Letland Vrijdag, 12. Juni 2015
Nederland
0:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Georginio Wijnaldum 67. / Schot met rechts
0 : 2 Torinfos in de Ticker Luciano Narsingh 71. / Schot met rechts  (Daley Blind)

90'
Nederland heeft tegen Letland gedaan wat het moest doen: winnen. Oranje kreeg veel kansen, maar pas na het inbrengen van Wijnaldum lukte het Nederland om tot scoren te komen. Dankzij de zege gaat Nederland weer over Turkije heen. Letland heeft niets te vertellen gehad voor eigen publiek.
90'
90'
Sneijder probeert vanaf de linkerkant van de zestien een vrije trap ineens op doel te schieten. Het schot van de speler van Galatasaray gaat ruim over het lat.
90'
De vierde official gooit zijn bord omhoog om aan te geven dat de blessuretijd drie minuten bedraagt.
88'
Huntelaar! De spits kan de verleiding niet weerstaan om vanaf een kleine dertig meter over te halen. Een soort van puntertje vliegt rakelings over de rechter kruising. Zo was de spits toch even zichtbaar in deze wedstrijd.
88'
Depay heeft zich vanavond op een positieve manier laten zien. Alleen lukte het hem niet om een doelpunt te maken, waar hij wel nadrukkelijk naar op zoek was. Lens krijgt een paar minuten de tijd om mee te doen.
87'
Wissel in bij Nederland -> Jeremain Lens
87'
Wissel uit bij Nederland -> Memphis Depay
87'
De meegereisde supporters uit Nederland laten zich horen. Op de hoofdtribune is goed te zien waar ze zitten. Dat komt dankzij hun opvallende oranje kleding.
85'
Het lukt Letland niet meer om over de middenlijn te komen. Ze snakken naar het eindsignaal, waar ze nog een kleine zes minuten op moeten wachten.
83'
Sneijder is bij zijn schot geblesseerd geraakt. Hij maakte zojuist het gebaar naar de zijkant dat hij gewisseld dient te worden, maar even later gaat toch de duim omhoog.
81'
De lat! Ook in de tweede helft raakt Sneijder het aluminium. Met veel gevoel legt hij de bal over de doelman heen, alleen ziet hij de bal op de bovenkant van de lat belandden.
80'
Hiddink zal nu toch wel met een rustig gevoel op de bank zitten. Want een overwinning gaat het zeker worden, alleen is het nog de vraag of Oranje nog een doelpunt gaat maken.
77'
Wissel in bij Nederland -> Daryl Janmaat
77'
Wissel uit bij Nederland -> Jetro Willems
77'
Ook Nederland gaat nog een keer wisselen in de slotfase.
75'
Wissel in bij Letland -> Artūrs Karašausks
75'
Wissel uit bij Letland -> Aleksejs Višņakovs
71'
Doelpunt voor Nederland, 0:2 door Luciano Narsingh
En in een paar minuten tijd zet Narsingh de score zelfs op 0-2. De vleugelspeler gaat alleen op het doel af en besluit voor eigen succes te gaan. Beheerst schuift hij de bal langs de uitkomende doelman heen.
69'
Nu zal Letland meer de aanval moeten kiezen en gaat er meer ruimte ontstaan voor het Nederlands elftal. De verdediging kan zich op dit moment geen fout veroorloven.
67'
Doelpunt voor Nederland, 0:1 door Georginio Wijnaldum
Eindelijk scoort Oranje en het is nota bene invaller Wijnaldum. Een afgeslagen schot van Sneijder komt bij de middenvelder terecht. Hij draait zich goed vrij in de zestien en al vallend prikt hij de bal in de korte hoek.
65'
Gele kaart voor Bruno Martins Indi (Nederland)
De invaller van Letland is ook direct belangrijk. Hij zorgt dat Martins Indi in het boekje van de arbiter gaat. De centrale verdediger legt de spits nogal hardhandig over de knie.
64'
Wijnaldum! De invaller zorgt direct voor gevaar. Sneijder legt vanaf links de bal met gevoel op het hoofd van de middenvelder. Wijnaldum knikt de bal goed richting de verre hoek, maar de keeper brengt nog net redding.
64'
Voor Van Persie is de wedstrijd na ruim een uur spelen voorbij. De aanvoerdersband gaat over naar Sneijder en Wijnaldum komt nu op de nummer tien positie te spelen.
63'
Wissel in bij Nederland -> Georginio Wijnaldum
63'
Wissel uit bij Nederland -> Robin van Persie
62'
Martins Indi krijgt nu met een spits te maken die rond de één meter negentig is. Het scheelt voor de mandekker wel dat deze invaller wat trager is dan zijn voorganger.
62'
Wissel in bij Letland -> Eduards Višņakovs
62'
Wissel uit bij Letland -> Valērijs Šabala
61'
Met elf spelers staat Letland achter de bal bij balbezit van het Nederlands elftal. Zelfs de spits verdedigt helemaal terug tot het eigen strafschopgebied. De tijd tikt weg en het wordt steeds moeilijker voor Oranje.
58'
Ook met standaardsituaties lukt het Nederland niet om echt gevaarlijk te worden. Zo komt een indraaiende vrije bal van Sneijder niet eens voor het doel en wordt een corner van hem even later eenvoudig uit de lucht geplukt door de keeper.
56'
Opvallend is de afwezigheid van Huntelaar vanavond. De aanvaller van Schalke 04 komt absoluut niet in het spel voor. Hij laat zich weinig inzakken en heeft nauwelijks balbezit.
53'
Voor de tweede keer vanavond gaat een speler van Letland neer in het strafschopgebied. Ditmaal was het duidelijk te zien dat er niks aan de hand was. De scheidsrechter laat het spel dan ook doorlopen.
51'
Net zoals in de eerste tien minuten van de eerste helft zet Letland wat druk vooruit. Opvallend is dat Nederland het daar opvallend lastig mee heeft. Ze spelen nu zelfs op de tegenaanval.
49'
Blind verstuurt een lange bal richting Sneijder, die in de zestien de bal ineens voor het doel brengt. De bal komt met een dusdanig lastige stuit bij Depay, dat het de aanvaller niet lukt om tussen de palen te koppen.
48'
Een beetje theater is Sneijder niet vreemd. Hij krijgt bij de cornervlag van Nederland een klein tikje tegen het gezicht en gaat dan naar de grond. De arbiter lost het vervolgens op met een stuiterbal.
46'
