AFC Ajax Zondag, 20. November 2016
14:30 uur
NEC Nijmegen
5:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Kasper Dolberg 19. / Schot met rechts  (Lasse Schöne)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Kasper Dolberg 24. / Schot met rechts  (Davy Klaassen)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Kasper Dolberg 37. / Kopbal  (Daley Sinkgraven)
4 : 0 Torinfos in de Ticker Bertrand Traoré 55. / Schot met links  (Davinson Sánchez)
5 : 0 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 57. / Schot met rechts  (Kasper Dolberg)

90'
De wedstrijd was halverwege al gespeeld. NEC heeft de schade enigszins beperkt gehouden. Nog twee keer vond Ajax het doel. Traoré en Schöne zorgden voor de 5-0 eindstand. Een ijzersterk Ajax had geen kind aan NEC en kenden een zorgeloze middag.
90'
90'
Er komt één minuut bij.
87'
Laatste wissel bij NEC. Bikel gaat naar de kant en zijn vervanger is Michael Heinloth.
87'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Michael Heinloth
87'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Janio Bikel
85'
Bikel probeert het van grote afstand, maar Onana kan de bal makkelijk vangen.
84'
Ajax laat de bal rustig rond gaan. Zit er nog een zesde doelpunt in voor de Amsterdammers?
79'
Bosz neemt geen risico en haalt de aangeslagen Sinkgraven er af. Zijn vervanger is Mitchell Dijks.
79'
Wissel in bij AFC Ajax -> Mitchell Dijks
79'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
75'
Sinkgraven lijkt toch verder te kunnen. Dijks is desondanks wel begonnen aan zijn warming-up.
73'
Sinkgraven is op het gras gaan zitten. Het lijkt erin te schieten bij de back.
70'
Nog twintig minuten te spelen. Neemt Ajax genoegen met 5-0 of wordt NEC met een nog grotere nederlaag naar huis gestuurd?
67'
Een dubbele wissel bij Ajax. Vaclav Černý gaat naar de kant en Pelle Clement is zijn vervanger. Dat betekent het debuut in de Eredivisie voor de jongeling. Ook doelpuntenmaker Schöne gaat naar de kant. Bosz gunt Riedewald speelminuten tegen NEC.
66'
Wissel in bij AFC Ajax -> Jaïro Riedewald
66'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
66'
Wissel in bij AFC Ajax -> Pelle Clement
66'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Vaclav Černý
63'
Peter Hyballa wil de schade beperkt houden. Hij haalt Ferdi Kadıoğlu naar de kant en brengt de verdedigend ingestelde Robin Buwalda in het veld.
63'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Robin Buwalda
63'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Ferdi Kadıoğlu
63'
NEC is helemaal zoek gespeeld in de ArenA. De bezoekers zijn de weg compleet kwijt in de tweede helft.
59'
De beste speler van vanmiddag aan de kant van NEC, Delle, voorkomt de 6-0 van Traoré. Het wordt een hele pijnlijke middag voor de bezoekers.
57'
Doelpunt voor AFC Ajax, 5:0 door Lasse Schöne
Het gaat hard in Amsterdam. Schöne krult de bal van zo'n 25 meter in het doel. Doelman Delle kan er niet bij en moet voor de vijfde keer de bal uit zijn net halen.
55'
Doelpunt voor AFC Ajax, 4:0 door Bertrand Traoré
NEC dacht aan aanvaller, maar Ajax zat er goed tussen. Sanchéz stuurt direct Traoré weg. De huurling kruipt naar binnen en haalt met links uit buiten het bereik van Delle.
54'
Ajax voetbalt ook na rust makkelijk in de ArenA.
52'
Gele kaart voor Mikael Dyrestam (NEC Nijmegen)
Een lichte overtreding van Dyrestram wordt bestraft met geel. De back houdt zijn tegenstander eventjes vast.
47'
Niet alles is raak vandaag voor Dolberg. Vaclav Černý legt de bal klaar voor de spits, maar Dolberg schiet over.
46'
We zijn weer begonnen in Amsterdam. Peter Hyballa grijpt in. Von Haacke is in de kleedkamer achter gebleven en Reagy Ofosu is zijn vervanger.
