Strafschop gemist Ivoorkust -> Gadji Tallo
Strafschop gemist Ivoorkust -> Wilfried Bony
120'
penalty's
120'
Samenvatting tweede helft verlenging
Eigenlijk was het na rust al duidelijk dat beide landen gingen voor een strafschoppenserie. Dat is gelukt en nu is het een kwestie van koelbloedig blijven vanaf elf meter.
120'
Einde 2e helft verlenging
120'
Wissel in bij Ivoorkust -> Gadji Tallo
120'
Wissel uit bij Ivoorkust -> Gervinho
120'
Wissel in bij Ghana -> Emmanuel Agyemang-Badu
120'
Wissel uit bij Ghana -> Asamoah Gyan
118'
Het lijken wissels van beide coaches voor de strafschoppen.
116'
Wissel in bij Ghana -> Frank Acheampong
116'
Wissel uit bij Ghana -> Christian Atsu
114'
Gyan legt aan voor een vrije trap vanaf dertig meter en schiet daarbij een speler van Ivoorkust omver. Bailly wordt namelijk vol in het gezicht geraakt.
112'
Wissel in bij Ivoorkust -> Salomon Kalou
112'
Wissel uit bij Ivoorkust -> Siaka Tiéné
112'
Bailly en Ayew staan met de hoofden tegen elkaar. De scheidsrechter komt tussen beiden en laat vervolgens het spel verder gaan.
110'
Ghana zet toch nog even aan voor een klein slotoffensief. Ivoorkust probeert het achterin dicht te houden, maar begint een beetje te wankelen.
107'
Nog een kwartier te gaan tot de strafschoppenserie.
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Samenvatting eerste helft verlenging
Op het veld gebeurt niets meer. Ivoorkust en Ghana vinden het wel goed en sturen aan op strafschoppen. Zo nu en dan wordt plichtmatig wel een aanval opgebouwd.
105'
Einde 1ste helft verlenging
105'
Gele kaart voor Eric Bailly (Ivoorkust)
De speler van Ivoorkust is te laat met zijn tackle en wordt daarvoor bestraft. Alle gele kaarten van vanavond zijn uitgedeeld aan de Ivorianen.
104'
Een pijnlijk moment voor Bony. De spits glijdt uit en komt daardoor in een spagaat terecht. Dat doet hem zichtbaar pijn aan zijn edele delen.
101'
Op het veld gebeurt bijzonder weinig. Zo nu en dan wordt en bal voor het doel gebracht, maar dat levert alles behalve gevaar op. Beide ploegen staan nog steeds uitstekend te verdedigen.
99'
Wissel in bij Ghana -> Jordan Ayew
99'
Wissel uit bij Ghana -> Kwesi Appiah
97'
Opvallend is dat het stadion bij lange na niet uitverkocht is. In totaal biedt het onderkomen plaats aan veertigduizend mensen, maar het ziet eruit alsof de helft maar is komen opdagen.
94'
Bij elke spelhervatting wordt nu ruimschoots de tijd genomen door voornamelijk de spelers van Ivoorkust. Op die manier hobbelen beide landen rustig verder over het veld.
91'
De spelers van Ivoorkust hebben al aangegeven het liefst strafschoppen te gaan nemen. Het is afwachten of Ghana daar in meegaat, maar dat is wel de verwachting.
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'
Beide teams hebben er absoluut niets aan gedaan om voor de negentigste minuut klaar te zijn met deze wedstrijd. Geen enkele kans viel er te noteren, wat waarschijnlijk in de verlenging voortgezet gaat worden.
90'
Einde tweede helft
90'
Gevaar in de vijf meter van Ghana. Een harde voorzet vanaf de rechterkant wordt niet goed verwerkt door de keeper. Doumbia weet net niet bij de rebound te komen, anders was het waarschijnlijk een doelpunt geweest.
