06.02.2014 22:36

Ajax ontsnapt aan duur puntenverlies

Ajax is donderdagavond door het oog van de naald gekropen. In eigen huis leek het gelijk te spelen tegen FC Groningen, maar een laat doelpunt van invaller Kolbeinn Sigthorsson bracht daar verandering in: 2-1. Beide ploegen raakten tijdens de wedstrijd meerdere malen het aluminium, waardoor de score ook andersom had kunnen zijn.

Ajax was een groot gedeelte van de eerste helft oppermachtig. Vooral in de eerste twintig minuten speelden de Amsterdammers zeer geconcentreerd en kwam FC Groningen niet in het spel voor. Lange tijd bleef een beloning in de vorm van een doelpunt uit, totdat scheidsrechter Serdar Gözübüyük een strafschop gaf aan Ajax na een overtreding op Bojan. Lasse Schöne maakte gretig gebruik van het buitenkansje: 1-0.

Ook na het openingsdoelpunt was er niets aan de hand voor Ajax. Het had zelfs vaker moeten scoren. Zowel Davy Klaassen als Lasse Schöne raakten de lat, terwijl een poging van Bojan vlak voor de doellijn werd weggehaald. Ondanks dat Ajax de bovenliggende partij was, kwam FC Groningen vlak voor rust op gelijke hoogte. Een fraai schot van Filip Kostic liet Kenneth Vermeer kansloos: 1-1.

In het tweede bedrijf kregen de supporters meer een echte wedstrijd te zien. Beide ploegen toonden aanvallende intenties. Zo was Tjaronn Chery dichtbij vanuit een vrije trap. De middenvelder plaatste de bal op de lat. Even later werkte de spelverdeler van FC Groningen een bal net naast. Vanuit de lucht haalde Chery ineens uit, waarna het leder rakelings langs de paal suisde.

Ook Ajax raakte in de tweede helft weer het aluminium. Ditmaal werkte invaller Kolbeinn Sigthorsson de bal snoeihard op de paal. Dat was niet de laatste keer dat het houtwerk werd geraakt. Tien minuten voor tijd tilde Vermeer een fraaie poging van Richairo Zivkovic op de lat. In de slotfase leek Ajax niet meer in staat om echt druk uit te oefenen op de defensie van FC Groningen. Toch ging het met de zege aan de haal door een rake kopbal van Sigthorsson.

Ajax blijft door de zege koploper met vier punten voorsprong op achtervolger FC Twente. De Tukkers hebben echter wel een wedstrijd minder gespeeld. Groningen zakt langzaam weg uit de subtop en is voorlopig niet meer dan een middenmoter, maar ook de Groningers hebben een wedstrijd minder dan de overige ploegen.

Door: Robin Tibbe