Go Ahead Eagles Zondag, 19. Maart 2017
14:30 uur
PEC Zwolle
1:3
1 : 0 Torinfos in de Ticker Pedro Chirivella 3. / Schot met rechts  (Elvis Manu)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Queensy Menig 5. / Schot met rechts  (Nicolai Brock-Madsen)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Django Warmerdam 83. / Schot met links  (Mustafa Saymak)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Bram van Polen 88. / Penalty

90'
Het begin van de tweede helft overtrof het begin van de eerste helft niet. PEC kwam beter uit de kleedkamer en kreeg de grootste kansen. Vaak was Zwarthoed een sta-in-de-weg. Go Ahead Eagles kwam er soms gevaarlijk uit in de omschakeling. Uiteindelijk was het de uitploeg die aan het langst eind trok. In de 83e minuut scoorde Warmerdam op aangeven van Saymak. Hij stond volledig vrij en poeierde de bal in de rechterhoek. Bij 1-2 hielden de Zwollenaren het niet, want de club versierde ook nog een strafschop. Van Polen liet dit niet onbenut en zette dus 1-3 op het scorebord.
90'
90'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Anass Achahbar
90'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Mustafa Saymak
90'
Drie minuten is de extra tijd.
88'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:3 door Bram van Polen
Crowley beukt Thomas onderuit en Makkelie geeft een penalty. Van Polen gaat achter de bal staan en schiet de bal hoog en door het midden in de goal. De ontlading is groot bij PEC, want voor de tweede keer dit seizoen wint de club zeer waarschijnlijk de IJsselderby.
85'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Ludcinio Marengo
85'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Joey Groenbast
83'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:2 door Django Warmerdam
Warmerdam zet PEC op voorsprong. Saymak steekt de bal op de volledig vrijlopende linksback die beheerst de bal in de rechterhoek schiet.
82'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Kingsley Ehizibue
82'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Queensy Menig
79'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Leon de Kogel
79'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Elvis Manu
78'
Gele kaart voor Queensy Menig (PEC Zwolle)
Menig snelt de zestien in en gaat zonder geraakt te worden naar de grond. Makkelie is hier niet van gediend en geeft de aanvaller een gele prent.
75'
Warmerdam krijgt een ingooi bij Mokthar. De aanvaller dribbelt naar binnen en schiet vanuit een moeilijke hoek de bal over de goal van Zwarthoed.
71'
Hendriks komt in de bal, draait zich richting het doel van PEC en schiet. Onderweg is zijn pegel blijkbaar aangeraakt, want Go Ahead Eagles krijgt een corner. Hieruit onstaat geen gevaar voor de blauw-witten uit Zwolle.
69'
Mooie duels tussen Django Warmerdam en Darren Maatsen. De aanvaller probeert er telkens langs te glippen, maar de PEC-speler komt als winnaar uit de duels.
67'
Gele kaart voor Pedro Chirivella (Go Ahead Eagles)
Chirivella krijgt geel vanwege commentaar op de leiding. Het is de derde gele kaart van de wedstrijd. Bij lange na is het niet zo'n kaartenfestijn als in de eerdere IJsselderby dit seizoen. De scheids trok toen achtmaal geel en één keer rood.
67'
Poh, wat een geweldig schot van Saymak. Menig geeft voor vanaf links en uit de lucht schiet de middenvelder de bal op doel. Een katachtige reflex van Zwarthoed voorkomt de 1-2.
62'
Saymak stuurt doelpuntenmaker Menig diep. De aanvaller snijdt naar binnen en Zwarthoed komt zijn doel uit. Met een stiftje probeert Menig de bal over de keeper heen te krijgen, maar die laatsgenoemde is alert en plukt de bal uit de lucht.
61'
Gele kaart voor Dirk Marcellis (PEC Zwolle)
Manu kan op de goal af, maar Dirk Marcellis steekt hier een stokje voor. Hij trekt de aanvaller aan het shirt naar beneden en moet dit bekopen met een gele kaart.
58'
Weer een grote kans voor PEC. Thomas schiet van tien meter hard en laag voor de goal langs.
55'
Grote kans voor PEC. Na een corner van Go Ahead Eagles beginnen de Zwollenaren aan een counter. Saymak snelt met bal naar voren en speelt daarna richting Mokthar. De linkermiddenvelder komt naar binnen en vuurt de op het doel van Zwarthoed. Met een goede redding voorkomt hij de 1-2.
52'
Via Crowley stoomt Go Ahead Eagles richting Van der Hart. Met een strakke pass krijgt de middenvelder de bal bij Manu. De aanvaller komt naar binnen en geeft een voorzet die de PEC-keeper makkelijk kan vangen.
49'
Invaller Darren Maatsen laat zich direct gelden. Eerst maakt hij het de PEC-verdediging lastig met een lange inworp en daarna versiert hij een corner.