89'
Mubarak legt aan vanaf een kleine twintig meter en laat de bal net naast de verkeerde kant van de paal belanden. De bal is echter van richting veranderd, maar dat wordt niet gezien.
87'
Gele kaart voor Wilfried Kanon (Ivoorkust)
De spelers van ADO gaat in het boekje van de scheidsrechter. Hij legt op de rand van het strafschopgebied Acquah neer. Een gevaarlijke plek.
85'
Ghana komt niet meer over de middenlijn. Het scheelt voor hen dat Ivoorkust aanvallend eveneens weinig doet.
82'
Beide landen durven niet het initiatief te pakken om ook nog maar iets te doen in de laatste tien minuten. Niemand wil nu een fout op zijn geweten hebben, met de kans dat het dan gebeurd is.
80'
Ivoorkust springt slordig om met een aardige kans. Aurier krijgt vanaf rechts alle ruimte om een bal voor te geven. Hij bereikt alleen een tegenstander, terwijl er twee ploeggenoten voor het doel stonden.
77'
Bony wordt in scoringspositie gebracht, maar zijn schot maakt niets meer uit. De bal is over de achterlijn geweest. Aurier wist het leder net niet binnen te houden.
76'
Ivoorkust probeert gevaar te stichten met een indraaiende vrije trap van Tiéné. Het is even chaotisch in de zestien van Ghana, maar de keeper tikt de bal weg.
72'
Asamoah Gyan laat een prima kans liggen om zijn naam op het scorebord te zetten. Atsu gooit er een aardige dribbel op rechts uit en trekt de bal terug voor het doel. Gyan raakt de bal, maar niet goed. Daarmee voorkomt hij tegelijkertijd dat Ayew de bal binnen tikt.
71'
Nog een kleine twintig minuten te spelen. Als er op deze manier verder gespeeld gaat worden, kunnen we ons nu alvast gaan voorbereiden op het nemen van strafschoppen.
68'
Wakaso kan het niet laten om vanaf dertig meter de trekker over het halen. De poging van de Ghanees gaat ongeveer drie meter over het doel van Ivoorkust. De enige opwinding tot nu toe in deze wedstrijd.
67'
Wissel in bij Ivoorkust -> Seydou Doumbia
67'
Wissel uit bij Ivoorkust -> Max Gradel
66'
Blatter is ook aanwezig tijdens deze vooralsnog behouden finale. Met de andere bobo's bekijkt hij vanuit een grote skybox de wedstrijd.
63'
Ivoorkust begint wat meer naar voren te voetballen. Daardoor komt er in de omschakeling ruimte voor Ghana. Met de snelheid van onder meer Atsu moeten de Ghanezen daar een keer gevaarlijk uit kunnen worden.
60'
Ook Bailly en Boye mogen van geluk spreken dat ze nog op het veld staan. Eerst deelt Boye een kopstoot uit, waarna hij er ook één ontvangt van Bailly. De scheidsrechter heeft het niet gezien of laat het bewust gaan.
58'
Beide ploegen doen het bijzonder rustig aan. Zo af en toe een overtreding, maar weinig tot geen kansen.
57'
Gele kaart voor Siaka Tiéné (Ivoorkust)
Voor harde overtreding wordt geen kaart gegeven, maar Tiéné gaat wel in het boekje zodra hij zijn tegenstander vasthoudt.
55'
Ivoorkust probeert wel van het eigen doel af te komen, maar slaagt daar nauwelijks in. De Ivorianen hopen vooral op een ingeving van Gervinho of Bony.
52'
En ook in de tweede helft hebben we de eerste harde tackle te pakken. Ayew legt Yaya Touré over het been. Zoals gebruikelijk in deze finale geen gele kaart voor de boosdoener.
50'
Het is vooral Ivoorkust dat ver terugzakt. Daardoor moet Ghana het spel maken en zij schuiven langzaam op richting de zestien van Ivoorkust. De Ivorianen roepen hiermee de problemen over zichzelf af.
