AFC Ajax
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 83. / Schot met rechts

90'
Lasse Schöne is de man van de tweede helft. De Deense middenvelder miste een strafschop, maar maakte zijn fout goed door tien minuten voor tijd met een geweldig schot de 0-1 te maken. Het bleek het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor Ajax drie punten mag bijschrijven.
90'
90'
Gele kaart voor Justin Kluivert (AFC Ajax)
De invaller schiet de bal richting nadat Björn Kuipers heeft gefloten. Dat mag niet, dus krijgt Kluivert geel.
90'
Wissel in bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
90'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Hakim Ziyech
88'
Het is alle hens aan dek bij Ajax, dat de laatste minuten van de wedstrijd de 0-1 moet zien vast te houden.
86'
Het wordt alles of niets voor FC Utrecht, dat met pinchhitter Menno Koch in de aanval gaat spelen.
86'
Wissel in bij FC Utrecht -> Menno Koch
86'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Nacer Barazite
83'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Lasse Schöne
Lasse Schöne maakt op grandioze wijze zijn fout goed. Een vrije trap wordt door FC Utrecht uit het strafschopgebied gewerkt, waar de Deense middenvelder staat. Schöne twijfelt geen seconde en knalt de bal met een dropkick strak in de kruising.
81'
Grote mogelijkheid voor Giovanni Troupée! De invaller is het eindstation van een aanval en moet vanaf een meter of twaalf eigenlijk het openingsdoelpunt maken. De rechtsback is op volle snelheid en haalt hard uit, maar schiet over.
79'
Gele kaart voor Lasse Schöne (AFC Ajax)
De middenvelder van Ajax stopt een tegenaanval van FC Utrecht door Nacer Barazite te haken. Dat komt hem op geel te staan.
78'
De krachten lijken op bij FC Utrecht, dat nu voornamelijk moet tegenhouden. Ajax heeft nog iets meer dan tien minuten om het o-zo belangrijke doelpunt te maken.
76'
Wissel in bij FC Utrecht -> Kristoffer Peterson
76'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Richairo Živković
74'
Bijna uit het niets krijgt Kasper Dolberg een goede kans op de 0-1! De spits krijgt de bal een beetje achter zich, maar kan vanaf een meter of tien toch uithalen. Het schot gaat echter over.
74'
Wissel in bij AFC Ajax -> Matthijs de Ligt
74'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Davinson Sánchez
73'
Wissel in bij AFC Ajax -> Justin Kluivert
73'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
73'
Gele kaart voor Willem Janssen (FC Utrecht)
De captain van FC Utrecht voorkomt dat Kasper Dolberg doorbreekt en houdt 'm vast. Dat kost hem een gele kaart.
72'
Weer slaag Amin Younes om zijn directe tegenstander af te schudden en naar binnen te kruipen. Het schot dat volgt is echter matig en gaat ruim naast de verre hoek.
70'
We zitten in de laatste twintig minuten van de wedstrijd. Krijgen we net zo'n spectaculair einde als de eerste helft?
68'
De wedstrijd zit in een rommelige fase. Ajax lijkt het een klein beetje kwijt te zijn, maar FC Utrecht is ook niet in staat om te domineren.
65'
'Schöne bedankt', galmt door de Galgenwaard. De gemiste penalty heeft het publiek een boost gegeven.
64'
Toen Ajax een strafschop kreeg, kwam Ramon Leeuwin in botsing met Kasper Dolberg. De verdediger heeft een schouderblessure opgelopen en moet noodgedwongen de strijd staken.
64'
Wissel in bij FC Utrecht -> Giovanni Troupée
64'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Ramon Leeuwin
61'
Penalty gemist door Lasse Schöne, AFC Ajax
Het duurt heel lang tot Schöne de strafschop mag nemen. Te lang blijkbaar, want de Deense middenvelder is uit zijn concentratie en schiet vanaf elf meter over het doel.
59'
Strafschop Ajax! Amin Younes loopt het strafschopgebied binnen en schiet tegen de uitgestoken arm van Nacer Barazite. Björn Kuipers is onverbiddelijk en wijst naar de stip.
57'
Eindigt dit duel in een gelijkspel, dan is het gat tussen Ajax en Feyenoord liefst zeven punten. PSV kan de Ajacieden dan daarnaast tot één punt naderen.
54'
Ajax heeft FC Utrecht even in de houdgreep. De thuisploeg staat flink onder druk en zal even alle zeilen moeten bijzetten om overeind te blijven.
51'
Eén van de Ajacieden die zich warmloopt is Justin Kluivert. De jonge buitenspeler maakte tegen PEC Zwolle een uitstekende indruk.
49'
Gele kaart voor Hakim Ziyech (AFC Ajax)
Het eerste geel van de wedstrijd is voor Hakim Ziyech, die hinderlijk in de weg staat op het moment dat David Jensen de bal uit zijn handen wil schieten.
48'
Het eerste kansje na rust is voor FC Utrecht. Sébastien Haller legt de bal breed voor Sofyan Amrabat, die vanuit een moeilijke hoek naast schiet.
47'
Zowel Erik ten Hag als Peter Bosz heeft in de rust niet gewisseld.
46'
45'
