Vitesse Zondag, 21. December 2014
12:30 uur
Heracles Almelo
3:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Bertrand Traoré 25. / Schot met links  (Renato Ibarra)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Zakaria Labyad 32. / Schot met links  (Marko Vejinović)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Bertrand Traoré 43. / Schot met links  (Davy Pröpper)

90'
Vitesse sluit het jaar 2014 in stijl af met twee ruime overwinningen. De Arnhemmers deden het in de tweede helft rustig aan, waardoor Heracles nog enkele mogelijkheden kreeg om een doelpunt te pakken. Het is niet voor niets dat Eloy Room is uitgeroepen tot man van de wedstrijd.
90'
89'
De verdediger wil al strompelend toch de wedstrijd vol maken.
88'
Achenteh hinkelt naar de zijkant, het ziet er niet naar uit dat de linksback verder kan. Bosz heeft al drie keer gewisseld.
87'
In het stadion is doelman Eloy Room uitgeroepen tot man van de wedstrijd.
87'
Toch nog een wissel van Heracles Almelo in deze wedstrijd. Ondertussen kijkt Avdić verveeld vanaf de bank toe.
86'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Joey Pelupessy
86'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Iliass Bel Hassani
84'
Slechts een enkeling van Vitesse, en dan met name de invallers, willen nog wel een doelpunt forceren. De rest laat Heracles rustig komen en vangt de tegenstander op als het gevaarlijk dreigt te worden.
81'
De centrale verdediger krijgt terecht een applaus voor zijn optreden. Vejinović is nu op de plek van Kashia komen te spelen en Leerdam moet zich op het middenveld zien te redden.
80'
Wissel in bij Vitesse -> Kelvin Leerdam
80'
Wissel uit bij Vitesse -> Guram Kashia
80'
Kashia is op de grond gaan zitten en geeft direct aan niet verder te kunnen.
79'
De spelers en het publiek vragen om een strafschop voor Vitesse, maar het is lastig te zien op Veldmate de bal daadwerkelijk tegen zijn arm krijgt na de voorzet van Vejinović.
78'
Dauda staat als vervanger van Traoré op een eiland te spelen. Niet fijn voor een invaller om binnen de lijnen te komen en dat de rest van je team niet in staat is om bij te sluiten als de bal een keer jouw richting op komt.
75'
Linssen denkt met een schwalbe een strafschop uit het vuur te slepen. De aanvaller heeft zelf ook wel door dat het een slechte uitvoering is en kan er samen met centrale verdediger Kashia van Vitesse wel om lachen.
74'
Het is voornamelijk lange halen snel thuis geworden bij beide ploegen. Dat komt niet ten goede aan de kwaliteit van het spel. Bosz wil dan ook dat zijn elftal weer rustig gaat opbouwen.
72'
Wissel in bij Vitesse -> Josh McEachran
72'
Wissel uit bij Vitesse -> Davy Pröpper
71'
De passing bij de thuisploeg begint steeds slordiger te worden. Na rust slaagt het er sporadisch in om de voorhoede te bereiken of met de aanvallers gevaarlijk te worden. Dat biedt meer ruimte voor Heracles.
68'
Eindelijk meldt Vitesse zich ook weer een keer in de buurt van het doel van Heracles. Labyad geeft de bal mee aan de opkomende Achenteh, maar de linksback werkt het leder naast de goal van Telgenkamp.
66'
Wissel in bij Vitesse -> Abiola Dauda
66'
Wissel uit bij Vitesse -> Bertrand Traoré
64'
Weer Tannane! Wederom komt de aanvaller in een vrije positie om de bal achter Room te schieten. Vanaf rechts schiet Tannane de bal tegen de uitstekend keepende Room op.
61'
Zo laat Vitesse zich toch eenvoudig in de luren leggen in de achterhoede. Ze denken te gemakkelijk over de tweede bal en dat is ze nu al bijna tweemaal duur komen te staan.