Nederland moet vanavond winnen om Turkije weer voorbij te gaan op de ranglijst. De Turken wonnen eerder vandaag in de slotfase met 1-0 van Kazachstan.
46'
Beide ploegen zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.
46'
45'
Oranje heeft zat kansen gehad om halverwege al op voorsprong te staan tegen Letland. Zo schoot Sneijder op de paal en strandde een poging van Willems op de vuisten van de keeper. Letland was gevaarlijk met een schot vlak voor rust dat rakelings langs het doel vloog. Het wordt hard werken voor Oranje in de tweede helft.
45'
45'
Vlak voor het rustsignaal moet Cillessen nog bijna in actie komen. Šabala komt op rand zestien relatief vrij en probeert het met de buitenkant van zijn voet. Cillessen staat aan de grond genageld en ziet de bal net naast gaan.
43'
Zo gaan we langzaam richting de rust en heeft het Nederlands elftal voldoende kansen gehad om op voorsprong te komen. Het is niet te hopen voor Oranje dat Letland straks opeens profiteert van een fout bij de Nederlanders.
40'
Narsingh op avontuur! De vleugelaanvaller zet het vanaf de rechterkant op een lopen door het centrum. Dat doet de PSV'er alleraardigst. Zijn schot met links gaat uiteindelijke enkele centimeters langs het doel.
38'
Willems! De linksback komt in het strafschopgebied ineens in scoringspositie. Maar het lukt ook hem niet om de keeper te verschalken. De doelman is voorlopig de held voor Letland.
38'
Freimanis verlaat geblesseerd het veld, nadat hij zich eerder al moest laten behandelen. Voor hem zit na ruim een half uur spelen de wedstrijd erop.
37'
Wissel in bij Letland -> Vladislavs Gabovs
37'
Wissel uit bij Letland -> Gints Freimanis
36'
Een technisch hoogstandje van Depay. Hij staat met de rug naar het doel als hij een bal van Van Persie krijgt. Een omhaal is de enige oplossing, alleen reageert de keeper van Letland daar scherp op.
35'
Zoals verwacht neemt Letland een uiterst verdedigende houding aan. Het gokt op een foutje bij Nederland en wil dan in de omschakeling toeslaan. Oranje mag dan ook op geen enkel moment verslappen zolang het gelijk staat.
32'
Wesley Sneijder krijgt op ruim twintig meter een vrije trap te nemen. Maar de in vorm verkerende middenvelder schiet de bal in de springende muur.
28'
Van Persie! De spits krijgt een aardige kans vanaf elf meter. Hij gaat de combinatie aan door de lucht en heeft daarna de bal voor het inschieten. Maar de bal gaat recht op de keeper van Letland af.
28'
Depay blijft het gewoon proberen aan de linkerkant. Wederom stuurt hij zijn tegenstander het bos in, maar de poging van de aanvaller verdwijnt via de doelman in het zijnet.
27'
Als Letland de aanval zoekt, dan doet het dat vooral via de linkerkant. Daar moet Rakels de duels uitvechten met Van der Wiel en de rechtsback heeft daar zijn handen vol aan.
25'
De verdedigers van Letland beperken zich op dit moment alleen tot het wegschieten van de bal. Iedereen, behalve Cillessen, begeeft zich op dit moment op de speelhelft van het thuisland.
22'
Nederland begint steeds meer grip op de wedstrijd te krijgen. Dat resulteert bovendien in meer gevaarlijke moment. Het lijkt wachten op het eerste doelpunt van Oranje.
20'
De paal! Sneijder produceert het gevaarlijkste moment van de wedstrijd tot nu toe. De middenvelder waagt het van afstand en ziet zijn poging uiteindelijk strandden op de paal.
17'
Sneijder ziet Narsingh de diepte ingaan en verstuurt een perfecte lange bal. Narsingh is niet zelfzuchtig en probeert de bal uit de lucht breed te leggen, maar dat mislukt. Een schot op doel was mogelijk gevaarlijker geweest.
15'
Depay krijgt opeens alle ruimte aan de linkerkant om voor een schot te gaan. De vleugelspeler doet daar veel te weinig mee, omdat hij via een tegenstander de bal voorlangs schiet.
13'
Gele kaart voor Deniss Rakels (Letland)
Daar lijkt Nederland heel goed weg te komen. Rakels wordt ogenschijnlijk door Van der Wiel neergelegd in de zestien, maar de scheidsrechter ziet het als een schwalbe. Van der Wiel nam onnodig veel risico.
12'
Van Persie ziet de doelman te ver voor zijn doel staan en schiet daarom vanaf de middenlijn. De man met de aanvoerdersband om zijn arm schiet de bal ruim over het doel heen.
11'
Depay krijgt de eerste kans van de wedstrijd. Met veel moeite ontdoet Narsingh zich van zijn tegenstander aan de rechterkant, waarna zijn voorzet op de PSV'er voor het doel niet goed is. Depay werkt de bal naast het doel.
11'
Het kleine stadion in Riga zit aardig vol voor deze wedstrijd. Opvallend is dat achter één doel geen tribune staat en aan de andere kant een grote hal, waar ooit het Eurovisiesongfestival was.
9'
Depay probeert met een solo ruimte te creëren voor zichzelf aan de linkerkant. De Letten hebben echter een defensief blok opgeworpen en daar is lastig door te komen.
8'
Van Persie moet zich als diepe middenvelder veel laten zakken om vrij te komen en het spel te verplaatsen. Letland zit de aanvaller van Manchester United dicht op de huid.
6'
Nederland speelt vandaag in een volledig wit tenue. Het Oranje broekje kan niet gedragen worden vanwege de donkerrode kleur bij het thuisland.
3'
Het lukt Nederland nog niet echt om in de wedstrijd te komen. Het is zelfs Letland dat Oranje vast zet op de eigen helft.
1'
Nederland heeft de bal in beweging gebracht voor de eerste helft!
1'
Opstelling
Guus Hiddink heeft woord gehouden en daadwerkelijk de elf spelers opgesteld die hij donderdag al noemde. Voor de bondscoach van het Nederlands elftal is het van groot belang om van Letland te winnen. Anders is het eigenlijk onmogelijk om nog bij de eerste twee plekken in de groep te komen.

