PEC Zwolle Zaterdag, 1. April 2017
18:30 uur
SBV Excelsior
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Django Warmerdam 26. / Schot met links  (Ouasim Bouy)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Luigi Bruins 34. / Schot met links

90'
De eerste helft was nog behoorlijk aantrekkelijk, maar in de tweede helft daalde het duel naar een bedenkelijk niveau. Beide ploegen durfden weinig risico te nemen en loerden vooral op de omschakeling. Echter, leidde dat niet tot grote kansen, al waren Hasselbaink en Menig nog dichtbij. Gescoord werd er niet meer, waardoor Excelsior de knappe reeks voortzet.
90'
90'
Ook nog een corner voor de thuisploeg! De bal belandt via een hoofd van Excelsior-verdediger voor de voeten van Holla. De middenvelder haalt ineens uit, maar de poging met links verdwijnt meters naast het doel van Hahn.
90'
Drie minuten blessuretijd! PEC Zwolle gaat bij het ingaan van de blessuretijd in de fout en geven een hoekschop weg. De Kralingers weten er niet van te profiteren want de bal wordt weggewerkt.
89'
Excelsior kan rustig combineren rond het strafschopgebied van PEC Zwolle. Uiteindelijk kan Faik uithalen, maar via een been van de thuisploeg gaat de bal achter, hoekschop dus. De corner die volgt belandt op het hoofd van De Wijs, maar de kopbal wordt gekeerd door de bovenbeen van Ehizibue.
85'
Nu redt Van der Hart! Een snelle counter belandt voor de voeten van invaller Hasselbaink. De spits schiet direct, maar stuit daarbij op de vuisten van de doelman van PEC Zwolle.
84'
De ene rappe aanvaller voor de andere. Ondaan moet met zijn snelheid een doorbraak zien te forceren bij de Kralingers!
84'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Terell Ondaan
84'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
83'
Hahn met de redding! Excelsior leidt slordig balverlies en daar profiteert Zwolle bijna van. Saymak geeft de bal mee aan Menig die van randje zestien hard uithaalt, echter is de redding van Hahn in de korte hoek zeer fraai!
79'
Drie wissels in een minuut. Zowel Jans en Van der Gaag zijn van plan om nog iets te forceren, waarbij de wissels van PEC Zwolle op het oog het meest aanvallend zijn.
79'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Kingsley Ehizibue
79'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Calvin Verdonk
78'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
78'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Nicolai Brock-Madsen
78'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
78'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Ryan Koolwijk
77'
Het spel gaat nu op en neer, maar als beide ploegen in de buurt van de tegenstander komt, houdt de aanvalsdrang ineens op. Het tempo gaat er dan uit, waardoor de verdedigende stellingen weer ingenomen kunnen worden. Er is nog geen ploeg dat de aanval vol durft te openen.
75'
Kopbal van Mattheij! Faik schiet een corner strak voor het doel. Daar raakt de centrale verdediger van de Kralingers de bal, maar zijn kopbal mist kracht en verdwijnt op het dak van het doel van Van der Hart.
72'
Menig komt eindelijk eens los van zijn directe tegenstander. De rappe vleugelaanvaller speelt echter de bal daarna te ver voor zich uit, waardoor de verdedigers van Excelsior geen moeite hebben om de rechtsbuiten tegen te houden.
68'
Grote kans Excelsior! Invaller Hasselbaink is direct gevaarlijk als hij Massop vrijspeelt. De middenvelder zet ineens voor het doel van de Zwollenaren, waar Bouy de bal net voor de inkomende Elbers kan wegwerken.
66'
Ook Thomas heeft het veld betreden. De middenvelder speelde afgelopen week nog interlands met Nieuw-Zeeland maar moet nu proberen PEC Zwolle aan een overwinning te helpen.
