AFC Ajax Zondag, 12. Februari 2017
14:30 uur
Sparta Rotterdam
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Bertrand Traoré 45. / Schot met links  (Kasper Dolberg)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Kasper Dolberg 49. / Schot met rechts  (Hakim Ziyech)

90'

Ajax is zonder kleerscheuren uit het duel met Sparta gekomen. De Amsterdammers kwamen direct na rust op een 2-0 voorsprong. Na knullig balverlies van Dumfries counterde Ajax via Younes. Na een steekpass op Ziyech legde laatstgenoemde af op Dolberg, die eenvoudig de 2-0 binnentikte.
90'
90'
Opnieuw kansen voor Dolberg en Younes. Eerst verliest Dolberg het duel met Kortsmit. Vervolgens schiet Younes de bal naast, waarna Van Boekel direct fluit voor het einde van de wedstrijd.
90'
Buitenspel voor Kasper Dolberg. De aanvaller hoort het fluitsignaal niet, waarna hij naast het doel mikt. Scheidsrechter Van Boekel laat het onbestraft.
90'
Wat een misser van Younes! Uit de corner moet Younes de 3-0 maken, maar de Duitse vleugelaanvaller mist de eenvoudig opgelegde kans.
90'
Frenkie de Jong! Hier kan de invaller bijna zijn eerste van het seizoen maken voor Ajax. De middenvelder haalt van een meter of twintig uit, maar Kortsmit redt knap.
90'
Nog twee minuten blessuretijd komen erbij in Amsterdam.
88'
De supporters die net zijn vertrokken missen het Eredivisiedebuut van Frenkie de Jong. De middenvelder, jeugdproduct van Willem II/RKC Waalwijk, valt in voor Schöne.
88'
Wissel in bij AFC Ajax -> Frenkie de Jong
88'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
88'
Een groot deel van het publiek in de Amsterdam ArenA vindt het mooi geweest. Veel supporters hebben het stadion inmiddels verlaten en rekenen erop dat er geen doelpunt meer bijkomt.
86'
Ondertussen heeft Alex Pastoor voor de laatste keer gewisseld. Martin Pušić lost Calero af.
86'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Martin Pušić
86'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Calero
85'
Wel of niet over de lijn? Een hoekschop van Ajax wordt binnengewerkt door Viergever. De centraal verdediger ziet zijn inzet echter voor de lijn worden weggewerkt door Michel Breuer. Geen doelpunt, zo oordeelt Van Boekel.
82'
Kluivert krijgt de bal mee van Dolberg, waarna hij richting het doel kan lopen. Breuer drijft de aanvaller ver naar buiten, waardoor de hoek lastig wordt. Kluivert probeert het alsnog, maar zijn poging gaat over.
80'
Een wissel aan de kant bij Ajax. Justin Kluivert stond al even klaar, maar mag nu nog tien minuten meedoen. Hij komt in de plaats voor de vermoeide Traoré.
80'
Wissel in bij AFC Ajax -> Justin Kluivert
80'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Bertrand Traoré
80'
Een vrije trap van invaller Goodwin gaat hoog over.
77'
Tweede wissel aan de kant van Sparta. De ervaren Mendes da Silva wordt naar de kant gehaald. Voor hem in de plaats komt Craig Goodwin.
77'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Craig Goodwin
77'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> David Mendes da Silva
75'
Dumfries moet 'm maken! De mee opgekomen Dumfries dribbelt aan de rechterkant het strafschopgebied van Ajax binnen en heeft een vrije doorgang naar het doel. Dumfries besluit zelf te schieten, maar zijn slappe inzet wordt gekeerd door Onana.
75'
Ziyech neemt behoorlijk veel risico met een flinke charge op Ryan Sanusi. Met twee benen tackelt hij de middenvelder van Sparta. Van Boekel ziet er geen vijfde gele kaart in voor Ziyech, waardoor hij nog altijd speelgerechtigd is voor het duel tegen Vitesse.
73'
