AFC Ajax Donderdag, 6. Februari 2014
FC Groningen
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 28. / Penalty
1 : 1 Torinfos in de Ticker Filip Kostić 41. / Schot met links  (Michael de Leeuw)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Kolbeinn Sigþórsson 83. / Kopbal  (Christian Poulsen)

90'
Samenvatting tweede helft In het tweede gedeelte van deze wedstrijd had het alle kanten op kunnen gaan. Beide ploegen hebben enkele keren het aluminium geraakt en Ajax mag zich uiteindelijk de meest gelukkig noemen. Het geluk dat je als koploper nodig hebt.
90'
90'
De blessuretijd is ingegaan. De vierde official heeft het bord omhoog gehouden en daar stond het getal '3' op. De wedstrijd is dus nog zeker niet gespeeld.
87'
Zo lijkt Ajax te gaan ontsnappen aan duur puntenverlies. Bij een gelijkspel hadden de Amsterdammers gepasseerd kunnen worden op de ranglijst door FC Twente.
86'
Wissel in bij FC Groningen -> Género Zeefuik
86'
Wissel uit bij FC Groningen -> Yoëll van Nieff
83'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:1 door Kolbeinn Sigþórsson
Dan valt het doelpunt toch nog voor Ajax! Kapppelhof laat zich aftroeven door Sigthorsson. De spits kopt van dichtbij een voorzet vanaf links tegen de touwen. Een belangrijk doelpunt voor Ajax.
80'
Vermeer tikt de bal op de lat! Zivkovic lijkt met een zeer fraaie bal Vermeer te verschalken. De goalie krijgt nog net zijn hand tegen de bal en ziet het leder daarna op de lat belanden. Ajax ontsnapt.
78'
FC Groningen heeft de controle en dat leidt bij enkele supporters van Ajax tot irritatie. Ajax probeert echter wel naar voren te voetballen, maar heeft daar beduidend meer moeite mee dan in de eerste helft.
75'
Wissel in bij FC Groningen -> Richairo Živković
75'
Wissel uit bij FC Groningen -> Michael de Leeuw
74'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lerin Duarte
74'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Thulani Serero
72'
In de tweede helft zijn twee ploegen te zien die allebei voor de overwinning gaan. Ajax heeft het meeste balbezit, maar Groningen is zeker niet kansloos en de verdediging van de bezoekers staat redelijk goed.
69'
Op de paal! Nu was het aan de andere kant bijna raak. Sigthorsson haalt de bal vol uit en schiet hard op de paal. Het doel staat te trillen van het schot. Het aluminium is vanavond al meerdere malen geraakt.
67'
Vermeer staat aan de grond genageld! Chery neemt vanaf twintig meter de bal ineens uit de lucht. Vermeer ziet de bal rakelings langs, voor hem, de goede kant van de paal vliegen.
66'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
66'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Siem de Jong
66'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Jaïro Riedewald
65'
Ajax is de kluts even kwijt. Veel ballen gaan verkeerd bij de thuisploeg. Aan het publiek valt te merken dat het niet tevreden is met het huidige spel van de koploper.
62'
Vermeer met een cruciale redding! De doelman van Ajax ziet Kostic links van zich opduiken. Vermeer gooit goed zijn lichaam ervoor en voorkomt daarmee een doelpunt van FC Groningen.
58'
De bezoekers beginnen zich steeds nadrukkelijker op de helft van Ajax te melden. Het meeste gevaar van FC Groningen komt van de voet van Kostic. Het publiek begint wat onrustig te worden.
55'
FC Groningen raakt de lat! Ajax ontsnapt aan een achterstand. Een indraaiende vrije trap van Chery lijkt ineens in het doel te draaien. Vermeer ziet de bal tot zijn opluchting op de lat komen. De Groningers laten zien ook gevaarlijk te kunnen worden.
