ADO Den Haag Zaterdag, 8. April 2017
19:45 uur
FC Groningen
4:3
1 : 0 Torinfos in de Ticker Danny Bakker 13. / Schot met rechts  (Aaron Meijers)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Dion Malone 21. / Schot met rechts
3 : 0 Torinfos in de Ticker Mike Havenaar 23. / Kopbal  (Sheraldo Becker)
4 : 0 Torinfos in de Ticker Dion Malone 47. / Schot met rechts  (Aaron Meijers)
4 : 1 Torinfos in de Ticker Mimoun Mahi 51. / Penalty
4 : 2 Torinfos in de Ticker Bryan Linssen 64. / Schot met rechts
4 : 3 Torinfos in de Ticker Bryan Linssen 90. / Schot met rechts  (Alexander Sørloth)

90'

Een knotsgekke wedstrijd met een nog gekker einde. Direct na rust kwam ADO op een veilige 4-0-voorsprong via Malone. Pas daarna kwam FC Groningen echt in de wedstrijd en begon het met voetballen. Door goals van Mahi en Linssen kwam het geloof terug bij de gasten. Sørloth was vier keer dicht bij een treffer maar tot een 4-3 kwam het niet. Uiteindelijk was het Linssen die in de slotseconde de 4-3-eindstand op het scorebord zette.
90'
Het antwoord is 'Nee'. Direct daarna fluit Manschot af voor het einde van de wedstrijd.
90'
90'
Doelpunt voor FC Groningen, 4:3 door Bryan Linssen
Daar is dan toch nog de lang verwachte 4-3! Gaat FC Groningen het onmogelijke waarmaken? Na een voorzet van invaller Sørloth schiet Linssen de 4-3 binnen.
90'
Memišević zwaait met zijn arm tegen het gezicht van invaller Fernandez. Met een bloedende lip wil de spits gewoon verder spelen.
90'
Davidson! Jason Davidson gaat de een-twee aan met Bacuna en ontvangt de bal op de rand van het zestienmetergebied. Zijn schot zeilt vervolgens maar net over de kruising
90'
De extra speeltijd bedraagt vier minuten.
89'
Dion Malone is door de stadionspeaker uitgeroepen tot 'Man of the Match'. Met twee doelpunten en hard werken is dat zeker niet onlogisch.
86'
Gele kaart voor Juninho Bacuna (FC Groningen)
In een onschuldig ogend duel gaat Bacuna te hard door, zo oordeelt Manschot. Geel voor de jonge Groninger.
85'
Het spookt voor het doel van FC Groningen. ADO lijkt ook nog de vijfde treffer van de avond binnen te willen prikken.
82'
En ook Alfons Groenendijk is door zijn wissels heen. Havenaar wordt naar de kant gehaald. Voor hem in de plaats komt Guyon Fernandez.
82'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Guyon Fernandez
82'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Mike Havenaar
80'
Invaller Gorter wordt naar de grond gewerkt en claimt een penalty. Scheidsrechter Manschot wuift de kritiek weg en laat doorspelen.
79'
Gele kaart voor Mike Havenaar (ADO Den Haag)
Havenaar houdt zeker weten niet in als Juninho Bacuna de bal allang heeft weggespeeld. Een terechte gele kaart.
76'
ADO-trainer Groenendijk probeert het ritme uit de wedstrijd te halen. El Khayati wandelt rustig naar de kant. Voor hem in de plaats komt Donny Gorter.
76'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Donny Gorter
76'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Nasser el Khayati
75'
Het Haags kwartiertje is begonnen. Is nog meer spektakel in het laatste kwartier überhaupt mogelijk?
74'
Wissel in bij FC Groningen -> Yoëll van Nieff
74'
Wissel uit bij FC Groningen -> Etiënne Reijnen
74'
Kopbal Sørloth De Noor zal morgenochtend met een vreemd gevoel wakker worden. Opnieuw mist Sørloth een kopbal van zo'n vijf meter van het doel.
73'
Gele kaart voor Dion Malone (ADO Den Haag)
Malone werkt niet mee aan een snelle vrije trap van FC Groningen en veroorzaakt zo een opstootje. Manschot bestraft het met een gele kaart.
70'
Driemaal is geen scheepsrecht! Opnieuw is Sørloth heel dicht bij een treffer. Een schot van de Noor wordt gestopt door Zwinkels.
