SBV Excelsior
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Mike van Duinen 58. / Kopbal  (Khalid Karami)

90'
NEC zit dieper in de penarie, want Van Duinen bracht zijn team in de 58e minuut op 0-1. Dit was tevens ook de eindstand. Invaller Kadioglu kon ook niet scoren namens het zwakke NEC. In de afgelopen zeven duels wisten de Nijmegenaren slecht twee doelpunten te maken. Beide werden gemaakt door Kadioglu na rust.
90'
90'
Kuipers doet er drie minuten extra tijd bij.
90'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Terell Ondaan
90'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
87'
Gele kaart voor Julian von Haacke (NEC Nijmegen)
Von Haacke is er helemaal klaar mee en invaller Anouar Hadouir komt daarachter. Terwijl Hadouir de bal al gespeeld heeft, begaat Von Haacke een overtreding. Gevolg: geel.
84'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Anouar Hadouir
84'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Mike van Duinen
81'
Elbers krijgt een lange bal aangespeeld en moet rennen om hem binnen te houden. Dit lukt en hij geeft een gevaarlijke lage voorzet. Doelpuntenmaker Van Duinen komt net iets te laat om te kunnen afdrukken.
77'
Trainer Mitchell van der Gaag reageert direct op de wissel van NEC. Zo verlaat aanvaller Hasselbaink het veld en mag middenvelder Luigi Bruins het laatste kwartier volmaken.
77'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Luigi Bruins
77'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
76'
Coach Peter Hyballa wisselt aanvallend. Verdediger Buwalda moet het veld ruimen en aanvaller Jordan Larsson komt erin.
76'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Jordan Larsson
76'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Robin Buwalda
71'
De commentator van Fox Sports vraagt zich terecht af: wie gaat de goals maken bij NEC? In de afgelopen zes wedstrijden liet NEC maar twee keer het net bollen in het goede doel.
68'
Gele kaart voor Wojciech Golla (NEC Nijmegen)
Golla helpt een gevaarlijke aanval van Excelsior om zeep door Elbers omver te lopen. Hiervoor krijgt hij geel.
65'
NEC tikt de bal rond bij de zestien van Excelsior en Heinloth vindt invaller Kadioglu. De jongeling schiet gehaast over, waardoor hij niet zijn vijfde goal van het seizoen maakt.
62'
Excelsior krijgt twee hoekschoppen op rij, maar die worden niet omgezet in een doelpunt. Het zal de Rotterdammers een worst wezen zolang de drie punten meegaan naar Rotterdam.
59'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Ferdi Kadıoğlu
59'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Arnaut Groeneveld
59'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Kévin Mayi
59'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Jay-Roy Grot
58'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 0:1 door Mike van Duinen
Ja hoor, de rapen zijn gaar voor NEC. Khalid Karami geeft een prachtige lange pass op Mike van Duinen die ongehinderd de bal in de verre hoek kopt.
57'
Het begin van de tweede helft is niet spectaculairder dan de gehele eerste helft. De teams spelen om de beurt de bal rond en creëeren geen grote kansen.
54'
Grot zet goed door tot de achterlijn en krijgt de bal via de kluts bij Heinloth. De verdediger dribbelt de zestien in, maar treuzelt uiteindelijk te lang waardoor een speler van de Rotterdammers kan ingrijpen.
53'
De publiekslieveling Kadioglu is bezig aan zijn warming-up. In de eerste helft werd hij nog toegezongen. Gaat hij de ban breken namens NEC?
50'
Excelsior komt er in de counter uit onder aanvoering van Elbers. Uiteindelijk maakt Buwalda de aanval onschadelijk door de bal over de zijlijn te tikken.
46'
De tweede helft is in gang gezet. Het spel kan haast niet saaier worden dan de eerste helft.
46'
45'
De eerste helft was alles behalve een spektakel. Beide ploegen wisselden redelijk 'sterke' fases af. De grootste kans was voor Drost, de vervanger van de geschorste Jurgen Mattheij. Hij kopte van dichtbij uit een corner net naast.
45'
45'
De extra tijd bedraagt één minuut.
43'
NEC-supporters zingen Kadioglu toe. De jongeling blijft koel op de bank zitten. Het spel van NEC kan wel wat frivoliteit gebruiken. Wie weet gaat Kadioglu hier in de tweede helft voor zorgen.