53'
Ajax heeft in de tweede helft een stuk meer moeite met FC Groningen. Dat komt onder andere doordat het zelf onnauwkeuriger is geworden in de passing. De aanvallers van de Amsterdammers worden veelal niet bereikt.
49'
De Jong met een redelijke kans namens Ajax. Van Rhijn levert vanaf rechts een goede voorzet af. Op het moment dat De Jong zijn voet tegen de bal wil zetten, stuitert het leder net iets op. Het schot van de aanvaller gaat vervolgens over.
48'
Gele kaart voor Giliano Wijnaldum (FC Groningen)
De linksback van FC Groningen probeert met een uiterste inspanning een tegenaanval te voorkomen. Klaassen is net iets eerder bij de bal en gaat vervolgens over het been van de mandekker.
47'
Ajax zal in de tweede helft ongetwijfeld hetzelfde spel gaan hanteren. Daarmee kreeg het namelijk in het eerste bedrijf voldoende kansen op een doelpunt.
46'
45'
Ajax was veel sterker in het eerste bedrijf. Ajax heeft enkele kansen op meer doelpunten laten liggen en krijgt dan zelf de deksel op de neus. Kostic schoot overigens op erg fraaie wijze de gelijkmaker binnen.
45'
41'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:1 door Filip Kostić
Uit het niets staat het gelijk. De Leeuw vangt een hoge bal op en geeft die vervolgens mee aan Kostic. De aanvaller trok op dat moment van rechts naar binnen en schiet hard in de verre hoek, Vermeer was kansloos.
40'
Het is duidelijk te zien dat De Jong wedstrijdritme mist. De aanvaller van Ajax is de enige speler die nog niet helemaal mee kan in het soms snelle combinatievoetbal van de thuisploeg.
39'
Voor FC Groningen is het te hopen dat Ajax een beetje genade heeft vanavond. De Groningers zijn niet bestand tegen het goede combinatievoetbal van de thuisploeg.
36'
De lat! Wederom raakt Ajax het houtwerk. Schöne mag aanleggen voor een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Schöne krult de bal prachtig over de muur en Bizot kan alleen maar kijken hoe de bal op de lat uiteen spat.
34'
Klaassen raakt de lat! Bizot brengt eerst redding op een schot van Schöne, waarna Klaassen de rebound op de lat kopt. Vervolgens wordt een poging van Bojan van de doellijn gehaald!
33'
Gele kaart voor Michael de Leeuw (FC Groningen)
De aanvaller van FC Groningen is te laat met zijn tackle. Hij liet de bal van zijn voet springen en legt vervolgens Serero over de knie. Ook hier stond de scheidsrechter met zijn neus bovenop.
31'
Ajax heeft na het openingsdoelpunt de controle weer terug. Het gaat voor FC Groningen een zware opgave worden om vanavond een resultaat meer te nemen uit Amsterdam.
28'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Lasse Schøne
Schöne stuurt Bizot de verkeerde hoek in en schiet goed raak. Net op het moment dat FC Groningen in de wedstrijd begon te komen, scoort Ajax het openingsdoelpunt.
28'
Strafschop! Bojan lijkt eenvoudig te gaan liggen nadat Botteghin hem met de hand afstopt. Gözöbüyük staat er dicht op en wijst zelfverzekerd naar de stafschopstip.
25'
Ajax heeft niet meer de controle die het in het begin van de wedstrijd wel had. FC Groningen probeert de bal zo lang mogelijk in de ploeg te houden en schuift langzaam naar voren. Een schot van Kostic, dat ruim naast gaat, is uiteindelijk het resultaat.
23'
FC Groningen bijt iets meer van zich af. De achterste linie van de bezoekers is meer naar voren geschoven. Groningen heeft daardoor echter wel meer overtredingen nodig om Ajax van zich af te houden.