66'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Ryan Thomas
66'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Youness Mokhtar
65'
Hasselbaink is in de ploeg gekomen, in plaats voor Van Duinen. De topscorer van de Kralingers (zes goals) moet zorgen voor extra snelheid in de omschakeling.
65'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
65'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Mike van Duinen
62'
PEC Zwolle countert vliegensvlug! Holla heeft een fraaie opening in huis op Mokhtar. De aanvaller van de thuisploeg moet wat moeite doen om in balbezit te komen, maar dribbelt richting het strafschopgebied van de Rotterdammers en haalt uit. De poging wordt echter gekraakt.
58'
Commotie in het stadion als het arbitrale trio besluit om een doeltrap te geven aan de Rotterdammers. PEC Zwolle is dan net bezig om een zorgvuldig opgebouwde aanval af te ronden, maar Kamphuis geeft de bal aan de bezoekers. Zowel Mokhtar als het thuispubliek is ervan overtuigd dat de bal niet over de lijn was.
53'
Gele kaart voor Dirk Marcellis (PEC Zwolle)
De thuisploeg leidt slordig balverlies en Excelsior lijkt er snel uit te komen. Van Duinen steekt de bal langs Marcellis en de verdediger vangt de aanvaller van de Rotterdammers op, geel volgens Kamphuis.
53'
Ook Excelsior is gevaarlijk! Ineens spelen de Rotterdammers zich vrij voor het doel van PEC Zwolle. De bal eindigt voor de voeten van Fredy, die ineens uithaalt. De poging van de aanvaller is echter niet precies genoeg en stuitert een paar meter naast.
51'
Dat scheelt niet veel! Verdonk stoomt mee op naar voren en legt de bal via een Excelsior-verdediger klaar voor de voeten van Warmerdam. In de eerste helft liet hij al zien over een fraaie trap te beschikken en dus probeert hij het ook nu van afstand. Het schot van de middenvelder is hard en gevaarlijk en gaat maar rakelings naast.
48'
PEC Zwolle mag een vrije trap nemen na een overtreding van Excelsior. Warmerdam slingert de bal voor het doel van de Rotterdammers, maar de bal kan op de rand van de zestien worden weggewerkt door Massop.
46'
De bal rolt weer in Zwolle. Lukt het de thuisploeg om de sterke fase uit de eerste helft door te zetten of recht Excelsior definitief de rug. Het duel kan nog alle kanten op!
46'
45'
PEC Zwolle had een half uur het betere van het spel. De ploeg beloonde zich ook middels een fraaie treffer van Warmerdam. Daarna kropen de Rotterdammers iets meer uit de schulp en bij de eerste directe grote kans was het meteen raak. Het was Bruins die tijdens de één op één met Van der Hart de bal tegen de touwen schoot. De ploeg had vlak voor rust nog op voorsprong kunnen komen, maar de harde knal van Elbers spatte uiteen tegen de dwarsligger.
45'
44'
Geen 1-2! Excelsior krijgt de mogelijkheid om op voorsprong te komen voor de rust als Elbers geen strobreedte in de weg wordt gelegd. De rappe aanvaller legt aan en ramt de bal met een snoeiharde trap tegen de lat. Daar komt de thuisploeg goed weg!
43'
Ook mag Excelsior een vrije trap nemen op de rand van de zestien. Iedereen is mee naar voren, maar Warmerdam raakt de bal en verwerkt deze tot een hoekschop. De corner die volgt wordt echter matig genomen en is bij de eerste paal eenvoudig weg te werken, door wederom Warmerdam.
41'
Gele kaart voor Bram van Polen (PEC Zwolle)
De aanvoerder van PEC Zwolle komt snelheid tekort tegen Elbers. Om hem de doorgang te beletten, houdt hij de aanvaller vast aan zijn shirt. Geel dus voor Van Polen.
38'
De paal! Holla neemt de bal over en krijgt via een combinatie met Menig de bal snel terug. De middenvelder dribbelt het strafschopgebied binnen en ramt ineens op goal. Echter, de hoek is lastig en verdwijnt via de buitenkant van de paal naast het doel van Hahn.