Direct een tactische wijziging aan de kant van Ajax. Riedewald speelt samen in het hart van de verdediging met Sánchez. Viergever wijkt uit naar de linkerkant.
72'
De eerste wissel aan de kant van Ajax is een feit. Niet Traoré, maar de uitstekend spelende Sinkgraven wordt naar de kant gehaald. Voor hem in de plaats komt Jaïro Riedewald, die doorgaans zijn minuten maakt bij Jong Ajax.
72'
Wissel in bij AFC Ajax -> Jaïro Riedewald
72'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
72'
Met een van pijn vertrokken gezicht hinkt Traoré wat rond aan de rechterkant van het speelveld. Het lijkt niet meer lang te duren voordat de vleugelaanvaller naar de kant wordt gehaald.
69'
Een rappe counter van Ajax na slordig balverlies van Rick van Drongelen. De linksachter speelt de bal in de voeten van Schöne, waarna Ajax weer eens gevaarlijk wordt. Het schot van Klaassen is vervolgens allesbehalve gevaarlijk, waardoor iedereen in de ArenA weer kan gaan zitten.
65'
Ajax haalt even het gas eraf in dit duel. De Amsterdammers spelen de bal achterin geduldig rond op jacht naar de volgende aanval. Sparta lijkt het allemaal wel goed te vinden.
62'
Uit een hoekschop is het Traoré die bijna zijn tweede van de middag weet binnen te schuiven. De vleugelaanvaller uit Burkina Faso ziet zijn inzet gekeerd worden door een verdediger van Sparta.
61'
Gele kaart voor Denzel Dumfries (Sparta Rotterdam)
Het is niet bepaald de wedstrijd van Dumfries. De rechtsback van Sparta trekt zijn directe tegenstander Younes naar de grond en ontvangt de gele kaart van Van Boekel.
60'
Een indraaiende voorzet van Ziyech vanaf de rechterkant van het veld wordt met moeite gekeerd door Kortsmit. In de nastoot legt Dolberg voor, maar de verdediging van Sparta weet de voorzet weg te werken.
59'
Op de paal! Traoré ontsnapt aan de rechterkant van het veld bij zijn directe tegenstander en stormt op het doel af. Zijn inzet gaat via Sparta-doelman Kortsmit op de paal.
59'
Bijna 3-0! Het Amsterdams kwartiertje is alweer bijna ten einde en bijna scoorde Ajax opnieuw. Via Klaassen had Ajax dit seizoen voor de zeventiende keer kunnen scoren in het eerste kwartier na rust.
57'
Sparta lijkt zich al snel neer te leggen bij een nieuwe nederlaag in 2017. De eerste keer dat de Rotterdammers echt op de helft van Ajax komen levert direct balverlies op via Calero. De Spanjaard, op huurbasis overgekomen van Derby County, loopt de bal over de zijlijn.
54'
Opnieuw een snelle aanval van Ajax, dat na de rust stukken beter speelt dan voor de rust. Dit keer probeert Schöne met een wippertje zijn landgenoot zijn landgenoot te bereiken, maar zijn pass wordt onderschept.
51'
Veltman lijkt de bal buiten te spelen voor een blessurebehandeling van Ajax, maar gaat ineens toch door. Zijn voorzet bereikt echter een verdediger van Sparta.
49'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Kasper Dolberg
Opnieuw slaat Ajax direct toe ná rust. Balverlies van Dumfries zorgt voor de omschakeling bij Ajax. Younes vindt in een keer Ziyech aan de linkerkant van het strafschopgebied. De aanvallende middenvelder legt direct af op Dolberg, die de bal eenvoudig kan binnenschuiven: 2-0.
48'
Saksela, van origine een rechtsachter, zal de veel mee opkomende Sinkgraven moeten afdekken. Althans, dat lijkt het gedachtegoed achter deze wissel.
46'
De tweede helft is begonnen. Sparta-trainer Alex Pastoor heeft direct ingegrepen bij Sparta. Cabral is in de kleedkamer achtergebleven. Voor hem in de plaats speelt de Fin Janne Saksela.
46'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Janne Saksela
46'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Jerson Cabral
46'
45'