39'
Micheal Heinloth snijdt naar binnen en geeft een pass op Julian von Haacke. De Duitser twijfelt niet en schiet vanaf 25 meter de bal over het doel.
36'
Na een slordige fase van de thuisploeg, speelt NEC het leer goed rond op de helft van Excelsior. Echter lukt het niet om in de buurt van Hahn te komen.
32'
Hasselbaink is nog niet veel in het spel voorgekomen, terwijl hij de afgelopen twee wedstrijden in bloedvorm was. Hij vond tegen Vitesse en Sparta Rotterdam in totaal drie keer het net.
29'
Daar is de tweede blessurebehandeling van de wedstrijd. Fredy krijgt een knie in de rug van Delle en gaat vervolgens naar de grond. Na even op de tanden bijten kan hij verder.
28'
De uitploeg heeft de afgelopen minuten vooral de bal. De verdedigers tikken de bal achterin rond, wat zorgt voor een fluitconcert.
25'
Milan Massop zet een combinatie op met Nigel Hasselbaink die eindigt in de zestien van NEC. Joris Delle komt zijn goal uit en raakt vervolgens in botsing met de doorgelopen Massop. De keeper raakt hierdoor licht geblesseerd, maar kan na een korte behandeling verder.
23'
NEC gaf in de eerste minuten van het degradatieduel gas, maar inmiddels doen ze het rustiger aan. De teams zijn gelijkwaardig aan elkaar en Drost kreeg de grootste kans.
21'
Gele kaart voor Jordy de Wijs (SBV Excelsior)
Daar is de tweede gele kaart van de wedstrijd. Jordy de Wijs schoffelt Bikel onderuit en krijgt hiervoor een gele prent. Ook krijgt Excelsior een vrije trap tegen, maar hier hoeven ze uiteindelijk niet voor te vrezen.
19'
Elbers geeft voor op Mike van Duinen, maar een NEC'er zit ertussen en schiet de bal over de achterlijn. De corner levert een ontzettend grote kans op voor de Rotterdammers. Henrico Drost kopt van dichtbij net naast.
16'
Weer is Fomitschow betrokken bij een dreiging van NEC. Hij pompt de bal in de zestien en Wojciech Golla legt vanaf de achterlijn terug op Robin Buwalda. Ook al zou Buwalda scoren op aangeven van Golla, dan telt de goal niet vanwege buitenspel.
12'
Arnaut Groeneveld ontvangt een diepe bal, kijkt en geeft laag voor op Jay-Roy Grot. Erg gevaarlijk kan hij niet worden en uiteindelijk pakt Warner Hahn de bal in de handen.
9'
Twee kansen op rij. Eerst is het Stanley Elbers die vanaf ongeveer twintig meter naast schiet. De andere kans is voor Fomitschow, wiens schot een paar meter over het doel vliegt.
6'
Gele kaart voor Janio Bikel (NEC Nijmegen)
Janio Bikel snelt op oud-NEC'er Ryan Koolwijk af en begaat een overtreding. Scheidsrechter Björn Kuipers bestraft dit met een gele kaart.
3'
NEC begint fel aan de wedstrijd en linksback André Fomitschow laat zich al twee keer zien op de helft van Excelsior. Eerst neemt hij een vrije trap en vervolgens geeft hij een voorzet. Beide acties zijn niet dreigend.
1'
De eerste helft is begonnen nadat de ploegen van helft hebben gewisseld. Welk team neemt grotere afstand van de nummer laatst Go Ahead Eagles?
1'
Supporters van NEC Nijmegen stonden vandaag al om 11.55 uur bij het stadion om hun club te steunen. NEC kan dit goed gebruiken, want de afgelopen elf van de twaalf duels gingen verloren.
De opstellingen
Coach Peter Hyballa van NEC Nijmegen heeft zijn basiself op vier plekken gewijzigd ten opzichte van het duel tegen FC Twente vorige week. Aanvoerder Gregor Breinburg en Mohamed Rayhi zijn geschorst en Ferdi Kadioglu en Taiwo Awoniyi, die dit seizoen nog nul keer scoorde, zitten op de bank. In plaats van hen beginnen Arnaut Groeneveld, Julian von Haacke, Robin Buwalda en Ali Messaoud in de basis. Buwalda is terug in de basis na een blessure evenals Messaoud die de laatste tijd enkele duels mistte, vanwege het overlijden van z'n vader.

