PEC Zwolle Zaterdag, 22. April 2017
19:45 uur
Heracles Almelo
1:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Samuel Armenteros 55. / Schot met rechts  (Kristoffer Peterson)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Samuel Armenteros 80. / Schot met links  (Brahim Darri)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Ted van de Pavert 86. / Kopbal  (Django Warmerdam)

90'
Heracles was voetballend sterker in het begin van de tweede helft. Dit mondde uiteindelijk uit in de openingstreffer van Samuel Armenteros. Vervolgens ging PEC risico nemen door vol op de aanval te spelen. Hierdoor vielen er achterin gaten. In de krankzinnige slotfase werd het toen 0-2. Ted van de Pavert kwam vijf minuten voor tijd het veld in en kopte de bal in zijn eerste balcontact het doel in. Vervolgens ging PEC 1-op-1 spelen achterin. In de laatste seconden volgde een flipperkast in het strafschopgebied van Heracles, maar hieruit volgde geen doelpunt. Daarna werd er gefloten voor het einde van de wedstrijd.
90'
90'
Allemaal net niet!
In de laatste seconden van de wedstrijd is het een schiettent in het strafschopgebied van Heracles. Eerst schiet Queensy Menig op doel. De bal komt op de borst van doelman Bram Castro. Daarna schiet Ryan Thomas net naast. Dat betekent het einde van de flipperkast.
90'
Bestaat het wonder van Zwolle? Heracles kan alleen nog maar verdedigen.
90'
Er komen drie minuten extra tijd.
89'
PEC is voortdurend in de aanval, maar de voorzetten hebben maar geen succes. Kan PEC de gelijkmaker nog vinden?
88'
PEC gaat alles of niets spelen. Ron Jans geeft aan dat zijn spelers 1-op-1 moeten gaan spelen achterin.
86'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:2 door Ted van de Pavert
PEC brengt de spanning terug in de wedstrijd! Ted van de Pavert staat koud in het veld, maar scoort bij zijn eerste balcontact. Hij kopt de bal in de rechterhoek uit de hoekschop van Django Warmerdam.
85'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Ted van de Pavert
85'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Ouasim Bouy
81'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Lerin Duarte
81'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Reuven Niemeijer
80'
Samuel Armenteros scoort altijd tegen Zwolle
Samuel Armenteros speelt vandaag voor de vierde keer een competitiewedstrijd tegen Zwolle. Hij scoorde in ieder duel minstens één keer. In totaal heeft hij nu vijfmaal het net gevonden in zijn carrière tegen Zwolle.
80'
Doelpunt voor Heracles Almelo, 0:2 door Samuel Armenteros
Brahim Darri speelt de bal op Samuel Armenteros. Armenteros staat helemaal alleen met niemand om zich heen. Hij kan de bal makkelijk met links binnenschuiven. Armenteros lijkt op het het eerste oog buitenspel te staan op het moment van de pass van Darri, maar in de herhaling lijkt hij net aan de goede kant van het lijntje te staan. Het is zijn achttiende doelpunt van dit seizoen.
79'
Stef Nijland kapt zijn tegenstander uit en schiet met links op ongeveer zeven meter van het doel. Het schot wordt goed gekeerd door Bram Castro.
78'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Brahim Darri
78'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Kristoffer Peterson
76'
Queensy Menig geeft een voorzet vanaf de rechterkant, maar deze wordt makkelijk gevangen door Bram Castro. De voorzetten van beide ploegen zijn vandaag nog niet echt succesvol geweest.
75'
PEC heeft nu het meeste balbezit, maar dit leidt nog niet tot echte grote kansen.
72'
PEC neemt al het risico met aanvallend voetbal. Het publiek gaat er ook vol achterstaan. Door het aanvallende voetbal vallen er ook gaten in de defensie van de 'Blauwvingers'.
70'
Dirk Marcellis krijgt zijn rechtervoet tegen de bal uit een hoekschop van Mustafa Saymak. De bal gaat naast.
69'
PEC Zwolle probeert Stef Nijland te vinden, maar hij wordt niet gevonden. Nijland zorgde vorig seizoen voor de gelijkmaker in de blessuretijd waardoor PEC nog een punt overhield aan dat duel.
65'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Ryan Thomas
65'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Mustafa Saymak
64'
Robin Gosens moet geblesseerd het veld verlaten.
