PEC Zwolle Zondag, 30. Oktober 2016
12:30 uur
Go Ahead Eagles
3:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Queensy Menig 2. / Schot met rechts  (Bram van Polen)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Sander Fischer 42. / Schot met rechts
2 : 1 Torinfos in de Ticker Mustafa Saymak 57. / Schot met links  (Bart Schenkeveld)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Danny Holla 90. / dir. vrije trap

90'
PEC Zwolle benutte in de tweede helft de kansen, waar Go Ahead dat naliet. Eerst was het Saymak die raak schoot, nadat Ritzmaier voor de bezoekers op de lat schoot. Vervolgens probeerde Go Ahead de gelijkmaker te forceren en kwam daar ook dichtbij toen Kenny Teijsse van dichtbij kon binnen tikken. Doelman Mickey van der Hart kon redding bieden. En direct daarna kreeg Sander Fischer rood na vasthouden van Anass Achahbar. De vrije trap die volgde op die overtreding werd binnengeschoten door Holla.
90'
90'
Gele kaart voor Theo Zwarthoed (Go Ahead Eagles)
Na de overtreding van Marinus op Rochdi Achenteh lopen de gemoederen hoog op. Doelman Zwarthoed bemoeit zich ermee en krijgt daarvoor geel.
90'
Gele kaart voor Wouter Marinus (PEC Zwolle)
Marinus geeft een duw aan Rochdi Achenteh en krijgt van de scheidsrechter een terechte gele kaart. Een opstootje volgt.
90'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 3:1 door Danny Holla
En Holla schiet de vrije trap raak en tekent voor de 3-1. Einde wedstrijd voor PEC Zwolle.
88'
Rode kaart voor Sander Fischer (Go Ahead Eagles)
Fischer houdt Achahbar vast die alleen op de doelman af kan. De kleine spits blijft op de been, maar de kans is weg. Scheidsrechter geeft rood en een vrije trap voor PEC.
86'
WAT EEN KANS VOOR TEIJSSE!
Maatsen geeft voor, maar de bal komt voor de voeten van Kevin Brands. Van der Hart kan redden, maar geeft een rebound weg aan Kenny Teijsse. De invaller heeft de 2-2 op zijn voet, maar wederom is het doelman Van der Hart die redding biedt.
85'
Teijsse moet in de laatste minuten wat extra geven voor Go Ahead. Ritzamaier gaat naar de kant.
85'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Kenny Teijsse
85'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Marcel Ritzmaier
84'
Teijsse maakt zich klaar voor een invalbeurt.
81'
Wolters krijgt de kans om uit te halen, maar zijn bal gaat naast. Daar had meer ingezeten voor Go Ahead.
80'
Nog tien minuten te spelen in Zwolle. Kan Go Ahead weer terug komen in de wedstrijd? Of zullen de Zwollenaren profiteren van de ruimte die Go Ahead weggeeft?
76'
Laatste wissel van Ron Jans. Anass Achahbar komt erin en Kingsley Ehizibue verlaat het veld.
76'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Anass Achahbar
76'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Kingsley Ehizibue
74'
Duits gaat naar de kant en Joey Suk mag zijn honderdste wedstrijd in de competitie voor Go Ahead spelen tegen PEC Zwolle.
74'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Joey Suk
74'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Sander Duits
71'
De doelpuntenmaker Saymak gaat eruit en zijn vervanger is Wout Marinus. En de invaller krijgt direct de kans om uit te halen, maar zijn schot mist precisie.
71'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Wouter Marinus
71'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Mustafa Saymak
70'
Gele kaart voor Joey Groenbast (Go Ahead Eagles)
Verdonk gebruikt goed zijn lichaam en probeert de zestien binnen te glippen. Groenbast pakt hem even vast en dat betekent geel.
68'
Spits Sam Hendriks gaat naar de kant en zijn vervanger is Kevin Brands.
68'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Kevin Brands
68'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Sam Hendriks
67'
Een hoekschop voor Go Ahead. Fischer krijgt zijn hoofd tegen de bal, maar kopt naast.
65'
Een matig schot van Duits rolt enkele meters naast het doel van Van der Hart. Go Ahead is vandaag alleen dreigend uit dode spelmomenten.
61'
Gele kaart voor Marcel Ritzmaier (Go Ahead Eagles)
De arm van Ritzmaier komt in het gezicht van Bram van Polen en dat levert de middenvelder een gele kaart op.
60'
De tweede helft begon zo rustig, maar de plotselinge voorsprong voor PEC doet de IJsselderby weer leven in blazen.
57'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 2:1 door Mustafa Saymak
Uit het niets komt PEC op voorsprong. Saymak krijgt alle tijd om uit te halen van zo'n twintig meter en de speler uit Deventer scoort voor PEC Zwolle. 2-1 voor de thuisploeg!
55'
Een vrije trap voor Go Ahead. Marcel Ritzmaier achter de bal en probeert het in één keer op het doel. Zijn bal ploft op de bovenkant van de lat.
52'
Een slordig begin van de tweede helft van beide ploegen. Veel balverlies en miscommunicatie.
48'
Gele kaart voor Queensy Menig (PEC Zwolle)