37'
Na het doelpunt gingen de Rotterdammers al iets meer op zoek naar een treffer, maar een doelpoging loste het nog niet. Daarom is de ploeg van Van der Gaag uiterst effectief bij de het eerste schot op doel.
34'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:1 door Luigi Bruins
De gelijkmaker volgt snel en komt redelijk uit het niets. Van Duinen stuurt de technische middenvelder de diepte in. Bruins blijft oog in oog met Van der Hart kalm en schuift van dichtbij in de verre hoek.
31'
Gele kaart voor Nicolai Brock-Madsen (PEC Zwolle)
De Deense aanvaller slaat met zijn linkerarm naar achter. Daarbij raakt de speler van PEC Zwolle Mattheij in het gezicht. Kamphuis interpreteert als geen bewuste slaande beweging of elleboog en geeft de spits een gele prent.
30'
Zo heeft PEC Zwolle wat het verdient, want de ploeg is heer en meester. Hoewel het nog geen legio grote kansen creëerde, drong het Excelsior ver terug op eigen helft. De treffer is een beloning voor een dominant eerste half uur.
27'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:0 door Django Warmerdam
De middenvelder van de thuisploeg staat perfect gepositioneerd tussen de linies en krijgt de bal aangespeeld door Bouy. De huurling van Ajax draait direct door en van afstand verschalkt hij Hahn met een harde knal.
26'
Voor Excelsior-doelman Hahn is het overigens een bijzondere wedstrijd. Twee seizoenen geleden speelde hij namelijk dertig wedstrijden voor de Zwollenaren, ook als huurling van Feyenoord.
23'
We noteren een schot van PEC Zwolle, maar het heeft Excelsior-doelman nog seconde in verlegenheid gebracht. De mee opgekomen Bouy is de man die het schot lost, maar de inzet van ongeveer dertig meter is slap en rolt bovendien een paar meter naast het doel van de Rotterdammers.
20'
De Rotterdammers hebben voorlopig bijzonder veel moeite om iets te forceren. Voorlopig heeft het de handen vol met tegenhouden en zit aanvaller en nog niet in. Vrijwel constant staan alle elf de Kralingers op de eigen helft.
16'
Bouy met een hele knappe steekpass! De centrale verdediger schuift de bal langs vier spelers van Excelsior en zet Brock-Madsen vrij voor de goal. Echter is de hoek te lastig voor de Deen en verkleint Hahn zijn doel uitstekend, waardoor de keeper de bal kan keren met zijn voeten.
13'
De derde hoekschop voor PEC Zwolle levert een doelpoging op. Althans, het schot uit de tweede lijn van Bouy gaat richting doel. Echter is de inzet te hard en wild en vliegt dus over het doel van Excelsior.
12'
Fraaie aanval Zwolle! Na langdurig balbezit wordt de aanval opgezet door Marcellis. Via de linkervleugel zet Menig voor het doel, waar Brock-Madsen het kopduel wint en de bal klaarlegt. Marcellis is doorgelopen en krijgt en krijgt de bal voor zijn voeten. Echter, is zijn aanname niet perfect en uit de draai schiet op de voeten van Hahn.
10'
Gele kaart voor Luigi Bruins (SBV Excelsior)
De middenvelder van de Rotterdammers houdt opzichtig vast en dus slingert leidsman Kamphuis hem terecht op de bon.
7'
Tweede hoekschop van de wedstrijd, wederom voor PEC Zwolle. Maar ook deze keer kan PEC Zwolle niet tot een doelpoging komen. Bovendien fluit scheidsrechter Kamphuis af, als Bouy opzichtig duwt.
4'
Mokhtar krijgt de bal ineens voor zijn voeten en haalt van randje zestien uit op het doel. Het schot wordt echter gekraakt als die tegen het lichaam van PSV-huurling De Wijs aankomt.
