VfL Wolfsburg Zaterdag, 16. Mei 2015
15:30 uur
Borussia Dortmund
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Daniel Caligiuri 1. / Schot met rechts  (Kevin De Bruyne)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Pierre-Emerick Aubameyang 11. / Penalty  (Kevin Kampl)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Naldo 49. / Schot met links

90'
Borussia Dortmund zal met het gevoel van het veld stappen dat het de hele tijd het overwicht had. Daar wist het echter niks mee te doen. Wolfsburg gunde het balbezit aan de tegenstander en gokte dan zelf op de counter. Een snel doelpunt na rust zorgt ervoor dat de drie punten bij Wolfsburg blijven.
90'
90'
Wolfsburg speelt een counter ontzettend slordig uit. Langerak is uit zijn doel, omdat hij mee was bij een indraaiende vrije trap. De Bruyne staat echter in buitenspelpositie op het moment dat hij de bal in vrije positie ontvangt.
90'
Gele kaart voor Kevin De Bruyne (VfL Wolfsburg)
De middenvelder gaat nog in het boekje voor een overtreding rondom de middenlijn. Het zal hem waarschijnlijk weinig uitmaken.
90'
Wissel in bij VfL Wolfsburg -> André Schürrle
90'
Wissel uit bij VfL Wolfsburg -> Daniel Caligiuri
89'
Wolfsburg is hard op weg naar de 22e ongeslagen wedstrijd op rij in eigen stadion. De laatste nederlaag was tegen Bayern München (6-1) in maart 2014.
86'
Wissel in bij VfL Wolfsburg -> Aaron Hunt
86'
Wissel uit bij VfL Wolfsburg -> Ivan Perišić
85'
De tijd tikt langzaam weg in het voordeel van VfL Wolfsburg. Met drie punten zou Wolfsburg zijn tweede plek op de ranglijst verstevigen.
83'
Gele kaart voor Maximilian Arnold (VfL Wolfsburg)
De verdediger van Wolfsburg gaat in het boekje van de arbiter. Rondom de zestien van zijn eigen ploeg brengt hij Reus met een duwtje uit zijn balans. Daarmee voorkomt hij een schietkans van Reus.
82'
Wolfsburg begint gevaarlijker te worden in de omschakeling. Dat komt omdat de krachten bij Dortmund beginnen weg te vloeien. Zo lijkt de thuisploeg af te stevenen op een overwinning.
79'
Sokratis! De centrale verdediger van Dortmund werkt de bal net naast het doel. Vanuit een corner komt het leder voor zijn voeten terecht. Met de binnenkant van de voet denkt hij raak te schuiven. De bal gaat echter voor hem langs de verkeerde kant van de paal.
79'
Klopp is uitgewisseld en kan op dat gebied geen invloed meer uitoefenen op het spel. Het is voor hem te hopen dat het slotoffensief wat oplevert, maar Wolfsburg staat nog steeds zeer goed georganiseerd.
77'
Wissel in bij VfL Wolfsburg -> Vieirinha
77'
Wissel uit bij VfL Wolfsburg -> Ricardo Rodríguez
76'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Łukasz Piszczek
76'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Marcel Schmelzer
75'
Wolfsburg laat de aanvallers van Borussia Dortmund op zich af komen. De nummer twee van de Bundesliga daardoor haar grootste kwaliteit benutten: de counter.
72'
Vrij snel na de wissel krijgt Borussia Dortmund aanvallend wat meer druk op de tegenstander. Dat betekent echter wel dat ze kwetsbaar zullen zijn in de omschakeling.
72'
Gele kaart voor İlkay Gündoğan (Borussia Dortmund)
De middenvelder houdt op het laatste moment in, maar Arnold gaat toch naar de grond. De scheidsrechter trapt daar in en toont Gündoğan de gele kaart.
71'
Gele kaart voor Ivan Perišić (VfL Wolfsburg)
Perišić gaat in de fout door in de buurt van zijn eigen zestien de bal te verliezen. Dat corrigeert hij door Reus aan zijn shirt naar de grond te trekken.
