FC Twente
2:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Robert Mühren 28. / Schot met links  (Thom Haye)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Kyle Ebecilio 55. / Kopbal  (Hakim Ziyech)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 59. / Schot met links  (Kamohelo Mokotjo)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Muamer Tanković 85. / Schot met rechts  (Viktor Elm)

90'
Beide ploegen schieten weinig op met dit resultaat. FC Twente gaf vlak voor tijd de zege uit handen door Tankovic te veel ruimte te bieden. In plaats van aansluiting te krijgen met de top, staan beide ploegen nu bovenaan de subtop.
90'
90'
Wiedemeijer heeft het eens even van een afstandje bekeken en bestraft beide onruststokers voor hun gedrag.
90'
Gele kaart voor Rasmus Bengtsson (FC Twente)
90'
Gele kaart voor Sergio Rochet (AZ Alkmaar)
90'
Een opstootje! Rochet en Bengtsson vliegen elkaar in de haren. Het is niet duidelijk waar het tweetal zich druk om maakt.
88'
Marsman voorkomt een goal! Haye komt vanaf links goed naar binnen en zoekt de korte hoek. Marsman weet met en uiterste inspanning een doelpunt te voorkomen.
87'
Wellicht zit er nog meer in het vat voor AZ. Het voert de druk op en gaat nadrukkelijk op zoek naar het winnende doelpunt. Wie weet wat er nog mogelijk is in de laatste minuten.
85'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:2 door Muamer Tanković
Daar is alsnog de gelijkmaker. Een corner wordt door Elm terug voor het doel gebracht en vanaf een meter of twee schiet Tankovic, die volledig vrij staat, hard in het doel.
83'
Gele kaart voor Nick Marsman (FC Twente)
De doelverdediger gaat in het boekje van de scheidsrechter. Wiedemeijer is het tijdrekken van de keeper zat en bestraft hem daarvoor met een gele kaart.
83'
De wissel van Van den Brom om Tankovic te brengen is een goede geweest. De spelers van FC Twente weten niet wie hem op moet pakken en daardoor krijgt hij wel erg veel ruimte om te voetballen.
81'
Castaignos geeft aan flink veel pijn te hebben na een duel met Gouweleeuw. De centrale verdediger van AZ neemt het been van de aanvaller hard mee. Wiedemeijer is het ontgaan.
79'
Haye! Een enorme kans voor de aanvaller. Een voorzet valt over iedereen heen en komt recht in de voeten van Haye terecht. Hij is te onrustig en jaagt de bal naast. Dat had een doelpunt kunnen en misschien wel moeten zijn.
77'
Tankovic krijgt veel ruimte om zich vrij te draaien. Vanaf de zijkant kan hij de verleiding niet weerstaan om op doel te schieten. Marsman krijgt de poging van Tankovic recht op zich af.
76'
Nog iets minder dan een kwartier te spelen en deze wedstrijd kan alle kanten op. FC Twente probeert bij spelhervattingen zoveel mogelijk tijd te pakken, tot ontevredenheid van het publiek.
72'
Gudelj krijgt de mogelijkheid om vanaf twintig meter een vrije trap te nemen. De middenvelder neemt een korte aanloop en schiet de bal hoog de tribunes in.
70'
Kans op kans! Gudelj draait een vrije trap gevaarlijk in en Marsman stompt de bal recht in de voeten van een AZ'er. Die komt net niet tot schieten. Daarna schiet Rosheuvel tegen Schilder op en stuit Mühren eveneens op een verdediger.
69'
Een duidelijk signaal van John van den Brom. De hoofdtrainer zet zijn debuut graag om in een positief resultaat. Tankovic moet voor meer aanvallende dreiging zorgen dan Ortiz en Rosheuvel is een directe vervanger voor Hupperts.
68'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
68'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
68'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Mikhael Rosheuvel
68'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
66'
Haye! Vanaf de linkerkant komt de aanvaller naar binnen en hij produceert een kanonskogel. Marsman ziet het gevaar op tijd aankomen en heeft twee pogingen nodig om de bal te klemmen.
66'
