Rapid Wien
2:3
(Heenwedstrijd 2:2)
0 : 1 Torinfos in de Ticker Robert Berič 12. / Kopbal  (Stefan Stangl)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Louis Schaub 39. / Schot met links  (Steffen Hofmann)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 52. / Schot met links  (Mitchell Dijks)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Nemanja Gudelj 75. / Schot met rechts
2 : 3 Torinfos in de Ticker Louis Schaub 77. / Schot met links

90'
Heel even dachten de supporters van Ajax minimaal een verlenging te krijgen, maar die hoop werd al snel aan diggelen geschoten door Schaub. Verdedigend was Ajax vanavond te matig om Rapid Wien van zich af te houden. De Amsterdammers gaan vrijdag in de koker, maar dan voor de laatste voorronde van de Europa League. Waar ze met een beetje pech bijvoorbeeld ook Southampton kunnen treffen als die een niet-geplaatste status krijgt.
90'
90'
Wissel in bij Rapid Wien -> Philipp Prosenik
90'
Wissel uit bij Rapid Wien -> Robert Berić
90'
De verdedigers van Ajax proberen nog een paar keer de aanvallers te bereiken met een willekeurige lange bal naar voren.
90'
Inmiddels is bijna de eerste minuut van de vier minuten blessuretijd verstreken.
90'
Alleen vanuit het uitvak is gezang te horen. Hier en daar pakken de supporters van Ajax hun spullen in en zoeken ze de uitgang op. Ze weten voldoende.
88'
Wissel in bij Rapid Wien -> Deni Alar
88'
Wissel uit bij Rapid Wien -> Louis Schaub
88'
Oei! Via een verdediger van Rapid Wien vliegt de bal bijna in het eigen doel. De keeper staat aan de grond genageld op het moment dat de bal een centimeter naast de paal stuitert.
87'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
87'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
84'
El Ghazi komt vanaf de rechterkant naar binnen en krijgt voor het eerst in deze wedstrijd de ruimte voor een schot met links. Dat bal verdwijnt recht in de handen van de doelman.
82'
Ook de spelers van Ajax lijken er niet echt meer in te geloven. Het is Rapid Wien dat nu op de aanval speelt, terwijl het eigenlijk alleen maar hoeft te verdedigen.
80'
Gele kaart voor Kenny Tete (AFC Ajax)
De rechtsback van Ajax gaat in het boekje van de arbiter. Hij begaat een overtreding aan de linkerkant van de eigen strafschopgebied en zeurt daarna bij de scheidsrechter.
79'
De Oostenrijkse fans vieren alvast feest, want zij weten dat het bijna onmogelijk is voor Ajax om nu nog twee keer te scoren.
77'
Doelpunt voor Rapid Wien, 2:3 door Louis Schaub
Wederom krijgt Schaub alle ruimte om op te komen en wederom bekroont hij dat met een doelpunt. De speler van Rapid Wien legt de bal knap in de linker kruising en nu moet Ajax nog twee keer scoren om door te gaan. We krijgen in ieder geval geen verlenging.
75'
We stevenen mogelijk af op een verlenging.
75'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:2 door Nemanja Gudelj
Daar is de aansluitingstreffer! Nota bene invaller Gudelj schiet de gelijkmaker kiezelhard tegen de touwen. Dankzij het hinderen van Sanogo kreeg Gudelj via Milik de bal voor zijn voeten. Het gedrukte schot is niet te houden voor de verdediging.
72'
Gele kaart voor Ján Novota (Rapid Wien)
72'
Een overduidelijk aanvallende wissel van De Boer, die twintig minuten voor tijd al zoveel mogelijk risico neemt. Achterin zal de ploeg een op een gaan staan.
71'
Wissel in bij AFC Ajax -> Yaya Sanogo
71'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Joël Veltman
69'
Aan de zijkant staat Arsenal-huurling Sanogo klaar om in te vallen.