Vlak voor rust komt Ajax tegen de verhouding in alsnog op voorsprong. Traoré krijgt na een opnieuw mislukte hoekschop de bal aangespeeld van Dolberg, waarna hij op avontuur ging in het vijandelijke strafschopgebied. Hij passeerde drie verdedigers van Sparta, waarna hij Sparta-doelman Kortsmit verraste in de korte hoek.
45'
45'
Twee minuten extra speeltijd in Amsterdam.
45'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Bertrand Traoré
Daar is dan toch nog het doelpunt van Bertrand Traoré. Na de mislukte kopbal van Viergever komt de bal aan de rechterkant in de voeten bij Dolberg. Dolberg ziet Traoré vrijstaat, die vervolgens op avontuur gaat in de zestien van Ajax. Traoré kapt drie man uit en verrast vervolgens doelman Kortsmit door in de korte hoek te schieten. 1-0 voor Ajax.
44'
Comedy Capers in Amsterdam! Een ondoordachte poging vanaf de middellijn van El Azzouzi gaat over de achterlijn bij Ajax. De daaropvolgende uittrap van Onana verdwijnt over de zijlijn. Het typeert wel de eerste helft hier in Amsterdam.
43'
Een voorzet vanaf de linkerkant wordt eenvoudig verdedigd door Dijkstra. Met de borst geeft hij gecontroleerd de bal terug aan doelman Kortsmit.
40'
Younes accelereert en is weg bij Dumfries. De rechtsback van Sparta haalt de Duitser echter in, die vervolgens de bal weet te verwerken tot hoekschop. De corner levert vervolgens niets op.
38'
Een Braziliaans hakje van linksback Sinkgraven komt bij Younes in de voeten die vervolgens gevaarlijk kan worden. Hij wordt echter afgevlagd door de grensrechter voor buitenspel.
36'
De daaruit volgende vrije trap van Schöne wordt met moeite gekeerd door Sparta-doelman Kortsmit.
35'
Gele kaart voor Michel Breuer (Sparta Rotterdam)
Breuer krijgt van Van Boekel zijn derde gele kaart dit seizoen. Dolberg draaide weg bij de ervaren verdediger, waarna Breuer de arm van de Deense spits vastpakt.
35'
Dumfries lijkt al zijn tanden nog te hebben. Na een blessurebehandeling komt de Spartaan terug het veld in.
33'
Dumfries is na een botsing met Schöne op de grond blijven liggen. De rechtsback van Sparta knalde hard op de schouder van de Deense middenvelder van Ajax. Hij lijkt door te kunnen.
32'
Misschien wel typerend voor deze eerste helft. Een steekpass van Sánchez gaat de diepte in, maar het is niet duidelijk naar wie de bal precies was. De bal rolt knullig over de achterlijn.
30'
Inmiddels is er een half uur gespeeld in de Amsterdam ArenA. Vooral Ajax is zeer slordig met het balbezit op de helft van Sparta. De stand is nog altijd 0-0.
28'
Op de lat! Een kopbal van Klaassen belandt op de lat van Sparta. Het feestje zou toch al niet doorgaan, omdat scheidsrechter Pol van Boekel een overtreding van de aanvoerder van Ajax heeft gezien. Klaassen duwde Mart Dijkstra in de rug.
26'
Schöne brengt Klaassen in stelling met een slim wippertje langs zijn directe man. De poging van Klaassen wordt echter door doelman Kortsmit verwerkt tot hoekschop. De hoekschop levert vervolgens niets op.
25'
Bij tijd en wijlen is de passing voorin bij Ajax toch wel slordig te noemen. Combinaties tussen Klaassen, Schöne en Ziyech mislukken vanmiddag regelmatig, waardoor spits Dolberg niet vaak wordt gevonden.
23'
Gele kaart voor David Mendes da Silva (Sparta Rotterdam)