64'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
64'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Kingsley Ehizibue
64'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Wout Droste
64'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Robin Gosens
64'
Mustafa Saymak schiet vanaf de rechterkant. De bal wordt weggestompt door Bram Castro. Vervolgens kopt Kristoffer Peterson de bal richting doel. De bal komt op de arm van Nicolai Brock-Madsen, maar daar kan hij niets aan doen. Het is geen strafschop.
63'
Tim Breukers probeert de bal weg te koppen, maar de bal komt voor de voeten van Mustafa Saymak. Hij schiet alleen ruim over.
58'
PEC Zwolle moet nu iets gaan bedenken om de gelijkmaker te gaan zoeken. Er zijn punten nodig vandaag voor de ploeg van Ron Jans. Zwolle is namelijk nog niet zeker van lijfsbehoud.
55'
Doelpunt voor Heracles Almelo, 0:1 door Samuel Armenteros
Kristoffer Peterson maakt een mooie actie aan de linkerkant van het strafschopgebied. Hij dreigt binnendoor te gaan, maar hij gaat vervolgens buitenom. Vervolgens geeft hij de bal met zijn linkervoet laag voor. Samuel Armenteros krijgt zijn rechtervoet tegen de bal en de bal rolt het doel in.
53'
Mustafa Saymak blijft even geblesseerd op de grond liggen. PEC voetbalt verder, maar kan niet in kansrijke positie komen. Het wordt een inworp. Saymak staat ook weer op.
51'
PEC Zwolle lijkt de tweede helft veel gebruik te willen maken van de snelheid van Queensy Menig. De aanvaller wordt veelvuldig de diepte ingestuurd.
50'
PEC krijgt een vrije trap op dertig meter van het doel. Danny Holla schiet de bal alleen ver over en naast.
47'
Queensy Menig schiet met links vanuit een lastige positie. Hij staat namelijk bijna op de achterlijn. De bal gaat niet richting doel, maar over de zijlijn.
46'
45'
De eerste dertig minuten waren erg afwachtend. De eerste tien minuten zagen we snel spel. Daarna zakte het tempo. Heracles probeerde het spel te maken, maar kwam er niet doorheen. Zwolle is gevaarlijker geweest. Zwolle heeft twee mogelijkheden gehad op de openingstreffer. Een foutieve terugspeelbal van Thomas Bruns was de aanleiding voor de eerste kans. Daarna kreeg Queensy Menig nog een mogelijkheid, maar hij raakte bal niet goed. Heracles heeft als enige kans de vrije trap in de eerste minuut gehad die eenvoudig gepakt werd door Mickey van der Hart.
45'
44'
Bram van Polen speelt de bal terug op doelman Mickey van der Hart. Zo kan Zwolle weer gaan opbouwen. Van Polen speelt vandaag zijn 150e wedstrijd voor PEC Zwolle. Albert van der Haar speelde bij Zwolle de meeste wedstrijden ooit (455).
43'
Mustafa Saymak schiet richting doel vanaf ongeveer 25 meter. De bal wordt naast getikt door Bram Castro. Deze ingreep was noodzakelijk, want de bal was erin gegaan als Castro de bal niet had aangeraakt.
42'
Gele kaart voor Kristoffer Peterson (Heracles Almelo)
42'
Heracles heeft meer balbezit, maar PEC heeft vooralsnog meer kansjes weten te creëren.
40'
Scrimmage in het strafschopgebied van PEC. Tim Breukers komt steeds dichter naar het doel toe, maar de bal wordt weggewerkt door Ouasim Bouy.
39'
Queensy Menig heeft ruimte aan de linkerkant. Hij geeft de bal laag voor, maar hij komt achter Nicolai Brock-Madsen. Het kan dus niet echt gevaarlijk worden.
38'
Danny Holla komt in de problemen door het jagen van Reuven Niemeijer. Hij werkt de bal hard weg over de zijlijn.
35'
Robin Gosens geeft een voorzet vanaf de rechterkant. Ouasim Bouy probeert de bal weg te koppen, maar de bal komt plotseling op het hoofd van Reuven Niemeijer. Hij kan de bal geen richting geven en hij gaat dan ook naast.
34'
De eerste tien minuten was er nog snel spel te zien, maar nu zakt het tempo meer en meer.