59'
Linssen! Nu is het Linssen die oog in oog komt te staan met Room. De linkervoet van Room voorkomt dat de inzet van de aanvaller in het doel rolt.
58'
Tannane! De aanvaller wordt door Weghorst helemaal vrij voor Room gezet. Tannane denkt de bal links langs Room te schuiven, maar weet zijn poging niet tussen de palen te mikken.
57'
Linssen neemt een vrije trap vanaf de linkerpunt van de zestien ineens. De bal van de vleugelaanvaller gaat laag en hard over de grond, maar Room ligt klaar om de bal op te vangen.
54'
Een hachelijk moment in het strafschopgebied van Vitesse. Bel Hassani geeft een voorzet vanaf links voor en Room denkt die gewoon te kunnen pakken. Vejinović besluit echter anders en kopt de bal net voor zijn doelman weg.
52'
Diks krijgt de mogelijkheid om een uitdraaiende corner van Vejinović op doel te koppen. De jonge rechtsback komt weliswaar boven iedereen uit, maar mikt de bal een paar meter te hoog.
51'
Heracles Almelo gaat in de tweede helft proberen om de schade beperkt te houden. Aan de gezichten van de spelers valt af te lezen dat ze niet meer geloven in een resultaat. Vitesse is ook oppermachtig na rust.
48'
Ibarra! De aanvaller komt vanaf rechts alleen op Telgenkamp af. Via de keeper dreigt de bal over de doellijn te vallen, maar daar meldt Koenders zich tijdig om een doelpunt te voorkomen.
48'
Het tweede bedrijf komt vrij rustig op gang. Vitesse laat de bal vooral achterin rond gaan en laat Heracles iets naar voren komen.
47'
De thuisploeg gaf dit seizoen al meerdere keren een voorsprong uit handen. Wellicht zal dat nog meespelen in de hoofden van de spelers, maar een voorsprong van drie doelpunten mag je niet weggeven.
46'
Vitesse heeft afgetrapt voor de tweede helft!
46'
45'
Heracles had in het begin op voorsprong kunnen komen, maar Eloy Room lag in de weg namens Vitesse. Daarna toonden de Arnhemmers zich uiterst effectief en staat het inmiddels 3-0, wederom is Bertrand Traoré de gevierde man bij de Arnhemmers.
45'
45'
Waar Heracles afgelopen week tegen Cambuur in de KNVB beker drie tegendoelpunten moest incasseren, liggen er nu al voor rust drie in het doel. Dit moet frustrerend zijn voor trainer John Stegeman.
43'
Doelpunt voor Vitesse, 3:0 door Bertrand Traoré
Het is voor rust al gespeeld in Almelo. Pröpper zet met een steepass Traoré vrij voor doelman Telgenkamp. Met links schuift de aanvaller van Vitesse de bal knap in de onderhoek.
43'
Peter Bosz stuurt zijn manschappen weer vooruit. De spelers van Heracles krijgen achterin en op het middenveld geen enkele ruimte om een pass vooruit te geven. Een lange bal in de voeten van een Vitessenaar is dan meestal het resultaat.
41'
Vitesse laat zich na het tweede doelpunt wat meer achteruit drukken, wat totaal onnodig is. Nu brengt het zichzelf soms in de problemen, terwijl Heracles in principe weinig te vertellen heeft in Arnhem.
38'
Labyad haalt de bal weg! Linssen duikt tussen de verdedigers van Vitesse op en tilt de bal met gevoel over Room heen. Hij lijkt erop dat de bal naast was gegaan, maar Labyad haalt de bal voor de zekerheid voor de doellijn weg.
38'
Het is zo stil in de Gelredome dat de uitspraken van de spelers en de trainers wel erg duidelijk te horen zijn. Het stadion zit ook maar voor de helft vol vandaag.
