NEC Nijmegen Zondag, 7. Mei 2017
14:30 uur
AZ Alkmaar
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Julian von Haacke 30. / Schot met rechts  (Ali Messaoud)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Alireza Jahanbakhsh 43. / Schot met rechts
2 : 1 Torinfos in de Ticker Taiwo Awoniyi 88. / Kopbal  (Lorenzo Burnet)

90'
In de tweede helft waren er nauwelijks kansen. In de 60e minuut moest Ridgeciano Haps het veld verlaten vanwege natrappen. NEC kon niet doordrukken, maar was wel de betere ploeg. Ook na de rode kaart waren er eigenlijk geen gevaarlijke momenten totdat Lorenzo Burnet in de slotminuten het hoofd van Taiwo Awoniyi wist te vinden. De Nigeriaan kopte goed binnen.
90'
Roda JC heeft in de laatste minuut nog de winnende treffer gemaakt tegen Willem II en bij Sparta-FC Twente is het 1-0 gebleven. Dat betekent dat Sparta, Roda JC en NEC hebben gewonnen. De Nijmegenaren blijven daarom, ondanks deze mooie overwinning, op de 17e plaats met hetzelfde aantal punten als nummer 16 Sparta en 2 punten achter de veilige 15e positie waar Roda JC staat.
90'
90'
AZ gelooft het wel. NEC tikt de bal achterin rond en de Alkmaarders zetten geen druk meer.
90'
AZ wil niet verliezen, maar komt niet tot kansen. Een nederlaag lijkt niet te voorkomen.
90'
Er komen drie minuten extra tijd.
89'
Taiwo Awoniyi krijgt een gele kaart, omdat hij na zijn doelpunt zijn shirt uittrekt.
89'
Gele kaart voor Taiwo Awoniyi (NEC Nijmegen)
88'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 2:1 door Taiwo Awoniyi
Een voorzet van Lorenzo Burnet wordt het doel in gekopt door Taiwo Awoniyi. Is dit het doelpunt dat NEC gaat helpen om in de Eredivisie te blijven? Voor Awoniyi is het zijn eerste doelpunt in het shirt van NEC.
87'
De bal valt opeens voor de voeten van Iliass Bel Hassani die met links de bal hard richting het doel van Joris Delle schiet. De bal gaat naast. Terwijl er eigenlijk gewacht wordt op de 2-1 voor NEC, kreeg AZ hier opeens een mogelijkheid.
86'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Stefan Mauk
86'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Julian von Haacke
84'
NEC wisselt aanvallend en het publiek scandeert: "Alles of niets!"
83'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Taiwo Awoniyi
83'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Wojciech Golla
82'
Gele kaart voor Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar)
82'
82'
Dario Dumić lost een mooi schot vanaf ongeveer 30 meter van het doel. Tim Krul pakt de bal goed met een duik.
81'
De laatste 10 minuten zijn ingegaan. Komt er nog een winnaar? Wordt er nog gescoord in een tweede helft waar vooralsnog geen kansen zijn geweest? NEC moet eigenlijk winnen om kans te houden voor het ontlopen van de nacompetitie.
80'
Michael Heinloth probeert de bal vanaf de rechterkant laag voor te zetten. De bal wordt tot hoekschop gewerkt. De hoekschop van Gregor Breinburg wordt makkelijk gevangen door Tim Krul.
78'
Het is spannend, maar goed voetbal is het allemaal niet.
75'
Julian von Haacke geeft de steekbal op Arnaut Groeneveld. Hij wil zich draaien in het strafschopgebied om op doel te schieten, maar Ron Vlaar werkt de bal weg.
74'
Iliass Bel Hassani zoekt de aanval op en voorin staat het voor de Alkmaarders opeens 3 tegen 3. Wojciech Golla grijpt alleen nuttig in met een sliding op de bal.
70'
Bij Roda JC-Willem II staat het momenteel 0-0 en bij Sparta-FC Twente staat het 1-0. Dat betekent dat NEC virtueel op de 17e plek staat met 2 punten achterstand op plek 15 en 16.
67'
AZ laat zich ver terugzakken. Kansen ontbreken nog in de tweede helft.
65'
Het lukt NEC niet goed om door te drukken na de rode kaart van Ridgeciano Haps.
