AZ Alkmaar Zondag, 9. April 2017
12:30 uur
Roda JC Kerkrade
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Alireza Jahanbakhsh 33. / Schot met rechts  (Wout Weghorst)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Daryl Werker 39. / Kopbal  (Mitchel Paulissen)

90'
Gele kaart voor Fred Friday (AZ Alkmaar)
De aanvaller van AZ wordt op de bon geslingerd door Van den Kerkhof.
90'
AZ zocht de rust met een kater op, na de late gelijkmaker van Werker. Daarom ging het na rust direct op zoek naar de voorsprong. Een goede fase van de Alkmaarders werd echter niet beloond. De thuisploeg bleef de bovenliggende partij, maar echt grote kansen kreeg het niet. Toen Van Peppen hands maakte, kreeg AZ een buitenkansje, maar Weghorst miste van elf meter. In de slotfase drong de ploeg van Van den Brom aan, maar Van Leer en Roda JC hielden stand.
90'
90'
Nog een kans voor AZ! Friday snelt langs zijn man over de rechterkant en geeft de bal voor het doel, maar Jahanbakhsh kan de bal niet vol raken en werkt de bal naast het doel van Van Leer.
90'
Voor de laatste dertig seconde zet Anastasiou nog een verdediger op het veld.
90'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Bryan Verboom
90'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Mikhail Rosheuvel
90'
VAN HYFTE MIST! Tegen alle verhoudingen in had hij hier zijn ploeg aan drie punten kunnen helpen. De aanvoerder krijgt een vrije kopkans, maar hij schat de kans niet op waarde. Van ongeveer elf meter kopt hij de bal in kansrijke positie over het doel van Krul!
90'
De wedstrijd krijgt een verlenging van vier minuten. Krijgen we nog een winnaar?
89'
Bij Roda JC is men wel tevreden met deze stand. De ploeg van Anastasiou kan zo de midweekse zege tegen PEC Zwolle (2-1) een goed gevolg geven. AZ neemt niet genoegen met een remise en gaat op zoek naar de winnende goal.
85'
Bijna Friday! Als Luckassen een harde voorzet geeft, kan Friday zijn voet er tegenaan zetten. De aanvaller van de Alkmaarders ziet zijn inzet van een paar minuten vlak langs het doel van Van Leer vliegen.
80'
AZ gaat meer en meer met de lange bal spelen. Echter is Van Leer constant alert. Ook na het doorkoppen van Weghorst kan hij de bal wegplukken voordat Jahanbakhsh erbij kan. Ook een poging later weet hij de inzet van afstand van Bel Hassani te keren.
76'
BIJNA 2-1! Weghorst wordt ineens vrijgespeeld uit een vrije trap. De bal belandt tussen hem en Van Leer. De spits is als eerste bij de bal, maar zijn kopbal gaat tegen de arm van de doelman van Roda JC. Daar komen de bezoekers goed weg!
75'
Moegestreden gaat Van Velzen naar de kant en voor hem in de plaats is Badigbanga gekomen. Hij moet zorgen voor wat snelheid voorin.
75'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Beni Badibanga
75'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Gyliano van Velzen
74'
Gele kaart voor Tom Van Hyfte (Roda JC Kerkrade)
De aanvoerder van Roda JC was even buiten de lijnen na een blessurebehandeling. Echter komt hij ongevraagd terug in het veld, daarvoor krijgt hij geel.
73'
Weer een goede redding van Van Leer! De doelman van Roda JC tikt de bal uit de hoek als Bel Hassani met een volley van een meter of tien schiet. Dat waren toch flinke kansen voor de Alkmaarders.
72'
Penalty gemist door Wout Weghorst, AZ Alkmaar
De aanvaller neemt de bal zelf en schiet de bal naar de hoek. Echter is Van Leer goed bij de les en haalt hij de bal met een fraaie save van de lijn.
71'
Gele kaart voor Ard van Peppen (Roda JC Kerkrade)
Weghorst schiet op doel tegen Van Peppen aan. De aanvaller claimt een handsbal, maar Van den Kerkhof laat doorspelen. Na een paar seconde wijst de leidsman toch naar de stip. Ook een gele kaart voor Roda JC-speler.
70'
Ook Roda JC heeft gewisseld. Schahin moet aanvallend werklust leveren. De fysiek sterke spits heeft ruim twintig minuten om Roda JC aan een zege te helpen.
70'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Dani Schahin
70'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Mitchel Paulissen
68'
Van den Brom wil met iets meer opportunisme de verdedigende linie van Roda JC openbreken. Friday is daarom in de ploeg gekomen.
68'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Fred Friday
68'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
67'
Weer een momentje voor Roda JC! El Makrini kan op de rand van de zestien uithalen, maar Vlaar steekt daar net op tijd een stokje voor. De middenvelder van Roda JC ziet daarom zijn schot gekraakt en ruim naast het doel van AZ rollen.