46'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Darren Maatsen
46'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Jarchinio Antonia
46'
45'
De tweede IJsselderby van dit seizoen kende een ontzettend spectaculair begin. Met buitenkant voet gaf Manu een geweldige pass op Chirivella die van dichtbij de 1-0 binnengleed. Enkele minuten later stond er alweer 1-1 op het scorebord. Menig ging alleen op de keeper af, omspeelde Zwarthoed en tikte de gelijkmaker binnen. Spectaculairder dan dit begin kon het vervolg van de wedstrijd haast niet worden en dat werd het ook niet. De ploegen waren aardig gelijkwaardig en grote kansen ontstonden er niet.
45'
De extra tijd bedraagt twee minuten.
44'
Go Ahead Eagles voetbalt verder, terwijl Holla geblesseerd op de grond ligt. Uiteindelijk gaat het schot van Chirivella over, waardoor Holla opgelapt kan worden en verder kan.
40'
Dan Crowley stuurt Hendriks diep met een heerlijke steekbal. Van der Hart komt goed zijn doel uit en is eerder bij de bal dan de spits.
39'
Pfoe, het zweet breekt even uit bij Zwarthoed. Thomas stuurt Mokthar diep en de keeper komt uit. Vervolgens heeft de goalie moeite om de bal onder controle te krijgen met PEC-spelers om zich heen. Uiteindelijk weet hij zich te ontdoen van de bal.
36'
Nu is het Crowley die een soortgelijke kans krijgt als Mokthar. Het enige verschil is dat zijn schot over het doel gaat.
36'
Mokthar komt naar binnen en schiet van twintig meter. Achter zijn schot zit geen kracht waardoor Theo Zwarthoed de bal simpel vangt.
34'
Hendriks verlengt de bal richting Chirivella. De doelpuntenmaker gaat de zestien in en wordt licht aangetikt. Makkelie geeft geen penalty en Go Ahead Eagles-spelers maken geen bezwaar.
32'
Vrije trap voor PEC. Van een meter of dertig krijgt Danny Holla de bal in de buurt van het Go Ahead Eagles-doel, maar de inglijdende Thomas komt een teenlengte tekort om binnen te werken.
30'
Menig dribbelt richting de zestien, geeft voor en Locigno schiet de bal over zijn eigen achterlijn. De hoekschop wordt naast gekopt door Ryan Thomas.
25'
De eerste 25 minuten zijn verstreken. Na een geweldig begin gaat het redelijk gelijkwaardig op. PEC krijgt de meeste kansen.
21'
Mustafa Saymak zorgt ervoor dat zijn eigen team niet gevaarlijk kan worden. In een drie tegen drie situatie draait hij de verkeerde kant op, waardoor meer spelers van Go Ahead Eagles terug kunnen komen. Uiteindelijk komt de pass van de middenvelder niet aan bij een ploegmakker.
20'
Joey Groenbast krijgt de bal bij spits Sam Hendriks. De aanvaller snelt de zestien in en geeft laag voor. Geen ploeggenoot is in de zestien waardoor Mickey van der Hart de bal makkelijk kan oprapen.
17'
Gele kaart voor Youness Mokhtar (PEC Zwolle)
Sander Duits kijkt om zich heen waar hij de bal kwijt kan. Intussen komt Mokthar op hem invliegen met een tackle. Arbiter Danny Makkelie bestraft dit terecht met geel.
17'
De eerdere IJsselderby dit seizoen kende ook een vlammend begin. Na twee minuten stond PEC al op voorsprong dankzij een goal van Menig.
14'
De opgestoomde rechtsback Bram van Polen geeft een goede voorzet vanaf rechts. Youness Mokthar kopt de bal net over.
9'
Een vrije trap voor Go Ahead Eagles. Sander Duits gaat achter de bal staan, maar zijn schot verdwijnt naast.
5'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:1 door Queensy Menig
En daar is PEC met het snelle antwoord. Menig wordt de diepte ingestuurd door Brock-Madsen, omspeelt de keeper en schuift beheerst binnen. Wat een begin van de IJsselderby.
3'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 1:0 door Pedro Chirivella
Wat een start van de ploeg uit Deventer. Pedro Chirivella passt naar Elvis Manu. Met een pass buitenvoet bezorgt Manu de bal terug bij Chirivella die de bal binnenglijdt.
1'
Met enige vertraging is het duel begonnen. Wat opvalt is dat PEC Zwolle niet in 4-4-3 formatie speelt, maar 4-4-2. Nicolai Brock-Madsen en Queensy Menig zijn de aanvallers.
1'
De IJsselderby kan nog niet losbarsten, omdat er vuurwerk op het veld ligt.
De spelers komen het veld op, terwijl Go Ahead Eagles-supporters een spandoek tonen met de tekst: Beat the bastards.
Beide trainers hebben één wijziging gedaan vergeleken met de wedstrijd van vorige week. Voor Marcel Ritzmaier komt de IJsselderby te vroeg en daarom start Sébastien Locigno als linksback. Ron Jans doet geen verdedigende wissel, maar een aanvallende. Kingsley Ehizibue begint op de bank en Youness Mokthar speelt vanaf minuut één als linksbuiten.

