Go Ahead Eagles Vrijdag, 13. Januari 2017
20:00 uur
AZ Alkmaar
1:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Wout Weghorst 69. / Schot met links  (Alireza Jahanbakhsh)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Alireza Jahanbakhsh 85. / Schot met rechts  (Stijn Wuytens)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Jarchinio Antonia 89. / Penalty
1 : 3 Torinfos in de Ticker Alireza Jahanbakhsh 90. / Penalty

90'
Na een knotsgekke tweede helft is AZ uiteindelijk de terechte winnaar. Na de openingstreffer van Weghorst kwam het duel tot leven. Jahanbakhsh liet zich zien met een assist en twee doelpunten. De 0-2 was een schitterend doelpunt van grote afstand. In de hectische slotfase kregen beide teams nog een strafschop. Hierdoor werd het uiteindelijk 1-3 in Deventer.
90'
90'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:3 door Alireza Jahanbakhsh
90'
Penalty voor AZ!
90'
Gele kaart voor Iliass Bel Hassani (AZ Alkmaar)
De invaller gooit de bal weg om tijd te rekken en wordt ook nog even op de bon geslingerd.
89'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 1:2 door Jarchinio Antonia
Vlak voor tijd maakt Antonia de aansluitingstreffer. De snelle rechtsbuiten legt de bal prima in de kruising.
89'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Wat een domme overtreding. De rechtsback van AZ duwt Randy Wolters om in het strafschopgebied en krijgt een strafschop tegen.
89'
Penalty voor Go Ahead!
89'
Fred Friday komt op vrijdag de dertiende nog even in het veld. De spits vervangt de getergde Weghorst.
87'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Fred Friday
87'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Wout Weghorst
85'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:2 door Alireza Jahanbakhsh
De beslissing is daar! Jahanbakhsh krijgt de bal op ruime afstand van het doel, gaat ermee aan de haal en schiet formidabel de bal achter Zwarthoed.
83'
Weer is Maatsen dichtbij! Het duel is na de openingsgoal volledig ontbrand. Invaller Maatsen is opnieuw gevaarlijk voor het doel. Zijn lob over doelman Rochet wordt echter net op tijd voor de lijn weggehaald door Stijn Wuytens.
81'
Gele kaart voor Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar)
De Iraans international van AZ drukte zijn voorhoofd tegen die van Achenteh en krijgt net als de kleine linksback een gele kaart.
81'
Gele kaart voor Rochdi Achenteh (Go Ahead Eagles)
De linksback heeft een opstootje met Jahanbakhsh en krijgt een gele kaart.
81'
Gele kaart voor Wout Weghorst (AZ Alkmaar)
De doelpuntenmaker gaat zich bemoeien met het opstootje en krijgt het derde geel in een minuut tijd.
81'
Bijna 0-2! Als Weghorst denkt aan een strafschop gaat het spel gewoon door. Invaller Bel Hassani pikt de bal op en mikt van dichtbij hoog over.
79'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Randy Wolters
79'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Elvis Manu
79'
Daar is dan het debuut van Dan Crowley. De jonge huurling van Arsenal mag het laatste kwartier zijn kunsten vertonen en vervangt Marcel Ritzmaier.
76'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Dan Crowley
76'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Marcel Ritzmaier
75'
Maatsen dichtbij een doelpunt! Ook Go Ahead bijt onderhand van zich af. Invaller Darren Maatsen ziet, vanuit een lastige hoek, zijn poging gekeerd worden door doelman Rochet.
74'
AZ kwam toch redelijk uit het niets op voorsprong. Desondanks is de 0-1 van Weghorst een verdiende treffer. AZ was namelijk de betere ploeg en kreeg voor rust al twee goede kansen.
70'
Een verbanning naar de tribune voor Go Ahead Eagles -> Hans de Koning
De coach heeft commentaar op de wedstrijdleiding. De Koning dacht namelijk aan buitenspel van Weghorst bij het Alkmaarse doelpunt.
69'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Wout Weghorst
Daar is dan eindelijk de openingstreffer. Jahanbakhsh zet de diepgaande Weghorst oog in oog met doelman Zwarthoed. De doelman van Go Ahead laat de korte hoek open en Weghorst weet daarvan te profiteren.
69'
Er liggen vanavond zeker mogelijkheden voor Go Ahead om voor een stunt te zorgen. De ploeg van Hans de Koning kan in de tweede helft echter weinig druk naar voren geven.
66'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Darren Maatsen
66'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Leon de Kogel
65'
John van den Brom is ontevreden en voert een dubbele wissel door. Iliass Bel Hassani komt te spelen achter Wout Weghorst en Dabney dos Santos wordt als linksbuiten geposteerd.
63'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
63'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
63'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Iliass Bel Hassani
63'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