65'
Roda JC heeft de zaakjes inmiddels weer goed op orde. Het houdt AZ makkelijk op afstand en kan zelfs gevaarlijk worden. Zo geeft Rosheuvel een harde voorzet op Paulissen, maar de inzet van de middenvelder gaat over het doel van Krul.
60'
Een doelpoging van Roda JC, eentje voor de statistieken, want gevaar levert het niet op. Het is Martin Milec die van afstand schiet, maar de rechtsback schiet veel te wild. De bal vliegt daarom ruim over het doel van Krul.
56'
Aardig schot van Haps! De linkerverdediger stuurt met één beweging twee man het bos in en kapt naar binnen. Zijn schot met rechts is hard, maar vliegt een kleine meter naast het doel van Roda JC.
55'
Van Hyfte neemt de hoekschop, maar de bal is een eenvoudige prooi voor Krul. De doelman komt uit en weet de bal op de rand van de vijfmeter weg te boksen uit zijn strafschopgebied.
54'
AZ mag een corner nemen, maar de voorzet kan door Van Hyfte weg worden gewerkt. In de counter schakelt Roda JC vliegensvlug, maar Haps weet Rosheuvel te stoppen. Wel ten koste van een corner.
50'
Een goede hoekschop van AZ, dat mag gezegd worden. Vlaar lijkt te kunnen koppen, maar hij gaat net onder de bal door. Roda JC ruimt de bal op, maar het staat sinds het begin van de tweede helft vol onder druk.
48'
Mooie snelle aanval van de thuisploeg met een mooi overstapje van Bel Hassani, maar de harde lage voorzet van Jahanbakhsh vliegt langs en iedereen voorbij. Van Overeem, Dos Santos en Weghorst kunnen niet bij de bal komen.
46'
Seuntjens is achtergebleven in de kleedkamer. Voor hem in de plaats is Bel Hassani gekomen, die ook het spel weer in gang heeft gebracht middels de aftrap.
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Iliass Bel Hassani
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Mats Seuntjens
46'
45'
Het eerste half uur was ongelooflijk saai, maar daarna begon het duel te leven. Dat begon met de fraaie 1-0 van Jahanbakhsh. Van Velzen had vervolgens de score gelijk kunnen trekken, maar Krul bleef goed kijken en keerde de inzet. Ook Dos Santos had de score kunnen opkrikken, maar Van Leer plukte de bal uit de kruising. Roda JC bleef licht aandringen en uit een corner kopte Werker de bal achter de doelman. Hopelijk kunnen de ploegen het einde van de eerste helft na de rust voortzetten.
45'
43'
Na de gelijkmaker heeft Roda JC de verdedigende stellingen weer ingenomen. Het zakt weer terug in op de eigen helft en laat de Alkmaarders het spel maken.
39'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 1:1 door Daryl Werker
Roda JC is een stuk efficiënter dan AZ met de hoekschoppen, want deze vliegt er meteen in. Bij de eerste paal schudt Werker Vlaar van zich af en knikt hij van dichtbij de bal achter Krul in de korte hoek.
38'
Gele kaart voor Mats Seuntjens (AZ Alkmaar)
De middenvelder lijdt slordig balverlies. Dat wil hij zelf herstellen, maar daarbij pakt hij Van Velzen vast. Geel volgens scheidsrechter Van den Kerkhof.
38'
Zo heeft het publiek lang moeten wachten, maar beginnen de kansen elkaar nu snel op te volgen. AZ lijkt Roda JC nu bij de keel te grijpen, want de thuisploeg drukt de Limburgers ver terug op de eigen helft.
35'
OOK GEEN 2-0! De kansen volgen elkaar nu in rap tempo op. In de daaropvolgende aanval geeft Weghorst de bal mee aan Dos Santos, die van randje zestien schiet. De bal vliegt naar de kruising, maar Van Leer redt stijlvol!
35'
GEEN 1-1! Van Velzen krijgt een enorme mogelijkheid en komt een op een met Krul, maar de doelman blijft lang kijken en weet de bal met zijn lichaam te keren.
33'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Alireza Jahanbakhsh
Na dom balverlies van Van Velzen countert de thuisploeg messcherp. Vooral het ineens doortikken van Weghorst is belangrijk. De spits geeft de bal mee met Jahanbakhsh, die via de rechtervleugel opstoomt. Bij het betreden van de strafschopgebied besluit hij te schieten en met een kanonskogel in de verre hoek Van Leer.
31'
Roda JC is voorlopig de ploeg in de Eredivisie met de minste schoten op doel. De Limburgers schoten in dertig duels namelijk nog maar negentig keer op het vijandelijke doel. Een gemiddelde van slechts drie schoten per duel.
28'
De bezoekers hanteren nog altijd hetzelfde recept. De ploeg speelt veelvuldig de lange bal. Ook ditmaal is Rosheuvel snel, echter vergeet de rappe aanvaller de bal. Daardoor kan Luckassen herstellen en de bal opruimen.
25'
BIJNA VLAAR! De centrale verdediger is mee opgekomen en krijgt de bal van Jahanbakhsh. Vlaar bedenkt zich geen moment en van een meter of dertig schiet hij ineens op doel. De bal vliegt richting het doel van Van Leer, maar de bal gaat rakelings naast de kruising.