Paniek in de defensie van FC Twente. Mokotjo brengt eerst Marsman in de problemen en daarna speelt hij de bal te kort op Bengtsson. Dit kan AZ hoop geven.
65'
De supporters voelen dat de thuisploeg wel wat steun kan gebruiken en gaat er maar eens achter staan. AZ zit even in een lastige periode na de tweede tegendoelpunten.
63'
Onrust in de verdediging van AZ. De thuisploeg werkt de corner niet goed weg en even lijkt Ebecilio de bal zomaar te kunnen binnen schieten. Net op tijd grijpt een verdediger in om gevaar te voorkomen.
61'
En zo kantelt de wedstrijd volledig in een korte periode. Uiteraard is de stemming in het uitvak niet opperbest. Met nog een half uur op de klok is er zat tijd voor AZ om de schade te herstellen.
59'
Doelpunt voor FC Twente, 1:2 door Hakim Ziyech
Wat een schitterende actie van Ziyech. Hij krijgt de bal mee van Mokotjo en zet twee verdedigers te kijk. Vervolgens schuift de dribbelaar de bal beheerst in de verre hoek. Zo is hij bij beide doelpunten betrokken.
58'
Wissel in bij FC Twente -> Ryo Miyaichi
58'
Wissel uit bij FC Twente -> Youness Mokhtar
58'
AZ begint steeds meer ruimte in de counter te krijgen. Als FC Twente de bal verliest, dan staan er namelijk veel spelers van de uitploeg voorbij het leder.
57'
De lat! Een razendsnelle counter van AZ. Mühren zet het op een lopen en zoekt de korte hoek. Daar verdwijnt de bal bovenop het aluminium. Als hij het overzicht had gehouden, dan had Mühren teamgenoot Gudelj bij de tweede paal helemaal vrij zien staan.
55'
Doelpunt voor FC Twente, 1:1 door Kyle Ebecilio
Een fraai doelpunt van FC Twente. Ziyech geeft vanaf de rechterkant vanuit een vrije trap de bal perfect voor het doel. Ebecilio komt los van zijn tegenstander en knikt de bal hard achter de doelman.
53'
Ook in de tweede helft is het veelal Mokhtar die namens FC Twente de bal slordig inlevert. Daardoor krijgt AZ erg vaak de mogelijkheid om te counteren. Bovendien loopt Mokhtar veelvuldig uit zijn positie.
52'
Ziyech geeft een goede steekpass op Castaignos. De spits moet veel te lang wachten op aansluiting. Castaignos weet wel een hoekschop te verdienen voor zijn ploeg.
50'
Een snelle omschakeling van AZ, waaruit het weer gevaarlijk wordt. Haye geeft echter de bal net te laat diep op Mühren. Want de aanvaller wordt buitenspel gegeven. Bovendien ging het schot van de spits naast.
49'
Het lukt FC Twente ook aan het begin van de tweede helft niet om de vrije man voorin te vinden. AZ staat erg compact en goed georganiseerd te verdedigen.
47'
Geen wissels aan het begin van de tweede helft. De verwachting is dat uiteindelijk Miyaichi nog zijn opwachting gaat maken. Hij was aan het begin van de week nog ziek.
46'
45'
Bij FC Twente loopt het niet lekker. Vooral de middenvelders en aanvallers blinken uit in de slechte passing. Daaruit ontstond ook het doelpunt van Mühren, die koelbloedig raak schoot. AZ kan tevreden zijn met het vertoonde spel.
45'
44'
Vlak voor rust krijgt FC Twente de mogelijkheid om gevaarlijk te worden vanuit een indraaiende vrije trap. Martina loopt echter onhandig tegen de keeper op en wordt daarom terug gefloten.
42'
Mühren! Gudelj legt de bal vanaf links zomaar op het hoofd van de voorhoedespeler. De spits kopt rakelings over het doel, maar wordt ook buitenspel gegeven door de grensrechter.
40'
AZ staat goed georganiseerd. De verdedigers voorkomen dat Castaignos goed bereikt kan worden en ook de vleugels weten niet langs de backs van de thuisploeg te komen.
37'
Een wilde poging van Ziyech. Twee verdedigers van AZ gaan onder een voorzet van Corona door. Aan de linkerkant probeert de middenvelder een volley, maar het leder vliegt enkele meters over.
34'
Ebecilio! FC Twente laat een grote kans op de gelijkmaker liggen. De middenvelder loopt goed door, maar in plaats van te schieten, haalt Ebecilio de bal terug. Mokhtar en Castaignos staan echter niet vrij, waarna de mogelijkheid verkeken is voor FC Twente.
33'