63'
Niet alleen het veld is minder geworden na rust. Ook het spel kent op dit moment een lage amusementswaarde. Go Ahead en AZ blijven veel fouten maken.
60'
Nog een half uur te spelen in De Adelaarshorst. Go Ahead lijkt vrede te hebben met een punt tegen nummer vijf AZ. Tot aanvallen komt de thuisploeg niet meer.
56'
Dan Crowley is begonnen aan de warming-up. De derde huurling van deze winterstop bij Go Ahead is overgekomen van Arsenal. De negentienjarige middenvelder kwam afgelopen half jaar uit voor Oxford United.
53'
AZ heeft het initiatief te pakken en dringt Go Ahead Eagles achteruit. De kansen voor de bezoekers blijven na rust echter uit.
50'
Doelman Zwarthoed verrichte vlak voor rust een belangrijke redding op de kopbal van Tanković. De goalie van Go Ahead kwam tussen 2001 en 2006 uit voor AZ. In vijf jaar tijd speelde Zwarthoed slechts twintig duels voor de Alkmaarders.
47'
De tweede helft is begonnen zonder wijzigingen bij beide teams. Wie gaat de eerste tik uitdelen?
46'
45'
Na een alleraardigst begin met blikvanger Elvis Manu bij Go Ahead leek een mooie wedstrijd in het verschiet te liggen. De grootste kans was er na een klein kwartier spelen voor Rienstra. De aanvoerder van AZ kreeg de bal in kansrijke positie echter over het doel. De bezoekers uit Alkmaar hadden daarna meer balbezit, maar wisten weinig uit te richten. De leukste momenten kwamen vaak via de sterke en beweeglijke Manu.
45'
44'
Kopbal van Tanković! De linksbuiten van AZ snijdt naar binnen, komt vrij in het keepersgebied, maar kopt een voorzet van Alireza Jahanbakhsh recht in de handen van Theo Zwarthoed.
43'
Go Ahead moet winnen van AZ om de laatste plaats over te dragen aan Roda JC Kerkrade. De Limburgers hebben namelijk een punt meer dan de Eagles en een beter doelsaldo.
40'
De wedstrijd heeft echt een doelpunt nodig. Mogelijkheden daarvoor zijn helaas op een hand te tellen. Na rust zullen beide teams meer risico's moeten nemen.
37'
Als er al dreiging is van de thuisploeg komt het via Elvis Manu. De huurling van Brighton laat zich bij zijn debuut zien. Manu is sterk aan de bal, snel en de meest gevaarlijke man bij Go Ahead.
34'
AZ heeft voorlopig moeite met het bereiken van Wout Weghorst. De diepste spits wordt omsingeld door Sander Fischer en Schenk. De topscorer met negen goals krijg zo weinig ruimte.
31'
Het is al een tijdje wat rustiger voor beide doelen. Go Ahead en AZ zijn aardig gelijkwaardig op het natte veld van De Adelaarshorst.
27'
Beide teams zijn zo nu en dan wat slordig in de passing. Desondanks heeft AZ het meeste balbezit. Behoudens de kans van Rienstra weten de bezoekers er weinig mee uit te richten.
25'
Achenteh dwingt doelman Sergio Rochet tot het eerste vuile werk. Na een prima spurt van Locigno komt de bal voor de voeten van Achtenteh. Het schot wordt echter eenvoudig gepareerd door Rochet.
22'
Het duel ligt even stil na een botsing tussen Robert Mühren en Xandro Schenk. Laatstgenoemde botst tegen de knie van de AZ-middenvelder en lag even duizelig op de koude grond van De Adelaarshorst.
18'
Go Ahead voetbal lekker mee met AZ. Na een prima voorzet van Sébastien Locigno krijgt Manu vlak voor het doel een kans. De aanwinst probeert het achter het standbeen, maar ziet zijn poging gekeerd worden door de rug van Luckassen.
17'
John van den Brom gaf voor de wedstrijd aan dat er op het trainingskamp in Marbella specifiek aandacht was gegeven aan de corners. Echter zijn de eerste twee hoekschoppen dramatisch aan Alkmaarse zijde.
14'
Wat een kans voor Rienstra! Haps breekt door vanaf de linkerkant en vindt op de zestien ploeggenoot Ben Rienstra. De aanvoerder van AZ staat helemaal vrij, maar mikt de bal net over.
13'
Go Ahead beleeft een prima openingsfase van de wedstrijd. De ploeg van Hans de Koning combineert prima, weet elkaar goed te vinden en heeft voorlopig weinig te vrezen van het hoger geklasseerde AZ.
11'
Wat doet Rochdi Achenteh allemaal?! De linksback van de thuisploeg grossiert in persoonlijke fouten en veel balverlies. Achenteh lijkt nog niet helemaal ontwaakt uit zijn winterslaap.
7'
Weer staat Manu aan het begin van een gevaarlijke counter. Dit keer trekt de linksbuiten van Go Ahead de bal voor het doel. Ridgeciano Haps is echter net op tijd om Leon de Kogel van een poging te weerhouden.
4'
Elvis Manu laat zich direct gelden. De huurling van Brighton gaat diep en kan profiteren van een prima lange pass van Sander Duits. Bijna op de achterlijn schiet Manu uiteindelijk in het zijnet.
2'
De Eredivisie is weer begonnen! In een koud Deventer hebben Go Ahead en AZ afgetrapt. In Alkmaar werd het eerder dit seizoen 2-2.
1'
De opstellingen
Go Ahead start vanavond met nieuwelingen Elvis Manu en Pedro Chirivella in de basisopstelling. Coach Hans de Koning houdt de derde nieuwe kracht, Dan Crowley, nog op de reservebank.