69'
Opnieuw Sørloth! Uit de hoekschop is het opnieuw Sørloth. De spits kopt voordat Zwinkels de bal kan vangen de bal maar nèt over. Dit had een beter lot verdiend.
68'
Sørloth! De Noorse invaller doet gelijk van zich spreken. Net voordat hij de 4-3 lijkt binnen te schieten zit Malone ertussen. Hoekschop.
67'
En ook een vervanging bij ADO Den Haag. De moegestreden Becker gaat naar de kant. Voor hem in de plaats komt Randy Wolters.
67'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Randy Wolters
67'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Sheraldo Becker
65'
Tijdens het juichen is Drost naar de kant gehaald door Faber. Voor hem in de plaats komt de Noorse centrumspits Alexander Sørloth.
65'
Wissel in bij FC Groningen -> Alexander Sørloth
65'
Wissel uit bij FC Groningen -> Jesper Drost
64'
Doelpunt voor FC Groningen, 4:2 door Bryan Linssen
FC Groningen gelooft er weer in. Met een heuse volley zet Bryan Linssen de stand op 4-2. Daarmee scoorde Linssen vijf keer in zijn laatste vijf wedstrijden.
62'
Becker trekt vanaf de rechterkant naar het centrum en passeert twee verdedigers van FC Groningen. De vleugelaanvaller haalt vervolgens uit, maar zijn poging is veel te slap. Padt kan de bal makkelijk oprapen.
60'
Een steekpass van El Khayati belandt niet in de voeten bij Becker. De vleugelaanvaller lijkt doodop als Padt de bal wegwerkt.
57'
De eerste wissel van de avond is voor FC Groningen. De onzichtbare Simon Tibbling wordt naar de kant gehaald. Voor hem in de plaats komt aanvaller Oussama Idrissi.
57'
Wissel in bij FC Groningen -> Oussama Idrissi
57'
Wissel uit bij FC Groningen -> Simon Tibbling
55'
Zwinkels weet een vrije trap van ADO Den Haag makkelijk te vangen. Wat had de doelman graag de 0 gehouden. Het lukte de doelman in zestien van de tachtig Eredivisiewedstrijden die hij speelde.
53'
FC Groningen wil iets te graag op zoek naar de 4-2. Een vrije trap op eigen helft wordt direct naar voren geschoten door doelman Padt. Scheidsrechter Manschot fluit de aanval af, omdat hij nog niet had gefloten.
52'
Doelpunt voor FC Groningen, 4:1 door Mimoun Mahi
De eretreffer is door FC Groningen gemaakt. Het is Mimoun Mahi die vanaf de strafschopstip de 4-1 op het scorebord zet.
51'
Penalty FC Groningen! Drost wordt aan de arm getrokken door Malone. Scheidsrechter Manschot beloont de Groninger met een penalty.
50'
Faber lijkt ondanks de zeer zwakke prestatie van zijn ploeg nog geen wissel door te voeren.
47'
Doelpunt voor ADO Den Haag, 4:0 door Dion Malone
Een daverend begin aan de tweede helft van ADO Den Haag. Het is Malone die dankbaar profiteert van de gigantische misser van Memišević. De verdediger laat de bal lopen waardoor Malone de bal makkelijk kan binnentikken.
46'
Het lijkt weliswaar al gespeeld, maar we gaan toch beginnen aan de tweede helft hier in Den Haag. Geen wissels bij zowel ADO Den Haag als FC Groningen.
46'
45'
Ongelooflijk. ADO Den Haag beslist het thuisduel met FC Groningen binnen een tijdsbestek van tien minuten lijkt wel. De ploeg komt via Bakker op een 1-0-voorsprong. De middenvelder gaf een afzwaaier van Meijers de juiste richting mee. Niet veel later was het Malone die de score verdubbelde. De middenvelder annex verdediger was na een kansenregen voor het doel van Padt trefzeker met een rebound. Havenaar kopte vervolgens een voorzet op maat van Becker binnen en zette daarmee de 3-0-tussenstand op het scorebord.
45'
Scheidsrechter Jeroen Manschot verlost FC Groningen uit hun lijden. Hij telt er geen seconde bij in Den Haag.
45'
44'
Hoongelach vanaf de tribunes. De verdedigers van ADO Den Haag spelen de bal rustig achterin rond. Bij elke pass juicht het publiek in het Kyocera Stadion hartstochtelijk mee. Een feestje voor de ADO-supporter.