30'
Ouasim Bouy lost een schot vanaf ongeveer veertig meter. De bal gaat ruim naast. Bouy werd vorige week tegen Groningen in de rust nog gewisseld. "Ik had iedereen wel kunnen wisselen", gaf Ron Jans toen aan na de wedstrijd. Bouy had toen juist verwacht dat hij wat meer krediet zou krijgen. Die onenigheid is deze week opgelost.
26'
Brandley Kuwas poort Bart Schenkeveld, maar komt vervolgens Bram van Polen tegen die de aanval stopt.
22'
Grote kans PEC
Bart Schenkeveld maakt een schaarbeweging om zijn tegenstander uit te spelen. Vervolgens schiet hij vanaf het randje van het strafschopgebied richting het doel. Queensy Menig komt onbedoeld aan de bal. Hij krijgt de bal voor zijn linkervoet en heeft geen verdediger meer voor zich, maar hij raakt de bal niet goed. Hij rolt zachtjes naast.
21'
De eerste twintig minuten zijn nog een beetje aftasten. De ploegen zijn ongeveer even sterk. Op een kans die uit een foutieve terugspeelbal volgde na, zijn er verder geen mogelijkheden geweest.
17'
Danny Holla stuurt Queensy Menig weg aan de linkerkant. Op zijn weg naar het strafschopgebied komt hij alleen Tim Breukers tegen en daar komt de aanvaller van Zwolle niet langs.
15'
Danny Holla probeert druk te zetten op de verdediging van Heracles. Zijn ploeggenoten jagen alleen niet meer. Holla laat met gebaren zien dat hij daar niet blij mee is.
13'
Kingsley Ehizibue krijgt de bal aan de rechterkant. Hij heeft veel ruimte voor zich, maar hij bevindt zich in buitenspelpositie. Ehizibue wordt teruggefloten.
12'
Mike te Wierik geeft de bal aan Brandley Kuwas. Kuwas gaat het strafschopgebied in en schiet richting het doel. Ouasim Bouy blokkeert de bal waardoor Mickey van der Hart niet in actie hoeft te komen.
9'
Grote fout Heracles
Thomas Bruns speelt de bal terug op doelman Bram Castro. Die bal is alleen te zacht en Nicolai Brock-Madsen krijgt zijn voet tegen de bal. De bal gaat net naast.
6'
Er is vuurwerk te zien en te horen boven het stadion van PEC Zwolle. Dit is ter ere van een overleden supporter van de Zwolse club.
4'
Queensy Menig heeft ruimte aan de linkerkant. Uit de tweede lijn lost hij een schot op doel. Deze is makkelijk te stoppen door Bram Castro. Daarmee heeft Heracles nu 512 schoten te verwerken gekregen dit seizoen. Geen enkele andere ploeg in de Eredivisie kreeg zoveel schoten tegen.
2'
Uit de vrije trap van Heracles Almelo komt niets gevaarlijks uit. Thomas Bruns draait de bal in de handen van Kevin Begois. Heracles is in de Eredivisie het meest trefzeker bij directe vrije trappen. De Heraclieden scoorden al viermaal uit een directe vrije trap.
1'
Gele kaart voor Danny Holla (PEC Zwolle)
Vroege gele kaart voor Danny Holla. Hij maakt een overtreding op ongeveer twintig meter van het doel. Het is zijn negende gele kaart van dit seizoen. Daarmee staat hij samen met AZ-speler Derrick Luckassen bovenaan in de ranglijst van meeste gele kaarten.Holla krijgt deze kaart na ongeveer vijftig seconden. De snelste gele kaart die ooit in de Eredivisie is gegeven, was al na drie seconden. Dat gebeurde tweemaal. Hans Kraay jr. kreeg een keer na drie seconden geel en Diego Biseswar overkwam het ook al een keer.
1'
De spelers komen het veld op. Arbiter Danny Makkelie was afgelopen woensdag nog onderdeel van het arbitrale team van Björn Kuipers bij Barcelona-Juventus.
PEC Zwolle verzocht de toeschouwers vanochtend nog op de clubwebsite om op tijd naar het stadion te komen voor deze uitverkochte Overijsselse derby. Het stadion zit al aardig vol, maar er zijn nog lege plekjes te vinden.