2'
De hoekschop die volgt, vormt geen gevaar voor Excelsior. De bal belandt weliswaar voor de voeten van Bouy, maar de verdediger annex middenvelder wordt teveel gehinderd en dus kunnen de Rotterdammers opruimen.
2'
Marcellis heeft een fraaie lange bal in huis op Warmerdam. Die omspeelt Faik in het strafschopgebied en geeft laag voor. Excelsior kan echter wegwerken, maar kan een corner niet voorkomen.
1'
De bal rolt in het MAC³PARK stadion, waar voor de eerste keer sinds lange tijd weer een avondwedstrijd begint terwijl het nog licht is.
1'
Tegen Excelsior mag Calvin Verdonk weer starten in de basis en dat is voor het eerst sinds de 0-4 nederlaag tegen FC Groningen. De Feyenoord-huurling speelde in veertien van de zeventien wedstrijden, maar verdween daarna naar de bank. De basisplaats gaat ten koste van de Nieuw-Zeelander Ryan Thomas, waardoor Django Warmerdam opschuift naar het middenveld. PEC Zwolle is bezig aan een goede reeks. Het won in de laatste negen wedstrijden meer punten (zestien) dan in de achttien duels daarvoor (veertien).

Excelsior doet het de laatste wedstrijden ook uitstekend en gaat voor de vierde opeenvolgende ongeslagen wedstrijd, na gelijkspel tegen AZ (1-1) en Ajax (1-1) en winst op sc Heerenveen (4-1). De ploeg van Mitchell van der Gaag doet dat met de vertrouwde spelers, alleen speelt Luigi Bruins in plaats van Anouar Hadouir ten opzichte van het laatste competitieduel met Ajax.
PEC Zwolle - SBV Excelsior
Dit seizoen zijn er 49 strafschoppen in de Eredivisie gemaakt, wellicht dat tijdens PEC Zwolle - Excelsior nummer 50 valt. Bram van Polen scoorde de laatste penalty in de Eredivisie, tijdens de derby tegen Go Ahead Eagles.
In totaal speelden de ploegen 42 keer tegen elkaar, hoofdzakelijk in de Jupiler League (20). Na vanavond is dat aantal ook bereikt in de Eredivisie, want daarin troffen ze elkaar 19 keer. 1 keer werd het duel gespeeld om de KNVB beker en 2 keer voor de play-offs om promotie.
Beide ploegen hebben de meeste goals tegen dit seizoen: 50 stuks.
Statistieken PEC Zwolle
De Zwollenaren hebben een positieve balans tegen de Rotterdammers. 19 keer wonnen de Blauwvingers, 13 keer Excelsior en 10 keer eindigde het in een remise.
De ploeg van Ron Jans is bezig aan een goede reeks. Het won in de laatste 9 wedstrijden (16) meer punten dan in de 18 duels daarvoor (14).
Nicolai Brock-Madsen is op schot geraakt. De Deense aanvaller scoorde in de laatste 10 duels al 6 keer, terwijl hij tijdens zijn eerste 8 wedstrijden geen enkele goal maakte.
Statistieken Excelsior
Het is ruim 30 jaar geleden dat Excelsior wist te winnen van PEC Zwolle in de Eredivisie. In 1986 werd het 2-3 voor de Kralingers.
Tegen FC Groningen, in speelronde 2, hield Excelsior voor de laatste keer de 0. Dat is alweer 25 wedstrijden geleden.
Ondanks dat Excelsior 4 plaatsen lager staat, scoorde het wel vaker dan PEC Zwolle: 32 om 30 doelpunten.
De Rotterdammers kunnen voor de vierde opeenvolgende wedstrijd ongeslagen blijven. Tegen AZ (1-1), sc Heerenveen (4-1) en Ajax (1-1) lukte dat ook.