71'
Klopp grijpt in om de achterstand in de laatste twintig minuten ongedaan te maken. Reus en Immobile krijgen de kans om te laten zien wat ze waard zijn in de slotfase.
70'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Ciro Immobile
70'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Kevin Kampl
70'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Marco Reus
70'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Shinji Kagawa
69'
Guilavogui zorgt eindelijk voor een opleving in het stadion. Hij pakt zich knap vrij op de rand van het strafschopgebied. Met zijn rechter zoekt de aanvaller de verre hoek. Daar pakt Langerak de bal in twee instanties klem.
68'
Dortmund en Wolfsburg spelen slordig als het aankomt op het opzetten van een aanval. Beide ploegen weten niet het geduld te bewaren om combinerend richting het doel te gaan.
65'
Wolfsburg begint zich aanvallend weer wat meer te roeren. Na het doelpunt zakte het wat terug om Dortmund het spel te laten maken. De bezoekers zijn echter niet bij machte om wat te forceren.
62'
Naldo weet na een steekpass van Kagawa op het laatste moment Aubameyang van de bal te zetten. Anders had de aanvaller vrij baan gehad richting het doel van Wolfsburg.
62'
Gele kaart voor Neven Subotić (Borussia Dortmund)
De centrale verdediger zet bewust een blok op het moment dat een aanvaller van Wolfsburg hem probeert te passeren. De arbiter vindt het zwaar genoeg voor een gele kaart.
61'
Borussia Dortmund blijft geduldig op zoek naar een opening in de defensie van Wolfsburg. Met nog een half uur op de klok begint toch langzaam de tijd te tikken voor de mannen van Klopp.
58'
Wolfsburg controleert aardig de wedstrijd. Dortmund mag de bal hebben, maar de gasten weten daar niet goed mee om te gaan. Wolfsburg staat verdedigend prima en gokt op een snelle tegenaanval.
55'
Kehl begaat een onbenullige overtreding op Rodríguez. De verdediger van Dortmund was mee bij een corner van de bezoekers. Bij een luchtduel geeft hij de speler van Wolfsburg een zet, waardoor hij vervelend terecht komt.
53'
Naldo is wat opportunistisch geworden na zijn doelpunt. De centrale verdediger probeert vanaf een kleine veertig meter op doel te schieten. Zijn poging gaat enkele meters naast het doel.
51'
Borussia Dortmund kijkt dus weer vrij snel tegen een achterstand aan. Net zoals in de eerste helft zullen zo snel mogelijk de gelijkmaker tegen de touwen schieten.
49'
Doelpunt voor VfL Wolfsburg, 2:1 door Naldo
De Braziliaanse verdediger zet Wolfsburg op voorsprong voor eigen publiek. Een hoekschop blijft liggen in het strafschopgebied van Dortmund. Naldo schiet vervolgens uit de draai hard raak.
49'
Een rommelig begin van de tweede helft. Het lukt zowel Wolfsburg als Dortmund niet om de ploeg wat langer in de ploeg te houden. Het zorgt voor een chaotisch spelbeeld rondom de middenlijn.
47'
Beide ploegen zijn ongewijzigd begonnen aan de tweede helft. Bij Wolfsburg blijft Schürrle dus op de bank en bij Dortmund geldt dat voor Reus.
46'
Met de aftrap van Wolfsburg is de tweede helft begonnen.
46'
45'
Wolfsburg kwam als een komeet uit de startblokken door in de eerste minuut al te scoren. Dortmund deed snel iets terug met een benutte strafschop. Beide ploegen zijn aardig aan elkaar gewaagd, maar de bal is voornamelijk in handen van Dortmund. Daarentegen had Dost zijn werkgever alweer op voorsprong kunnen zetten.
45'
43'
Mkhitaryan gaat neer in het strafschopgebied en kijkt vragend naar de scheidsrechter. Maar de arbiter gaat niet mee in de smeekbede om nog een strafschop te geven. De actie van de verdediger was wel met risico.