De opstellingen
Er zijn twee nieuwe namen aan de kant van PEC ten opzichte van de vorige wedstrijd. Bart Schenkeveld begint in de basis. Hij speelde van 2015 tot en met 2015 nog drie seizoenen voor de Almelose tegenstander van vandaag. De verdediger droeg 65 keer het shirt van de Heraclieden. Daarnaast doet Kingsley Ehizibue mee vanaf de aftrap. Zij spelen in plaats van Ryan Thomas en Youness Mokhtar.

John Stegeman begint met dezelfde namen bij Heracles als afgelopen week tegen AZ. Dat betekent dat Justin Hoogma ook weer zal starten. Hij miste nog geen minuut in deze competitie. Het wordt nog spannend of hij de in de laatste drie speelronden ook de volle negentig minuten zal spelen, omdat hij op scherp staat. Bij een volgende gele kaart is hij geschorst. Sander Thomas zal speciaal vandaag graag minuten willen maken. Hij kwam afgelopen seizoen nog uit voor de ploeg uit Zwolle. Daar viel hij in drie wedstrijden in als invaller. Vandaag begint hij weer op de bank.
Statistieken
PEC Zwolle en Heracles spelen tegen elkaar de Overijsselse derby. Deze ontmoeting in Zwolle heeft in de Eredivisie nog maar vier keer plaatsgevonden. PEC en Heracles wonnen beide eenmaal en twee keer eindigde het duel in een gelijkspel. In de eerste divisie werd dit duel al zevenmaal gespeeld. Zwolle won vijfkeer, één ontmoeting eindigde in een gelijkspel en Heracles ging één keer met de winst naar huis. Vorig seizoen eindigde dit duel in 1-1. Voor Heracles scoorde Wout Weghorst en voor Zwolle maakte Stef Nijland in de blessuretijd van de tweede helft de gelijkmaker. Eerder dit seizoen eindigde de wedstrijd in Almelo in een 3-0 overwinning voor de Heraclieden.
PEC Zwolle bevindt zich momenteel met 32 punten op de dertiende plaats. Heracles Almelo staat met 37 punten op plek negen. Waar PEC nog bezig is om nacompetitie te ontlopen, doet Heracles nog een uiterste poging om de play-offs voor Europees voetbal te bereiken.
Heracles Almelo speelt in eigen stadion op kunstgras en moet zaterdagavond in Zwolle ook weer tegen een kunstgrasploeg aantreden. In de uitwedstrijden dit seizoen op kunstgras gaat het de ploeg van John Stegeman niet goed af. Bij Roda JC en ADO Den Haag werd het in beide wedstrijden 1-1. Bij Excelsior en Sparta werd er met 3-1 verloren. In de eerste ronde van de KNVB Beker moest er ook een uitwedstrijd op kunstgras worden gespeeld. Er moest een verlening aan te pas komen om de tweede divisieclub Excelsior Maassluis uit te schakelen.
PEC Zwolle heeft in de afgelopen negen wedstrijd steeds minstens één tegendoelpunt te verwerken gekregen. Daarentegen scoorde de Blauwvingers de afgelopen vijf wedstrijd in iedere wedstrijd ook minstens één keer. Desondanks heeft de ploeg van Ron Jans de laatste vijf wedstrijden geen enkele keer weten te winnen. Heracles moet de laatste wedstrijden ook minstens één keer de bal uit het net vissen. In de laatste acht wedstrijden kreeg de ploeg uit Almelo per wedstrijd minstens één tegentreffer. De laatste zes wedstrijden eindigde voor Heracles driemaal in winst en drie keer in verlies.
In de Eredivisie is Heracles de ploeg die het vaakst scoort uit directe vrije trappen, namelijk viermaal. PEC wist vooralsnog twee keer doeltreffend te zijn vanuit een directe vrije trap. Daarnaast kreeg Heracles samen met Ajax de meeste strafschoppen dit seizoen. Van de tien strafschoppen, benutten de Heraclieden er zes. PEC kreeg tot nu toe maar één strafschop. Deze werd ook benut.
Met 510 schoten tegen is Heracles de enige ploeg in de Eredivisie die meer dan 500 schoten tegen heeft gekregen. Daarvan heeft de doelman 134 maal reddend opgetreden. Alleen Willem II maakte meer reddingen. PEC kreeg 444 schoten tegen en heeft 105 keer reddend opgetreden.