De spits van PEC Zwolle krijgt geel omdat hij commentaar op de leiding heeft.
48'
Gele kaart voor Rochdi Achenteh (Go Ahead Eagles)
Na dom balverlies gaat de oud-speler van PEC Zwolle een overtreding op Kingsley Ehizibue. Dat levert hem geel op.
46'
De tweede helft is begonnen. Zal de IJsselderby een winnaar kennen? Over 45 minuten weten we het.
46'
45'
Halverwege staat het in Zwolle 1-1. Na een spectaculaire openingsfase kwam PEC Zwolle direct op voorsprong. Met een mooi lobje schoot Menig zijn ploeg op voorsprong. En de thuisploeg kreeg kansen op meer, maar de lat bracht Go Ahead redding op het schot van Mokhtar. Daarna liet PEC de bal aan de club uit Deventer. De bezoekers hadden moeite om het vele balbezit in kansen uit te drukken, maar vlak voor het rustsignaal was daar opeens Sander Fischer. De verdediger schoot de gelijkmaker binnen.
45'
45'
Er komt één minuut blessuretijd bij.
44'
Zo komt Go Ahead op slag van rust op gelijke hoogte. En terecht, want de bezoekers waren de laatste twintig minuten op zoek naar de gelijkmaker, zonder echt gevaarlijk te worden.
42'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 1:1 door Sander Fischer
Daar is het doelpunt voor Go Ahead. Met wat geluk, via Bram van Polen, komt de bal voor de voeten van Sander Fischer. De verdediger haalt van dichtbij heerlijk uit en zorgt voor de gelijkmaker.
41'
Snelle uitbraak van Go Ahead, maar Van der Hart grijpt in. Wel een hoekschop.
40'
Wolters probeert het in de korte hoek, maar Van der Hart let goed op.
38'
Na slecht verdedigen van PEC Zwolle kom de bal voor de voeten van Sam Hendriks. De spits probeert het, maar zijn poging gaat hoog over.
36'
Holla schiet een vrije trap van zo'n 25 meter naast het doel.
35'
PEC Zwolle gunt de bezoekers de bal. Tot nu toe lijkt het de mannen van Hans de Koning nog niet om dat balbezit om te zetten in kansen.
31'
Nieveld krijgt zijn hoofd tegen de genomen corner, maar kan zijn kopbal geen richting mee geven.
30'
Een half uur gespeeld en Go Ahead krijgt de eerste hoekschop van de wedstrijd.
27'
In de omschakeling wil Go Ahead er snel uit, maar Ehizibue maakt de overtreding op Wolters.
25'
Na een hectische openingsfase lijkt het tempo nu wat omlaag te gaan. Het is nu Go Ahead met het balbezit. De club uit Deventer is op zoek naar een gaatje in de Zwolse verdediging.
21'
De voorzet van Maatsen kan makkelijk uit de lucht worden geplukt door doelman Van der Hart. Tot nu toe is het PEC Zwolle met de grote kansen en Go Ahead met de kleine mogelijkheden.
19'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Ryan Thomas
19'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Youness Mokhtar
18'
Een flinke domper voor PEC Zwolle. Mokhtar gaat wederom zitten en kan niet verder. De smaakmaker heeft last van zijn lies.
16'
Het spel ligt even stil, omdat Youness Mokhtar op de grond blijft liggen.
14'
Gele kaart voor Danny Holla (PEC Zwolle)
Holla moet voorkomen dat Wolters ontsnapt en houdt de aanvaller vast. Dat levert hem geel op.
14'
Hoekschop voor PEC Zwolle. Zorgt voor een snelle uitbraak van Go Ahead. Wolters houdt de bal in bezit en Holla trekt aan de noodrem.
11'
Grote kans Menig
Calvin Verdonk verovert de bal en stuurt Menig weg. De spits kruipt naar binnen en kiest het juiste moment om uit te halen. Zijn poging gaat over het doel van Zwarthoed heen.
10'
Wat een heerlijke openingsfase van de derby. Beide ploegen zitten erboven op en dankzij Menig heeft PEC al een snelle voorsprong te pakken.
7'
DE LAT!!
Daar was bijna de 2-0. Youness Mokhtar schiet van zo'n twintig meter, maar de lat brengt Go Ahead redding.
6'
Uit een vrije trap krijgt Duits de kans om het doel van Mickey van der Hart onder vuur te nemen. Zijn poging mist kracht en kan makkelijk gepakt worden.
5'
Zo we voetballen slechts vijf minuten maar de IJsselderby is al helemaal los!
4'
Gele kaart voor Randy Wolters (Go Ahead Eagles)
Het eerste opstootje in de wedstrijd. De scheidsrechter wil het zonder kaart oplossen, maar Wolters blijft commentaar leveren en krijgt daarvoor geel.
2'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:0 door Queensy Menig
Wat een begin van de derby!! Met een heerlijke pass stuurt Bram van Polen zijn spits het zestienmeter gebied in. Met twee verdedigers in de buurt besluit doelman Zwarthoed toch uit zijn doel te komen en de spits lobt de bal over de goalie heen uit. PEC pakt direct de voorsprong.
1'
De bal rolt in Zwolle. De IJsselberdy is begonnen.
1'
PEC Zwolle start met dezelfde elf spelers die een week eerder Excelsior versloegen. Trainer Ron Jans ziet geen reden om aan zijn basis te sleutelen. Wout Brama heeft weer last van een blessure en ontbreekt in de IJsselderby. Ook goed nieuws vanuit Zwolle. Spits Nicolai Brock-Madsen is voldoende hersteld van zijn bovenbeenblessure om op de bank te zitten.