35'
Traoré! De aanvaller van Vitesse moet hier de 3-0 maken. Pröpper troeft wel heel eenvoudig Veldmate af, waarna Traoré de bal in vrije positie ontvangt. Het lukt Fledderus om tot tweemaal toe een poging van de spits te blokken. Dat terwijl de keeper al was verslagen.
34'
Zo is Heracles een paar keer gevaarlijk geweest, maar toont Vitesse zich uiterst effectief in eigen stadion. Bij de Arnhemmers is bijna elke kans een doelpunt.
32'
Doelpunt voor Vitesse, 2:0 door Zakaria Labyad
Een razendsnelle counter van Vitesse. Vejinović komt aan de rechterkant door en legt de bal met gevoel vanaf rechts voor het doel. Bij de tweede paal duikt Labyad op om met links de bal tegendraads binnen te werken.
31'
Tannane! Vanaf ruim dertig meter neemt de speler van Heracles een vrije trap ineens. Room ziet de bal vrij laat aankomen en weet het leder nog maar net uit de onderhoek te tikken. Een gevaarlijk moment.
30'
Het veld in Arnhem ligt er overigens matig bij. Veel kale plekken en stukken waarin het zand overheerst. Bovendien is het dak dicht, terwijl de weersomstandigheden het juist toelaten om in de frisse lucht te spelen.
28'
De wedstrijd begint een beetje los te komen en dat is heerlijk voor de neutrale toeschouwer. Heracles probeert meer van zich af te bijten en zal na de achterstand meer de aanval moeten zoeken. Voor Vitesse komt er dan meer ruimte.
27'
Gele kaart voor Jeroen Veldmate (Heracles Almelo)
De centrale man loopt Traoré in de rug rondom de middenlijn, maar veel was er ook weer niet aan de hand. Enigszins zwaar bestraft door de arbiter.
25'
Doelpunt voor Vitesse, 1:0 door Bertrand Traoré
Dan is het alsnog raak voor Vitesse. Ibarra komt door aan de rechterkant en legt keurig teug op Traoré. Met links plaatst de spits de bal in de verre hoek en is Telgenkamp kansloos.
24'
Labyad! De Vitessenaar ontvangt een lange bal van Diks en neemt die zo aan dat hij direct zijn tegenstander kwijt is en op doel kan schieten. De bal dreigt in de verre hoek te verdwijnen, maar een goede redding van Telgenkamp voorkomt dat.
22'
Gele kaart voor Bertrand Traoré (Vitesse)
Een aanvaller die een verdedigende actie probeert uit te voeren, dat gaat wel vaker fout. Zo nu ook bij de aanvaller van Vitesse, die daarvoor in het boekje van Ed Janssen gaat.
21'
Vitesse mag dan wel veelvuldig het balbezit hebben en Heracles terug drukken op eigen helft, toch zijn het de gasten die al tweemaal erg gevaarlijk zijn geworden. Vitesse creëerde nog niks.
19'
Bel Hassani! Thomas Bruns troeft aan de rechterkant Achenteh af en ziet dan zijn teamgenoot vogelvrij staan op de rand van het strafschopgebied. De middenvelder heeft net iets te veel tijd nodig, waarna zijn schot goed gekeerd wordt door Room.
18'
Er worden steeds meer overtredingen gemaakt van beide kanten. Arbiter Janssen probeert dat in de kiem te smoren door wat sneller een vrije trap te geven.
15'
Room! De doelman van Vitesse voorkomt op het nippertje een doelpunt van Heracles. Tannane schiet een vrije trap ineens op doel en die wordt van richting veranderd door de in de muur staande Diks. Room reageert tijdig om het leder on de lat weg te tikken.
14'
Opvallend is dat Vitesse op de helft van Heracles veel ruimte krijgt om van de ene kant van het veld naar de andere kant te spelen. Daardoor moeten de Almeloërs juist veel lopen en continu kantelen. Dat vergt veel energie.
