1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Siem de Jong 2. / Schot met links  (Ricardo Kishna)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Martijn Barto 53. / Kopbal  (Jody Lukoki)

90'
Ajax speelde in de tweede helft erg pover. De gelijkmaker van Cambuur was dan ook verdiend te noemen en de ploeg uit Leeuwarden pakt terecht een punt in Amsterdam. Vitesse komt twee punten dichter bij de Amsterdammers op de ranglijst.
90'
90'
Cambuur lijkt het vol te gaan houden tot het einde van de wedstrijd. Ajax probeert zich er nog door te knokken.
90'
Gele kaart voor Jody Lukoki (SC Cambuur)
Ook Lukoki gaat op de bon. Hij probeert tijd te rekken door voor de vrije trap te gaan staan.
90'
Gele kaart voor Martijn Barto (SC Cambuur)
Barto voorkomt dat Veltman de bal weer voor het doel kan brengen. Op die manier probeert de aanvaller tijd te rekken.
90'
Lukoki legt een bal goed bij de tweede paal neer. Cillessen ziet de bal over zich heengaan en Hemmen inkomen. De invaller slaagt er niet in om het leder op doel te krijgen.
88'
Blind mag aanleggen voor een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Blind schiet door de muur, maar raakt de vuisten van Nienhuis. In de rebound werkt Bojan de bal ruim over.
87'
De bezoekers spelen vrij compact en willen het achterin dicht houden. Daar slagen ze redelijk in, aangezien Ajax veel moeite heeft om een mogelijkheid te creëren.
84'
Wissel in bij SC Cambuur -> Paul Mulders
84'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Mohamed El Makrini
84'
Blind komt er net niet bij! Bojan legt de bal met veel gevoel bij de tweede paal. Zowel Blind als Nienhuis is te laat bij het leder, waardoor de keeper van Cambuur een doeltrap mag nemen.
82'
Cambuur heeft steeds meer overtredingen nodig om Ajax van zich af te houden. Het zijn kleine vergrijpen van de Cambuur-spelers, waardoor Makkelie geen kaart kan geven. Slim gedaan door de bezoekers.
80'
De bal gaat langs de muur, maar via een Ajax-speler rakelings langs het doel. Cambuur ontsnapt aan een achterstand in de Amsterdam ArenA.
79'
Gele kaart voor Ramon Leeuwin (SC Cambuur)
De centrale verdediger protesteert vanwege de beslissing van Makkelie. De arbiter is daar niet van gediend.
79'
Opmerkelijk moment. Makkelie vindt dat Nienhuis de bal te lang vasthoudt en fluit voor een indirecte vrije trap.
78'
Wissel in bij SC Cambuur -> Mart Dijkstra
78'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Paco van Moorsel
77'
Kans voor Klaassen! Vanaf rechts komt de spits de zestien in schiet hij op Nienhuis. De daaruit volgende kopbal van Sigthorsson vangt Nienhuis eenvoudig op.
72'
Wissel in bij AFC Ajax -> Christian Poulsen
72'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Jaïro Riedewald
71'
Amsterdam schreeuwt om een strafschop! De Jong geeft de bal mee aan Sigthorsson, die daarna gaat liggen na een actie van Leeuwin. Makkelie oordeelt dat de verdediger van Cambuur de bal speelt en lijkt daar gelijk in te hebben.
69'
Cambuur laat zich na de gelijkmaker inzakken. Het gokt op een snelle tegenaanval bij Balverlies. Daarvoor heeft de ploeg uit Leeuwarden de snelheid van Ajax-huurling Lukoki.
66'
Met het inbrengen van Hemmen lukt het Cambuur beter om de bal voorin vast te houden. Zowel de invaller als Barto kan een bal vasthouden, waarna de middenvelder bijsluiten.
63'
Ajax controleert de wedstrijd en speelt de bal rustig rond. Het tempo is te laag om Cambuur echt in de problemen te brengen. De thuisploeg heeft soms wel een gevaarlijke versnelling in huis.