Bij AZ is Ridgeciano Haps weer fit genoeg om te starten. De linksback krijgt direct de voorkeur boven Thomas Ouwejan. Centrumverdedigers Ron Vlaar en Rens van Eijden worden wederom vervangen door Derrick Luckassen en Stijn Wuytens.
Van harte welkom bij de heropening van de Eredivisie. Vrijdagavond trappen Go Ahead Eagles en AZ Alkmaar om 20.00 uur af in De Adelaarshorst. Mijn naam is Koen Larmit en ik zal live verslag doen van de wedstrijd in Deventer. Rond de klok van zeven uur worden de opstellingen bekend gemaakt onder het kopje wedstrijddetails.

Go Ahead Eagles
De nummer laatst van de Eredivisie heeft er in de winterstop alles aan gedaan om zich te versterken. Drie jonge spelers werden gehaald uit Engeland. Allereerst kwam Elvis Manu over op huurbasis van Brighton & Hove Albion. In zijn kielzog volgden huurlingen Pedro Chirivella (Liverpool) en Dan Crowley (Arsenal). Manu en Spanjaard Chirivella beginnen tegen AZ direct in de basisopstelling.

Coach Hans de Koning gaf een dag voor de wedstrijd al zijn opstelling prijs. Ook Sébastien Locigno maakte daar onderdeel van uit. De Belgische verdediger krijgt vrijdagavond de voorkeur boven Joey Groenbast. Door de komst van Manu en Chirivella nemen Randy Wolters en Darren Maatsen plaats op de reservebank.

AZ Alkmaar
AZ kende een rustige winterstop. De Alkmaarders zagen niemand vertrekken en hebben zodoende ook niemand gehaald. De nummer vijf van de Eredivisie gaat opnieuw voor Europees voetbal. Binnenkort mag de ploeg van coach John van den Brom ook weer uitkomen in twee andere competities. AZ overwinterde namelijk in het KNVB bekertoernooi en de Europa League.

In Alkmaar wist AZ eerder dit seizoen niet te winnen van de Eagles. Na een 2-0 voorsprong door doelpunten van Wout Weghorst kwam Go Ahead terug in de tweede helft. Sander Duits en Sam Hendriks bezorgden de bezoekers uiteindelijk een punt. AZ heeft zodoende iets recht te zetten in De Adelaarshorst.