Dat betekent dat Klaas-Jan Huntelaar in de spits staat en Robin van Persie vlak achter hem speelt. Luciano Narsingh en Memphis Depay bezetten de vleugels tegen Letland. Daarachter complementeren Wesley Sneijder en Daley Blind de middelste linie van Oranje.

Achterin neemt Stefan de Vrij de plek in die eigenlijk bedoeld was voor Ron Vlaar. De Vrij wordt vergezeld door Jetro Willems, Bruno Martins Indi en Gregory van der Wiel. In het doel staat Jasper Cillessen.
Van harte welkom bij het EK-kwalificatieduel tussen Letland en Nederland. Een wedstrijd die gewonnen moet worden door Oranje om het vege lijf te redden en in ieder geval op plek drie te blijven staan. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe live verslag van deze wedstrijd. De opstellingen zijn te vinden onder de knop wedstrijddetails.

Hiddink
Na de verloren oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten (3-4) is de kritiek op het presteren van Guus Hiddink weer toegenomen. De oefenmeester wordt niet gezien als de geschikte kandidaat om het Nederlands elftal naar het EK 2016 in Frankrijk te loodsen. Zo weet hij het verdedigend niet op orde te krijgen, terwijl dat juist de kracht van dit team was tijdens het WK in Brazilië.

Stand in de groep
Tsjechië gaat aan kop in de kwalificatiegroep, met een punt meer dan achtervolger IJsland. Het toeval wil dat beide landen vanavond tegenover elkaar staan. Bij een overwinning loopt Nederland dus in ieder geval in op één van de twee landen. Voorafgaand aan deze wedstrijd is de achterstand van Oranje op nummer twee IJsland maar liefst vijf punten. Turkije achtervolgt Oranje met twee punten minder. Letland en Kazachstan maken geen kans meer op een goede uitgangspositie in de groep.