68'
Rapid Wien zal waar mogelijk tijd proberen te pakken. Zo blijft de keeper op de grond liggen nadat hij in botsing is gekomen met El Ghazi.
65'
Dijks verschaft zich goed ruimte na een actie met Sinkgraven. Hij behoudt dan het overzicht en legt terug op de inlopende Klaassen. Het schot met buitenkant rechts komt op de rug van een tegenstander.
65'
Ajax voert de druk op, dat is ook te zien aan het spel van Rapid Wien. Het staat met tien spelers achter de bal en de spits loopt eenzaam rond de middenlijn te wachten op een lange bal naar voren.
62'
Door het inbrengen van Gudelj voor Fischer, neemt Sinkgraven de plek in die hij tijdens het heenduel ook had: linksbuiten. Gudelj zal nu voor meer balans en zekerheid op het middenveld moeten zorgen.
60'
De keeper van Rapid Wien begint nu al alle tijd te nemen bij het hervatten van het spel. Dat kan uiteraard niet op waardering van het publiek rekenen.
59'
Wissel in bij AFC Ajax -> Nemanja Gudelj
59'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
58'
Wissel in bij Rapid Wien -> Philipp Schobesberger
58'
Wissel uit bij Rapid Wien -> Steffen Hofmann
58'
Vanzelfsprekend wordt Milik nu nog meer door de lucht gezocht. Alleen heeft hij geen teamgenoten om zich heen staan. Elke afvallende bal van het luchtduel komt daardoor bij iemand van Rapid Wien terecht.
56'
Het snelle doelpunt heeft de supporters wat hoop gegeven. De thuisploeg heeft ruim een half uur om de schade ongedaan te maken en minimaal een verlenging uit het vuur te slepen.
54'
Gele kaart voor Stephan Auer (Rapid Wien)
De speler van Rapid Wien is wat lomp als hij probeert Fischer van de bal te zetten. De vleugelaanvaller krijgt een aardige beuk en de scheidsrechter bestraft dat met de eerste gele kaart van de wedstrijd.
52'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:2 door Arkadiusz Milik
Een geweldige treffer van Milik, die perfect wordt bediend door de enige man op het veld die een voldoende scoort: Dijks. Een voorzet vanaf links wordt door de Pool vanuit een volley in de verre hoek geplaatst. Het stadion leeft op.
50'
Rapid Wien speelt in de tweede helft overduidelijk op de tegenaanval. Dat kunnen ze zo snel doen, dat het voor Ajax echt oppassen wordt in de achterhoede.
47'
Het publiek leeft even op. El Ghazi slingert de bal vanaf rechts goed voor op Milik. De spits krijgt zijn hoofd niet goed tegen de bal en kopt ruim over het doel van Rapid Wien.
47'
Gudelj en Sanogo zijn aan het begin van de tweede helft aan de warming-up begonnen. Verwacht wordt dat Frank de Boer niet lang zal wachten met wisselen als het deze stand blijft.
46'
Onder het toeziend oog van onder meer Marco van Basten op de tribune is de tweede helft begonnen.
46'
45'
De Amsterdammers mogen zich in de kleedkamer even flink achter de oren krabben. Het maakte bij het openingsdoelpunt dezelfde fout als in het heenduel. Ditmaal was het alleen Sinkgraven en niet Veltman die de bal inleverde. Aanvallend heeft Ajax weinig te vertellen en zo lijkt het een haast onmogelijke opgave te worden om vanavond nog twee keer te scoren. Aangezien bij het tweede doelpunt ook niet goed verdedigd werd.
45'
43'
Het elftal van hoofdtrainer Frank de Boer omsingelt de zestien van Rapid Wien. Maar het is ook niet meer dan dat.
41'
Aan Ajax de taak een 0-2 achterstand ongedaan te maken, zoals Rapid Wien vorige week wist te doen tegen de Amsterdammers. Alleen moet het spel dan nog een stuk beter.
39'
Doelpunt voor Rapid Wien, 0:2 door Louis Schaub
Een hard gelach voor Ajax. Schaub krijgt alle ruimte om vanaf de rechterkant naar binnen te komen en met links aan te halen. De bal is eigenlijk houdbaar, maar via Veltman is de bal vervolgens alsnog buiten bereikt voor Cillessen.
39'
Bazoer raakt de bal nogal ongelukkig op de rand van het eigen strafschopgebied. Even houdt het publiek de adem in omdat het leder richting het doel van Cillessen gaat. De keeper staat echter goed op te letten.
36'
Het mooiste voor Ajax zou zijn voor rust de gelijkmaker te maken. Dan moet Rapid Wien namelijk in de rust de tactiek omgooien, want dan dient de tegenstander weer een doelpunt te maken.
33'
Ajax lijkt dan toch wat grip op de tegenstander te krijgen. Het schuift op richting het strafschopgebied van Rapid Wien, maar daar stokt het vooralsnog.
31'
Rapid Wien heeft weinig te dulden van de aanvallers van Ajax. Milik is op de eerste minuten na helemaal niet in het spel voorgekomen. El Ghazi wint zijn duels niet en Fischer krijgt te weinig ondersteuning.
28'
Dijks gooit er even een flinke rush uit aan de linkerkant. Hij is een van de weinigen die nog voor dreiging zorgt. Alleen wordt hij teruggefloten na een duel met zijn directe tegenstander.
26'
Berić krijgt net niet zijn voet tegen een lage voorzet vanaf de linkerkant. Anders had hij Cillessen tot een uiterste inspanning gedwongen om een tweede treffer van Rapid Wien te voorkomen.
26'
Ajax moet in het komende uur van de wedstrijd de verdediging van Rapid Wien zien te slechten. Tot nu toe houden de bezoekers ogenschijnlijk makkelijk stand. Ajax komt nauwelijks tot in het strafschopgebied.
22'
Fischer! Eindelijk laat Ajax zich eens zien. Fischer vangt op de linker hoek van de zestien de bal op en haalt daarna de trekker over. Het scheelt enkele centimeters, anders was zijn poging in de verre hoek verdwenen.
22'
Het zijn de supporters van Rapid Wien de zorgen voor de sfeer in de Amsterdam ArenA. Zijn laten zich vanaf het eerst fluitsignaal al continu horen.
20'
Als El Ghazi er dan eens langs is, wordt hij neergelegd. De vrije trap die daaruit volgt, vliegt huizenhoog over het doel van Rapid Wien.
19'
El Ghazi probeert namens Ajax voor dreiging te zorgen aan de rechterkant. Zijn acties lopen vooralsnog op niets uit. Telkens loopt hij zich vast en vergeet de aanvaller het overzicht te behouden.
17'
De bezoekers laten zich na het openingsdoelpunt iets verder inzakken. Ajax wordt niet meer direct onder druk gezet, maar iets voor de middenlijn opgepakt door de aanvallers van Rapid Wien.
14'
En nu zit Rapid Wien ineens in een zetel. Want bij deze stand is Ajax uitgeschakeld in de derde voorronde van de Champions League.
12'
Doelpunt voor Rapid Wien, 0:1 door Robert Berić
Ajax roept dit tegendoelpunt over zichzelf af. Sinkgraven levert de bal knullig in rondom de eigen zestien, waarna een voorzet vanaf links wordt gepromoveerd tot doelpunt. Cillessen geeft Sinkgraven dan ook een flinke uitbrander.
11'
Als Rapid Wien vanaf de achterste linie naar voren moet zien te komen, dan heeft het voorin weinig ondersteuning. Daarom veroveren ze het liefst de bal op de helft van Ajax, zodat ze dan al in de positie staan om aan te vallen.
8'
Dijks levert vanaf de linkerkant een goede voorzet af op Milik. De spits weet ook zijn voet tegen de bal te krijgen, maar zijn directe tegenstander blokt de bal in het strafschopgebied.
7'
Rapid Wien speelt met het hele elftal vrij ver naar voren, zodat het Ajax flink onder druk kan zetten. Dat betekent tegelijkertijd dat er in de omschakeling ruimte ligt voor de thuisploeg.
5'
Ajax zorgt op dit moment voor de meeste dreiging. Dat gaat vooralsnog over de linkerkant, waar Fischer geposteerd staat. Daar laat ook Milik zich soms uitzakken.
3'
Het is Rapid Wien dat minimaal één keer moet scoren, maar dat betekent niet dat Ajax afwachtend zal spelen. Het wil de eigen fans dit seizoen namelijk meer vermaak bieden.
1'
Aan de kant van het doel van Jasper Cillessen hangt nog het nodige rook na de sfeeractie van de fanatieke aanhang van de Amsterdammers.
1'
We zijn begonnen. Rapid Wien heeft de bal afgetrapt.
1'
Het stadion is tot aan het laatste stoeltje gevuld. Vanuit Wenen zijn zelfs ruim tweeduizend supporters aanwezig. Het belooft een mooie avond te worden.
Daar melden de spelers van Ajax zich nu ook onder leiding van aanvoerder Davy Klaassen.
De spelers van Rapid Wien staan al klaar in de spelerstunnel.
Ajax verschafte zich eerder een prima uitgangspositie voor de return tegen Rapid Wien, maar zal het in de Amsterdam ArenA zeker niet cadeau krijgen. Als Jasper Cillessen zijn doel schoon houdt is de vier ronde van de Champions League in ieder geval bereikt. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe live verslag van dit duel in de derde voorronde van het kampioenenbal. De opstellingen zijn te vinden onder de knop wedstrijddetails.

Heenwedstrijd
Het elftal van hoofdtrainer Ronald de Boer dacht in Wenen een onbezorgde wedstrijd tegemoet te gaan. De nummer twee van afgelopen seizoen in de Eredivisie was veel sterker dan de opponent. Het verzuimde alleen om vaker dan twee keer te scoren. Na rust kwam een ander Rapid het veld op. Ajax werd bij de keel gegrepen en zelfs met tien man wist de formatie uit Oostenrijk een 2-2 gelijkspel uit het vuur te slepen.

Door het gelijkspel hebben ze bij Rapid Wien nog goede hoop op het bereiken van de laatste voorronde van de Champions League. Trainer De Boer liet al weten met zijn ploeg in gesprek te zijn gegaan over de mindere tweede helft. Ajax zal er alles aan doen om de volgende voorronde te bereiken, want als ze dan uitgeschakeld worden, hebben de Amsterdammers in ieder geval nog een ticket voor de groepsfase van de Europa League.

Fischer
De kans is groot dat Viktor Fischer aan de aftrap verschijnt voor de return in Amsterdam. De vleugelaanvaller was niet fit genoeg voor het treffen in Wenen. Daardoor stond Daley Sinkgraven bij de heenwedstrijd als buitenspeler geposteerd en kreeg Nemanja Gudelj een plek op het middenveld. De verwachting is dat Fischer van positie wisselt met Sinkgraven, die vervolgens een linie terugzakt. Voor Gudelj betekent dat dus een plek op de bank in de return.

Goede generale
Rapid Wien kende een uitstekende generale voor de wedstrijd in Amsterdam. Ondanks dat de ploeg op veel plekken was gewijzigd vanwege het duel met Ajax, wist het te winnen van Red Bull Salzburg. Saillant detail was dat het doelpunt van Stefan Schwab de uiteindelijk beslissende goal was voor de 1-2 zege. Hij kreeg tegen Ajax een rode kaart vanwege een horrortackle op Jaïro Riedewald.