In het eerste halfuur van de wedstrijd gebeurde er vrij weinig, maar in het laatste kwartier voor rust hebben beide teams kansen gekregen om de score te openen. De grootste kans was voor Richairo Živković, die van dichtbij de lat raakte. Hakim Ziyech raakte via doelman David Jensen eveneens de lat. Als de laatste vijftien minuten een voorbode zijn voor de tweede helft, staat ons een spektakelstuk te wachten.
45'
44'
Bijna Hakim Ziyech! De middenvelder haalt van twintig meter uit en het schot is verraderlijk, want vlak voordat de bal bij David Jensen komt, stuitert 'ie nog een keer. Met veel moeite keert de doelman de inzet en uiteindelijk gaat de bal via de lat over het doel.
42'
Ajax blijft met hangen en wurgen overeind! In een tijdsbestek van een minuut krijgt FC Utrecht twee goede mogelijkheden om de 1-0 te maken. Bij de eerste poging schiet Sébastien Haller naast, even later verzuimt Nacer Barazite om de trekker over te halen.
40'
Dat loopt goed af voor Davy Klaassen. De Ajax-captain lijdt voor het eigen strafschopgebied balverlies, waardoor Nacer Barazite plots een grote kans krijgt. Via een Ajax-been schiet de aanvallende middenvelder hard over het doel.
39'
Daar is Amin Younes eindelijk! De buitenspeler dribbelt van de rechterkant naar binnen en komt heel ver. Op het moment dat hij op de rand van het strafschopgebied recht voor het doel staat, schiet hij. Het lage schot wordt vrij simpel gepakt door David Jensen.
38'
Lekkere poging van Hakim Ziyech! De middenvelder krijgt de bal op kniehoogte mee en haalt vanaf een meter of 25 maar uit. Het schot daalt te laat en gaat over het doel van David Jensen.
35'
Eén van de spelers die weinig in het stuk voorkomt is Amin Younes. De buitenspeler viel in de vorige speelronde nog geblesseerd uit en werd gewisseld voor Justin Kluivert, die een sterke indruk maakte.
33'
Kasper Dolberg krijgt na iets meer dan een halfuur spelen zijn eerste kans van de wedstrijd. De spits wordt in het strafschopgebied aangespeeld en haalt vanuit een moeilijke hoek direct uit. Het schot gaat ver over.
32'
Het is een spectaculaire fase van de wedstrijd. FC Utrecht kruipt eindelijk uit de schulp, waardoor Ajax even een stapje terug moet doen.
29'
De lat! Uit een messcherpe counter komt FC Utrecht bijna op voorsprong. Robin van der Meer stuurt Nacer Barazite diep, die een strakke voorzet richting Richairo Živković geeft. De aanvaller krijgt zijn voet tegen de bal en ziet zijn inzet op de lat eindigen.
28'
Joël Veltman tekent bijna voor het openingsdoelpunt! Uit een hoekschop van Hakim Ziyech kopt de rechtsback van Ajax de bal een metertje naast het doel.
26'
De wedstrijd is al even onderweg, maar moet eigenlijk nog loskomen. Een doelpunt of een ander hoogtepunt zou daarvoor kunnen zorgen.
23'
De thuisploeg heeft in aanvallend opzicht nog bijster weinig laten zien. Dat is natuurlijk de verdienste van Ajax, dat organisatorisch goed staat.
21'
Davy Klaassen snoept vlak voor het strafschopgebied van FC Utrecht de bal af van Yassin Ayoub. Hakim Ziyech pikt 'm vervolgens op en besluit zijn geluk te beproeven. Het afstandsschot van de middenvelder gaat ruim over.
17'
Bijna de 0-1! Lasse Schöne speelt de bal over de verdediging van FC Utrecht, waar Anwar El Ghazi opduikt. De buitenspeler neemt de bal knap aan, draait naar zijn linkerbeen en schiet vervolgens ruim over.
15'
Veel van de Amsterdamse aanvallen verlopen tot nu toe aan de rechterkant. FC Utrecht-back Robin van der Meer heeft het lastig met Anwar El Ghazi.
12'
Kansen hebben we in de openingsfase van de wedstrijd nog niet gezien. Het is nog een klein beetje zoeken voor zowel FC Utrecht als Ajax.
10'
Na slordig balverlies van Davy Klaassen zet FC Utrecht een gevaarlijke aanval in. De bal komt uiteindelijk terecht bij Mark van der Maarel, wiens voorzet bij niemand aankomt.
8'
De vrije trap levert de Amsterdammers geen kans op. FC Utrecht blijft echter wel onder druk staan.
7'
Ajax krijgt een vrije trap naast het strafschopgebied na een overtreding van Richairo Živković op Daley Sinkgraven. Lasse Schöne gaat achter de bal staan en de lange mannen melden zich voor het doel van FC Utrecht.
5'
Het tempo ligt hoog in de eerste minuten van de wedstrijd. Beide teams proberen het initiatief naar zich toe te trekken.
2'
Aan de rechterkant ontsnapt Anwar El Ghazi even aan de aandacht van Robin van der Meer. De voorzet van de buitenspeler is echter niet goed en komt bij niemand aan.
1'
Davy Klaassen heeft namens Ajax de aftrap verricht. We zijn los!
1'
Ajax begint zondagmiddag zonder grote verrassingen in de opstelling aan de altijd beladen uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Trainer Peter Bosz kiest ervoor om met dezelfde elf spelers te starten die ook tegen PEC Zwolle (1-3 winst) aan de aftrap stonden.