Trainer Hans de Koning heeft twee wijzigingen doorgevoerd in vergelijking met de verloren wedstrijd tegen FC Twente. Leon de Kogel heeft nog altijd last van zijn achillespees en ontbreekt. Sam Hendriks is, net als in de dramatisch verlopen bekerwedstrijd tegen Jodan Boys, zijn vervanger. Ook op het middenveld een wijziging. Norichio Nieveld begint in de basis en dat gaat ten koste van Kevin Brands. En slechts zes wisselspelers op de bank bij de club uit Deventer door de vele blessures.

Het is nog vroeg op de zondagmiddag. Welkom bij de liveticker van het duel PEC Zwolle – Go Ahead Eagles. Kan Go Ahead een dramatische week positief eindigen? Of zijn het de Zwollenaren die de slechte start van het seizoen definitief achter zich laten? Mijn naam is Ilona van der Werf en ik zorg ervoor dat je niets hoeft te missen van de IJsselderby! De aftrap is om 12.30 en een uur voor aanvang zijn de opstellingen onder het kopje wedstrijddetails te vinden.

PEC Zwolle ziet licht aan het einde van de tunnel
Waar PEC Zwolle de laatste jaren telkens een uitstekende start kende, duurde het in 2016 lang voordat de Zwollenaren punten pakten. Even was PEC zelfs de drager van de rode lantaarn, mede door de vele blessures. De laatste drie wedstrijden pakte Zwolle zeven punten en steeg daardoor naar de veertiende plek. En ook in de beker werd er afgelopen week gewonnen. Met 2-1 werd VVV Venlo uitgeschakeld. De club uit Zwolle lijkt dus klaar voor de IJsselderby.

Er staat niet alleen eer op het spel. De thuisploeg staat slechts één punt boven de club uit Deventer. Toch verwacht Zwolle-aanvoerder Bram van Polen winst: "Voetballend zijn wij zeker sterker. Zij moeten het meer hebben van de power. Op ons eigen gras moeten wij voetballend het verschil kunnen maken. Maar gaan we niet in de strijd mee, dan leggen we het alsnog af." In het seizoen 2014-2015 stond ook de IJsselderby op het programma in de Eredivisie. Toen kwam tweemaal Go Ahead Eagles als winnaar uit de strijd.

"Stand van ondergeschikt belang"
Go Ahead Eagles ging dinsdag pijnlijk onderuit op eigen veld. De mannen van Hans de Koning werden met 1-2 uit de beker geknikkerd door hoofdklasser Jodan Boys. En ook in de competitie gaat het nog niet lekker voor de club uit Deventer. Een zeventiende plaats met evenveel punten als hekkensluiter Roda JC. En dan staat de IJsselderby op het programma. Een wedstrijd waar de ranglijst bijzaak is: "De stand zou kunnen meespelen in dit duel, maar dat is in derby's toch van ondergeschikt belang", is Sander Duits in gesprek met Voetbal International van mening.

"Het duel met PEC Zwolle is net als Feyenoord-Ajax en NEC-Vitesse. Het maakt niet uit hoe vaak ze op het programma staan, het blijft altijd speciaal. Ik heb de IJsselderby twee keer gespeeld en ik heb met Go Ahead Eagles nog een honderdprocent-score tegen PEC Zwolle. Dat blijft zo na komend weekend", is de Eagles-aanvoerder overtuigt, ondanks de mindere resultaten van de afgelopen weken: "Wij zullen net als zij gas geven en gaan aanvallen. Dat wordt ook geëist door onze fanatieke supporters. Tactiek is in deze wedstrijden vaak ver te zoeken, dat heb je afgelopen week in De Klassieker nog kunnen zien. Er zal vooral heel veel strijd zijn. De vorm van de dag speelt mee, maar ik denk dat de ploeg die de meeste duels wint uiteindelijk ook de derby wint."

De aftrap is om half één. Dit duel wil je niet missen!