25.01.2014 22:40

PSV met hakken over de sloot langs AZ

PSV is zaterdagavond drie punten ingelopen op nummer vier Feyenoord. Nadat het de Rotterdammers eerder op de avond had zien verliezen, wisten de Eindhovenaren dat er gewonnen moest worden van AZ: 1-0. Het enige doelpunt van de avond kwam op naam van Jetro Willems, die in de tweede helft uitviel met een hamstringblessure.

PSV kende een bliksemstart. Op het moment dat het scorebord drie minuten aangaf, schoot Jetro Willems een afvallende bal achter AZ-doelman Esteban. Direct na de treffer ging het speltempo flink omlaag. Beide ploegen namen een afwachtende houding aan, toch schoot AZ in de twaalfde minuut op de paal. Het lage tempo veranderde rond de dertigste minuut. Op dat moment gingen beide teams meer risico's nemen en dat kwam de wedstrijd ten goede.

Santiago Arias vergat de verdubbeling op het scorebord te zetten. De rechtsback ging alleen op Esteban af, maar omdat hij zoveel tijd nam, wist Roy Beerens diens schot te blokken. Vrijwel direct daarna keerde Jeroen Zoet een poging van AZ-spits Aron Johannsson, die een goede voorzet richting doel werkte. Voor de theepauze lieten Memphis Depay en Johann Berg Gudmundsson het eveneens na om een goede mogelijkheid om te zetten in een doelpunt, waardoor enigszins opmerkelijk een 1-0 ruststand genoteerd werd.

Het begin van het tweede bedrijf was tegenovergesteld aan de openingsfase van de wedstrijd. Vooral PSV kwam pover uit de kleedkamer en liet AZ het spel maken. De Alkmaarders leken echter te weinig te beseffen dat het met meer druk PSV in de problemen kon brengen. Een tegenvaller voor PSV was de hamstringblessure van Willems, de doelpuntenmaker blesseerde zich in een sprint. Het spel golfde in de tweede helft aardig op en neer zonder dat één van de twee clubs gevaarlijk wist te worden.

In de slotfase van de wedstrijd liep PSV achteruit, maar het had weinig te dulden van de bezoekers. AZ-trainer Dick Advocaat probeerde met enkele wissels wat te forceren, maar zijn team was in de laatste minuten niet bij machte om de gelijkmaker te maken. Het gevaarlijkste moment kwam op naam van invaller Fernando Lewis. Zijn poging werd door Arias van de doellijn gehaald. Door de zege loopt PSV drie punten in op nummer vier Feyenoord, dat eerder op de avond met 3-2 van ADO Den Haag verloor. AZ blijft op plek acht staan.

Door: Robin Tibbe