FC Twente
2:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Joachim Andersen 65. / Kopbal  (Mateusz Klich)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Peet Bijen 81. / Eigen goal
2 : 1 Torinfos in de Ticker Fred Friday 90. / Schot met links  (Iliass Bel Hassani)

90'
De tweede helft was in tegenstelling tot het eerste bedrijf wel leuk. FC Twente kwam op voorsprong door een rake kopbal van Andersen. De Tukkers hielpen de thuisploeg daarna in het zadel. Eerst kopte Bijen de bal achter zijn eigen doelman en even later pakte Andersen zijn tweede gele kaart. In blessuretijd maakte invaller Friday de winnende goal.
90'
90'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:1 door Fred Friday
GOAL! AZ gaat winnen van FC Twente. Friday ontsnapt en schuift met links raak in de verre hoek. 2-1 voor de thuisploeg!
90'
De extra speeltijd van de tweede helft bedraagt tenminste drie minuten.
89'
Gele kaart voor Hidde ter Avest (FC Twente)
Harde overtreding van Ter Avest op Haps, die veel pijn heeft. De verdediger van FC Twente komt goed weg met geel.
88'
De jarige Hooiveld mag nog even opdraven. Hij vult het gat op dat Andersen na zijn rode kaart laat vallen. Yaw Yeboah gaat naar de kant.
88'
Wissel in bij FC Twente -> Jos Hooiveld
88'
Wissel uit bij FC Twente -> Yaw Yeboah
87'
Geel-rode kaart voor Joachim Andersen (FC Twente)
Andersen haalt Friday neer en pakt zijn tweede gele kaart. Dat betekent dat de verdediger mag gaan douchen.
81'
Na de goal gaat Fredrik Jensen naar de kant. Zijn vervanger heet Chinedu Ede. Nog tien minuten in het AFAS Stadion.
81'
Wissel in bij FC Twente -> Chinedu Ede
81'
Wissel uit bij FC Twente -> Fredrik Jensen
81'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Peet Bijen (eigen doelpunt)
Wat een domper voor Peet Bijen. De verdediger knikt een vrije trap van Bel Hassani achter zijn eigen doelman. Hij maakte in de heenwedstrijd ook al een eigen goal. 1-1!
78'
De laatste wissel bij AZ komt twaalf minuten voor tijd. Derrick Luckassen mag gaan douchen en Mats Seuntjens kan zich nog een klein kwartier laten zien.
78'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Mats Seuntjens
78'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Derrick Luckassen
74'
Gele kaart voor Rens van Eijden (AZ Alkmaar)
Van Eijden kan invaller George niet bijhouden en trekt hem dus maar onderuit. Gele kaart voor de verdediger van AZ.
73'
Daar gaat ook Dabney dos Santos naar de kant. Zijn vervanger heet Fred Friday. Kan hij de thuisploeg nog aan een doelpunt helpen?
73'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Fred Friday
73'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
69'
René Hake voert zo'n twintig minuten voor tijd zijn eerste wissel door. Bersant Celina mag naar de kant komen van zijn trainer. Hij wordt vervangen door Dylan George.
69'
Wissel in bij FC Twente -> Dylan George
69'
Wissel uit bij FC Twente -> Bersant Celina
68'
Enorme kans voor AZ! Alireza Jahanbakhsh moet de thuisploeg meteen weer op gelijke hoogte brengen, maar hij knalt van dichtbij over.
65'
Doelpunt voor FC Twente, 0:1 door Joachim Andersen
Het is raak! Uit het niets komt FC Twente op voorsprong. Een voorzet van Mateusz Klich wordt goed raak gekopt door Joachim Andersen. 0-1 voor de bezoekers!
61'
AZ zet nu wel even aan en wordt dreigender. Weghorst en Dos Santos kunnen niet afwerken, maar de thuisploeg krijgt steeds meer grip op de wedstrijd.
58'
De eerste trainer die ingrijpt is John van den Brom. Hij haalt Joris van Overeem naar de kant en brengt Iliass Bel Hassani binnen de lijnen.
58'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Iliass Bel Hassani
58'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
55'
Wederom begonnen beide ploegen fel aan de helft, maar opnieuw zakt het spel al snel weer in. Nog geen goede kansen in de tweede helft.
50'
Zowaar een kansje voor FC Twente. Ünal legt goed terug op Yeboah, maar de vleugelaanvaller ziet zijn schot gekeerd worden voor Krul.
46'
De tweede helft is begonnen met twee ongewijzigde elftallen. We hopen op meer spektakel dan in het eerste bedrijf.
46'
45'
Weinig spektakel in een slappe eerste helft. De wedstrijd begon leuk met druk van beide ploegen en een snelle kans voor Haps namens AZ. Marsman keerde het schot, maar kreeg daarna niets meer te doen. Ook zijn collega Krul heeft weinig te doen. AZ lijkt met de gedachten al bij de bekerfinale van volgende week en FC Twente kan de meegereisde supporters vooralsnog niet laten juichen.
45'
42'
Gele kaart voor Stijn Wuytens (AZ Alkmaar)
Wuytens gaat gevaarlijk door op de benen van Enes Ünal en krijgt daarvoor een gele kaart van scheidsrechter Mulder.