24'
Opeens is daar paniek voor het doel van Roda JC. De bal blijft hangen en Weghorst krijgt de bal plots voor zijn voeten, maar de Van Leer is alert en duikt zich op de bal.
24'
Weer mag AZ een corner nemen en opnieuw is de uitvoering dramatisch. Net als de vorige keer wordt deze kort genomen, maar als Dos Santos dan wil voorzetten, wordt de bal door de verdediger die kort staat geblokt.
21'
Het is Seuntjens die de vrije trap neemt, maar de inzet van de linkspoot vormt geen bedreiging voor doelman Van Leer. De bal vliegt namelijk een paar meter over het doel van de Limburgers.
20'
Roda JC spint voorlopig garen, want de ploeg van Yannis Anastasiou heeft weinig moeite om de thuisploeg van zich af te houden. Echter krijgt AZ nu een vrije trap te nemen op een meter of twintig na een overtreding op Jahanbakhsh.
16'
AZ kan er snel uitkomen, maar de uitbraak wordt niet goed uitgespeeld. Dos Santos geeft de bal mee aan Jahanbakhsh, maar de Iraniër heeft teveel tijd nodig. Ananou kan daarom herstellen en werpt zich voor het schot van de aanvaller van AZ.
13'
De eerste corner van de Alkmaarders is dramatisch. De bal wordt kort genomen waarna Seuntjens de bal wil voorzetten, maar de bal is te hoog en vliegt over alles en iedereen heen. Kans verkeken voor de thuisploeg.
11'
De eerste voorzichtige fluitconcerten dalen al neer op het veld. Vlaar en Luckassen kunnen de bal nergens kwijt en dat zint het publiek niet. Als laatstgenoemde dan een pass naar Weghorst wil geven, eindigt de bal in het niets, met een fluitconcert als gevolg.
8'
Daar loert Roda JC precies op! Als Van Peppen een bal van Dos Santos onderschept, geeft hij de bal meteen lang. Rosheuvel lijkt sneller dan Vlaar en Luckassen, maar hij komt niet aan de bal. Het is doelman Krul die alert is en ver uit zijn goal komt om de bal weg te werken.
6'
Met 29 goals in vijf duels in speelronde dertig gemiddeld gezien op weg om de doelpuntrijkste ooit te worden. Met het huidige gemiddelde zou het één goal boven het record uit 1958 uitkomen. Dat betekent dat AZ en Roda JC tezamen zes goals moeten maken.
4'
In de eerste vier minuten is Roda JC amper nog aan de bal gekomen. Als dat wel het geval is, zet AZ meteen druk, waardoor het de bal direct verovert. Het bekende recept van Roda JC zal ook in Alkmaar op de mat gelegd worden: het achterin dichthouden en snel schakelen in de counter.
1'
Het spel is op gang gebracht door Rosheuvel in het AFAS Stadion.
1'
Ron Vlaar keert terug in de basis bij AZ Alkmaar. John van den Brom gunde hem midweeks rust tegen Ajax (4-1 verlies). Tegen de Amsterdammers haakte ook Jonas Svensson geblesseerd af, voor hem in de plaats speelde Mattias Johansson. Echter doet Van den Brom tegen Roda JC geen beroep op laatstgenoemde en is Fernando Lewis de rechtsback bij de Alkmaarders. Voor hem is het de eerste basisplaats dit seizoen in de Eredivisie en sowieso pas zijn tweede duel dit jaar. Christian Kum is niet fit genoeg om te spelen en wordt centraal achterin vervangen door de 22-jarige Daryl Werker. Tegen PEC Zwolle was Gyliano van Velzen als invaller belangrijk met een treffer en daarom is hij beloond met een basisplaats. Ook Mitchel Paulissen staat aan de aftrap.
Statistieken
AZ en Roda JC troffen elkaar 71 keer eerder in een officieel duel. 67 ontmoetingen in de Eredivisie, twee in de beker en de eerste ontmoetingen tussen beide clubs vonden plaats in de Eerste Divisie.
De Alkmaarders wonnen al twee wedstrijden in eigen huis niet van Roda JC. Vorig seizoen versloegen de Kerkraders de thuisploeg met 0-1, terwijl een seizoen ervoor het in 1-1 eindigde.
Samen met FC Groningen is AZ de ploeg met de meeste gelijke spelen dit seizoen. De ploeg van John van den Brom sloot dit seizoen al twaalf keer een wedstrijd met een remise af.
Ron Vlaar heeft nog zes wedstrijden nodig om tot zijn driehonderdste wedstrijd in clubverband te komen. Mocht de robuuste verdediger in de basis staan, is dat zijn 170e basisplek in de Eredivisie.
Benjamin van Leer is een van de weinige spelers dit seizoen die nog geen minuut miste in de Eredivisie. De doelman is van de onderste 7 ploegen degene met de minste aantal tegengoals: 45.