2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Gylfi Sigurðsson 10. / Penalty
2 : 0 Torinfos in de Ticker Gylfi Sigurðsson 42. / Schot met rechts

90'
Een orkaan van geluid gaat door het stadion na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter. Er valt weinig af te dwingen op dit resultaat. IJsland heeft een stuk slimmer gespeeld en opereerde echt als een team. Nederland was niet bij machte om echt wat te creëren en loopt alweer tegen zijn tweede nederlaag in deze groep aan.
90'
90'
De blessuretijd is inmiddels in gegaan en die bedraagt maar twee minuten. IJsland gaat ook zijn derde wedstrijd in deze groep winnen.
89'
Een wissel van IJsland om wat tijd te pakken in de slotfase.
89'
Wissel in bij IJsland -> Rúrik Gíslason
89'
Wissel uit bij IJsland -> Jón Böðvarsson
88'
De verdedigers van IJsland geven ook in de laatste minuten alles om Nederland van het scoren af te houden. Elke speler van Oranje lijkt drie directe tegenstanders te hebben, omdat IJsland zo scherp staat te verdedigen.
86'
Er gaat in de laatste minuten ontzettend veel ruimte voor IJsland ontstaan om het derde doelpunt op het scorebord te schieten.
85'
Böðvarsson! De speler van IJsland steekt een half veld over en krijgt alle ruimte om aan te halen voor een schot. Cillessen gaat gestrekt en ziet tot zijn opluchting de bal rakelings naast gaan.
83'
Gele kaart voor Nigel de Jong (Nederland)
De middenvelder van AC Milan is de eerste speler die in het boekje gaat vanavond. Hij voelt zich genoodzaakt om aan de rem te trekken, waarmee hij een mogelijk dodelijke counter van IJsland voorkomt.
83'
De diepste speler van IJsland, Sigthorsson, staat bij balbezit van Oranje op maximaal veertig meter van het eigen doel. De rest verzamelt zich rondom het strafschopgebied om Nederland af te stoppen.
80'
De tijd begint nu toch echt te dringen. Het publiek voelt ook de spanning. Het begint zenuwachtig te fluiten als Oranje in balbezit is.
78'
Wissel in bij Nederland -> Leroy Fer
78'
Wissel uit bij Nederland -> Ibrahim Afellay
77'
Het begint er steeds meer op te lijken dat Nederland vanavond zijn tweede nederlaag moet incasseren. IJsland staat georganiseerd te voetballen en iedereen bij de opponent van Oranje gaat voor elkaar door het vuur.
74'
Dat IJsland kan verdedigen, liet het ook al zien in de voorgaande twee kwalificatieduels. Vooralsnog hoefde het thuisland nog geen enkel tegendoelpunt te incasseren en scoorde het zes doelpunten in twee wedstrijden.
70'
Promes eist direct al de bal een paar keer op en trekt daarmee drie tegenstanders naar zich toe. Dan moet er een Nederlander ergens anders op het veld vrijkomen, maar die meldt zich in ieder geval niet in de buurt.
69'
Lens heeft vanavond niets kunnen brengen. Aan de linkerkant is hij geen enkele keer voorbij zijn tegenstander gekomen. Ook toen hij begon te zwerven over het veld slaagde hij er niet in om het spel te beïnvloeden.
68'
Wissel in bij Nederland -> Quincy Promes
68'
Wissel uit bij Nederland -> Jeremain Lens
67'
En daar is IJsland weer eens voor het doel van Oranje. Maar liefst zeven verdedigers van Nederland worden door vier IJslanders uitgespeeld. Een voorzet van Sigthorsson komt echter net niet bij de tweede paal bij de volledig vrijstaande Bjarnason.
64'
Nu toch wat slordigheden bij IJsland. Het lukt ze niet meer om in de tegenaanval over de middenlijn te komen. Nederland moet daar, met nog een half uur te gaan, toch een keer van profiteren.
61'
Wederom enigszins gevaar van Oranje dankzij een voorzet van Blind. Van Persie krijgt via een verdediger van IJsland de bal tegen zijn hak aan. Voor hem onmogelijk om daar wat goeds mee te doen.
60'
Als Nederland gevaarlijk wordt, dan is dat vooral over de linkerkant via Blind. De speler van Manchester United geeft een perfecte voorzet, maar een IJslander voorkomt ternauwernood dat Huntelaar bij de tweede paal de bal binnen knikt.
59'
IJsland opereert veel maar als een team dan Nederland. Ze lopen elk gat dicht en helpen elkaar waar nodig. Bij Oranje is dat niet het geval. Blind was zojuist in de problemen aan de linkerkant en drie teamgenoten stonden op een afstandje toe te kijken.
56'
Zo krijgt Nederland het gevoel dat het de volledige controle heeft over IJsland, maar dat is eerder andersom. De thuisploeg loert op de counter en is daar enorm gevaarlijk mee.