64'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thomas Ouwejan
64'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Levi García
63'
Gele kaart voor Arnaut Groeneveld (NEC Nijmegen)
60'
Ridgeciano Haps oogt al een tijdje geïrriteerd. Hij trapt nu na. Het slachtoffer is Ali Messaoud. Haps krijgt terecht de rode kaart vanwege natrappen.
60'
Rode kaart voor Ridgeciano Haps (AZ Alkmaar)
59'
Ferdi Kadıoğlu komt in het veld. In de vorige wedstrijd tegen Excelsior kwam hij ook in het laatste halfuur binnen de lijnen.
59'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Ferdi Kadıoğlu
59'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Kévin Mayi
55'
Een fopduik van Levi García zorgt ervoor dat NEC een vrije trap mag nemen in het eigen strafschopgebied. De bal komt bij Kévin Mayi die op het moment van schieten goed wordt gestopt door Ron Vlaar.
52'
Er zit nu meer pit in dan in de eerste helft. Er wordt meer strijdlust getoond en het publiek laat ook meer van zich horen.
50'
Stijn Wuytens maakt een overtreding op Kévin Mayi. Scheidsrechter Jochem Kamphuis past de voordeelregel toe en de bal komt bij Jay-Roy Grot terecht. Hij kan ter hoogte van het strafschopgebied niet in kansrijke positie komen, omdat hij de bal niet onder controle krijgt. Wuytens krijgt alsnog geel.
50'
Gele kaart voor Stijn Wuytens (AZ Alkmaar)
47'
Doordat Rens van Eijden in de kleedkamer is achtergebleven, is er een einde gekomen aan zijn 200e Eredivisiewedstrijd.
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Iliass Bel Hassani
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Ben Rienstra
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Rens van Eijden
46'
45'
De ploegen begonnen erg afwachtend aan de wedstrijd. Er werden in het eerste halfuur geen kansen gecreëerd. In de 30e minuut viel de 1-0 door Julian von Haacke die goed afrondde na een pass van Ali Messaoud. Daarna probeerde AZ aan te zetten, maar hier kwamen geen kansen uit. In de 43e minuut viel plotseling de gelijkmaker toen Alireza Jahanbakhsh de bal binnen kon schieten doordat Michael Heinloth niet goed kon wegwerken. Dario Dumić schoot in de slotseconde nog hard richting het doel van Tim Krul. De doelman kon de bal nog net overtikken.
45'
45'
Wat een schot!
De extra tijd zit er eigenlijk op, maar NEC is nog bezig aan een aanval. De bal wordt teruggelegd op Dario Dumić. Hij schiet de bal vanaf een grote afstand (halverwege de helft van AZ) snoeihard richting het doel. Tim Krul kan de bal maar net overtikken.
45'
Er komt 1 minuut extra tijd.
43'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Alireza Jahanbakhsh
Uit het niets scoort Alireza Jahanbakhsh. Michael Heinloth probeert met een sliding de bal weg te werken, maar deze komt voor de voeten van Jahanbakhsh. Hij kan hem makkelijk binnenschuiven met rechts. Het is zijn 3e doelpunt in 4 wedstrijden tegen zijn oude club NEC.
41'
NEC staat sinds 22 januari voor het eerst weer eens op een voorsprong. Op 22 januari stonden de Nijmegenaren op voorsprong tegen Roda JC. De ploeg uit Kerkrade is de concurrent van NEC in de strijd om het ontlopen van de nacompetitie.
38'
AZ kan de aanval nog niet goed vinden. Ook een actie van Alireza Jahanbakhsh vindt geen doorgang.
35'
NEC kan erg goed omgaan met een voorsprong. Sinds de start van het seizoen 2015/16 won NEC ongeveer 80 procent van de Eredivisiewedstrijden waarin de ploeg op voorsprong kwam. NEC boekte sinds dat seizoen 20 overwinningen.
32'
AZ probeert meer aan te zetten. Dat is ook nodig, want de Alkmaarders laten vooralsnog voetbal zien dat niet bij een nummer 5 van de Eredivisie hoort. Het is erg beneden de maat.
30'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:0 door Julian von Haacke
Ali Messaoud geeft de bal aan Julian von Haacke. Von Haacke verschalkt doelman Tim Krul met een stiftje. Dit is het 2e doelpunt in 5 thuisduels voor Von Haacke.
