AZ Alkmaar
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jetro Willems 3. / Schot met links

90'
Direct na het fluitsignaal bedankt het publiek Zoet. De keeper hield PSV in de eerste helft op de been en stelde in de blessuretijd van de wedstrijd met een belangrijke redding de zege veilig. PSV loopt drie punten in op Feyenoord.
90'
90'
AZ wordt nog gevaarlijk in de laatste minuten. Eerst is het Lewis die er niet in slaagt de bal tussen de palen te krijgen, waarna even later Henriksen net over het doel van Zoet schiet.
90'
Een wissel van Cocu om wat tijd te rekken. Inmiddels lopen de drie minuten blessuretijd en is een overwinning dichtbij voor de thuisploeg. Eindhoven snakt naar het einde.
90'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Luciano Narsingh
90'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Bryan Ruiz
88'
Gele kaart voor Jan Wuytens (AZ Alkmaar)
Nu gaat de verdediger alsnog op de bon. Wuytens voorkomt op de middenlijn dat Depay richting het doel van Esteban kan.
87'
Gele kaart voor Memphis Depay (PSV Eindhoven)
Van Boekel bestraft Depay voor een schwalbe. De aanvaller lijkt neergelegd te worden door Wuytens, maar Depay wordt niet geraakt door de verdediger van AZ.
84'
Arias haalt de bal van de doellijn! Miscommunicatie in de defensie van PSV zorgde ervoor dat Lewis tot een schot kon komen. De bal vliegt aan iedereen voorbij, maar Arias stond goed op te letten op de doellijn en voorkomt een tegendoelpunt.
83'
Een goede combinatie tussen Lewis en Reijnen op de rand van de zestien van PSV. Reijnen krijgt de bal keurig terug van de invaller, maar neemt het leder dan niet goed aan. Daardoor pakt Zoet de bal eenvoudig op.
82'
AZ is veel overtredingen nodig om PSV van zich af te houden. Zodra de Alkmaarders balverlies lijden begaat het vaak een overtreding. Dat doen de manschappen van Advocaat telkens slim rond de middenlijn.
79'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Markus Henriksen
79'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
79'
Het had weinig gescheeld of Hiljemark had niet kunnen invallen. De middenvelder stond langs de zijlijn niet op te letten en werd in een val van een AZ-speler meegenomen naar de grond.
78'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Oscar Hiljemark
78'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Stijn Schaars
77'
Gele kaart voor Aron Jóhannsson (AZ Alkmaar)
De spits van AZ is te ijverig in een duel met Rekik. Johannsson neemt de centrale verdediger van PSV mee in de knip. Een onnodige tackle rond de middenlijn.
75'
Met nog een kwartier te spelen lijkt PSV af te stevenen op een overwinning. Alles behalve veilig is de voorsprong niet. AZ probeert aan te vallen, maar zet met te weinig spelers druk op de defensie van de thuisploeg.
72'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Fernando Lewis
72'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
68'
Gele kaart voor Etiënne Reijnen (AZ Alkmaar)
Van Boekel bestraft de verkeerde verdediger van AZ. Depay gaat tussen Reijnen en Gouweleeuw door en wordt door de laatstgenoemde naar de grond getikt.
66'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Jorrit Hendrix
66'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Jetro Willems
64'
Willems moet naar de kant. De linksback van PSV grijpt naar zijn hamstring en verlaat direct het veld. Het ziet er niet goed uit voor de verdediger van de Eindhovenaren. Tijdens een sprint schoot het er bij Willems in.
64'
Het spel golft op en neer. Steeds is er een periode van vijf minuten waarin AZ of PSV het hef in handen neemt, waarna vervolgens het andere team het initiatief overneemt. Zo gaat het nu al de gehele tweede helft.
60'
Wuytens stoomt op vanuit de verdediging. De verdediger kapt twee tegenstanders uit alsof ze er niet staan. Vervolgens legt de Belg de bal voor zijn linker en vliegt de bal via een PSV-been naast.
59'
Gudmundsson met een goede poging. De aanvaller komt vanaf links het strafschopgebied in en zoekt de verre hoek. Via de vingertoppen van Zoet gaat de bal over de achterlijn.
58'
AZ doet te weinig met de onzekerheid bij PSV. Aan het spel van de Eindhovenaren valt te zien dat het zelfvertrouwen niet groot is. De bezoekers zetten echter vrij weinig druk, waardoor de thuisploeg uit de problemen kan blijven.
55'
PSV speelt de bal langdurig rond en zoekt naar een opening. Na enkele minuten duurt Bruma het te lang en besluit de centrale verdediger uit te halen. De poging van de mandekker vliegt ruim over het doel van AZ.