59'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
59'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
58'
Schöne! De middenvelder gaat na een steekpass op Nienhuis af! Schöne probeert de bal langs de goalie te krijgen, maar de doelman van Cambuur komt als winnaar uit de strijd. Ajax is weer wakker.
53'
Doelpunt voor SC Cambuur, 1:1 door Martijn Barto
Cambuur profiteert van het matige spel van Ajax in de tweede helft. Barto kopt een hoekschop van Lukoki tegendraads in en ziet de bal bij de tweede paal binnen gaan.
53'
Goede uithaal Hemmen! De invaller vangt de bal met zijn knie op en schiet richting de linker bovenhoek. Daar verwerkt Cillessen de inzet tot hoekschop.
51'
Wissel in bij AFC Ajax -> Bojan
51'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
49'
Kishna loopt met een moeilijk gezicht over het veld. De aanvaller lijkt last te hebben van zijn hamstring of een andere spier in zijn bovenbeen. Bojan is ondertussen gaan warmlopen.
47'
Hemmen heeft waarschijnlijk niet door dat hij meer ruimte had. Als de aanvaller zich omdraaide had Hemmen een schot op doel kunnen lossen. Cambuur begint goed aan de tweede helft.
46'
46'
Wissel in bij SC Cambuur -> Michiel Hemmen
46'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Elvis Manu
45'
Ajax staat op voorsprong in de Amsterdam ArenA. Een snel doelpunt van De Jong zorgde voor de 1-0. Veel meer viel er niet te beleven. Ondertussen zijn de fans van Cambuur nog steeds niet in het stadion.
45'
44'
Ajax laat zich niet van de wijs brengen en blijft rustig rondspelen. Het zoekt naar een opening in de defensie van Cambuur, dat weinig moeite heeft met het speltempo van Ajax.
42'
Het publiek begint te fluiten bij een terugspeelbal van Veltman. De supporters zijn dan ook niet echt vermaakt in de eerste helft van deze wedstrijd.
41'
Gele kaart voor Marcel Ritzmaier (SC Cambuur)
De middenvelder van Cambuur tikt Veltman op de hakken. Makkelie bestraft de lichte overtreding met een gele kaart.
40'
Ajax begint wat nonchalant te spelen. De thuisploeg verliest hier en daar onnodig een duel van Cambuur. Vooralsnog is het zonder gevolgen, maar het had al gelijk moeten staan.
38'
El Makrini! De middenvelder laat het na om gelijk te maken. Een indraaiende vrije trap moet El Makrini vanaf vier meter tussen de palen koppen. Hij krijgt het toch voor elkaar om te missen.
35'
Ajax heeft nog één doelpunt nodig om de meest scorende eredivisieploeg van dit seizoen te worden. Op dit moment heeft het evenveel doelpunten voor als Feyenoord en FC Twente.
32'
Het is een wedstrijd waarbij je Ajax-supporter rustig achterover kunt hangen en kunt genieten van de zon. Op het veld ligt het tempo vrij laag en zijn er weinig spectaculaire momenten.
29'
De Jong! Met een geplaatste bal verrast de aanvaller Nienhuis. Het balletje gaat rakelings langs de linker paal. Dat deed De Jong vanaf de rand van het strafschopgebied.
26'
Het publiek neemt al voorzichtig een voorschot op het kampioenschap door er over te zingen. Niets lijkt Ajax nog in de weg te kunnen staan.
22'
Ritzmaier is weer terug op het veld. De wond op zijn achterhoofd is vakkundig dichtgemaakt.
21'
Het tweede doelpunt van Ajax hangt in de lucht. De manschappen van trainer Frank de Boer zetten Cambuur goed onder druk en krijgen daardoor steeds meer mogelijkheden.
20'
Ritzmaier heeft flink wat bloed op zijn achterhoofd. Na een botsing moet de middenvelder zich laten verzorgen langs de zijkant. De verzorgers kijken er een beetje moeilijk bij en nemen hem mee naar de kleedkamer.