AZ is de bovenliggende partij. Het wint overal het tweede duel en daardoor oogt FC Twente onmachtig. Schreuder kijkt ontevreden toe vanaf de zijlijn.
31'
Bij FC Twente levert vooral Mokhtar de bal vaak zomaar in. Daardoor kreeg AZ de mogelijkheid om te counteren en dat resulteerde uiteindelijk in het doelpunt van Mühren. Zo zijn de vleugels van FC Twente ongelukkig.
28'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Robert Mühren
De aanvaller krijgt bij toeval de bal voor zijn voeten. Corona probeert mee te verdedigen, maar zet Mühren vrij voor Marsman. Met links schuift de zomeraankoop de bal beheerst onder Marsman door.
26'
Waar AZ net even de controle had, begint FC Twente nu weer de druk op te voeten. Alle spelers van de thuisploeg staan op de eigen speelhelft te verdedigen en loeren vooral op de counter.
24'
Castaignos ziet de ruimte achter de verdediging en zet het op een lopen. Ziyech geeft de steekpass te vroeg en te hard, waardoor het voor Rochet eenvoudig is om de bal te onderscheppen.
23'
Corona speelt zich na een afgeslagen corner knap vrij in het strafschopgebied. De Mexicaan raakt echter uit balans en daardoor komt zijn voorzet in de handen van de keeper terecht.
21'
Ebecilio! Aan de andere kant is het ook bijna raak. Ebecilio mag opkomen tot de rand van de zestien bij een counter van FC Twente. Via het been van een verdediger vliegt het schot van de middenvelder rakelings naast.
21'
AZ! Poulsen ontdoet zich aan de linkerkant van Corona en geeft dan een goede voorzet af. Mühren denkt de bal in het doel te duiken, maar vlak voor hem toucheert Bjelland net voldoende het leder om de spits van het scoren af te houden.
19'
De vleugelverdedigers van FC Twente staan ver naar voren. Mokotjo of Ebecilio laat zich daarom uitzakken, waardoor de uitploeg bij balbezit eigenlijk met drie verdedigers staat te voetballen. Toch kan het de bal niet kwijt.
16'
Eindelijk wat leven in de wedstrijd. Het spelbeeld begint wat op en neer te golfen. Toch blijven beide ploegen slordig in de passing als ze in de buurt van het strafschopgebied van de tegenstander komen.
14'
Castaignos! Ziyech geeft met zijn rechtervoet een perfecte voorzet. Castaignos krijgt dan op vijf meter een ideale kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten. De spits kopt echter een metertje naast het doel van AZ.
14'
De thuisploeg begint wat meer in het spel voor te komen. Het elftal van trainer John van den Brom heeft langere periode het balbezit en probeert druk te zetten op de verdediging van FC Twente.
11'
Goed gecombineerd door AZ. Gudelj zet een aanval op en gaat de combinatie aan met Mühren. Alleen wordt hij op de rand van het strafschopgebied teveel gehinderd om tot een goed schot te komen.
10'
Een rustig begin van deze wedstrijd. FC Twente mag tot aan de middenlijn opbouwen van AZ, maar wordt daarna direct onder druk gezet. De ploeg uit Enschede heeft daar moeite mee. AZ weet zelf ook niet in de buurt van de zestien te komen.
8'
Mokhtar levert de bal simpel in op het middenveld en dan probeert AZ te counteren. Ortiz komt aan de linkerkant vrij, maar zijn voorzet verdwijnt in de handen van Marsman.
6'
Bengtsson ziet Martina de diepte in gaan en levert de bal perfect af. Castaignos wordt echter door drie verdedigers gedekt en daarmee is de verdiende hoekschop het maximale resultaat voor de Tukkers. De corner levert niks op.
5'
Voor de wedstrijd werd afscheid genomen van Maarten Martens. De Belgische middenvelder speelde meer dan 150 wedstrijden voor de Alkmaarders en is inmiddels actief voor PAOK Saloniki.
3'
FC Twente zoekt in de eerste minuten direct al de controle. Het speelt de bal rustig rond en zoekt naar een opening. Tot nu toe proberen de bezoekers dat vooral met lange ballen.
1'
De winnaar van deze wedstrijd vindt aansluiting bij de top van de Eredivisie. Een gelijkspel hebben beide ploegen vrij weinig aan.
1'