52'
Esteban moet gestrekt op een schot van Maher. De middenvelder stoomt op en ontvangt de bal van Locadia. De bal verdwijnt vervolgens richting de verre hoek, maar daar ligt ook de keeper van AZ op het leder te wachten.
51'
PSV is erg matig aan het tweede bedrijf begonnen. Er gaat veel mis bij de Eindhovenaren. Zo oogt de verdediging wankel en komen passes op het middenveld veelal niet aan. AZ profiteert daar op dit moment te weinig van.
49'
AZ neemt aan het begin van de tweede helft het hef in handen. De Alkmaarders hebben langdurig balbezit en PSV slaagt er vooralsnog niet in om de bezoekers van de bal te krijgen.
46'
Willems gaat bijna direct in de fout. Zijn terugspeelbal op Zoet is bijna te kort, waardoor Johannsson denkt bij de bal te kunnen komen. De keeper van PSV is tijdig uit zijn doel om gevaar te voorkomen.
46'
45'
PSV begon het duel wervelend, maar zakte daarna terug. In het laatste kwartier kregen beide ploegen voldoende kansen om meer doelpunten te scoren. AZ is in de tweede helft zeker niet kansloos.
45'
45'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AZ Alkmaar)
De middenvelder gaat onbesuisd een luchtduel aan met Schaars. Van Boekel vindt de overtreding een gele kaart waard. Het is zijn vierde van het seizoen.
43'
Zo ging de wedstrijd goed van start, maar kende het na het openingsdoelpunt een mindere periode. Na een half uur spelen namen beide ploegen meer risico en dat komt vooralsnog de amusementswaarde ten goede. AZ en PSV slagen er alleen niet om te scoren.
40'
Depay schiet rakelings naast! De vleugelaanvaller trekt naar binnen en zoekt dan naar ruimte om te schieten. Vervolgens kapt Depay terug en plaatst hij de bal met links in de verre hoek. Het leder stuitert net naast.
38'
Gudmundsson met een goede vrije trap. De vleugelaanvaller plaatst de bal rakelings langs de muur in de hoek van de keeper. Zoet staat op te letten en voorkomt met een goede redding een doelpunt van de bezoekers.
38'
Gele kaart voor Jetro Willems (PSV Eindhoven)
De verdediger probeerde met zijn actie Reijnen van de bal te houden. In plaats van de bal te raken met zijn tackle, tikt de verdediger op rand zestien de speler van AZ onderuit.
37'
Beerens met een gevaarlijk schot namens AZ. De aanvaller gaat op avontuur in de zestien en draait zichzelf vrij van zijn directe tegenstander. De poging van hem gaat richting de verre hoek, waar Zoet zijn hand net tegen de bal kan krijgen.
36'
Het spel gaat in de laatste tien minuten redelijk op en neer. Zowel AZ als PSV zijn op zoek naar een doelpunt. De Alkmaarders spelen aanvallend ver naar voren, waardoor in de omschakeling veel ruimte ligt voor PSV. Vooral Depay krijgt veel ruimte.
33'
Park met een goede poging namens PSV. Nadat Depay snel doorkomt aan de linkerkant komt de bal voor de voeten van Park. De middenvelder ziet zijn poging via Esteban uit het doel getikt worden.
32'
Zoet voorkomt een treffer van Johannsson! De spits schiet van dichtbij een voorzet van Gudmundsson op doel. Zoet blijft goed naar de bal kijken en voorkomt daarmee een tegendoelpunt.
30'
Arias vergeet te scoren! De rechtsback kan opeens alleen op het doel van AZ af. De verdediger heeft echter te veel tijd nodig, waardoor Beerens er in slaagt om het schot van Arias te blokken.
28'
De verdediging van PSV beschouwt Beerens als de gevaarlijkste man van AZ. Zodra de vleugelaanvaller in balbezit komt, staan er minstens twee Eindhovenaren om hem heen. Toch lukt het Beerens veelal in balbezit te blijven.
25'
Merkwaardig moment in de zestien van AZ! Reijnen en Esteban verkijken zich op de bal, waarna de keeper het leder buiten zijn strafschopgebied in de handen pakt. Tot geluk van de keeper fluit de scheidsrechter voor een duwfout van Locadia.
24'
AZ was dinsdag actief in de KNVB Beker. De Alkmaarders gingen op bezoek bij Roda JC Kerkrade en waren met 2-0 te sterk. PSV was eerder in het bekertoernooi uitgeschakeld door de Limburgers.
21'
De eerste minuten van dit competitieduel waren veelbelovend. Na het doelpunt van Willems is het speltempo afgenomen en is het niveau eveneens niet verbijsterend hoog.
