09.02.2014 18:21

Heerenveen maatje te groot voor FC Groningen

FC Groningen en haar supporters hebben zondag een 3-1 nederlaag moeten slikken. sc Heerenveen was op bezoek in de Euroborg duidelijk een maatje te groot voor de thuisploeg. In de eerste helft stond er al een 3-0 tussenstand op het scorebord. Maikel Kieftenbeld (FC Groningen) en Kenny Otigba (sc Heerenveen) werden vroegtijdig met een rode kaart van het veld gestuurd.

Vanaf de eerste minuut was sc Heerenveen de dominerende partij. Vooral in de openingsfase kreeg FC Groningen een Friese storm op zich af. Het was dan ook een klein wonder te noemen dat Heerenveen in die periode niet wist te scoren. Gedurende de eerste helft werd het veld in de Euroborg steeds slechter te bespelen. De bezoekers hadden daar het minste last van. Na ruim een half uur spelen kwamen de gasten dan ook terecht op voorsprong. Rajiv van La Parra ontweek de buitenspelval en jaagde het leder in de linker bovenhoek.

Daarvoor was FC Groningen al enkele keren ontsnapt aan een achterstand, maar kreeg het via Eric Botteghin zelf ook een kans op een doelpunt. Het tweede doelpunt van Heerenveen kwam tot stand uit een razendsnelle counter. Na een vlugge omschakeling was Hakim Ziyech het eindstation: 0-2. Vlak voor rust kreeg Groningen een dubbele klap te verwerken. Maikel Kieftenbeld ontving een rode kaart vanwege een handsbal op de doellijn, waarna Alfred Finnbogason vanaf elf meter de 0-3 maakte.

Tot aan de zeventigste minuut viel er weinig te bleven in de tweede helft. Het balbezit was zoals voornamelijk voor Heerenveen. Een kwartier voor tijd was het echter weer tien tegen tien door een rode kaart voor Otigba. De centrale verdediger haalde de doorgebroken Michael de Leeuw naar de grond. Het publiek en FC Groningen leefde daardoor even op, maar het spektakel bleef uit. De Leeuw maakte vanuit een strafschop nog wel de eretreffer: 1-4.  Heerenveen staat door de zege op een vijfde plaats in de Eredivisie.

Door: Robin Tibbe