46'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Reagy Ofosu
46'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Julian von Haacke
46'
45'
De eerste vijfenveertig minuten kunnen worden samengevat met één woord: Dolberg. Na een gelijkwaardige openingsfase schoot de Deen zijn ploeg op voorsprong. Mayi liet de kans op de gelijkmaker liggen en één minuut later was het Dolberg met zijn tweede. En de Deen maakte zijn hattrick compleet met een achterwaartse kopbal: 3-0. Ajax kent een zorgeloze middag in de ArenA.
45'
42'
Daar is eindelijk weer eens een keer NEC. Het schot van Rayhi wordt aangeraakt en de bezoekers krijgen een hoekschop.
39'
Gele kaart voor Wojciech Golla (NEC Nijmegen)
Golla krijgt geel, omdat hij de man van de wedstrijd, Dolberg, onderuit haalt.
37'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:0 door Kasper Dolberg
Een loepzuivere hattrick voor de Deen. Sinkgraven vindt Dolberg en de spits kopt de bal met de achterkant van zijn hoofd buiten het bereik van Delle.
37'
Gele kaart voor Julian von Haacke (NEC Nijmegen)
Von Haacke tikt Ziyech van achteren aan en krijgt geel.
34'
In de openingsfase had NEC nog weerstand maar na de 2-0 zijn de bezoekers het een beetje kwijt.
30'
Traoré met de kans op 3-0, maar Delle kan wederom redding bieden. De Amsterdammers voetballen gemakkelijk door de verdediging van NEC. De Nijmegenaren moeten nu oppassen dat de schade niet groter wordt.
27'
Ajax is heel effectief tegen NEC. De Amsterdammers spelen nog niet goed, maar staan wel al 3-0 voor. En daar was bijna de 3-0. Sanchéz haalt verwoestend uit, maar Delle kan redding bieden.
24'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Kasper Dolberg
NEC laat de kans op de gelijkmaker liggen en daar is direct de 2-0 voor Ajax. Klaassen vindt binnen de zestien de vrijstaande Dolberg en met een bekeken schot zorgt hij voor de 2-0 en zijn tweede van de middag.
23'
Grote kans voor NEC!
Mayi wordt weggestuurd en kan zomaar op Onana af. Eén op een met de doelman komt de Ajax-goalie als winnaar uit de strijd. NEC is ondanks de achterstand niet van plan zich gewonnen te geven.
21'
En daar was bijna direct het antwoord van NEC. Rayhi haalt van zo'n 25 verwoestend uit, maar de bal gaat net naast.
19'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Kasper Dolberg
De eerste kans is direct raak. Schöne vindt zijn landgenoot met een lobje. Dolberg controleert de bal, stuurt zijn tegenstanders het bos in en haalt vernietigend uit met rechts. De Amsterdammers staan voor.
18'
Lekker schot van Ziyech van twintig meter. Delle tikt de bal buiten zijn doel. Wel een hoekschop.
17'
Rayhi haalt van zo'n achttien meter uit. Onana kan makkelijk pakken.
16'
Traoré heeft wat last van een blessure en hinkelt over het veld.
13'
Het is nog altijd wachten op kansen in de ArenA. De mannen van Bosz tikken de bal rustig rond op zoek naar het gaatje in de verdediging van NEC.
10'
Een slordige openingsfase in de ArenA. De Amsterdammers hebben de bal, maar hebben moeite om de aanvallers te bereiken.
7'
Daar is voor het eerst NEC. Rayhi haalt de achterlijn, maar zijn voorzet belandt in de handen van Onana.
6'
Ajax leek er snel uit te komen na goed werk van doelman Onana, maar een slordige pass maakt een einde aan de Ajax-aanval.
3'
Eerste hoekschop van de wedstrijd is voor Ajax. De voorzet van Ziyech wordt geblokt door Dario Dumić.
2'
Geen zuchtje wind in de ArenA, want het dak zit dicht.
1'
De bal rolt in de ArenA!
1'
Trainer Peter Bosz neemt het tegen NEC op zonder Amin Younes. De Duitser is geblesseerd aan zijn lies. Vaclav Černý is zijn vervanger. Voor de rest geen verrassingen bij Ajax.