43'
FC Groningen krijgt vlak voor rust een hoekschop te nemen. Door miscommunicatie blijkt een ingestudeerde hoekschop niet door iedereen goed onthouden te zijn.
41'
Een niet onaardige poging van El Khayati. De middenvelder van ADO Den Haag probeert de wedstrijd nieuw leven in te blazen door van een meter of 25 op doel te schieten. De bal belandt een paar meter boven het doel van Padt.
38'
FC Groningen lijkt weer wakkergeschud. De ploeg begint langzaamaan het initiatief over te nemen en is op zoek naar een aansluitingstreffer. Een vrije trap vanaf de rechterkant van Jesper Drost is echter te hoog voor collega Jason Davidson.
36'
Kanon krijgt de supporters van ADO Den Haag weer in vervoering. Een harde knal over de zijlijn botst op de rug van een steward.
33'
Eindelijk weer eens een kans voor een van beide ploegen. Een hoekschop van ADO Den Haag wordt gekopt door Havenaar, maar de spits ziet zijn poging gestopt worden door de doelman.
31'
De rust lijkt weder te keren in Den Haag. De supporters van de thuisploeg zijn weer even rustig na een spectaculair begin van hun club. FC Groningen komt helemaal niet in het stuk voor.
28'
Feit
ADO Den Haag heeft in de laatste twee thuiswedstrijden vaker gescoord dan in de twaalf thuiswedstrijden daarvoor. De hand van de nieuwe trainer Groenendijk lijkt duidelijk zichtbaar.
25'
Een heuse afstraffing voor FC Groningen. De bezoekers worden totaal overrompeld en weggespeeld door de thuisploeg. Wat is er aan de hand met de formatie van Ernest Faber?
23'
Doelpunt voor ADO Den Haag, 3:0 door Mike Havenaar
Een crosspass van Bakker komt aan de rechterkant bij Becker. De vleugelaanvaller ziet op zijn beurt spits Havenaar in de richting van de tweede paal lopen en bedient hem op maat. Havenaar maakt dankbaar gebruik van de voorzet en knikt de bal bij de tweede paal binnen: 3-0.
21'
Doelpunt voor ADO Den Haag, 2:0 door Dion Malone
Gekkenhuis voor het doel bij FC Groningen. Een eerste poging van Havenaar stuit op de verdediging van de bezoekers. Vervolgens is Duplan er als de kippen bij om de 2-0 binnen te tikken, maar zijn poging wordt geblokt door doelman Padt. In de rebound weet Malone wél te scoren.
20'
Duplan! Een voorzet vanaf de rechterkant van Becker wordt op doel gekopt door Duplan. Het is uiteindelijk Padt die de bal met alle moeite over de achterlijn weet te tikken. De hoekschop levert vervolgens niets op.
18'
ADO Den Haag is opnieuw in de aanval. Dit keer aan de linkerkant via Meijers. De middenvelder geeft een steekpass op Édouard Duplan die het strafschopgebied binnensnijdt. Bij het passeren van zijn tegenstander springt de bal tegen zijn arm op, waarna scheidsrechter Jeroen Manschot voor een vrije trap voor FC Groningen fluit.
17'
FC Groningen-doelman Padt moet een indraaiende vrije trap van huurling Nasser el Khayati wegboksen.
15'
"We are staying up! We are staying up!", zo zingen de ADO-supporters. De ploeg uit Den Haag is op rozen. Met deze tussenstand staan de Hagenezen op een virtuele dertiende plaats.
13'
Doelpunt voor ADO Den Haag, 1:0 door Danny Bakker
Een vroege voorsprong voor ADO Den Haag. Het is Danny Bakker die een inzet van Aaron Meijers de juiste richting meegeeft. ADO Den Haag leidt!
10'
Een gigantische mispeer van Sheraldo Becker. De vleugelaanvaller probeert met een volley het doel van FC Groningen onder vuur te nemen, maar ziet zijn poging bijna over de zijlijn gaan.
8'
Bij gebrek aan balbezit op de helft van de tegenstander juicht ADO Den Haag voor een technisch hoogstandje van verdediger Wilfried Kanon. De Ivoriaan wipt de bal met zijn hak achter het standbeen naar doelman Zwinkels die mag aanleggen voor een doeltrap.
6'
De luchtmacht van FC Groningen komt opnieuw naar voren voor een vrije trap vanaf de linkerkant. Linssen geeft de bal voor, maar treft het hoofd van Mike Havenaar. De daaruit volgende hoekschop levert niets op.