54'
Bijna een hattrick! Invaller Sævarsson zet het op een lopen aan de linkerkant en krijgt veel ruimte om op te komen. Met buitenkant rechts legt hij de bal prima klaar voor Sigurdsson, die zijn derde van de avond denk te maken. Martins Indi blokt nog net op tijd de inzet.
53'
Beide spitsen tonen weinig initiatief om de vleugels te helpen. Robben komt aan de rechterkant in balbezit, maar zowel Van Persie als Huntelaar bevindt zich achterin de zestien. Gaan van beiden toont de intentie om in de bal te komen. Robben maakt zich daar dan ook logischerwijs boos om.
52'
Van Persie probeert het maar eens met een poging van dertig meter. De bal verdwijnt enkele meters over het doel van IJsland. De aanvaller zal toch met iets beters moeten komen om het de goalie lastig te maken.
50'
Door het inbrengen van Huntelaar kan Robin van Persie zich meer laten zakken om de bal te halen. In de eerste helft werd hij dan nog op de nek gezeten door twee tegenstanders, maar die moeten nu Huntelaar zien af te stoppen. Van Persie speelt dus meer op de positie van Sneijder.
49'
Nederland speelt in ieder geval al een stuk aanvallender dan in de eerste helft. De achterste linie van Oranje staat op de middenlijn te voetballen. Daarmee geeft het wel meer ruimte achterin weg, maar het kan niet anders.
47'
Tegen Kazachstan lukte het Huntelaar om Oranje terug in de wedstrijd te helpen. Destijds was de achterstand slechts één doelpunt, nu moet een gat van twee treffers gedicht worden.
46'
46'
Wissel in bij Nederland -> Klaas Jan Huntelaar
46'
Wissel uit bij Nederland -> Wesley Sneijder
46'
Wissel in bij IJsland -> Birkir Sævarsson
46'
Wissel uit bij IJsland -> Ari Skúlason
45'
Hiddink heeft genoeg stof gekregen om over na te denken. Oranje begon niet scherp genoeg en door half ingrijpen van Stefan de Vrij kreeg het een strafschop tegen. Vervolgens was het weliswaar de bovenliggende partij, maar dat leverde weinig op. Vlak voor rust zette Sigurdsson zijn tweede van de avond op het scorebord door de bal verwoestend in het dak van het doel te schieten. De verdediging is toch de achilleshiel van dit elftal.
45'
45'
De sfeer op de tribunes was al goed, maar wordt nu met de minuut beter en beter. IJsland won nog nooit van het Nederlands elftal.
44'
Dit is toch een aardige klap voor het Nederlands elftal. Na het openingsdoelpunt was het de bovenliggende partij en maakte het aanspraak op een doelpunt. Vanuit een corner geeft het vervolgens knullig een doelpunt weg. De verdediging van Oranje is niet scherp vanavond.
42'
Doelpunt voor IJsland, 2:0 door Gylfi Sigurðsson
En uit die corner die De Vrij moet weggeven, komt de 2-0 van IJsland. De bal komt in een scrimmage terecht, waarna Sigurdsson de mogelijkheid krijgt om verwoestend uit te halen. De bal vliegt als een kanonskogel in het dak van het doel.
41'
IJsland begint tegen het einde van de eerste helft wat meer in het spel voor te komen. Bijna werd Bjarnason in stelling gebracht bij een voorzet vanaf de rechterkant. De Vrij is genoodzaakt een hoekschop weg te geven.
38'
Robben zwerft een beetje over het veld. Daardoor krijgt Van der Wiel aan de rechterkant nog meer ruimte om op te komen. Omdat hij nauwelijks hoeft te verdedigen is hij min of meer een tweede rechtsbuiten.
36'
In de achttiende minuut heeft de scheidsrecht een streep getrokken op het veld om het muurtje op afstand te zetten. Wellicht heeft hij de verkeerde spuitbus meegenomen, want het schuim is nog steeds te zien.
33'
De thuisploeg is na het doelpunt nog maar nauwelijks in balbezit geweest. Als het dan wil omschakelen, is het de bal vliegensvlug weer kwijt. Het is nog maar de vraag of ze dit het komende uur ook gaan volhouden.
31'
IJsland moet steeds vaker in de achteruit. Nederland probeert de tegenstander te omsingelen en speelt steeds dichter in de buurt van het strafschopgebied van de IJslanders.
29'
Robben! Een geweldige voorzet van Blind vanaf de linkerkant. Hij legt de bal perfect op het hoofd van de vrijstaande Robben. De vleugelaanvaller heeft de bal voor het inkoppen, maar knikt het leder een metertje naast.
29'
Nederland begint steeds sneller de voorhoede te zoeken. Dat komt het spelbeeld ten goede. Ook de passing is steeds beter, alleen ontbreekt het nog aan de eindpass zoals dat net wel het geval was bij Van Persie.
26'
Van Persie! De spits van Manchester United krijgt de eerste echte kans van de wedstrijd. Robben ziet de aanvaller diepgaan en geeft een perfecte steekpass. Van Persie probeert met rechts de keeper te verschalken, maar die brengt knap redding.