18'
Maher met een verdienstelijke poging. De middenvelder laat een lange bal van Willems één keer stuiteren en neemt het leder dan ineens op de schoen. De poging van Maher vliegt vlak voor het doel van Esteban langs.
15'
PSV laat zich eindelijk weer eens in de buurt van de zestien van AZ zien. Bryan Ruiz met fraaie bewegingen, waarna Depay vanaf links de bal voor het doel brengt. Daar stond echter nog geen teamgenoot.
12'
De bal van de doellijn gehaald! Een corner van AZ wordt bij de eerste paal tegen het houtwerk getikt. Vervolgens haalt Zoet de bal van de doellijn en reageert een verdediger van PSV attent op een inzet van Reijnen. PSV ontsnapt aan de gelijkmaker.
12'
Het regent flink in Eindhoven, dat kan gedurende de wedstrijd nog een rol gaan spelen. Als het veld te nat wordt, gaan er spelers uitglijden en betekent dat kansen voor beide ploegen.
11'
AZ krijgt het initiatief van PSV. Vooralsnog levert het geen gevaar op, maar de thuisploeg toont zich kwetsbaar. Na het doelpunt is het telkens snel de bal kwijt en moet het zich vooral concentreren op het tegenhouden van AZ.
8'
Na het openingsdoelpunt doet PSV het meteen wat rustiger aan. Dat zorgt ervoor dat AZ wat meer ruimte krijgt om te ademen en kan denken aan een aanval. De bezoekers trekken voorzichtig over de middenlijn heen.
6'
AZ kan in de beginfase van deze wedstrijd niet anders dan verdedigen. De Alkmaarders worden op elk gedeelte van de grasmast op de huid gezeten door een PSV-speler. De Eindhovenaren hebben vooralsnog het hef in handen.
3'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 1:0 door Jetro Willems
Nadat diverse spelers van PSV proberen Esteban te verschalken is het uiteindelijk Willems die raak schiet. Na een scrimmage valt de bal voor zijn voeten. De linksback schiet de bal recht vooruit in de verre hoek. Een bliksemstart van PSV.
3'
PSV speelt met dezelfde opstelling als tegen Ajax (1-0 nederlaag). Dat betekent wederom een basisplaats voor Bryan Ruiz. De Costa Ricaan liet tegen Ajax zien nog niet volledig wedstrijdfit te zijn, maar zijn kwaliteiten nog niet te zijn verloren.
1'
De winnaar van vanavond loopt drie belangrijke punten in op Feyenoord, dat op de vierde plek staat. De eerste vier ploegen van de Eredivisie ontvangen een ticket voor Europees voetbal en hoeven geen play-offs te spelen. Beide clubs hebben de doelstelling bij die ploegen te komen.
1'
Hartelijk welkom bij de liveticker van het duel tussen PSV en AZ. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe vanavond verslag van deze wedstrijd. Zoals gebruikelijk beginnen we met de voorbeschouwing en gaan we daarna over op het liveverslag. De opstellingen zijn te vinden onder de knop wedstrijddetails. Een fijne wedstrijd gewenst!

Goede serie
Dat ze in Eindhoven blijven geloven in het neerzetten van een goede reeks blijkt na elke wedstrijd. Zo is bij PSV ook nu de verwachting dat een zege op AZ het pakken van de stijgende lijn kan betekenen. Volgens de Eindhovenaren stond tegen Ajax de aansluiting met de top twee op de rol, nu richten ze zich bij PSV op een klassering bij de eerste vier. "Dit is een heel belangrijke wedstrijd voor het zelfvertrouwen", benadrukte Phillip Cocu in aanloop naar de wedstrijd.

Beker
AZ heeft een prima week achter de rug. De Alkmaarders begonnen de tweede seizoenshelft met een 3-0 zege op NAC Breda en afgelopen dinsdag verzekerde het zich van de volgende ronde in de KNVB Beker. Het elftal van trainer Dick Advocaat ging op bezoek bij Roda JC Kerkrade en was over negentig minuten met 2-0 te sterk voor de Limburgers. In de halve finale wacht Ajax als tegenstander voor de Alkmaarders.

Transfertumult
Bij PSV zijn ze eindelijk verlost van Ola Toivonen. Aan het begin van deze week zette de Zweedse middenvelder zijn handtekening onder een contract bij Stade Rennes. Toivonen debuteerde vrijdag met een gelijkspel bij de Franse club. Overigens beschikken de Eindhovenaren sinds vorige week over Bryan Ruiz. De huurling van Fulham maakte zijn debuut tegen Ajax en deed zeventig minuten mee. De aanvaller lijkt nog enig wedstrijdritme te missen. Bij AZ heeft tot op heden één verandering plaatsgevonden in januari. Simon Poulsen keerde na een mislukt avontuur bij Sampdoria terug op het oude nest.