27'
Er worden hier en daar felle tackles gemaakt, maar scheidsrechter Jochem Kamphuis houdt de kaarten voorlopig op zak. AZ beschikt over een lichamelijk sterke ploeg. Zo werden er al 1857 duels op het veld gewonnen dit seizoen. Alleen Ajax won meer duels. Ook NEC heeft een fysiek sterk team. Zij wonnen 1769 duels en staan daarmee op plek 4.
23'
Nu ligt Derrick Luckassen geblesseerd op de grond. Hij kwam in botsing met Jay-Roy Grot. Na een bezoek van de verzorger, kan hij weer verder.
21'
Eerste kans NEC
Jay-Roy Grot wordt de diepte ingestuurd door Wojciech Golla. Hij gaat het strafschopgebied in en schiet de bal laag richting het doel. Tim Krul kan redden, want de bal gaat niet ver genoeg de hoek in.
19'
We hebben nog geen serieuze pogingen gezien. Het is nog erg slordig. Ook Julian von Haacke lukt het niet om de bal goed voor te geven.
17'
Ron Vlaar stoomt op en zoekt de aanval op. Uit de aanval komt niets, maar de verdediger grijpt wel naar zijn enkel na een duel met Jay-Roy Grot. Hij lijkt gewoon verder te kunnen.
15'
De laatste 5 keer dat NEC van trainer wisselde, werd de eerstvolgende wedstrijd gelijk verloren. Ron de Groot en Patrick Pothuizen moeten vandaag proberen het beter te doen.
12'
Arnout Groeneveld wordt door Stijn Wuytens op bijna 25 meter van het doel neergelegd. Ali Messaoud schiet de vrije trap alleen ruim over.
11'
De eerste 10 minuten zijn nog erg aftastend. Beide ploegen wachten af en daardoor zijn er nog geen kansen geweest.
10'
Lorenzo Burnet probeert voor het eerst namens NEC de bal op doel te schieten. Vanaf ongeveer 30 meter schiet hij hoog over het doel van Tim Krul.
7'
AZ krijgt een vrije trap aan de linkerkant. Stijn Wuytens probeert de bal in te draaien, maar hij gaat naast. Verdedigend heeft AZ overigens dit seizoen veel moeite met standaardsituaties. De nummer 5 van de eredivisie kreeg dit seizoen liefst 20 doelpunten tegen uit dode spelmomenten. Dit is samen met hekkensluiter Go Ahead Eagles het meeste van alle Eredivisieteams.
6'
Harde tackle van Julian von Haacke op Stijn Wuytens rond de middenlijn. Von Haacke wordt streng toegesproken door scheidsrechter Jochem Kamphuis.
3'
Joris van Overeem geeft de bal aan Fred Friday aan de rechterkant van het veld. Friday krijgt de bal niet voor. Er volgt een hoekschop. Joris Delle vangt de bal uit een hoekschop van Stijn Wuytens. Hij liet hem eerst los, maar vangt hem in tweede instantie.
1'
De spelers staan op het veld. Er zijn geen lege stoelen te zien. NEC gaat proberen nacompetitie te vermijden en AZ gaat op zoek naar vertrouwen richting de play-offs. Jochem Kamphuis is de arbiter bij dit duel.
De opstellingen
NEC, zonder de ontslagen Peter Hyballa, heeft de punten hard nodig om de nacompetitie te ontlopen, terwijl AZ op zoek gaat naar eerherstel na de verloren bekerfinale.

Opstelling NEC
De thuisploeg heeft de opstelling op twee plaatsen gewijzigd ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen Excelsior. Lorenzo Burnet en Gregor Breinburg zullen aan de aftrap verschijnen. Dit gaat ten koste van Jordan Larsson en Andre Formitschow. De ploeg staat nu onder leiding van Ron de Groot en Patrick Pothuizen na het ontslag van Peter Hyballa.

Opstelling AZ
Bij de bezoekers begint Wout Weghorst op de bank. Ook zal Dabney dos Santos niet starten. Zij stonden nog wel in de basis bij de bekerfinale vorige week zondag tegen Vitesse. Fred Friday en Levi García zijn hun vervangers. Dat betekent dat oud-NEC’er Rens van Eijden vandaag zijn 200e Eredivisiewedstrijd gaat spelen. Ook oud-NEC’er Alireza Jahanbakhsh zal dus weer spelen. Hij speelt zijn 150e competitiewedstrijd in zijn gehele carrière, kijkend naar alle competities.