Deze week stond een klein vraagteken achter de naam van buitenspeler Amin Younes. De Duitser raakte in de eerste helft van de wedstrijd tegen PEC Zwolle geblesseerd en werd toen vervangen door Justin Kluivert. Younes is inmiddels helemaal hersteld en vormt tegen Utrecht samen met Kasper Dolberg en Anwar El Ghazi de Amsterdamse aanval.

Net als Bosz kiest ook FC Utrecht-trainer Erik ten Hag ervoor om niet aan zijn opstelling te sleutelen. Ajax-huurling Richairo Živković vormt samen met Sébastien Haller weer het aanvalsduo. Zij zullen worden geassisteerd door Nacer Barazite, die op het middenveld voor de creativiteit moet zorgen.
De Eredivisie-zondag begint met een kraker van jewelste. Het altijd beladen FC Utrecht – Ajax staat om half één op het programma. De Amsterdammers zagen gisteren Feyenoord winnen en weten dus wat ze te doen staan. Een uur voor aanvang van het duel is hier te zien welke 22 spelers aan de aftrap staan.

Strijdlustig Utrecht

In Utrecht kijkt men al enige tijd uit naar het thuisduel met Ajax. De Domstedelingen willen maar al te graag voorkomen dat de bezoekers uit de hoofdstad drie punten meenemen. De Galgenwaard zal kolken en de spelers van trainer Erik ten Hag zullen veel energie in de wedstrijd steken. "Voor ons is dit een heel mooi meetmoment. Daar kijk ik naar uit. Als wij onze taken uitvoeren, hebben wij een heel goede kans om van Ajax te winnen", liet de trainer in aanloop naar de wedstrijd weten.

Eén ding is zeker: FC Utrecht is in goeden doen. De Utrechters wonnen de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar tegen Sparta Rotterdam (1-2) en verlengden daarmee een indrukwekkende reeks. De laatste keer dat FC Utrecht een wedstrijd verloor was op 2 oktober. De tegenstander was dezelfde tegenstander die de Utrechters vandaag weer treffen: Ajax. De Amsterdammers waren destijds met 3-2 te sterk.

Naar de top

De doelstelling van Ajax in de tweede seizoenshelft is bekend: veel punten pakken en uiteindelijk Feyenoord op de ranglijst passeren. De Rotterdamse koploper won gisteravond met 1-0 van Willem II en staat nu acht punten los. Dat gat kan vanmiddag worden teruggebracht naar vijf punten. Dan moet Ajax de traditioneel lastige uitwedstrijd wel winnen. De laatste keer dat de Amsterdammers een competitieduel in Utrecht wonnen, was in het seizoen 2008/2009.

Ajax kende een lastig einde van het vorige kalenderjaar, maar is 2017 wel goed begonnen. Vorige week won het team van trainer Peter Bosz met 1-3 van PEC Zwolle. Amin Younes viel die wedstrijd uit en was een twijfelgeval voor het uitduel met FC Utrecht, maar de Duitse vleugelspeler is fit genoeg bevonden om deel uit te maken van de wedstrijdselectie.