Borussia Dortmund Woensdag, 12. April 2017
18:45 uur
AS Monaco
2:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Kylian Mbappé 19. / Schot met rechts  (Thomas Lemar)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Sven Bender 35. / Eigen goal
1 : 2 Torinfos in de Ticker Ousmane Dembélé 57. / Schot met links  (Shinji Kagawa)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Kylian Mbappé 79. / Schot met rechts
2 : 3 Torinfos in de Ticker Shinji Kagawa 84. / Schot met links  (Nuri Şahin)

90'
Borussia Dortmund leefde na rust op, maar het was niet genoeg om de 0-2 achterstand helemaal weg te poetsen. De Duitsers scoorden twee keer, maar AS Monaco prikte er ook eentje bij. De uitgangspositie is uitstekend voor de Monegasken, maar Borussia Dortmund is nog niet uitgeschakeld.
90'
90'
Nee, niet de 3-3! Een voorzet van rechts komt op het hoofd van Pierre-Emerick Aubameyang, die van dichtbij over kopt. Wat een pech voor Dortmund!
87'
Gele kaart voor Danijel Subašić (AS Monaco)
De Italiaanse scheidsrechter is het tijdrekken van Danijel Subašić zat en geeft de keeper van AS Monaco een gele kaart.
85'
Wissel in bij AS Monaco -> Valère Germain
85'
Wissel uit bij AS Monaco -> Radamel Falcao
84'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 2:3 door Shinji Kagawa
Zo! Wat een goal van Shinji Kagawa! De Japanner rondt een briljante solo af en brengt de spanning terug in de wedstrijd: 2-3!
82'
Gele kaart voor Fabinho (AS Monaco)
Fabinho is er de volgende wedstrijd niet bij. De speler van AS Monaco krijgt een gele kaart na een overtreding op Ousmane Dembélé en is geschorst voor de return.
79'
Doelpunt voor AS Monaco, 1:3 door Kylian Mbappé
Kylian Mbappé beslist de wedstrijd en misschien nu ook al de kwartfinale! De jonge aanvaller profiteert optimaal van slechte pass van Łukasz Piszczek door de bal langs Danijel Subašić te krullen.
78'
Eén van de beste spelers vanavond is invaller Christian Pulisic, die Andrea Raggi helemaal gek maakt.
76'
Wát een misser! Radamel Falcao gaat doelman Roman Bürki voorbij, maar weet de bal vanaf een meter of vijftien niet in het praktisch lege doel te werken.
73'
Kylian Mbappé laat eens te meer zijn klasse zien en gaat voorbij drie spelers van Borussia Dortmund, onder wie Sokratis Papastathopoulos. Laatstgenoemde haalt Mbappé onderuit en wordt gespaard door de Italiaanse scheidsrechter.
70'
Nog twintig minuten te spelen in het Signal Iduna Park. Borussia Dortmund domineert en is op zoek naar de verdiende gelijkmaker.
69'
Gele kaart voor Nabil Dirar (AS Monaco)
De volgende gele kaart voor de wedstrijd is voor de man die net op het veld staat: Nabil Dirar. De invaller krijgt geel voor een overtreding op Shinji Kagawa.
66'
Wissel in bij AS Monaco -> Nabil Dirar
66'
Wissel uit bij AS Monaco -> Bernardo Silva
64'
De druk van Borussia Dortmund houdt aan. AS Monaco kan na rust niets anders doen dan tegenhouden. Wat een verschil met de eerste helft!
61'
Wat een heerlijke actie! Raphaël Guerreiro houdt op wonderbaarlijke wijze de bal binnen de lijnen, lijkt 'm te verliezen maar verovert 'm weer en geeft vervolgens een lage harde voorzet. De actie verdient een doelpunt, maar er staat niemand voor het doel om de 2-2 te maken.
58'
Gele kaart voor Thomas Lemar (AS Monaco)
Sokratis Papastathopoulos gaat met de bal aan de wandel en wordt van achteren neergehaald door Thomas Lemar, die geel krijgt.