11'
John Stegeman kiest vandaag als trainer van Heracles voor reactievoetbal. Het zakt met het hele team op de eigen speelhelft in en probeert dan in de omschakeling toe te slaan. Daar heeft het de snelheid van onder meer Linssen en Bel Hassani voor.
9'
Bel Hassani vergeet overzicht te houden, anders had Linssen alleen op het doel af gekund. De vleugelspeler stond helemaal vrij, maar de middenvelder van Heracles koos gek genoeg voor een pass naar de buitenspel staande Weghorst.
7'
De eerste keer dat Labyad het wel lukt om aan de linkerkant langs zijn tegenstander te komen, zorgt meteen voor gevaar. Hij heeft alleen de pech dat Traoré zijn pass niet onder controle krijgt.
6'
Heracles wordt direct al in de achteruit gedwongen. Vitesse speelt dominant en omsingelt het strafschopgebied van de Almeloërs. Vooralsnog lukt het Heracles om geen bal door de defensie te laten.
4'
Aan de linkerkant ligt ruimte voor Vitesse, dat is al duidelijk geworden in de eerste minuten. Op dit moment is het telkens Labyad die daar gebruik van maakt, alleen weet hij nog niet tot een voorzet te komen.
3'
De historie spreekt absoluut niet in het voordeel van de bezoekers. Heracles kwam negen keer eerder op bezoek in Arnhem, maar wist daarvan maar één ontmoeting om te zetten in een overwinning.
1'
Marko Vejinović krijgt de eerste overtreding achter zijn naam. Hij zet zijn voet een beetje ongelukkig tegen het been van Thomas Bruns.
1'
Heracles Almelo heeft de bal in beweging gebracht!
1'
De spelers verzamelen zich in de catacomben en ogen klaar voor deze pot op de vroege zondagmiddag. Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Ed Janssen.
Vitesse-trainer Peter Bosz houdt zich bijna helemaal vast aan hetzelfde elftal dat afgelopen week in de KNVB beker met 4-0 won van Ajax. Dat betekent voor Bertrand Traoré, die tweemaal trefzeker was, opnieuw een plek in de voorhoede. Kevin Diks neemt de positie in van de geblesseerde Wallace. Bij Heracles neemt Wout Weghorst de plek in van Denni Avdić.
Welkom! In de Gelredome spelen Vitesse en Heracles Almelo hun laatste wedstrijd van het seizoen. Twee ploegen die tegenvallen dit seizoen. De Arnhemmers staan soms goed te voetballen, maar dat betaalt zich lang niet altijd uit in punten. Heracles begon slecht aan de competitie, kende daarna een opleving en valt nu weer terug in het oude patroon. Het kan dus een leuk potje worden. De opstellingen zijn te vinden onder de knop wedstrijddetails.

KNVB beker
Beide ploegen kwamen afgelopen week in de actie voor de Nederlandse beker. Bij Vitesse zal het zelfvertrouwen daardoor gegroeid zijn. Het elftal van hoofdtrainer Peter Bosz ging op bezoek bij Ajax en was in de Amsterdam ArenA met maar liefst 4-0 te sterk voor de Ajacieden. Bertrand Traoré nam twee goals voor zijn rekening. Bij Heracles gebeurde het tegenovergestelde. Bij een 1-0 achterstand zag het SC Cambuur een rode kaart krijgen, maar stond na negentig minuten gek genoeg een 3-0 zege voor het team uit Leeuwarden op het scorebord.

Laatste zege
Voor Vitesse is het al enige tijd geleden dat het in de Eredivisie tot een overwinning kwam. Al zeven competitieduels op rij pakte het geen drie punten. Op 18 oktober lukte het de manschappen van Bosz voor het laatst om te winnen. Destijds won het in eigen huis met 4-1 van Willem II. Daarna speelde het onder meer gelijk tegen NAC Breda (2-2), Go Ahead Eagles (2-2), FC Twente (2-2) en FC Groningen (1-1). Heracles won begin december voor het laatst, dat was met 4-2 op bezoek bij FC Utrecht.