49'
Ook nu hechten beide ploegen het meeste belang aan het verdedigende aspect. Het zou dan ook zomaar kunnen dat we vanavond gaan verlengen bij deze finale.
46'
Ghana heeft de bal in beweging gebracht voor de tweede helft van deze finale.
46'
45'
Ivoorkust was in de beginfase de bovenliggende partij en wist de verdediging van Ghana enigszins aan het wankelen te krijgen. Daarna hebben de Ghanezen zich hersteld en is het duel gelijkopgaand. Ghana is het dichtst bij een doelpunt geweest met twee schoten op de paal.
45'
43'
En weer gooit er een speler een pittige tackle uit. Ditmaal is het Afful die namens Ghana iemand van Ivoorkust tegen het gras werkt. De scheidsrechter spaart hem door de kaarten op zak te houden.
41'
Bij Ivoorkust zorgt juist Gervinho voor de dreiging met zijn dribbels. Maar net zoals Atsu, lukt het hem nog niet om gevaar te stichten in het strafschopgebied.
38'
De verdediging van Ivoorkust heeft het behoorlijk lastig met Atsu. De voormalig vleugelspeler van Vitesse is uiterst behendig en lastig te achterhalen als hij eenmaal op snelheid ligt.
37'
Uit het niets staat Ghana ineens in de zestien van Ivoorkust. Ayew moet uit de draai schieten en raakt vanuit een lastige hoek de paal. De keeper zat al kansloos op de grond.
35'
De Afrika Cup staat bekend om de hechte verdedigingen en dat blijkt ook wel tijdens deze finale. Zowel Ivoorkust als Ghana laat voorlopig nog geen muisje er door.
32'
Er worden veel overtredingen gemaakt tijdens deze finale. Geen enkele speler deinst terug voor een harde tackle. De slachtoffers zeuren niet, staan snel weer op en pakken later in de wedstrijd de dader wel weer terug.
29'
Ghana begint wat meer in de wedstrijd te komen. Ivoorkust is niet meer zo sterk als in het begin van de wedstrijd. De Ghanezen kruipen naar voren en beginnen de druk op te voeren.
26'
Serey Die mag zeker niet mopperen. Met al geel op zak, maakt hij een overtreding die geel waard is. De scheidsrechter spaart de speler van Ivoorkust.
26'
Paal! Ghana is het dichtst bij het openingsdoelpunt tot nu toe. Atsu schiet vanaf afstand op doel. Zijn harde knal belandt via de vingertoppen van de doelman op het aluminium.
25'
Bony gaat de combinatie aan met Gradel en het eerste hakje pakt zeer fraai uit. De spits wil daarna Gradel nog een keer bereiken, maar Gradel glijdt op dat moment uit.
24'
In de herhaling blijkt waarom Bailly schreeuwend naar de grond ging. Asamoah Gyan stampt vol op de voet van de jongeling en dat is zeker een rode kaart waard. De ervaren aanvaller heeft geluk dat niemand het heeft gezien.
22'
Een speler van Ivoorkust gaat schreeuwend naar de grond. De scheidsrechter was niet in de buurt en ook niemand anders van de arbitrage heeft wat gezien.
19'
Ghana is nog niet in het strafschopgebied van Ivoorkust geweest. Het kreeg al wel een indraaiende vrije trap aan de linkerkant van het veld, maar Bony wist de voorzet weg te koppen.
16'
Oef! Gradel komt aan de rechterkant van het strafschopgebied in de positie om op doel te schieten. De speler van Ivoorkust jaagt het leder rakelings langs de kruising.
15'
Gele kaart voor Serey Die (Ivoorkust)
Oei, een pijnlijk moment voor een speler van Ghana. Serey Die mist de bal en plant daardoor zijn noppen recht in het kruis van zijn directe tegenstander.
14'
Yaya Touré mag vanaf dertig meter aanleggen voor een vrije trap. De middenvelder van Manchester City probeert het ineens. De handschoenen van de keeper zijn het eindstation voor de vrije bal.