57'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 1:2 door Ousmane Dembélé
Het is weer een wedstrijd! Met een briljant hakje wordt Shinji Kagawa bereikt door Pierre-Emerick Aubameyanh. De Japanner geeft Ousmane Dembélé vervolgens een niet te missen kans: 1-2.
56'
De druk van Borussia Dortmund neemt meer en meer toe. De aansluitingstreffer hangt in de lucht!
53'
Weer niet! Na opnieuw een goede actie van Christian Pulisic krijgt Ousmane Démbéle een dot van een kans. Zijn schot smoort in het strafschopgebied.
52'
Bijna de kans! Een heerlijke aanval van Borussia Dortmund levert geen doelpunt op. Pierre-Emerick Aubameyang moet het eindstation zijn, maar de pass van Christian Pulisic komt nét niet aan.
51'
Er ontstaat een aparte sfeer in het Borussia Dortmund. De Duitsers zijn sterk aan de tweede helft begonnen, wat overslaat naar het publiek.
47'
Ousmane Dembélé neemt de vrije trap en dat doet de jonge aanvaller niet heel goed. De inzet gaat ruim naast het doel van Danijel Subašić.
46'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Christian Pulisic
46'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Marcel Schmelzer
46'
Gele kaart voor Jemerson (AS Monaco)
Wat een start van de eerste helft! Borussia Dortmund zoekt meteen de aanval en wordt gevaarlijk. Op de rand van het strafschopgebied haalt Jemerson de snelle Pierre-Emerick Aubameyang neer: vrije trap en geel.
46'
46'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Nuri Şahin
46'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Sven Bender
45'
Het was geen goede helft voor Borussia Dortmund, dat halverwege de wedstrijd tegen een 0-2 achterstand aankijkt. Een paar minuten nadat Fabiano een strafschop miste, maakt Kylian Mbappé de 0-1. Niet veel later zorgde Sven Bender met een eigen doelpunt de 0-2.
45'
42'
AS Monaco kan nu de genadeklap uitdelen, want Borussia Dortmund lijkt - ondanks de massale steun van het publiek - behoorlijk van slag.
40'
Gele kaart voor Matthias Ginter (Borussia Dortmund)
De scheidsrechter laat het spel doorgaan na een harde overtreding van Matthias Ginter op Bernardo Silva, maar de Duitser krijgt een paar minuten later toch nog een gele kaart van de arbiter.
37'
Het wordt nu wel moeilijk, heel moeilijk voor Borussia Dortmund om de halve finale van de Champions League te bereiken.
35'
Doelpunt voor AS Monaco, 0:2 door Sven Bender (eigen doelpunt)
Net op het moment dat Borussia Dortmund beter in de wedstrijd komt, slaat AS Monaco genadeloos toe. Uit een voorzet van Andrea Raggi is het Sven Bender die de bal ongelukkig achter zijn eigen doelman kopt.
31'
Oh, oh, oh.. Wát een kans voor Shinji Kagawa! Matthias Ginter draait Andrea Raggi dol en geeft Kagawa een bijna niet te missen kans. De Japanner weet zich echter geen raad met de mogelijkheid en schiet voorlangs.
28'
AS Monaco heeft de wedstrijd volledige onder controle. De Monegasken geven weinig weg, zijn gevaarlijk in de tegenaanval en hebben nu al het belangrijke uitdoelpunt te pakken.
26'
Borussia Dortmund speelt de bal wel aardig rond, maar gevaarlijk worden de Duitsers nauwelijks.
23'
Oef, dat ziet er naar uit. Thomas Lemar gaat de lucht in en komt na een botsing met Matthias Ginter op een nare manier op de grond terecht.
19'
Doelpunt voor AS Monaco, 0:1 door Kylian Mbappé
Twee minuten na de 0-1 is het toch raak voor AS Monaco! Een vlijmscherpe counter verloopt via Bernardo Silva en Thomas Lemar en eindigt bij Kylian Mbappé. Met een beetje geluk weet de achttienjarige aanvaller van dichtbij te scoren.
