AZ Alkmaar Zondag, 19. Maart 2017
16:45 uur
ADO Den Haag
4:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Dabney dos Santos 7. / Schot met links  (Alireza Jahanbakhsh)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Dabney dos Santos 13. / Schot met rechts  (Stijn Wuytens)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Joris van Overeem 34. / Schot met rechts  (Stijn Wuytens)
4 : 0 Torinfos in de Ticker Fred Friday 60. / Schot met rechts  (Joris van Overeem)

90'
De wedstrijd was voor rust al gespeeld. Toch verwende AZ het publiek nog met één heerlijk doelpunt. Na het goede werk van Alireza Jahanbakhsh kon Joris van Overeem met een hakbal Friday voor het doel zetten. De spits benutte het buitenkansje. Vervolgens nam de thuisploeg gas terug. ADO probeerde de eretreffer te forceren, maar doelman Tim Krul wist voor het eerst in de Eredivisie de nul te houden. Zo had een ijzersterk AZ geen enkel probleem met een zwak ADO.
90'
90'
Er komen drie minuten bij.
89'
Daar is Van Overeem dichtbij zijn tweede. Zwinkels redt in de korte hoek.
87'
AZ moet in de slotfase nog even opletten anders krijgt de mooie middag toch nog een smetje met een tegeldoelpunt.
85'
AZ speelt nu slordig en Ron Vlaar voorkomt dat Fernandez de eretreffer kan maken.
82'
Ook ADO wisselt voor het laatst. Malone gaat naar de kant en Nasser el Khayati komt erin.
82'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Nasser el Khayati
82'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Dion Malone
80'
Gele kaart voor Stijn Wuytens (AZ Alkmaar)
Wuytens houdt Malone vast en dat levert hem geel op.
79'
Laatste wissel bij AZ. De sterk spelende Alireza Jahanbakhsh gaat naar de kant en Guus Til mag de wedstrijd uit spelen.
79'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Til
79'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
79'
Gele kaart voor Joris van Overeem (AZ Alkmaar)
Een gele kaart voor Van Overeem, die te laat is met zijn tackle.
79'
Fernandez met de kans op de eretreffer, maar de spits schiet in de handen van doelman Krul.
76'
Het Haags kwartiertje is begonnen. De supporters hebben er nog zin in, maar of ADO nog wat terug kan doen?
72'
Onder luid applaus verlaat Dabney dos Santos het veld. De doelpuntenmaker wordt vervangen door Levi Garcia.
72'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Levi García
72'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
68'
En daar is de wissel. Ron Vlaar komt in het veld voor Luckassen.
68'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Ron Vlaar
68'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Derrick Luckassen
67'
Ron 'Beton' Vlaar maakt zich klaar voor een invalbeurt. De verdediger moet mee helpen om Tim Krul zijn eerste clean sheet bij AZ te bezorgen.
64'
Gele kaart voor Tyronne Ebuehi (ADO Den Haag)
De eerste kaart voor ADO is een feit. Haps krijgt een tik van Tyronne Ebuehi in zijn gezicht en krijgt de gele kaart.
63'
Tweede wissel bij ADO. Schaken gaat naar de kant en zijn vervanger is Wolters.
63'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Randy Wolters
63'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Ruben Schaken
62'
AZ is oppermachtig tegen een zwak ADO.
60'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 4:0 door Fred Friday
En daar is de 4-0. Weer een lekkere goal van AZ. Het is Alireza Jahanbakhsh die knap de bal voorgeeft op de achterlijn. Hij speelt de bal op Joris van Overeem. Met een hakbal vindt hij Fred Friday en voor de spits is het een koud kunstje om te scoren.
60'
Nog een half uur te gaan. ADO lijkt niet bij machte om er nog een wedstrijd van te maken.
57'
Hoekschop voor AZ, maar de bal van Van Overeem komt niet aan bij een ploeggenoot.
55'
Het spel ligt even stil als Gorter op het veld gaat zitten. De middenvelder lijkt wel verder te kunnen.
52'
Dos Santos laat de kans liggen om zijn derde te maken. De aanvaller krijgt de kans als de voorzet van Seuntjes via de Zwinkels bij hem terecht komt. Hij schiet de bal over het doel.
48'
De voorzet van Schaken wordt door iedereen voor het doel gemist. Als ADO nog wat wil doen, dan zal er snel gescoord worden.
46'
We zijn weer begonnen in Alkmaar. Alfons Groenendijk haalt Danny Bakker, vorig seizoen nog de matchwinnaar in het AFAS Stadion, naar de kant en voor hem komt Tom Trybull in het veld.
46'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Tom Trybull
46'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Danny Bakker
46'
45'
Halverwege zit AZ op rozen. De mannen van John van den Brom kwamen uitstekend uit de startblokken. Dankzij Dabney dos Santos stond de thuisploeg binnen het kwartier met 2-0 voor. Voor de aanvaller een leuke manier om zijn 100e wedstrijd in het shirt van AZ meer glans te geven. ADO stelde daar heel weinig tegenover. De bezoekers kwamen niet onder de druk vandaan en achterin stond het niet goed. Voor rust zou de schade voor de Hagenezen nog groter worden. Het was Joris van Overeem die met een heerlijke stiftbal doelman Zwinkels kansloos liet.
45'
45'
Er komt één minuut bij in Alkmaar.
42'
De wedstrijd in Alkmaar lijkt nog voor de rust gespeeld. Of kunnen de bezoekers nog wat terug doen?