5'
Het eerste wapenfeit komt via FC Groningen. Na ruim vier minuten spelen krijgen de bezoekers een hoekschop na knullig verdedigen van Aaron Meijers. De hoekschop komt vervolgens op de volley bij Samir Memišević, maar een verdediger van ADO Den Haag zorgt ervoor dat de bal niet in het doel verdwijnt.
4'
Sergio Padt moet vanavond voor het eerst in actie komen. Een trage terugspeelbal op de goalie van FC Groningen wordt met een enorme vaart naar voren geschoten.
2'
Een afwachtig begin van beide ploegen. Veel passes op korte afstand komen niet tot bij een ploeggenoot.
1'
In een inmiddels mistig Den Haag is de wedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Groningen begonnen.
1'
De spelers komen het veld op terwijl de ADO-supporters in het Kyocera Stadion de sfeer versterken door heel wat fakkels af te steken. Ook hangt er een megadoek over de tribune achter het doel van ADO-doelman Robert Zwinkels.
De opstellingen zijn binnen! Zowel ADO Den Haag-trainer Alfons Groenendijk als zijn concullega Ernest Faber ziet geen reden om te wisselen na twee doordeweekse overwinningen. ADO Den Haag won op bezoek bij Willem II terwijl Ernest Faber zijn ploeg in eigen huis zag winnen van NEC.

Bij ADO Den Haag is er daardoor opnieuw een basisplaats onder de lat voor doelman Robert Zwinkels. Zwinkels, die in de zomer van 2005 overkwam van Jong Ajax, speelt ‘pas’ zijn 80ste Eredivisiewedstrijd in het keepershirt van ADO Den Haag. In de twaalf seizoenen dat hij de clubkleuren verdedigde, speelde hij slechts in vier seizoenen meer dan tien Eredivisieduels. Zaterdagavond keept hij zijn achtste wedstrijd van het seizoen.

Ook bij de uitploeg zijn er dus geen wijzigingen ten opzichte van het doordeweekse programma. Faber houdt vertrouwen in zijn 4-4-2-formatie. Voor doelman Sergio Padt staan de verdedigers Jason Davidson, Etiënne Reijnen, Ruben Jenssen en Samir Memišević. Het middenveld bestaat uit Tom Hiariej, Juninho Bacuna, Jesper Drost en Simon Tibbling. Het aanvalsduo is vanavond wederom Mimoun Mahi en Bryan Linssen.
Statistieken
Welkom bij de Eredivisiewedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Groningen. Mijn naam is Maarten Elst en ik doe zaterdagavond live verslag van de wedstrijd tussen beide ploegen. Scheidsrechter Jeroen Manschot fluit omstreeks 19.45 uur voor het begin van deze wedstrijd in de 30ste speelronde in de Eredivisie.
ADO Den Haag begint de 30ste speelronde met negen punten minder dan dat het vorig seizoen in dezelfde fase had. Mede daardoor bevinden de Hagenezen zicht terug op plaats 16 in de Eredivisie.
ADO Den Haag hoefde sinds de terugkeer in de Eredivisie (2008/2009) geen enkele keer play-offs voor promotie/degradatie te spelen. Telkens eindigde de club boven de gevarenzone.
De thuisploeg wist al twee duels op rij te winnen in de Eredivisie. De laatste keer dat ADO Den Haag dat deed was tijdens de eerste drie speelrondes van dit Eredivisieseizoen. Toen behaalde ADO Den Haag negen punten uit drie wedstrijden.
De laatste keer dat FC Groningen een uitwedstrijd won, dateert alweer van 14 januari 2017. Destijds wonnen de Groningers met 1-4 op bezoek bij Heracles Almelo.
Vorig seizoen wist FC Groningen te winnen in het Kyocera Stadion. Michael de Leeuw kreeg al na een half uur spelen een rode kaart, waarna de uitploeg met tien man verder moest. Uiteindelijk scoorde Rasmus Lindgren met een directe vrije trap de enige treffer van de middag: 0-1. Lindgren komt tegenwoordig uit voor BK Häcken.
FC Groningen won eerder dit seizoen met 2-1 van ADO Den Haag. Mochten de Hagenezen zaterdagavond wederom worden verslagen, dan is dat de eerste ploeg die dit seizoen twee keer verliest van FC Groningen.