David Mendes da Silva ontvangt zijn eerste gele kaart van het seizoen na een flinke charge op Ziyech.
22'
El Azzouzi! Als een duveltje uit een doosje ontsnapt Zakaria el Azzouzi uit de rug van de Ajax-verdediging. Oog-in-oog met Ajax-doelman André Onana faalt de Marokkaanse spits.
22'
Een snelle vrije trap van Ajax, maar de uithaal van Schöne wordt gemakkelijk gekeerd door Floranus.
21'
Aan de linkerkant is Sinkgraven voor de eerste keer mee opgekomen. Met een eenvoudige lichaamsbeweging passeert hij Cabral, waarna hij de bal teruglegt op de rand van het zestienmetergebied. Het schot ineens van Ziyech gaat naast de goal.
19'
Eerste kansje voor Sparta. Aan de rechterkant van het veld stuurt Jerson Cabral zowel Daley Sinkgraven als Sánchez het bos in met een schijnbeweging. Het schot van Cabral gaat vervolgens ver naast het doel.
18'
Knap voorbereidend werk aan de rechterkant van het veld van Veltman. Hij passeert Dijkstra door de benen en sprint vervolgens naar de achterlijn. Zijn voorzet komt weliswaar in de voeten bij Klaassen, maar de aanvoerder van Ajax produceert een slap rollertje dat naast de goal gaat.
15'
In het eerste kwartier is het vooral Ajax geweest dat het initiatief nam in de Amsterdam ArenA. Tot schoten tussen de palen heeft het echter nog niet geleid. De gasten uit Rotterdam hebben vooralsnog moeite met balbezit houden en zijn bijna nog niet op de helft van Ajax geweest.
14'
Na een demarrage van Joël Veltman eindigt de voorzet van de rechtsback in de handen van Sparta-doelman Kortsmit.
13'
Van zo'n dertig meter probeert Davinson Sánchez de doelman van Sparta te verschalken. Zijn schot gaat hoog over.
11'
De elfde minuut is aangebroken. Iedereen in de Amsterdam ArenA staat en klapt voor de onlangs overleden Piet Keizer. Een indrukwekkend gebaar.
10'
Klaassen gaat de combinatie aan met Younes om vervolgens zelf richting doel te stormen. Denzel Dumfries van Sparta is er echter als de kippen bij om de aanval onschadelijk te maken.
9'
Ajax voert inmiddels het tempo op wat Sparta maar moeilijk lijkt bij te benen. Via de vleugels zijn Traoré en Amin Younes al enkele keren gevaarlijk langs hun tegenstanders gedribbeld. Vooralsnog zonder resultaat.
7'
Viergever dichtbij! In de daaropvolgende corner komt de bal buiten de zestien in de voeten bij Hakim Ziyech. De aanvallende middenvelder zet voor en bereikt Nick Viergever. De verdediger controleert de bal echter verkeerd, waardoor de bal naast het doel rolt.
7'
Na een combinatie tussen Lasse Schöne en Dolberg volgt er een steekpass op Bertrand Traoré. De Afrikaanse vleugelaanvaller probeert terug te leggen op Davy Klaassen, maar zijn schot wordt onderschept door Sparta-doelman Roy Kortsmit.
4'
Een dieptepass op Kasper Dolberg bereikt zijn doel niet. Bal gaat over de achterlijn.
2'
De aanvallende intenties zijn merkbaar bij Ajax. De laatste linie staat in de tweede minuut al op de helft van de Spartanen.
1'
Over tot de orde van de dag. Sparta Rotterdam heeft de wedstrijd in gang gezet.
1'
Na een indrukwekkende toespraak van Edwin van der Sar is de één minuut stilte begonnen in de Amsterdam ArenA.
Door het 1-1-gelijkspel van Excelsior in eigen huis tegen FC Twente begint Sparta Rotterdam de wedstrijd als nummer 16.
Opstellingen:

Ajax-trainer Peter Bosz verrast tegenstander Sparta Rotterdam door een basisplaats in te ruimen voor Bertrand Traoré. De Afrikaanse vleugelaanvaller keerde onlangs vermoeid terug van de Afrika Cup, maar geniet desondanks de voorkeur van Bosz ten opzichte van Justin Kluivert.

Verder treed Ajax zonder wijzigingen aan tegen Sparta Rotterdam. De voorhoede bestaat naast Traoré verder uit Kasper Dolberg en Amin Younes. Het middenveld bestaat uit Davy Klaassen, Lasse Schöne en Hakim Ziyech. Voor doelman André Onana staan Joël Veltman, Davinson Sánchez, Nick Viergever en Daley Sinkgraven.

Alex Pastoor heeft drie wissels doorgevoerd in vergelijking met de basiself van afgelopen speelronde. Paco van Moorsel, Stijn Spierings en Thomas Verhaar starten vanmiddag op de reservebank in de Amsterdam ArenA. Voor hen spelen David Mendes da Silva, Jerson Cabral en Zakria El Azzouzi.
Ajax ontvangt met Sparta één van haar favoriete tegenstanders. In de 51 eerdere thuisontmoetingen scoorden Ajax maar liefst 152 keer. Een gemiddelde van bijna drie doelpunten per thuiswedstrijd. Mijn naam is Maarten Elst en vanmiddag doe ik verslag van Ajax – Sparta Rotterdam.

Eén minuut stilte voorafgaand aan duel bij Ajax
Voorafgaand aan het duel staat iedereen in de Amsterdam ArenA stil bij het overlijden van clubicoon Piet Keizer. De linksbuiten, onderdeel van het legendarische aanvalstrio Swart-Cruijff-Keizer, wordt voorafgaand het duel geëerd met één minuut stilte.
Na de overwinning van Feyenoord in eigen huis tegen FC Groningen is het zaak voor Ajax om het duel met Sparta tot een positief einde te brengen. Het gat op de ranglijst met de koploper bedraagt acht punten, waarbij Ajax dus één wedstrijd minder heeft gespeeld.
Ajax-trainer Peter Bosz kan in ieder geval weer beschikken over Bertrand Traoré. De spits uit Burkina Faso was sinds het begin van dit kalenderjaar afwezig, omdat hij voor zijn land uitkwam in de Afrika Cup. De Braziliaanse aanwinst David Neres ontbreekt nog altijd wegens interlandverplichtingen.

2017 vooralsnog dramatisch voor Sparta
2017 is vooralsnog niet het beste jaar in de clubgeschiedenis van Sparta Rotterdam. In de eerste vier wedstrijden van het seizoen verzamelden de Rotterdammers slechts één puntje (tegen AZ). Alleen ADO Den Haag doet het met 0 punten slechter.
Toch was er een reden voor een feestje eerder deze week in Rotterdam. Fans van Sparta waren het meest tevreden over hun stadionbezoek, waardoor de club de Fan Award 2016/2017 in ontvangst mocht nemen.
Dit is terug te zien in de thuis-/uitbalans van de Rotterdammers. Sparta wist buitenshuis slechts zes punten te behalen ,terwijl op het eigen Kasteel twaalf punten werden gepakt in tien duels.

Nagenoeg in balans
Drie punten pakken in de Amsterdam ArenA is voor Sparta Rotterdam tot nu toe een onmogelijke uitdaging gebleken. Van de elf ontmoetingen verloren de Rotterdammers tien keer. De laatste ontmoeting – 23 augustus 2009 – eindigde in een 0-0 gelijkspel.
Het duel tussen beide ploegen in de ArenA staat bijna garant voor veel doelpunten. In de laatste zeven ontmoetingen wisten de Amsterdammers maar liefst 34 keer het net te vinden. Uitschieter daarbij was de 9-0 overwinning van Ajax op 18 maart 2001. David Mendes da Silva, sinds deze zomer terug bij Sparta, stond destijds in de basis.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel. Hij fluit om 14:30 uur voor het begin van deze wedstrijd. Ongeveer één uur daarvoor maken Peter Bosz en Alex Pastoor hun opstellingen bekend. Deze zijn te vinden onder het kopje wedstrijddetails .