17'
Penalty gemist door Fabinho, AS Monaco
Mis! Strafschoppennemer Fabinho is meestal een zekerheidje, maar dit keer krijgt hij de bal niet tussen de palen. Fabinho schiet naast, waardoor het 0-0 blijft!
16'
Strafschop AS Monaco! Wat een domme fout van Sokratis Papastathopoulos, die Kylian Mbappé in het strafschopgebied vasthoudt. Het is een terechte penalty voor de Monegasken.
16'
Gele kaart voor Sokratis Papastathopoulos (Borussia Dortmund)
Niet alleen veroorzaakt Papastathopoulos een strafschop, ook krijgt hij een gele kaart voor de overtreding.
15'
Een vrij kansloze poging van Julian Weigl, die een halfhoge bal op zijn slof neemt en de bal in de tweede ring trapt.
12'
Niet veel later krijgt ook AS Monaco haar eerste mogelijkheid. Almamy Touré geeft een prachtige voorzet en vindt het hoofd van Thomas Lemar, die twee meter over kopt.
11'
Kans voor Pierre-Emerick Aubameyang! Het eerste gevaar van de wedstrijd wordt gesticht door de thuisploeg. Łukasz Piszczek geeft een mooie steekpass op Aubameyang, die al vallend uithaalt. Het schot gaat ruim over het doel van doelman Danijel Subašić.
10'
Geen kaart voor Ousmane Dembélé, wel een waarschuwing. Daniele Orsato spreekt de pijlsnelle aanvaller even aan na een harde tackle op Kamil Glik.
7'
Het is een rustig begin van de wedstrijd. Borussia Dortmund laat de bal achterin rondgaan, AS Monaco zet weinig druk.
4'
Borussia Dortmund lijkt even te profiteren van een glijpartij op het middenveld van Fabinho, maar de steekpass van Shinji Kagawa komt nét niet aan bij Pierre-Emerick Aubameyang.
1'
Het eerste fluitsignaal heeft geklonken en de bal rolt. Door de gebeurtenis van gisteravond is het op voorhand al een bijzonder duel.
1'
In de nasleep van de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund wordt er woensdagvond gewoon weer gevoetbald in het Signal Iduna Park. Het mag geen verrassing zijn dat de Duitsers in de uitgestelde Champions League-wedstrijd tegen AS Monaco aantreden zonder Marc Bartra.

De Spaanse verdediger van Borussia Dortmund raakte dinsdag gewond bij de aanslag op de spelersbus van de Duitsers. Het gaat naar omstandigheden goed met Bartra, die in aanloop naar de wedstrijd zijn teamgenoten veel succes heeft gewenst. Omdat de Spanjaard niet kan spelen, is er een basisplaats voor de Duitser Matthias Ginter. Naast Bartra ontbreekt bij Dortmund ook Marco Reus, die nog niet fit genoeg is om te spelen.

AS Monaco is één van de verrassingen van de Champions League-seizoen en is een dark horse. De Monegasken scoren erop los in de Ligue 1 en maakten de laatste twee Champions League-duels liefst zes doelpunten. Eén van de spelers die nauwlettend in de gaten gehouden moet worden is Kylian Mbappé, het wonderkind van AS Monaco.
Terug naar het voetbal
Het is bijna 24 uur na de aanslag op de spelersbus en het gewone leven wordt weer hervat. De wedstrijd tussen Borussia Dortmund en AS Monaco ging gisteren niet door, maar vanavond wordt er wel weer gevoetbald.
Samenvatting situatie explosies spelersbus
Zo'n uur voor aanvang van de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en AS Monaco kwam het bericht naar buiten dat er explosies hadden plaatsgevonden toen de spelersbus van Dortmund op weg was naar het stadion. Dortmund-verdediger Marc Bartra is daarbij licht gewond geraakt. Het duel is verplaatst naar woensdag 12 april en zal dan om 18.45 uur van start gaan.