Statistieken
In de Eredivisie heeft de wedstrijd NEC-AZ in Nijmegen vooralsnog 32 keer plaatsgevonden. Beide ploegen wonnen 11 keer en het werd 10 keer gelijk. Eerder dit seizoen werd het in Alkmaar 2-0 voor AZ. Oud-NEC’er Alireza Jahanbakhsh scoorde toen 1 keer. Vorig seizoen werd het in Nijmegen 0-3 in het voordeel van de Alkmaarders.
De vorm van NEC is niet goed te noemen. De Nijmegenaren verloren 12 van de laatste 13 wedstrijden. Sinds de overwinning op 5 maart tegen Heracles, heeft NEC 7 wedstrijden op rij verloren. Bovendien scoorde het in al deze wedstrijden niet vaker dan 1 keer. De reeks van 7 is de langste reeks voor de ploeg uit Nijmegen sinds een serie van 8 in 2013. Het clubrecord staat op 9 verliespartijen op een rij. Peter Hyballa moest het veld ruimen vanwege de tegenvallende resultaten.
AZ moet zich vandaag gaan revancheren na de verloren bekerfinale tegen Vitesse. De Alkmaarders zijn overigens de afgelopen 3 Eredivisiewedstrijden ongeslagen. Daarnaast scoorde AZ in de afgelopen 4 wedstrijden in iedere wedstrijd, maar ze kregen ook in de laatste 4 wedstrijden iedere wedstrijd minstens 1 tegendoelpunt.
Dat NEC bezig is aan belabberd seizoen is ook te zien aan de topscorer. Jay-Roy Grot is de clubtopscorer met 5 goals. Nooit scoorde de clubtopscorer van NEC in een eredivisie-seizoen minder dan 6 doelpunten. In 2008/2009 waren dat Lasse Schöne en Youssef El-Akchaoui en in 1968/1969 werden Peter Ressel en Lambert Verdonk gezamenlijk clubtopscorer met slechts 6 goals.
AZ heeft dit seizoen veel moeite met standaardsituaties. De nummer 5 van de Eredivisie kreeg dit seizoen liefst 20 doelpunten tegen uit dode spelmomenten. Dit is samen met hekkensluiter Go Ahead Eagles het meeste van alle Eredivisieteams.
NEC mag blij zijn dat ze thuis spelen. De ploeg uit Nijmegen pakte tot nu toe 19 punten in eigen huis en er werden maar 9 punten buitenshuis gepakt. NEC is in uitwedstrijden de slechtst presterende ploeg in de Eredivisie. AZ wint vaker dit seizoen in uitwedstrijden dan in thuiswedstrijden. Buitenshuis werd er vooralsnog 7 keer gewonnen en op eigen veld werd 5 keer de winst behaald. De Alkmaarders speelden 16 uitwedstrijden en 16 thuiswedstrijden.
AZ beschikt over een lichamelijk sterke ploeg. Zo werden er al 1857 duels op het veld gewonnen dit seizoen. Alleen Ajax won meer duels. Ook NEC heeft een fysiek sterk team. Zij wonnen 1769 duels en staan daarmee op plek 4.
AZ speelt graag op het randje van buitenspel. Dit seizoen stonden de Alkmaarders al 71 keer buitenspel. Alleen Feyenoord werd vaker teruggefloten vanwege buitenspel. Beide ploegen missen ook nog weleens een strafschop. NEC kreeg dit seizoen tot nu toe 2 strafschoppen waarvan er 1 mis werd geschoten en AZ miste 2 van de 3 strafschoppen.
NEC behoort met 251 doelpogingen tot de ploegen met de minste doelpogingen. Alleen ADO Den Haag schoot de bal minder vaak op doel. AZ heeft daarentegen 347 doelpogingen gecreëerd en daarmee staan ze op plek 6 in de ranglijst met meeste doelpogingen.
Waar Ajax bekend staat om de individuele acties door middel van dribbels, kan AZ er ook wat van. Na de Amsterdammers, hebben de Alkmaarders met 347 succesvolle dribbels de meeste succesvolle dribbels in de Eredivisie.