Met nieuwbakken trainer John van den Brom begint AZ om 14:30 het duel met de enige Eredivisie-club die dit seizoen nog ongeslagen is, FC Twente. De wedstrijd wordt in het AFAS Stadion gespeeld en staat onder leiding van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. Je kan de opstellingen van de twee teams een uur voor aanvang van de wedstrijd hier vinden.

AZ weer in rustig vaarwater

De trainerssoap in Alkmaar is eindelijk voorbij. Marco van Basten heeft een stapje teruggedaan en is nu assistent-trainer, Alex Pastoor is vertrokken en Van den Brom is de nieuwe trainer van AZ. Met deze nieuwe bezetting in de technische staf kan de club zich weer volledig op het voetbal richten. AZ staat zevende in de competitie en heeft een wisselvallige start van het seizoen achter de rug. Gewonnen werd er van Heracles Almelo (0-3), FC Dordrecht (1-3), PEC Zwolle (1-0) en ADO Den Haag (2-3), maar tegen Ajax (3-1), Willem II (3-0) en sc Heerenveen (0-1) werd er verloren. De club uit Alkmaar heeft nu twaalf punten en dat is eentje minder dan de tegenstander van vandaag, FC Twente.

Ongeslagen FC Twente

In Enschede weet men niet wat verliezen is. De Tukkers speelden dit seizoen al vaak gelijk, maar verloren nog geen enkel officieel duel. De competitiestart was stroef (vier wedstrijden, vier keer gelijkspel), maar inmiddels staat FC Twente in de subtop van de Eredivisie en is de stap naar de top van de ranglijst erg klein. Het team van Alfred Schreuder verwelkomde deze week Orlando Engelaar (35), die mogelijk zijn rentree bij FC Twente maakt in het duel met AZ. De Alkmaarders zullen vanmiddag met name Luc Castaignos in de gaten moeten houden: de spits maakte zes doelpunten in de laatste vier officiele wedsstrijden.

Onderling resultaat

FC Twente is de laatste jaren behoorlijk succesvol tegen AZ. Van de afgelopen zes keer dat de ploegen tegen elkaar speelden, wonnen de Enschedeërs vijf maal en werd er een keer gelijkgespeeld. Vorig seizoen boekte FC Twente een 1-2 overwinning in het AFAS Stadion. Grote man bij de bezoekers was Youness Mokthar, die twee keer scoorde. Op aangeven van Rosales kopte de buitenspeler in de negentigste minuut de winnende binnen.