20'
Gele kaart voor Johan Kappelhof (FC Groningen)
De centrale verdediger beukt De Jong rond de middenlijn in de rug. De kaart lijkt enigszins zwaar bestraft, maar scheidsrechter Gözöbüyük is waarschijnlijk alle kleine overtredingen van Groningen bij elkaar zat.
18'
Het eerste schot op doel van FC Groningen is van Chery. De middenvelder ziet opeens veel ruimte voor zich en haalt vanaf dertig meter de trekker over. Het leder valt recht in de handen van doelman Vermeer.
16'
FC Groningen heeft zich op dit moment één keer rondom het strafschopgebied van Vermeer gemeld. Een voorzet van Brenet werd makkelijk weggehaald door een verdediger van Ajax. Voor de rest laten de Groningers vrij weinig zien.
13'
Ajax zoekt geduldig naar een opening in de verdediging van FC Groningen. De defensie van de gasten houdt zich voorlopig staande, maar oogt niet volledig stabiel. Met hoge steekballen liggen er mogelijkheden voor Ajax.
9'
De controle ligt zoals verwacht volledig bij Ajax. De Amsterdammers hebben voortdurend het balbezit en dwingen FC Groningen achteruit. De bezoekers loeren op een fout van Ajax, maar zullen ook tevreden zijn met een bloedeloos gelijkspel.
6'
Siem de Jong met de eerste kans van de wedstrijd. Schöne legt een lange bal met zijn borst perfect klaar voor de aanvaller. De Jong is echter te onrustig in zijn afwerking en schiet de bal ruim naast het doel van FC Groningen.
4'
FC Groningen boekte in haar bestaan slechts twee overwinningen in Amsterdam. Bovendien speelde het zeven van de in totaal 34 wedstrijden gelijk tegen Ajax. De thuisploeg is statistisch gezien dan ook ruim in het voordeel.
1'
De sfeer is prima in de Amsterdam ArenA. Vrijwel elk stoeltje lijkt verkocht te zijn voor deze eredivisiewedstrijd. De grasmast oogt perfect. Kortom: ideale omstandigheden voor een leuk potje voetbal.
1'
Welkom bij de liveticker van Ajax tegen FC Groningen. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe verslag van deze eredivisiewedstrijd. Zoals gebruikelijk begin ik met de voorbeschouwing, waarin recente ontwikkelingen bij beide clubs besproken worden. Vervolgens gaan we over op het liveverslag. De opstellingen zijn te vinden onder de knop wedstrijddetails. Een fijne wedstrijd gewenst!

Koppositie
Ajax probeert vanavond haar koppositie te verdedigen. In de afgelopen weken nam het weliswaar enigszins afstand van Vitesse, maar zag het FC Twente naderen. Waar hoofdtrainer Frank de Boer onlangs nog aangaf een buffer te willen creëren. lijken de Enschedeërs opeens de voornaamste concurrent in de strijd om het kampioenschap. Ajax staat één verliespunt voor op Twente en moet winnen om op plek één te blijven staan, anders kan het woensdag ingehaald worden door de huidige nummer twee.

Nijland
Algemeen directeur Hans Nijland heeft zich deze week uitgesproken over de nucleaire top. Daardoor is namelijk een streep gezet door speelronde 29 in de Eredivisie. Er is namelijk te weinig politie aanwezig om de voetbalwedstrijden in dat weekeinde in goede banen te laten leiden. "Ik heb geen goed woord over voor deze beslissing. Wij verwachten nu een extra kostenpost van 50.000 euro."

300
Voor Ajax is het vanavond een jubileumduel tegen FC Groningen. Voor de Amsterdammers is het hun driehonderdste wedstrijd in de Amsterdam ArenA. In 143 wedstrijden in de ArenA hield Ajax haar doel schoon. NEC Nijmegen scoorde als tegenstander het vaakst (12) in de voetbaltempel van de Amsterdammers. Ajax boekte 222 zeges in de ArenA, speelde 47 gelijk en ging 30 keer onderuit. Doelsaldo: 810-231.