Ook bij NEC een wijziging. Trainer Peter Hyballa geeft Ferdi Kadıoğlu het vertrouwen. Zijn basisplaats gaat ten koste van Taiwo Awoniyi die tegen de Amsterdammers een plek op de bank mag zoeken.

Het is zondagmiddag half drie. De wedstrijd Ajax-NEC staat op het punt van beginnen! Mijn naam is Ilona van der Werf en ik zorg ervoor dat je niets hoeft te missen van dit duel. De Amsterdammers verspeelden voor de interlandbreak twee punten op bezoek in Alkmaar, maar doordat koploper Feyenoord verrassend onderuit ging, liep Ajax alsnog één punt in. Zal het de mannen van Peter Bosz lukken om nog meer druk op de Rotterdammers te zetten? Of zal het NEC zijn die de eerste overwinning ooit in Amsterdam pakt?

Ajax
Na een matige start lijkt Ajax de juiste vorm gevonden te hebben. Tegen AZ werd weliswaar gelijk gespeeld, maar de Amsterdammers hebben de achterstand op koploper Feyenoord teruggebracht tot twee punten. Peter Bosz heeft zijn vaste basiself gevonden, maar dat betekent ook teleurgestelde reserves. Nemanja Gudelj kan het zelfs niet meer opbrengen om op de bank te gaan zitten. Bosz: "We hebben een grote selectie, met vooral veel keuze op het middenveld. We hebben een aantal geweldige spelers, ook jongens die niet spelen. Alleen mag ik er maar elf opstellen. Dat er spelers teleurgesteld zijn, kan ik me goed voorstellen."

Ajax heeft eerder dit seizoen al dom puntenverlies geleden toen laagvliegers Willem II en Roda JC op bezoek kwamen. Trainer Bosz denkt dat zijn ploeg die fase te boven is. Op de persconferentie vertelde de oefenmeester het volgende: "Dat was een mindere periode waarin we niet goed voetbalden. We werden uitgeschakeld door Rostov en wisten thuis twee keer niet te winnen. We waren nog zoekende naar de balans op het middenveld. Maar de laatste tijd hebben we veel verdedigend ingestelde tegenstanders getroffen die compact speelden en op de counter loerden, maar dat ging toch vrij aardig."

NEC
De laatste drie wedstrijden van de Nijmegenaren eindigden in een gelijkspel. De drie punten zijn hard nodig nu de mannen van Peter Hyballa op een vijftiende plek staan met twaalf punten. En dat moet dan gebeuren op bezoek bij Ajax, waar NEC in de historie nog nooit eerder in competitieverband een zege boekte. Een moeilijke opgave voor trainer Hyballa, maar het resultaat van vorig seizoen moet de club uit Nijmegen moed geven. Toen speelden de Nijmegenaren met 2-2 gelijk in de ArenA dankzij doelpunten van Navarone Foor en Christian Santos.

"PSV, Ajax en Feyenoord zijn speciale wedstrijden", laat de trainer weten op de officiële clubwebsite. "Als je daar in een uitwedstrijd een resultaat boekt, dan heb je bonuspunten. Tegen Feyenoord waren we er thuis heel dichtbij, maar ging het op het laatste moment nog mis. Tegen Ajax gaan we gewoon ons best doen. We hebben in ieder geval een fitte selectie, dus we gaan met vertrouwen die kant op zondag."

De wedstrijd begint om half drie. Een uur voor aanvang zijn de opstellingen onder het kopje wedstrijddetails te vinden. Mis het niet!