40'
Aubameyang denkt teamgenoot Mkhitaryan vrij voor de keeper te zetten. De vlag van de grensrechter gaat dan de lucht in vanwege buitenspel. Dat had Aubameyang op moment van passen al kunnen zien.
39'
Borussia Dortmund krijgt een vrije trap te nemen op een prima plek. De poging van Aubameyang vanaf ongeveer dertig meter verdwijnt echter in de muur.
36'
Aubameyang! Aan de andere kant vergeet Borussia Dortmund te scoren. Mkhitaryan legt de bal met veel gevoel bij de tweede paal. Aubameyang probeert daar een snoekduik, maar mikt onbegrijpelijk naast.
35'
Wolfsburg! Caligiuri baant zich knap een weg aan de linkerkant van het veld en komt goed het strafschopgebied in. De vleugelspeler legt de bal keurig terug op de elf meter, maar daar staat geen teamgenoot.
34'
De Bruyne krijgt een waarschuwing van de scheidsrechter. De middenvelder schiet nog even de bal op doel, terwijl er al gefloten is vanwege buitenspel.
32'
Een corner vanaf de linkerkant valt rond de elf meter perfect op het hoofd van Wolfsburg-verdediger Naldo. De Braziliaan kan zijn poging geen kracht meegegeven en Langerak vangt daardoor eenvoudig de bal.
30'
Dost! De spits vergeet zijn ploeg op voorsprong te zetten. Door een snelle pass van De Bruyne duikt de aanvaller op voor de ogen van Langerak. De schuiver van Dost mist kracht, waardoor Langerak de bal kan aantikken.
28'
De Bruyne vecht een duel uit met de laatste verdediger van Dortmund en gaat vervolgens naar het gras. De Belg vraagt om een vrije trap, wat dan ook rood zou betekenen voor Durm. Maar de arbiter constateert een correcte schouderduw.
27'
Op de doelpunten na hebben beide keepers eigenlijk weinig te doen. De spel gaat vooral heen en weer op het middenveld. Beide ploegen kiezen vrij snel voor een lange bal en dat is meestal balverlies.
25'
Dortmund laat de opbouw nu over aan Wolfsburg. Die tactiek gebruikte de thuisploeg in de eerste twintig minuten. De gasten zetten al vroegtijdig druk op de verdedigers van Wolfsburg.
22'
Bijna Wolfsburg weer op voorsprong! Vanaf de linkerkant wordt de bal goed voor het doel gebracht. Perišić komt net iets te laat bij de tweede paal om de lage voorzet binnen te werken. Zijn poging gaat rakelings naast.
21'
Klopp staat druk te coachen langs de zijlijn. Het gaat nog niet helemaal zoals het moet bij de bezoekers. Het weet namelijk niet meer in de buurt van het doel van Wolfsburg te komen.
18'
Dost! De spits ontsnapt aan de aandacht van zijn tegenstander en komt vanaf de rechterkant het strafschopgebied in. De Nederlander raakt de bal helemaal verkeerd, waardoor de bal voor het doel langs hobbelt.
17'
Dost komt bij een voorzet hoog boven zijn tegenstander uit. De Nederlandse spits kan zijn kopbal geen kracht meegeven, waardoor de inzet eenvoudig te keren is voor Langerak.
15'
Plotseling is daar de controle bij Borussia Dortmund. Nu weet het ook over de middenlijn te komen met de bal in de ploeg. Wolfsburg zit even in de verdrukking.
13'
Zo oogde Borussia Dortmund in de eerste tien minuten redelijk kansloos. Desondanks staat het door een onoplettend moment achterin bij Wolfsburg op gelijke hoogte en hebben we een heerlijk begin.
11'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 1:1 door Pierre-Emerick Aubameyang
De aanvaller van Borussia Dortmund stuurt de keeper van Wolfsburg de verkeerde kant op. De bal eindigt in de linkeronderhoek, waardoor beide ploegen weer op gelijke hoogte staan.
