Real Madrid Woensdag, 7. December 2016
Borussia Dortmund
2:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Karim Benzema 28. / Schot met rechts  (Dani Carvajal)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Karim Benzema 53. / Kopbal  (James Rodríguez)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Pierre-Emerick Aubameyang 60. / Schot met rechts  (Marcel Schmelzer)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Marco Reus 88. / Schot met links  (Pierre-Emerick Aubameyang)

90'
Dankzij een krankzinnige,maar prachtige tweede helft behoudt Dortmund alsnog de koppositie in poule F. Vlak na rust kwam Real op 2-0 dankzij opnieuw Benzema. Aubameyang prachtig de spanning daarna echter snel terug door de 2-1 van dichtbij in het doel te tikken. Real kreeg, onder meer via Ronaldo, kansen op de definitieve nekslag. Dortmund kwam echter in de slotfase langszij dankzij een snelle uitbraak via Aubameyang en doelpuntenmaker Reus: 2-2.
90'
90'
Het doelpunt van Reus is het 22e in de poulefase van Dortmund. Dit betekent een nieuw record in de Champions League. Dortmund passeert Real Madrid, FC Barcelona en Manchester United die allen ooit 21 goals maakten in de groepsfase.
88'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 2:2 door Marco Reus
Het is ongelofelijk! Na een snelle uitbraak zorgt Reus op aangeven van Aubameyang voor de late gelijkmaker. Nu is Dortmund weer groepshoofd en Real de nummer twee.
88'
Benzema krijgt een publiekswissel en wordt vervangen door Morata. Benzema was vanavond zeer bepalend met twee prima spitsengoals en krijgt een luid applaus van de Madrileense aanhang.
85'
Wissel in bij Real Madrid -> Morata
85'
Wissel uit bij Real Madrid -> Karim Benzema
85'
De absolute slotfase is aangebroken in Madrid. Real vindt het wel best en snakt naar het einde. Dortmund blijft echter strijden tot de laatste minuut op jacht naar de gelijkmaker.
81'
Ook Sergio Ramos maakt weer bijna een doelpunt. Afgelopen weekend maakte de aanvoerder de late gelijkmaker in El Clásico. Nu wordt zijn kopbal gekeerd door de geweldige keepende Weidenfeller.
80'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Sebastian Rode
80'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Gonzalo Castro
80'
Ronaldo op de paal! En zijn honderdste doelpunt blijft nog even uit. Van dichtbij verschalkt Ronaldo doelman Weidenfeller, maar vindt hij de paal op zijn weg.
78'
Het duel blijft, ondanks dat beide teams al lang en breed door zijn naar de achtste finales, zeer aantrekkelijk. Zowel Real als Dortmund heeft het publiek vanavond prima weten te vermaken.
75'
Marcelo knalt de bal over! Real heeft nu al diverse kansen gehad op de definitieve beslissing. Dit keer mag linksback Marcelo aanleggen vanuit de rebound. Wat wild schiet de Braziliaan vanuit kansrijke positie de bal hoog over.
71'
Gele kaart voor Sokratis Papastathopoulos (Borussia Dortmund)
De Griekse verdediger maakt ongelukkig hands bij een sliding en krijgt hiervoor een gele kaart van de Poolse leiding.
71'
Kopbal van de lijn gehaald! Hier was Benzema vlak bij zijn hattrick. De kopbal vanuit een corner wordt van de lijn gehaald door invaller Marco Reus.
70'
Daar is Ronaldo dan!
Nadat Lucas Vázquez zich door de defensie frommelt krijgt Ronaldo een kans vanaf rand zestien. Het schot vanaf de wreef wordt echter op prachtige wijze uit de kruising gedoken door de 36-jarige Weidenfeller.
69'
Gele kaart voor Casemiro (Real Madrid)
Casemiro maakt een Duitse counter onschadelijk door een beuk uit te delen aan Aubameyang en krijgt terecht geel.
69'
Helaas zien we vanavond bijzonder weinig van de klasse van Ronaldo. De Portugees laat bijzonder weinig zien tegen Dortmund en is nog niet in de buurt geweest van zijn honderdste Europese clubdoelpunt.
65'
Daar is dan weer Toni Kroos. De Duitse middenvelder van Real Madrid valt in na een maand blessureleed. Luka Modrić wordt bedankt voor zijn bewezen diensten en mag gaan douchten.
64'
Zo heeft Dortmund ineens maar weer een doelpunt nodig om de virtuele koppositie te heroveren. Met invallers Emre Mor en Marco Reus gaan de Duitsers op jacht naar de gelijkmaker.
63'
Wissel in bij Real Madrid -> Toni Kroos
63'
Wissel uit bij Real Madrid -> Luka Modrić
61'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Marco Reus
61'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> André Schürrle
61'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Emre Mor
61'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Christian Pulisic
60'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 2:1 door Pierre-Emerick Aubameyang
En daar is dan toch de aansluitingstreffer! Eindelijk zien we wat van Aubameyang. De Gabonese spits schuift een niet te missen kans onder Navas door. De spanning is weer terug in Madrid.
60'
Nog een half uur te spelen in het Bernabéu. Dortmund blijft voetballen en wil toch nog scoren in Madrid. Real gelooft het wel en gokt op de counter die kan leiden tot de definitieve nekslag.
57'
Karim Benzema eist zo de hoofdrol op in het laatste groepsduel middels twee doelpunten. De eerste plaats in de groep lijkt Real niet meer te kunnen ontgaan.
53'
Doelpunt voor Real Madrid, 2:0 door Karim Benzema
En als Dortmund dan mag ruiken aan de gelijkmaker beslist Real het duel. Nadat Benzema eerst een levensgrote kans mist kopte de Franse spits even later een voorzet van James via de grond in het doel.
52'