Volgens de politie zijn de onderzoeken naar het incident gaande. De politie zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat het om een terroristische aanslag ging. Hans Joachim Watzke zei dat de spelers geschokt waren na het incident. Ook doelman Roman Bürki reageerde: "We wisten niet wat er gebeurde en hebben geen moment meer aan voetballen gedacht."

Nu de rust enigszins is wedergekeerd, sluiten we deze liveblog. Morgen is er alsnog een live verslag van de wedstrijd. Dan nemen ook Atlético Madrid en Leicester City het op tegen elkaar. Ook is er een treffen tussen Bayern München en Real Madrid. Deze wedstrijden zijn uiteraard ook te volgen op Voetbal.com.
"De onderzoeken zijn gaande, we wachten af hoe die verlopen", aldus een woordvoerder van de Duitse politie. Volgens hen is er geen aanwijzing dat het om een terroristische aanslag zou gaan. Wel zou de politie bezig zijn om met drones te zoeken naar nog meer explosieven. (Bron: AD)
Hans-Joachim Watzke, directeur van Dortmund, heeft inmiddels ook gereageerd: "Je krijgt dit soort beelden niet zomaar uit je hoofd. Ik hoop dat de spelers morgen in staat zijn te voetballen. In dit soort crisissituaties scharen alle fans van Borussia zich achter elkaar."
AS Monaco meldt dat de spelers van de Franse ploeg in een besloten zitting bijeen zijn gekomen. (Bron: Social Media-kanaal AS Monaco)
Doelman Roman Bürki heeft inmiddels gereageerd: "Ik zat in de achterste rij naast Marc Bartra, hij werd geraakt door granaatscherven, naast een verbrijzelde de achterruit. Na de explosie zijn we allemaal op de grond gedoken. We wisten niet wat er gebeurde. De politie was er snel bij. We zijn allemaal geschokt en hebben geen moment meer over voetballen nagedacht." (Bron: Andreas Böni, chef voetbal bij BLICK).
De meegereisde supporters uit Monaco willen uiteraard morgen ook present zijn wanneer de wedstrijd wel doorgaat. Daarom helpt Borussia Dortmund met het regelen van een slaapaccommodatie. Mooi gebaar van de thuisclub.
Inmiddels heeft ook Borussia Dortmund bevestigd dat het slachtoffer Marc Bartra is. Hij maakt het goed. (Bron: Social Media-kanaal Borussia Dortmund).
Ondanks de vervelende gebeurtenissen, toch een mooi moment in het stadion: de meegereisde supporters uit Monaco zingen Dortmund toe. Voetbal verbroedert.
Veel steunbetuigingen van diverse voetbalploegen. FC Porto meldt: Porto is solidair met Borussia Dortmund en Marc Bartra. Ook HSV betuigt steun met de volgende tweet: You'll never walk alone. Wir stehen zusammen.
Nadat de stadionspeaker de nodige informatie heeft doorgegeven aan het publiek daalt er een lang applaus neer. De supporters zullen ongetwijfeld weten wat er aan de hand is en hebben begrip op de situatie. Volgens FoxSports mogen de supporters nog niet uit het stadion vertrekken. (Bron: FoxSports).
Een nieuwe foto die is opgedoken op social media leert ons dat rechts achterin de bus een raam is gesneuveld. Dat zou gekomen zijn door een explosie.
Het duel is uitgesteld naar woensdag (morgen). Het duel wordt dan om 18.45 uur gespeeld. (Bron: Social Media-kanaal Borussia Dortmund).
FC Barcelona komt via het social media-kanaal van de Catalaanse club met een steunbetuiging aan Marc Bartra: Todo nuestro apoyo a Marc Bartra, el BVB y su afición. Oftewel: Al onze steun gaat uit naar Marc Bartra en aan Borussia Dortmund en haar fans. (Bron: Social Media-kanaal FC Barcelona).
Op social media verschijnen verschillende foto's van de spelersbus van Borussia Dortmund. Veel is er niet te zien. Wel dat er veel politie, brandweer en andere hulpdiensten aanwezig zijn.