25'
De spelmaker bij IJsland is Gylfi Sigurdsson. Hij keerde deze zomer terug bij Swansea City na een mislukt avontuur in Londen bij Tottenham Hotspur. Hij bepaalt min of meer de tactiek op het middenveld van IJsland.
21'
Martins Indi wordt voor de tweede keer deze avond betrapt op een slippertje. De zomeraankoop van FC Porto heeft het geluk dat hij het nu zelf kan corrigeren. Het laat zien dat lang niet iedereen geconcentreerd genoeg is.
20'
Het is duidelijk dat het geen makkelijke avond wordt voor Nederland. Oranje weet nauwelijks een opening te vinden en zelfs achterin is het soms lastig de vrije man in te spelen. IJsland is een geduchte tegenstander.
17'
Een vrije trap in het voordeel van Nederland levert bijna gevaar aan de andere kant op. De bal wordt uit de zestien weg gekopt en binnen en mum van tijd is IJsland aan de andere kant. Een verdediger van Oranje grijpt nog net op tijd in.
15'
Nederland blijft dezelfde tactiek hanteren als voor het doelpunt. Dat betekent dat er nog geen enkele mogelijkheid van Oranje viel te noteren. De spelers van IJsland weten relatief eenvoudig de gaten dicht te lopen.
12'
Het openingsdoelpunt zorgt voor veel zelfvertrouwen bij het thuisland. Nederland wordt opeens vroegtijdig onder druk gezet en moet zich daar nu onderuit zien te voetballen.
10'
Doelpunt voor IJsland, 1:0 door Gylfi Sigurðsson
Ook nu weet Cillessen niet de eerste penalty in zijn loopbaan te stoppen. Hij gaat wel naar de goede hoek, maar het schot van de Swansea City-speler is te hard om te keren.
9'
Strafschop! De scheidsrechter wijst naar de stip. De Vrij grijpt te laat in bij Bjarnason en krijgt daarom een strafschop tegen. Een onnodige overtreding van de Feyenoorder.
9'
Nederland moet het spel maken van IJsland. De bezoekers slagen er niet in om daar wat mee te doen. De passing op het middenveld is vrij slordig te noemen.
6'
De materiaalman heeft zijn werk schijnbaar niet goed gedaan. Het is nu al de derde bal die niet goed is opgepompt, maar de scheidsrechter gaat daar niet in mee. Cillessen laat zien dat hij de bal wel erg ver kan indrukken.
5'
Toch is het eerste gevaar van IJsland. Sigthorsson krijgt de bal net niet mee in het strafschopgebied van Nederland, anders was hij oog in oog met Cillessen komen te staan.
4'
Het wordt in de openingsfase wel duidelijk dat IJsland in eerste instantie op een gelijkspel speelt. Het thuisland zakt ver terug en probeert bij balovername snel te counteren. Als dat niet lukt, zakt IJsland direct weer in.
2'
Nederland begint met het vertrouwde rondspelen in de verdediging. IJsland probeert het elftal van Guus Hiddink vanaf de middenlijn op te vangen. Zo zien de supporters van IJsland het liever niet.
1'
Een groep van vijfhonderd supporters uit Nederland is aanwezig om Oranje te ondersteunen. Dit duel was een half uur na het starten van de kaartverkoop al uitverkocht.
In het koude IJsland staat voor het Nederlands elftal de derde EK-kwalificatiewedstrijd op het programma. Na een verloren duel met Tsjechië en een gewonnen wedstrijd tegen Kazachstan is de koploper van de groep de tegenstander. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe live verslag van deze ontmoeting. De opstellingen zijn te vinden onder de knop wedstrijddetails. Een fijne wedstrijd gewenst!

IJsland
De opponent van Oranje gaat met overtuiging aan kop in de groepsfase. Na twee wedstrijden staat de teller op zes punten. Bovendien maakte IJsland zes doelpunten en hoefde het nog geen enkel doelpunt te incasseren. Afgelopen vrijdag werd met 3-0 gewonnen van Letland. In de wedstrijd daarvoor was het met dezelfde cijfers te sterk voor Turkije.

Eredivisie
In de voorhoede van IJsland lopen enkele spelers rond die gelinkt kunnen worden aan de Eredivisie. Kolbeinn Sigthorsson is op dit moment de spits van Ajax, terwijl Alfred Finnbogason vorig seizoen nog topscorer van de competitie werd in het shirt van sc Heerenveen. Johann Berg Gudmundsson speelde tot aan de afgelopen transferzomer zijn wedstrijden voor AZ. Ondertussen mag hij zich speler van Charlton Athletic noemen.

Nederland
Voor bondscoach Guus Hiddink is de ontmoeting met IJsland een goede testcase. De IJslanders worden gezien als de grootste concurrent in de strijd om de eerste plek in de groep. Een nederlaag zou nu al een achterstand van zes punten betekenen. Het spel van Oranje laat echter te wensen over, waardoor Hiddink nu al veel kritiek te verwerken krijgt. De enige manier om de criticasters voorlopig de mond te snoeren, is door te winnen van de koploper.