Dortmund begint goed aan de tweede helft en krijgt op nieuw een kans. De voorzet van Pulisic wordt echter niet goed beoordeeld door Castro. De middenvelder raakt de bal verkeerd en kan zo de Madrileense verdediging niet verrassen.
51'
Mooie actie van Dembélé! De jonge frivole aanvaller slalomt maar weer eens door de defensie van Real. Uiteindelijk weet Dembélé de bal met een puntertje net naast de paal te werken.
50'
In de andere wedstrijd in poule F staat Legia Warschau verrassend op voorsprong in eigen huis tegen het Sporting CP van Bas Dost en Marvin Zeegelaar. Bij deze stand gaan de Polen naar de Europa League.
47'
Zonder wijzigingen heeft Dortmund de tweede helft in gang gezet. De Duitsers hebben een doelpunt nodig om weer bovenaan te komen staan in de poule.
46'
45'
Real is de betere in het eerste bedrijf en dit is terug te zien in de 1-0 voorsprong. Na mogelijkheden voor James en Benzema wist laatstgenoemde de score te openen na een klein half uur spelen. Op aangeven van Dani Carvajal tikte de Franse spits van dichtbij binnen. Dortmund had weinig te vertellen tot vlak voor rust. Toen moest doelman Keylor Navas ineens reddend optreden bij een vrije trap van Schürrle en een poging van Pulisic.
45'
44'
Twee vergelijkbare momenten aan beide kanten van het veld. Eerst kan Aubameyang net niet bij een voorzet vanaf de rechterkant. Bij de tegenaanval komt Ronaldo net tekort om een voorzet vanaf rechts binnen te glijden.
41'
Wat een redding van Navas! De vrije trap van Schürrle gaat naar de verre hoek, maar de uitblinkende doelman Keylor Navas steekt er een stokje voor. Ondanks slecht zicht dankzij de muur tikt de goalie de bal uit de uiterste hoek.
39'
Eindelijk gevaar van Dortmund! Real verslapt even en Dortmund kan zodoende uitbreken. Dembélé vindt ploeggenoot Christian Pulisic die oog in oog met Navas het doel kan beproeven. De lage inzet zorgt echter voor weinig problemen bij de doelman.
38'
Gele kaart voor Luka Modrić (Real Madrid)
Net buiten de zestien zorgt de Kroatische middenvelder met een sliding ervoor dat Pulisic naar de grond wordt gewerkt.
38'
Pierre-Emerick Aubameyang is volledig onzichtbaar en heeft nog maar amper een bal gehad. Als Dortmund al aan offensief gevaar mag denken komt het vaak via de diepe backs.
35'
Dortmund begon aardig aan de wedstrijd, maar is inmiddels het goede spel alweer een tijdje kwijt. De Duitsers zijn zeer slordig aan de bal en moeten momenteel in Real hun meerdere erkennen.
32'
Zo staat Real Madrid, dankzij de goal van Karim Benzema, virtueel op de eerste plaats in poule F. Dortmund kan dus aan de bak in het resterende uur.
28'
Doelpunt voor Real Madrid, 1:0 door Karim Benzema
Dani Carvajal krijgt ontzettend veel ruimte aan de rechterkant en profiteert hiervan door een perfecte voorzet op maat te geven. Als een echte spits betaamt kruipt Benzema voor zijn directe tegenstander en brengt hij van dichtbij zijn team op voorsprong.
26'
Dortmund maakt het zichzelf zo nu en dan onnodig lastig. Dit keer passt Łukasz Piszczek een ziekenhuisbal richting Papastathopoulos. Bij het wegglijden van de bal staat Benzema op de voet van de Griekse verdediger.
22'
Opnieuw is James het eindstation van een Madrileense aanval. De vervanger van Isco produceert dit keer echter een rollertje wat Weidenfeller niet kan verrassen.
20'
Mooie aanval van Real! Lucas Vázquez trekt de bal strak voor vanaf de linkerkant. Ronaldo legt de bal stil en tikt deze door naar James. Doordat doelman Weidenfeller goed zijn hoek verkleint kan de inzet van de Colombiaan het doel uiteindelijk niet bereiken.
18'
Als Ronaldo vandaag weet te scoren bereikt de aanvaller van Real een magische grens. De Portugees maakt dan namelijk zijn honderdste doelpunt in Europees clubverband.
15'
Het eerste kwartier van de wedstrijd zit erop. Het tempo ligt hoog en beide teams willen er een echt duel van maken. Zowel Real als Dortmund kreeg een schietkans tot nu toe.
11'
Poging van Benzema! Castro wacht wat lang waardoor Casemiro in kan grijpen met een succesvolle sliding. Cristiano Ronaldo krijgt hierdoor de bal mee en hakt deze richting Karim Benzema. De Franse spits kan zodoende het eerste schot op doel lossen. Doelman Roman Weidenfeller heeft echter een antwoord op het niet de niet al te lastige poging.
8'
Sokratis Papastathopoulos verwerkt op ongelukkige wijze een voorzet van Marcelo tot hoekschop. De verdediger van Dortmund mocht van geluk spreken dat er geen aanvaller van Real in de buurt was.
6'
Harde knal van Schürrle! Marcel Schmelzer wordt aan de linkerkant diep gestuurd door Gonzalo Castro. De voorzet kan niet goed verwerkt worden door Raphaël Varane waarna André Schürrle mag schieten vanaf de zestien. De poging van de Duitser gaat echter twee meter over het doel van Keylor Navas.
5'
Het duel heeft direct een hoog tempo te pakken. Zoals het er nu uitziet trekt Borussia Dortmund zich zeker niet terug. De bezoekers bijten verrassend van zich af en weten elkaar gemakkelijk te vinden.
2'
Scheidsrechter Szymon Marciniak heeft het startsignaal gegeven aan de laatste poulewedstrijd in poule F. In het Santiago Bernabéu moet Real Madrid winnen van Borussia Dortmund om eerste te worden.
1'
De opstellingen
Real Madrid voert twee wijzigingen door ten opzichte van El Clásico. Op het middenveld wordt Luka Modrić tegen Dortmund vergezeld door James Rodríguez en Casemiro. Dit gaat ten koste van Isco en Mateo Kovačić.