SBV Excelsior won de afgelopen twee wedstrijden en trainer Mitchell van der Gaag ziet daarom weinig redenen om zijn basisformatie te wijzigen. De enige wissel vergeleken met het duel van vorige week tegen Vitesse is dat Jurgen Mattheij niet speelt en Henrico Drost wel.

Nigel Hasselbaink begint logischerwijs in de basis, want hij is in vorm. De afgelopen twee duels tegen Vitesse en Sparta Rotterdam vond hij drie keer het net. In totaal scoorde hij dit seizoen negen maal, wat een record voor hem is.
Statistieken
- NEC Nijmegen-SBV Excelsior is voor beide een ontzettend belangrijke wedstrijd. NEC staat op een nacompetitieplek met 28 punten. Excelsior heeft maar drie punten meer. Voor welk team lonkt komend seizoen duels tegen onder meer Telstar, FC Den Bosch en MVV Maastricht? De Nijmegenaren degradeerden drie jaar geleden voor het laatst naar de Eerste Divisie en de Rotterdammers deden dit vier jaar geleden voor het laatst.
- NEC en Excelsior presteren beter in de eerste seizoenshelft dan in de tweede seizoenshelft van dit seizoen. De rood-groen-zwarten uit Nijmegen pakten in de eerste zeventien duels negentien punten en na de winterstop wisten ze slechts drie duels te winnen, de rest ging verloren. Het verschil tussen de eerste- en tweede seizoenshelft van de rood-zwarten uit Rotterdam is kleiner. Zo gingen ze het nieuwe jaar in met zestien punten en in de tweede seizoenshelft verzamelden ze vijftien punten. Echter spelen beide clubs nog drie duels, dus deze statistiek kan nog veranderen.
- NEC is samen met Willem II de op één na minst scorende ploeg van dit seizoen. Van de in totaal 28 goals werden er dertien gemaakt door aanvallers. Spits Taiwo Awoniyi staat op nul goals, terwijl bijvoorbeeld spits Kévin Mayi zijn naam vier keer op het scorebord zag staan. Toch begon Awoniyi de afgelopen drie wedstrijden in de basis. In seizoen 2010/2011 was er zeker geen gebrek aan een scorende spits bij NEC. Björn Vleminckx kroonde zich tot topschutter van de Eredivisie met 23 doelpunten.
- Nigel Hasselbaink scoorde in seizoen 2016/2017 negen keer en dat is een record voor hem. Zijn oude record staat op zes goals in seizoen 2012/2013 bij St. Johnstone FC. Naast deze Schotse club voetbalde Hasselbaink voor onder meer Go Ahead Eagles, het Griekse Veria FC en Hamilton Academical, eveneens een club uit Schotland. In 2015 keerde de rappe aanvaller terug naar Nederland, Kralingen welteverstaan. Het contrast tussen de Hasselbaink van vorig seizoen en dit seizoen is groot. Zo maakte hij in seizoen 2015/2016 één doelpunt en in de afgelopen twee wedstrijden tegen Sparta Rotterdam (2-3 winst) en Vitesse (1-0 winst) liet de 26-jarige drie keer het net bollen. NEC is gewaarschuwd voor de man in vorm.
- Van scheidsrechter zijn bij FC Barcelona-Juventus naar de degradatiekraker tussen NEC en Excelsior leiden. Het is de voetbalweek van Björn Kuipers in een notendop. Kuipers was één keer eerder de arbiter bij een duel van NEC (1-2 verlies tegen Go Ahead Eagles). In dat duel trok de leidman één rode kaart, wat hij in totaal twee keer deed dit seizoen. Excelsior heeft drie maal te maken gehad met de Oldenzaler. Eén van die wedstrijden was uit tegen AZ Alkmaar, waarin hij zeven gele prenten uitdeelde. Tijdens Heracles Almelo - AZ deed Kuipers dit ook en dat aantal is een record voor hem in seizoen 2016/2017.