38'
AZ wil de aanval wel zoeken en de eigen fans vermaken, maar de scherpte ontbreekt bij de ploeg van John van den Brom. Ook de spelers lijken al bezig met de bekerfinale
33'
Het lijkt erop dat AZ en FC Twente opnieuw gaan rusten met de brilstand nog op het bord. Grote kansen zijn er namelijk niet geweest voor beide ploegen.
28'
Even niet al te veel spektakel in Noord-Holland. AZ probeert de aanval te zoeken, maar dat lukt eigenlijk nog niet echt. FC Twente loert wat meer op de tegenaanval.
23'
FC Twente mag een hoekschop nemen en dat levert een aardige mogelijkheid op. Jensen laat zich goed zakken en neemt de bal ineens op zijn slof, maar hij ziet zijn poging over vliegen.
20'
AZ countert snel via Jahanbakhsh. Van Overeem zet uiteindelijk prima voor en daar kan Weghorst er net niet bij omdat Ter Avest weet weg te werken.
16'
Ook het publiek in het AFAS Stadion vindt het wel prima. De fans van AZ zijn met hun gedachten al bij de bekerfinale van volgende week. Het bomvolle uitvak laat zich steeds meer horen.
12'
De thuisploeg heeft iets meer balbezit in het eerste kwartier. Op de mogelijkheid van Haps na zijn er nog niet veel kansen geweest voor AZ.
8'
Een stormachtig begin in het AFAS Stadion. Beide ploegen willen het beter doen dan in de vorige drie onderlinge ontmoetingen. Toen werd er namelijk nog gescoord voor de rust.
4'
Daar is de eerste kans voor AZ. Haps ontsnapt aan de aandacht van de defensie en verschijnt alleen voor doelman Marsman. Via de doelman gaat het schot van Haps over het doel.
3'
En ook FC Twente is aanwezig! Krul wacht wel heel lang met het wegtrappen van de bal en ziet Ünal wel heel dichtbij komen. De Turkse spits loopt de bal over de achterlijn.
2'
AZ laat meteen even zien geen krachten te sparen voor volgende week. De Alkmaarders zetten hun tegenstander uit Enschede direct onder de druk en jagen op een eerste kans.
1'
We zijn begonnen in Alkmaar! FC Twente speelt eigenlijk enkel nog voor de eer, maar voor AZ is het treffen met de Tukkers de laatste test voor de bekerfinale tegen Vitesse van volgende week.
1'
Trainer John van den Brom spaart bij de thuisploeg niemand. Volgende week staat de bekerfinale tegen Vitesse op het programma, maar onder meer Ron Vlaar, Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst beginnen gewoon in de basis.

FC Twente speelt eigenlijk nergens meer voor, maar zal graag zo hoog mogelijk eindigen op de ranglijst. Daarbij is aanvaller Enes Ünal van doorslaggevend belang. De Turkse spits scoorde dit seizoen al zeventien keer.
Statistieken
AZ Alkmaar en FC Twente speelden al 77 keer tegen elkaar in de Eredivisie. In die wedstrijden doen de Alkmaarders het met 26 overwinningen aanzienlijk beter dan de ploeg uit Enschede. De Tukkers trokken 18 keer aan het langste eind. Liefst 33 keer eindigde een ontmoeting tussen AZ en FC Twente in een gelijkspel. Eerder dit seizoen won AZ met 1-2 op bezoek in de Grolsch Veste.
In de laatste drie edities wist FC Twente niet te winnen van AZ Alkmaar. Twee keer won de ploeg van trainer John van den Brom en een keer werd het gelijk. Opvallend is wel dat de toeschouwers tijdens de laatste drie ontmoetingen weinig spektakel te zien kregen voor de pauze. Bij de rust stond de brilstand namelijk nog op het scorebord. Mocht je later inschakelen, lijkt dat bij deze ploegen geen probleem.
De thuisploeg speelt volgende week de bekerfinale tegen Vitesse, maar dat betekent niet dat Van den Brom spelers rust gaat geven. Spits Wout Weghorst zal dus gewoon in de basis staan. De boomlange aanvaller is een belangrijke schakel bij de Noord-Hollanders en scoorde in 27 wedstrijden al 13 keer. Opvallend is wel dat zijn trainer hem al acht keer vroegtijdig naar de kant haalde.
De gasten komen niet in aanmerking voor de plek in de play-offs en zijn uitgeschakeld in de beker. De ploeg van trainer René Hake kan dus vrijuit voetballen in het AFAS Stadion. Een belangrijke rol is dit seizoen weggelegd voor middenvelder Mateusz Klich. De Pool is een van de drijvende krachten op het middenveld en scoorde tot nu toe vijf keer. Hij werd in 26 duels nog nooit gewisseld.
Enes Ünal blijkt dit seizoen het goudhaantje van FC Twente. De Turkse spits scoorde al zeventien doelpunten en daarmee staat hij maar twee goals achter topschutter Nicolai Jørgensen. Wel is Ünal hard op weg een andere 'prijs' te pakken. Hij is namelijk de meest productieve tiener van Europa. De kans dat hij scoort uit een corner is overigens niet zo groot. Afgelopen weekeinde scoorde hij pas de eerste treffer van FC Twente uit een hoekschop. Daarvoor hadden zij 132 corners nodig.