Bij Borussia Dortmund ontbreken verschillende sterkhouders in verband met blessures. Zo is Mario Götze niet mee naar Madrid gereisd en is Marco Reus niet fit genoeg om te starten. Pierre-Emerick Aubameyang is natuurlijk wel van de partij.

Van harte welkom in de laatste wedstrijd bij groep F tussen Real Madrid en Borussia Dortmund. Woensdagavond wordt er om 20.45 uur afgetrapt in het Santiago Bernabéu. Mijn naam is Koen Larmit en ik zal live verslag doen van het duel in Madrid. Rond de klok van acht uur worden de opstellingen bekend gemaakt onder het kopje wedstrijddetails.

Real Madrid
De Koninklijke speelde afgelopen zaterdag de klassieker op bezoek bij rivaal FC Barcelona. Na een matige wedstrijd en lange tijd een 1-0 achterstand werd Sergio Ramos de grote held in de laatste minuut van de officiële speeltijd. De aanvoerder van Real kopte in extremis de 1-1 tegen de touwen en hield zo de voorsprong op zes punten.

In de Champions League zijn de Madrilenen al door naar de achtste finales. De ploeg van coach Zinédine Zidane behaalde tot dusver elf punten uit vijf wedstrijden en staat twee punten achter tegenstander Borussia Dortmund. Alleen een overwinning kan zorgen voor de eerste plaats in de poule. In het eerste duel kwam Dortmund twee keer terug na een achterstand: 2-2.

De Duitsers wisten afgelopen weekend te overtuigen tegen Borussia Mönchengladbach. In het eigen Signal Iduna Park werden de streekgenoten opzij gezet met 4-1. Marco Reus gaf drie assists en Pierre-Emerick Aubameyang maakte twee doelpunten. De Gabonese spits is eveneens clubtopscorer in de Champions League met drie goals.

Dortmund reist zonder een aantal sterkhouders naar Madrid. Mario Götze heeft last van knieklachten en blijft thuis. Ook Raphaël Guerreiro, Shinji Kagawa, Sven Bender en doelman Roman Bürki zijn afwezig in verband met een blessure. Nuri Şahin keert terug op bekend terrein. De middenvelder speelde in het seizoen 2011-2012 tien wedstrijden voor Real, scoorde een keer en wist alle duels om te buigen in winst.