanaf elf meter, stond de Deen niet meer bovenaan het lijstje van de strafschoppennemers. Tadić heeft die rol overgenomen en legde tegen VVV-Venlo voor het eerst van elf meter aan namens Ajax, met succes. Het was al de veertiende strafschop op rij die de Serviër in de Eredivisie raak schoot. Alleen zijn allereerste namens FC Groningen in 2011 tegen NAC Breda ging mis, daarna faalde hij nooit meer in Nederland.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner