IJsland Woensdag, 22. Juni 2016
18:00 uur
Oostenrijk
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jón Böðvarsson 18. / Schot met rechts  (Kári Árnason)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Alessandro Schöpf 60. / Schot met links  (David Alaba)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Arnór Traustason 90. / Schot met links  (Theodór Elmar Bjarnason)

90'
Sensatie in IJsland. Het land is voor het eerst in de historie door naar de knock-outfase nadat Oostenrijk in de blessuretijd met 2-1 werd verslagen. Oostenrijk was bijna de hele tweede helft sterker, scoorde via invaller Schöpf, maar kreeg het niet voor elkaar om te winnen. In de blessuretijd maakte Traustason een eind aan de Oostenrijkse hoop.
90'
90'
Doelpunt voor IJsland, 2:1 door Arnór Ingvi Traustason
Wat een stunt! IJsland wint de wedstrijd in de blessuretijd dankzij een counter van jewelste. Invaller Arnór Ingvi Traustason mag de bal van dichtbij intikken na de pass van die andere invaller Teddy Bjarnason.
90'
Alle ballen op Janko. Maar dat is te voorspelbaar, IJsland houdt nog altijd stand.
86'
Ook Guðmundsson mag de tijd niet volbrengen. Hij wordt vervangen door Sverrir Ingason.
86'
Wissel in bij IJsland -> Sverrir Ingason
86'
Wissel uit bij IJsland -> Jóhann Guðmundsson
85'
De tijd begint te dringen voor Oostenrijk. Het probeert het wel, maar komt niet voorbij de IJslandse muur.
82'
Gele kaart voor Hannes Halldórsson (IJsland)
De volgende gele kaart voor een IJslander. Keeper Halldórsson krijgt geel omdat hij volgens de scheidsrechter te lang de tijd neemt voor een doeltrap.
81'
Heerlijke vrije trap van Alaba, maar opnieuw is het Halldórsson die redt. Hij maakt er slechts een hoekschop van voor Oostenrijk.
80'
Einde wedstrijd ook voor Kolbeinn Sigþórsson. De spits wordt vervangen door Arnór Ingvi Traustason.
80'
Wissel in bij IJsland -> Arnór Ingvi Traustason
80'
Wissel uit bij IJsland -> Kolbeinn Sigþórsson
79'
Gele kaart voor Kári Árnason (IJsland)
Árnason haalt Baumgartlinger onderuit en krijgt daarvoor de gele kaart toegewezen.
78'
De laatste wissel bij de Oostenrijkers: Marcel Sabitzer wordt afgelost door een oud-Eredivisie-speler, Jakob Jantscher. Hij speelde een paar jaar terug voor NEC Nijmegen.
78'
Wissel in bij Oostenrijk -> Jakob Jantscher
78'
Wissel uit bij Oostenrijk -> Marcel Sabitzer
75'
De spanning is zichtbaar op de gezichten van de fans. Ook de wisselspelers maken schietgebedjes in de hoop dat zij doorgaan.
72'
Halldórsson redt IJsland nu! Wat een spanning in Parijs! Wederom een prima actie van Janko en Schöpf mag vervolgens aanleggen. Helaas voor de spits ligt Halldórsson in de weg. Hij voorkomt met een goede reflex dat IJsland virtueel uitgeschakeld is.
71'
Een wissel aan de kant van IJsland. Doelpuntenmaker Böðvarsson is uitgeput en wordt vervangen door Teddy Bjarnason.
71'
Wissel in bij IJsland -> Teddy Bjarnason
71'
Wissel uit bij IJsland -> Jón Böðvarsson
71'
Gele kaart voor Marc Janko (Oostenrijk)
Janko krijgt nu geel, omdat hij Ragnar Sigurðsson overduidelijk vasthoudt.
69'
Janko! Daar was 'ie bijna! Hij houdt verdediger Árnason van zich af en schiet met de binnenkant van zijn voet centimeters naast het doel. IJsland heeft het moeilijk nu.
68'
IJsland ging in slechts één van de laatste acht competitieve wedstrijden onderuit. De Scandinaviërs realiseerden in die periode drie overwinningen en speelden viermaal gelijk.
65'
Almer redt Oostenrijk! Goede uitbraak van de IJslanders. Uiteindelijk is het Sigurðsson die uithaalt, maar Almer voorkomt dat Oostenrijk het wel kan schudden op dit EK.
63'
Wat een spanning in deze poule zeg. Beide wedstrijden gaan ergens om en zijn spectaculair. Portugal is ondertussen weer op 3-3 gekomen.
60'
Doelpunt voor Oostenrijk, 1:1 door Alessandro Schöpf
Een doelpunt die niet uit de lucht komt vallen! Invaller Schöpf speelt Árnason voorbij en schiet vervolgens van dichtbij koelbloedig langs Halldórsson. Oostenrijk heeft nog één doelpunt nodig.
58'
Grappig feitje: Na de eerste twee speelronden incasseerden IJsland (38) en Oostenrijk (37) de meeste schoten van alle 24 deelnemende landen in Frankrijk.
57'
En opnieuw komt Hongarije op voorsprong. Wederom betekent dat exit Portugal.
55'
En nu een schot van invaller Schöpf. De middenvelder schiet de bal met zijn verkeerde linkerbeen richting het doel van Halldórsson, maar die kan de bal klemvast pakken.
53'
De wissels hebben vooralsnog goed uitgepakt bij Oostenrijk. Ze beginnen beter te spelen en krijgen een aantal goede kansen. Maar IJsland heeft twee doelmannen. Net als daarnet haalt Árnason de bal van de lijn.
51'
Gele kaart voor Gylfi Sigurðsson (IJsland)
51'
Geweldige pass van Baumgartlinger op Marc Janko. De spits komt echter een teenlengte tekort om de bal in het doel te glijden.
50'
Portugal komt meteen weer op gelijke hoogte. Cristiano Ronaldo schiet de Portugezen virtueel naar de volgende ronde.
49'
Het gaat op en neer in de openingsfase van de tweede helft. Sigurðsson schiet met zijn linker maar net naast het doel van Almer.
49'
En Hongarije staat weer op voorsprong tegen Portugal. Het is daar nu 2-1. Dat betekent dus exit Portugal.
47'
Meteen een dot van een kans voor Alaba. De middenvelder denkt te gaan scoren, maar Árnason ligt in de weg en krijgt het voor elkaar dat de bal over het doel vliegt.
46'
Wissel in bij Oostenrijk -> Alessandro Schöpf
46'
Wissel uit bij Oostenrijk -> Sebastian Prödl
46'
De bal rolt weer in Parijs. Sebastian Prödl en Stefan Ilsanker zijn in de kleedkamer achtergebleven en Marc Janko en Alessandro Schöpf zijn er voor hen in gekomen. Aanvallende wissels dus.
46'
Wissel in bij Oostenrijk -> Marc Janko
46'
Wissel uit bij Oostenrijk -> Stefan Ilsanker
46'
45'
IJsland staat na 45 minuten spelen met 1-0 voor. Het doelpunt kwam op naam van Böðvarsson, die de bal na een verre ingooi voor zijn voeten kreeg en beheerst afrondde. Oostenrijk kreeg vlak voor rust ineens een strafschop, maar Dragović schoot de bal op de paal. Bij deze stand is IJsland als tweede door naar de achtste finale en is Oostenrijk uitgeschakeld.
45'
42'
Lekkere poging van Baumgartlinger. Hij schiet van ruim twintig meter op doel, Halldórsson tik de bal over het doel.
39'
Oef, Ragnar Sigurðsson schiet de bal bijna in eigen doel, maar Halldórsson reageert op tijd en pakt de bal voordat hij over de lijn is.
37'
Penalty gemist door Aleksandar Dragović, Oostenrijk
Ongelooflijk, helemaal niets lukt bij Oostenrijk. Aleksandar Dragović mist de strafschop, hij schiet op de paal.
36'
Gele kaart voor Ari Skúlason (IJsland)
Skúlason krijgt de gele kaart nadat hij David Alaba opzichtig vasthoudt.
36'
Penalty! Oostenrijk krijgt dé kans om weer op gelijke hoogte te komen. Alaba wordt vastgehouden.
35'
Een hele lange aanval van de Oostenrijkers. En net op het moment dat IJsland er uit leek te komen, onderschept Hinteregger de bal en schiet hij op doel, maar zijn schot wordt onderweg aangeraakt: hoekschop.
33'
De IJslanders doen waar ze goed in zijn en dat is met zijn allen verdedigen. Ze kunnen dat nu ook, aangezien ze op voorsprong staan. Oostenrijk komt er vooralsnog niet doorheen.
30'
En meteen nog een kans voor de aanvaller van Oostenrijk. Een goede voorzet van Sabitzer, maar Arnautovic kopt de bal een meter over het doel. Daar had 'ie meer mee moeten doen.
29'
Daar is 'ie dan! Arnautovic schiet vanaf de zestien meter met zijn linker richting de kruising, maar Halldórsson heeft daar weinig moeite mee.
28'
Oostenrijk werd bij de laatste drie deelnames aan een eindronde altijd in de groepsfase uitgeschakeld. Dat gebeurde op de WK's van 1990 en 1998 en op het EK van 2008.
25'
Nee, de Oostenrijkers hebben het niet. Het hele toernooi al niet. Zelfs David Alaba loopt als een dolende rond en verspeelt bal na bal. Misverstand na misverstand.
23'
IJsland neemt het bij deze stand op tegen Engeland in de achtste finales.
21'
En ook Hongarije is op voorsprong gekomen. Dat betekent dat IJsland als nummer twee van de poule door zou gaan naar de achtste finale. Portugal en Oostenrijk zijn bij deze stand uitgeschakeld.
18'
Doelpunt voor IJsland, 1:0 door Jón Böðvarsson
En het is raak! IJsland staat op voorsprong dankzij een doelpunt van Jón Bödðarsson. De aanvaller krijgt de bal nadat Árnason de bal met zijn hoofd verlengde en schuift de bal daarna in de linkerhoek langs doelman Robert Almer.
17'
Het is nog niet het toernooi van Marko Arnautovic. De aanvaller kende een geweldig seizoen bij Stoke City, maar heeft die vorm blijkbaar niet meegenomen naar Frankrijk. Nu loopt hij de bal over de achterlijn.
15'
Gevaarlijke hoekschop van Gylfi Sigurðsson! Hij draait er bijna in één keer in. In de rebound schiet Skúlason de bal op het dak van het doel.
14'
Dat doet Böðvarsson toch even heel knap. De aanvaller passt de bal door de benen van een Oostenrijker naar Sævarsson, maar diens voorzet is niet op maat.
11'
Halldórsson toch! Wat een fout van die IJslandse doelman. Hij neemt te veel tijd voor een uittrap, waarna Marko Arnautović hem de bal ontglipt. Halldórsson heeft geluk dat hij de bal nog net op tijd kan wegglijden voordat de spits van Oostenrijk hem binnentikt.
9'
De meest recente confrontatie dateert uit mei 2014 en eindigde in een 1-1 gelijkspel. Namens Oostenrijk trof Marcel Sabitzer doel en voor IJsland scoorde toenmalig Ajacied Kolbeinn Sigþórsson.
6'
Dit is pas de vierde ontmoeting tussen IJsland en Oostenrijk. Het Alpenland triomfeerde eenmaal en twee keer eindigde het duel onbeslist.
3'
Wat een pegel! Heerlijk afstandsschot van Jóhann Berg Gudmundsson. De oud-speler van AZ ziet zijn inzet uiteenspatten op de lat.
1'
We zijn begonnen in Parijs! IJsland en Oostenrijk gaan uitmaken wie er naar de volgende ronde gaat.
1'
Aleksandar Dragović heeft na zijn schorsing weer een plekje in het basiselftal gekregen. De verdediger kreeg in de eerste wedstrijd tegen Hongarije twee keer geel en moest tegen Portugal toekijken. Dat gaat ten koste van Martin Harnik, de middenvelder die het hele toernooi al ongelukkig speelt.

Bondscoach Lars Lagerbäck heeft voor dezelfde elf namen gekozen als in de wedstrijd tegen Hongarije, die ietwat teleurstellend in een 1-1 gelijkspel eindigde. De winnaar van het duel weet zeker dat het door is naar de volgende ronde.
Voor sommige landen is de laatste wedstrijd uit de poule misschien wel de belangrijkste. Daar staat veel op het spel. Zo ook voor IJsland en Oostenrijk, die beiden nog door kunnen dringen naar de achtste finale. Zij spelen om 18.00 uur in Parijs tegen elkaar, de opstellingen kunt u ongeveer een uur voor de wedstrijd hier vinden.

Poule F is misschien wel de spannendste poule van het EK 2016. Alleen Hongarije weet dat het naar de achtste finale mag, maar het land – dat nu nog eerste staat – kan zelfs nog derde worden. Voor IJsland en Oostenrijk, respectievelijk twee punten en één punt, geldt maar één ding en dat is winnen. De winnaar van de wedstrijd gaat sowieso door, bij een gelijkspel maakt IJsland nog kans, maar is Oostenrijk uitgeschakeld.

IJsland
De Scandinaviërs begonnen het toernooi uitstekend door favoriet Portugal van de winst af te houden. Hoewel de Portugezen via Nani op voorsprong kwamen, was het Birkir Bjarnason die toch ietwat verrassend de gelijkmaker liet noteren. Tegen Hongarije leek de IJslanders zelfs te winnen, maar door een laat doelpunt in de slotfase van de Hongaren, bleef IJsland wederom steken op 1-1. En die laatste voelde meer als een nederlaag.

Oostenrijk
Voor de Oostenrijkers is het EK vooralsnog een teleurstellend toernooi. Het land begon als kanshebber in deze groep, aangezien het in de kwalificatiereeks geen enkel duel verloor. Iets wat het wel deed in de eerste groepswedstrijd tegen Hongarije. Oostenrijk was zichzelf niet en speelde flets voetbal. Tegen Portugal mocht het van geluk spreken dat Cristiano Ronaldo de strafschop op de paal schoot, anders was de volgende ronde nu wel uit zicht. Vooral de sterspelers Marko Arnautovic en David Alaba zijn nog niet in de vorm als dat we van ze kennen.