10'
Strafschop! Borussia Dortmund krijgt een strafschop, nadat Kampl wordt neergelegd door Benaglio.
10'
Gele kaart voor Diego Benaglio (VfL Wolfsburg)
De keeper van Wolfsburg legt Kampl onhandig over het been. Kamp speelde de bal te ver naar de buitenkant, waardoor de scheidsrechter het laat bij een gele kaart.
9'
Het lukt Borussia Dortmund nog steeds niet om in de buurt van de zestien van Wolfsburg te komen. Daarvoor staat het elftal van de thuisploeg te goed georganiseerd.
6'
Perišić trekt vanaf de rechterkant naar binnen en haalt de trekker over. Zijn schot gaat rakelings langs het doel. De vlag van de grensrechter gaat omhoog vanwege hinderlijk buitenspel van Dost.
6'
Borussia Dortmund mag de bal hebben van Wolfsburg. Maar dat is tot aan de middenlijn. Vanaf dat moment zet de thuisploeg druk op de bezoekers. Voor de mannen van Klopp lastig om door te komen.
4'
Logischerwijs zit de sfeer er meteen goed in bij de supporters van Wolfsburg. De thuisploeg is bovendien al 21 thuiswedstrijden op rij ongeslagen in de Bundesliga.
3'
Een wervelend begin van Wolfsburg, wat ervoor zorgt dat Dortmund al vrij snel meer risico moet nemen om vandaag tot scoren te komen.
1'
Doelpunt voor VfL Wolfsburg, 1:0 door Daniel Caligiuri
Dortmund probeert op te bouwen, maar gaat in de fout met een verkeerde pass. De Bruyne gaat er aan de linkerkant vandoor en trekt de bal perfect voor het doel. Daar staat Caligiuri op vier meter om de bal binnen te schuiven.
1'
Borussia Dortmund heeft de bal in beweging gebracht voor de eerste helft.
1'
Bas Dost start zaterdagmiddag in de basis op het moment dat VfL Wolfsburg het voor eigen publiek opneemt tegen Borussia Dortmund. Vooral voor de bezoekers staat er veel op het spel. Dortmund is namelijk alles behalve zeker van Europees voetbal na de zomer.

Bij Wolfsburg moet André Schürrle genoegen nemen met een plek op de bank. Ook bij de bezoekers zitten een opvallende naam op de bank. Marco Reus neemt naast hoofdtrainer Jürgen Klopp plaats op de reservebank. Dat doet hij samen met onder meer Ciro Immobile.
Een voorproefje van de Duitse bekerfinale. VfL Wolfsburg en Borussia Dortmund komen elkaar niet alleen zaterdagmiddag tegen, maar straks ook in de laatste ronde van het bekertoernooi. Voor beide ploegen staat er ook in dit duel voldoende op het spel. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe live verslag van deze Bundesliga-wedstrijd. De opstellingen zijn te vinden onder de knop wedstrijddetails.

Europese belangen
Wolfsburg is verzekerd van deelname aan de Champions League voor volgend seizoen. Het kan echter nog wel een plek zakken op de ranglijst. De nummer twee van Duitsland heeft slechts twee punten meer dan Borussia Mönchengladbach. Dortmund moet daarentegen nog flink zijn best doen om een ticket voor de Europa League te veroveren. Het staat zevende, terwijl vanaf plek zes de Europese tickets worden verdeeld. De achterstand op stek zes is twee punten en drie punten bedraagt de achterstand op de nummer vijf.

Bekerfinale
Zoals gezegd komen beide ploegen elkaar binnenkort nog een keer tegen. Dan staan ze tegenover elkaar in de Duitse bekerfinale. Borussia Dortmund zorgde daarin in de halve finale voor een flinke stunt. Op bezoek bij kampioen Bayern München wist het namelijk na strafschoppen te winnen. In die penaltyserie gingen de spelers van Bayern opzichtig de fout in. Wolfsburg versloeg in de halve finale Arminia Bielefeld.