Ritzmaier speelt als huurling van PSV voor de Deventenaren. Uitgerekend tegen de Eindhovenaren raakte hij vorige week geblesseerd aan zijn onderarm. Een dag na de wedstrijd is de Oostenrijker geopereerd en twee dagen later stond hij alweer op het trainingsveld. Blijkbaar komt de IJsselderby te vroeg, want de verdediger zit niet op de bank.

PEC kreeg vorige week met 2-0 klop van Willem II. Na veertig minuten werden de zwakspelende Mustafa Saymak en Ehizibue al gewisseld. In tegenstelling tot Ehizibue mag Saymak vanmiddag vanaf het begin Jans laten zien hoe goed hij is.
Statistieken
- De heenwedstrijd tussen de twee ploegen eerder dit seizoen was een ware veldslag. PEC Zwolle pakte drie gele kaarten en Go Ahead Eagles kreeg vijf gele prenten en één rode prent. Overigens, de Zwollenaren wonnen het duel met 3-1.

- Tussen de vorm van Jarchinio Antonia bij FC Groningen en Go Ahead Eagles zit een wereld van verschil. De vleugelaanvaller voetbalde drie seizoenen voor de Groningers, begon 34 keer in de basis en scoorde tweemaal. Bij de rood-gelen uit Deventer is hij bezig aan zijn tweede seizoen, startte hij vijftig keer in de basis en staat zijn doelpuntentotaal op veertien.

- "Elvis Manu heeft scorend vermogen en daarvoor hebben we hem aangetrokken", zegt Hans de Koning - trainer van de Deventenaren - tegen Voetbal.com over de winterhuurling. Inmiddels zijn er na de winterbreak alweer negen Eredivisie-duels gespeeld en heeft Manu slechts twee goals gemaakt.

- Voor Ron Jans is het waarschijnlijk de laatste IJsselderby, want aan het einde van dit seizoen stopt hij als trainer en gaat hij aan de slag als hoofddocent voor de cursus Coach Betaald Voetbal bij de KNVB. Als trainer van PEC maakte Jans vijf IJsselderby's mee, waarvan er drie werden gewonnen en twee verloren.

- PEC heeft samen met Roda JC het één na slechtste doelsaldo van de Nederlandse competitie: -22. Zo scoorde de ploeg uit Zwolle 27 keer en kreeg dat team 49 goals tegen. Dat aantal tegengoals heeft Excelsior ook en is het hoogst van de Eredivisie.