11'
Opvallend is de strijdwijze van Ghana in de eerste tien minuten. Vanuit achteruit worden blinde ballen naar voren gegeven. Tot nu toe komen die ballen telkens bij de doelman van Ivoorkust terecht.
8'
Het begin was zenuwachtig, maar ondertussen is het Ivoorkust dat de rust bewaart en rustig de bal van voet naar voet laat gaan. Zij zijn duidelijk de bovenliggende partij in het begin van de finale.
5'
Ghana beperkt zich in de eerste minuten tot verdedigen. Daartoe wordt het gedwongen door de tegenstander. Ivoorkust zet vrij ver vooruit druk en weet daarmee voorlopig het heft in handen te nemen.
3'
Ivoorkust komt uiterst scherp uit de startblokken. Gervinho en Bony hebben al geprobeerd om gevaar te stichten, maar kregen allebei te maken met de verdediging van Ghana.
1'
De verwachting is dat de ploegen aardig aan elkaar gewaagd zullen zijn tijdens deze finale.
1'
De volksliederen hebben geklonken, we maken ons op voor het begin van de wedstrijd.
Wilfried Bony mag tijdens de finale van de Afrika Cup tussen Ivoorkust en Ghana vanaf het eerste fluitsignaal beginnen. De voormalig aanvaller van Vitesse, die onlangs de overstap van Swansea City naar Manchester City maakte, was tijdens het toernooi al enkele malen belangrijk met zijn doelpunten. Bij Ivoorkust wordt hij gezien als de opvolger van Didier Drogba.

In de basisopstelling van Ivoorkust is ook een plek ingeruimd voor Wilfried Kanon. Hij is eigendom van ADO Den Haag. Cheick Tioté en Salomon Kalou hebben allebei eveneens een verleden in de Eredivisie, maar moeten genoegen nemen met een plek op de bank. Bij Ghana is de aandacht gericht op de voorhoede, waar André Ayew en Asamoah Gyan gepositioneerd staan. Christian Atsu, ex-speler van Vitesse, staat bij Ghana ook in de basis.
We maken ons op voor een heuse finale! Ivoorkust staat in de laatste ronde van de Afrika Cup tegenover Ghana. Beide ploegen waren van tevoren favoriet voor de eindzege en maken die status meer dan waar. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe live verslag van deze ontmoeting. De opstellingen zijn te vinden onder de knop wedstrijddetails.

Ivoorkust
Het land van onder meer Wilfried Bony zat in Groep D met Guinea, Mali en Kameroen. De Ivorianen begonnen met een 1-1 tegen Guinea, waarna een gelijkspel met dezelfde uitslag tegen Mali voor problemen zorgde bij Ivoorkust. Daardoor moest de laatste groepswedstrijd tegen Kameroen eigenlijk gewonnen worden. Max Gradel zorgde voor een 1-0 zege, waardoor Ivoorkust met vijf punten als groepswinnaar eindigde. In de kwartfinale werd Algerije met 3-1 opzij gezet. Bony nam twee treffers voor zijn rekening. Met dezelfde cijfers was Ivoorkust in de halve finale ook te sterk voor Congo DR.

Ghana
De Ghanezen hadden de zware taak om in Groep C af te rekenen met Senegal, Algerije en Zuid-Afrika. Ghana kende een valste start door de eerste wedstrijd direct met 2-1 van Senegal te verliezen. Dat werd hersteld door van zowel Algerije (1-0) als Zuid-Afrika (2-1) te winnen. Vervolgens haalde Ghana ogenschijnlijk eenvoudig de finale. In de kwartfinale werd Guinea met 3-0 verslagen, waarna in de halve finale de ontmoeting met gastland Equatoriaal-Guinea met dezelfde getallen eindigde. Die wedstrijd werd echter ontsierd door rellen van de supporters van het thuisland.