Het duel tussen Borussia Dortmund en AS Monaco is afgelast als we het Duitse medium BILD moeten geloven. Het duel zou worden verplaatst naar morgen. We wachten nog op een officiële bevestiging. (Bron: BILD)
De politie heeft inmiddels bevestigd dat er drie explosies zouden hebben plaatsgevonden nabij de spelersbus van Borussia Dortmund. (Bron: ZDF)
Het Duitse BILD meldde eerder al dat het slachtoffer Marc Bartra zou zijn. Spaanse media melden nu dat de schade bij de Spaanse verdediger meevalt. Hij zou door glasscherven enkele snijwonden aan zijn armen hebben opgelopen. (Bron: Marca)
Duel uitgesteld. Borussia Dortmund heeft laten weten dat het duel wordt uitgesteld. Om 20.30 uur wordt beslist wanneer het duel zijn aanvang vindt. (Bron: officiële kanalen Borussia Dortmund)
'Onzekerheid over doorgang duel'
Er is enige onzekerheid ontstaan over het doorgaan van het duel van vanavond tussen Borussia Dortmund en AS Monaco. Borussia meldt via het eigen Twitterkanaal dat er een slachtoffer is gevallen toen Dortmund op weg was naar het stadion. Volgens de politie is er in de omgeving een explosie geweest. Of het een en ander met elkaar in verband staat is onduidelijk. Volgens het Duitse medium Bild zou Marc Bartra gewond zijn geraakt.
Statistieken
Zowel Borussia Dortmund als AS Monaco zijn in vorm. Kijken we naar de laatste vijf wedstrijden van de twee ploegen, dan zien we dat de twee ploegen respectievelijk tien en twaalf punten pakten. Opvallend hierin is dat beide ploegen het in een topper lieten afweten. Dortmund verloor met 4-1 van Bayern München, terwijl AS Monaco met dezelfde cijfers onderuit ging tegen Paris Saint-Germain.
Nog nooit speelden beide ploegen tegen elkaar. Er is één speler die al een keer de shirts van beide ploegen droeg. Pierre-Emerick Aubameyang daalde in de zomer van 2010 neer in Monaco en kwam in 23 wedstrijden tot twee doelpunten. Zijn moyenne ligt zes jaar laten veel hoger. Bij Dortmund was de spits dit seizoen al goed voor 32 doelpunten in 35 wedstrijden.
Scheidsrechter vanavond is de Italiaanse arbiter Daniele Orsato. De leidsman heeft er een handje van om het spel snel stil te leggen. Orsato floot dit seizoen tot dusver 22 wedstrijden en toonde een speler 102 maal een gele kaart. Dat is een gemiddelde van 4,6 per wedstrijd. De spelers zijn dus gewaarschuwd.
Het ziet er naar uit dat Marco Reus kan spelen tegen AS Monaco. Mocht de vleugelaanvaller speelminuten maken, dan is dat zijn 340ste wedstrijd in clubverband. 295 keer stond hij in de basis en hij scoorde tot dusver 131 keer.
Aan de andere kant van het veld staat topspits Radamel Falcao. Ook hij kan, wanneer hij vanavond speelminuten maakt namens AS Monaco, op een mooi rond getal uitkomen qua gespeelde wedstrijden. De teller staat nu op 379. Daarin stond Falcao er 320 in de basis en scoorde hij 226 maal.
333 wedstrijden keepte AS Monaco-doelman Danijel Subašić. Dat is een flink aantal wedstrijd. Van die 333 wedstrijden stond de Kroaat er ook 333 in de basis. Hij werd dus nooit als wissel binnen de lijnen gebracht. Des te opvallend is het feit dat Subašić nooit naar de kant werd gehaald tijdens een wedstrijd. De doelman maakte dus altijd zijn wedstrijden vol. De goalie heeft in zijn carrière zelfs al een doelpunt gemaakt: In het seizoen 2011/2012 mocht Subašić in de laatste speelronde tegen US Boulogne een vrije trap nemen en die schoot hij er in.