17'
Kishna schiet op Nienhuis! De jongeling komt iets rechts van het doel oog-in-oog met Nienhuis te staan. De doelman van Cambuur brengt knap redding op de poging van de aanvaller. Hij wilde de bal met links in de verre hoek plaatsen.
16'
De bezoekers proberen soms wel druk te zetten, maar de spelers van Ajax blijven rustig en spelen zich daar onderuit. Toch moet het soms toestaan dat Cambuur op de helft van de thuisploeg rond speelt.
12'
Het speltempo ligt laag in de openingsfase. Vooral Cambuur probeert de tempo uit de wedstrijd te halen. Anders speelt het Ajax in de kaart en kunnen de Amsterdammers hun gewenste spel spelen.
9'
Cambuur toont wel de intentie om vooruit te spelen in de ArenA. Al twee keer moest Cillessen ingrijpen, maar gebeurde dat niet overtuigend.
7'
Goede poging van Siem de Jong. Vanaf rand zestien puntert hij de bal op doel. Nienhuis kan in twee instanties redding brengen. Ajax wil deze wedstrijd zo snel mogelijk beslissen.
4'
De meeste supporters van Cambuur zullen het doelpunt niet hebben gezien. Het druppelt nu langzaam binnen, maar de meesten staan nog buiten de ArenA te wachten.
2'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Siem de Jong
En de Amsterdammers staan al op voorsprong. Kishna profiteert van onhandig verdediger van Cambuur en geeft de bal perfect voor. Daar tikt De Jong het leder met links snoeihard binnen.
1'
Vreemde situatie buiten het stadion. De supporters van Cambuur mogen nog niet naar binnen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de ongeregeldheden eerder vandaag in de stad.
Welkom bij het liveverslag van Ajax tegen SC Cambuur. De Amsterdammers zijn op weg naar hun vierde kampioensschap. In Leeuwarden proberen ze degradatie te voorkomen. Beide ploegen hebben nog acht duels om hun doelstelling te bewerkstelligen. We beginnen met de voorbeschouwing en gaan daarna over op het liveverslag. De opstellingen zijn te vinden onder de knop 'wedstrijddetails'. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe vanmiddag verslag van dit eredivisieduel. Een fijne wedstrijd gewenst.

Vier op rij
Na afgelopen weekeinde lijkt niets het vierde kampioenschap op rij van Ajax in de weg te kunnen staan. De Amsterdamse formatie boekte een 1-2 overwinning op Feyenoord en zag voornaamste concurrent FC Twente punten morsen. Met nog acht wedstrijden te gaan is de voorsprong op FC Twente en Vitesse opgelopen naar acht punten. De ontmoeting met Cambuur zal in principe geen problemen opleveren voor trainer Frank de Boer en zijn mannen. Ajax won echter slechts één van de laatste zeven eredivisieduels na de Klassieker.

Jody Lukoki
Bij Cambuur speelt een aanvaller die eigendom is van Ajax. Jody Lukoki had al snel door in Amsterdam geen speelminuten te krijgen en koos daarom voor een verhuurperiode. Voor Lukoki is het duel met zijn werkgever de ideale gelegenheid om te laten zien wat hij in huis heeft. Dit seizoen speelde de voorhoedespeler alle competitiewedstrijden voor Cambuur en scoorde daarin twee keer. Slechts één keer begon hij niet in de basis.

Achttien
Met het maken van doelpunten hebben ze in Ajax geen probleem. Dit seizoen wisten maar liefst achttien verschillende spelers een treffer te maken voor de huidige koploper. Geen andere ploeg in de Eredivisie heeft meer dan zestien verschillende doelpuntenmakers. Topscorer bij de Amsterdammers is Kolbeinn Sigthorsson met negen goals. In totaal scoorde Ajax dit seizoen 56 doelpunten. Slechts één minder dan FC Twente, dat tot nu toe het meest scoorde van alle ploegen.