39'
Goede actie van Ruben Schaken. De rappe buitenspeler kruipt naar binnen en haalt uit. Zijn schot gaat voor het doel van Tim Krul.
36'
Gele kaart voor Jonas Svensson (AZ Alkmaar)
Te laat is Svensson bij Édouard Duplan en ook dit duel levert AZ geel op.
34'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:0 door Joris van Overeem
Wat een heerlijk doelpunt van Joris van Overeem. Stijn Wuytens met de heerlijke steekbal op de middenvelder die zijn 75ste wedstrijd in het shirt van AZ opleukt met een heerlijke stiftbal. De 3-0 is een feit.
30'
Een half uur gespeeld in Alkmaar. Er is niets aan de hand voor AZ. Dankzij twee doelpunten van Dabney dos Santos staat de thuisploeg met 2-0 voor.
26'
AZ lijkt in deze fase wat gas terug te nemen. Dat geeft de bezoekers wat lucht, waardoor ADO af en toe voorzichtig de aanval zoekt.
23'
ADO heeft het zwaar in Alkmaar. De mannen van Groenendijk komen er niet aan te pas tegen AZ.
20'
Gele kaart voor Derrick Luckassen (AZ Alkmaar)
Eerste gele kaart van de wedstrijd is voor AZ. Derrick Luckassen komt hard in bij Édouard Duplan en dat levert hem een gele kaart op.
17'
ADO moet uitkijken om niet met een ruime nederlaag naar huis te gaan. De thuisploeg omspeelt de verdediging van de Hagenezen met speels gemak.
13'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Dabney dos Santos
Zo en daar is nummer twee. In zijn honderdste wedstrijd scoort Dos Santos tweemaal. Dit keer komt de steekbal van Alireza Jahanbakhsh op Wuytens, hij geeft de bal breed voor de vrijstaande Dos Santos. AZ met een heerlijke start in Alkmaar.
10'
Een lekker begin voor AZ dat binnen tien minuten op voorsprong staat. Nu is er de mogelijkheid voor Derrick Luckassen, maar hij schiet uit een moeilijke hoek hoog over.
7'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Dabney dos Santos
Daar is de voorsprong voor AZ al. De voorzet van Jonas Svensson werd verlengd door Alireza Jahanbakhsh met het hoofd en Dabney dos Santos, in zijn honderdste wedstrijd voor AZ, maakt zijn twaalfde doelpunt in dienst van AZ.
6'
Een lekker begin van de wedstrijd waar het spel op en neer gaat. De thuisploeg kreeg al een grote kans op de 1-0, maar ternauwernood kon Zwinkels zijn doel schoon houden.
3'
Er komen nog drie minuten bij.
2'
Daar is bijna de 1-0 al! Alireza Jahanbakhsh is Thomas Meißner te slim af en doelman Zwinkels ontsnapt als hij de bal door zijn benen laat glippen, maar net op tijd is om de bal voor de lijn te pakken.
1'
De bal rolt in Alkmaar. Weet ADO ook tegen AZ ongeslagen te zijn? Over een kleine twee uur weten we het antwoord.
1'
AZ moet topscorer Wout Weghorst missen tegen ADO Den Haag. De spits is geblesseerd. Zijn vervanger is Fred Friday. Er is ook goed nieuws voor John van den Brom. Rens van Eijden keert terug van een schorsing. Zijn terugkeer gaat ten koste van Ron Vlaar. Ook Levi Garcia moet op de bank plaatsnemen. Zijn vervanger is Dabney dos Santos.

Bij ADO Den Haag zijn er twee wijzigingen. Tom Beugelsdijk is geschorst en moet de wedstrijd tegen AZ missen. Zijn vervanger is Thomas Meißner. Wilfried Kanon keert weer terug van een schorsing is staat in de basis. Tom Trybull is het slachtoffer van zijn terugkeer.
Statistieken
Spits Wout Weghorst heeft nog één doelpunt nodig om zijn aantal gescoorde goals in de Eredivisie van vorig seizoen te evenaren. Vorige week scoorde de topscorer zijn elfde doelpunt van het seizoen in De Kuip. In het shirt van Heracles Almelo vond hij vorig seizoen twaalf keer het net.
In het AFAS Stadion wist ADO slechts éénmaal te winnen. Dat was vorig seizoen. Matchwinnaar was Danny Bakker, hij was verantwoordelijk voor het enige doelpunt.
ADO Den Haag is drie duels ongeslagen. Na twee gelijke spelen tegen FC Utrecht en FC Twente waren daar vorige week de eerste drie punten van het jaar 2017 tegen NEC. Daarmee zijn de Hagenezen bezig met de beste reeks sinds de start van de competitie. ADO wist in de eerste vier duels (twee keer gelijk, twee keer winst) ongeslagen te blijven.
De laatste overwinning van AZ dateert alweer van een maand geleden. Toen wordt in sc Heerenveen met 1-2 aan de kant gezet. Sindsdien volgden tegen Willem II (1-1), PEC Zwolle (1-1) en Excelsior (1-1) een gelijkspel en vorige week tegen Feyenoord gingen de Alkmaarders ruim onderuit (5-2 verlies).
Tom Beugelsdijk mist het duel tegen AZ. De verdediger is naar aanleiding van televisiebeelden geschorst voor zijn slaande beweging in het duel tegen FC Twente. Het wordt de tweede wedstrijd die Beugelsdijk dit seizoen mist. Ook tegen NEC moest hij op de tribune plaatsnemen in verband met een schorsing. Zonder de verdediger gingen de Hagenezen destijds met 3-0 onderuit op bezoek in Nijmegen.