PSV Zondag, 23. April 2017
16:45 uur
AFC Ajax
1:0
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jürgen Locadia 25. / dir. vrije trap

90'
Samenvatting tweede helft
De Amsterdammers hervatten de tweede helft met iets meer aanvallende intenties. Ajax bleef slordig en wilde vooral niet tegen de definitieve tweede treffer aanlopen. PSV hoefde niet meer en hield achter de rijen goed gesloten. Daar had de ploeg van Bosz moeite mee, want tot grote kansen kwam de ploeg niet. Ajax wilde wel drukken en de gelijkmaker forceren, maar vond de ruimte in de hechte verdediging van de thuisploeg niet. Daardoor is de kans op de titel geslonken tot bijna nul procent.
90'
Einde wedstrijd
90'
Geen 2-0! Brenet kan het duel definitief op slot gooien als de boel bij Ajax compleet openligt. Neres gaat in de achtervolging, kan de verdediger van PSV nog enigszins hinderen en de eerste inzet blokkeren, waarna Onana de rebound kan pareren.
90'
Gele kaart voor Gastón Pereiro (PSV Eindhoven)
De aanvaller van PSV onderbreekt een snelle aanval van Ajax en krijgt daarvoor geel van Blom.
90'
Locadia krijgt een publiekswissel. De aanvaller is de matchwinner en voor hem in de plaats is de jonge spits Lammers gekomen.
90'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Sam Lammers
90'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Jürgen Locadia
90'
Locadia mist nog in kansrijke positie! Als Sánchez de bal niet goed raakt, belandt de bal voor de voeten van de PSV-spits. Met buitenkant rechts schiet hij de bal achter ver over het doel van Onana.
88'
Blom staat veel toe in deze wedstrijd, al verloopt het duel fair maar hard. Dit soort opstootjes horen bij een topper als PSV-Ajax.
87'
Gele kaart voor Jürgen Locadia (PSV Eindhoven)
De aanvaller van PSV voelt een klein trapje van Kluivert en is daar niet van gediend en gaat verhalen bij de Ajacied. Ook Locadia krijgt daarvoor geel.
87'
Gele kaart voor Justin Kluivert (AFC Ajax)
De aanvaller is druk bezig met Arias en Guardado en lukt het om ze af te schudden. Als Locadia fysiek sterker is, frustreert dat Kluivert, die het opstootje begint met de PSV-aanvaller.
83'
Na de opleving van Ajax lijkt het geloof te zijn verdwenen bij de ploeg van Peter Bosz. De Amsterdammers hebben een zege nodig, anders lijkt de titel onhaalbaar. Met nog twee wedstrijden heeft Feyenoord dan een voorsprong van vijf punten.
79'
Neres gaat onderuit in de zestien, maar geen overtreding van Brenet. De aanval loopt door en de bal belandt bij Van de Beek. Hij kan niet uithalen, waardoor de bal bij Klaassen komt. De aanvoerder van Ajax kan wel schieten, maar doet dat te wild en ziet zijn poging over het doel van Zoet eindigen.
78'
Het publiek gaat er achter staan, want Ajax wordt iets gevaarlijker. Echter, de Amsterdammers zijn slordig in de omschakeling als Sanchez het duel wint van Guardado. Via Ziyech komt de bal bij Neres maar de Braziliaan wacht te lang. Kans verkeken.
77'
Gele kaart voor Joël Veltman (AFC Ajax)
De verdediger wordt gevloerd door Guardado en daar is de Ajacied niet blij mee. Veltman duwt de Mexicaan en krijgt daarvoor de gele kaart van Blom.
74'
Bosz breekt zijn laatste wissel aan. Schöne, die vermoeid lijkt, is naar de kant gehaald. Van de Beek moet energie in de wedstrijd leggen voor de Amsterdammers.
74'
Wissel in bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
74'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
73'
Neres en Dolberg lopen elkaar in de weg! Neres combineert met Schöne en loopt door na zijn pass. Echter staat Dolberg ook op de positie, waardoor beiden niet tot een poging komen. Brenet is alert en voorkomt een doelpoging.
71'
Druk van PSV! Brenet heeft een fraaie solo in huis, maar strandt op de zestien meter. In de rebound kan Siem de Jong op doel schieten, maar via een Amsterdams been gaat de bal naast. De corner die volgt belandt eveneens voor de voeten van de invaller, maar de volley van De Jong gaat hard over het doel van Onana.
69'
De actie van zonet van de jonge aanvaller is zijn laatste. De aanvaller is naar de kant gehaald en vervangen door Siem de Jong, die in de wedstrijd in Amsterdam scoorde namens PSV tegen Ajax.
69'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Siem de Jong
69'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Steven Bergwijn
68'
Bijna Bergwijn! De Ligt heeft een te korte terugspeelbal in huis op Onana, die net een stapje achteruit doet. Bergwijn kan bijna profiteren, maar de doelman zit er nog net tussen.
67'
Ziyech mag de derde vrije trap van de middag nemen, van relatief kansrijke positie. Dit is de moeilijkste, maar ook de zwakste poging van de Marokkaan. Ditmaal vliegt de bal ver bij de tweede paal naast.
65'
Ajax probeert van zich af te bijten, maar de Amsterdammers geven nog niet alles, bang om tegen een definitieve 2-0 aan te lopen. De ploeg van Bosz zoekt wel meer en meer de aanval.
62'
Poging van afstand van Schöne! Dolberg heeft een fraaie hakbal in huis, waardoor het veld voor Schöne ineens open ligt. De Deens mist echter de snelheid en schiet daarom van afstand. Die poging is niet gevaarlijk genoeg en eenvoudig te keren door Zoet. De kansjes beginnen te komen voor Ajax.
61'
Ajax countert vliegensvlug! Ziyech heeft een geweldige pass in huis op Kluivert, die de bal ook nog eens fraai aanneemt. Brenet is echter alert en kan de uitbraak voorkomen, knap verdedigd!
59'
PSV laat de bal aan Ajax en zakt iets verder terug. De Eindhovenaren gokken op de foutjes in de verdediging van Ajax. De Amsterdammers zullen zo risico moeten nemen en gaan ongetwijfeld ruimte weggeven.
55'
Poging van Pereiro! De aanvaller dribbelt richting het doel van Ajax, kapt Viergever uit en stuur de bal naar de verre hoek. De bal mist echter snelheid en is daarom eenvoudig te keren door Onana. Hier had PSV meer uit kunnen halen.
51'
Neres mist! De invaller krijgt de bal mee na een ingooi. Vervolgens weet de Braziliaan Zoet te omspelen, maar hij wordt te ver naar de buitenkant gedreven. De poging, van een paar meter buiten de zestien, eindigt naast het doel.
49'
Neres ontsnapt aan de aandacht van Brenet na een uitstekende pass van Klaassen, maar de Braziliaan weet de bal niet bij Dolberg te krijgen. Isimat-Mirin zit er tussen. Dit ziet er al wel dreigender uit dan Ajax in de eerste helft liet zien.
46'
Twee wissels in de rust. Bij PSV is de topscorer van de ploeg in het veld gekomen, Pereiro voor Ramselaar. Bosz heeft Younes in de kleedkamer achter gehouden en voor hem speelt de Braziliaan Neres.
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> David Neres
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
46'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Gastón Pereiro
46'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Bart Ramselaar
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft
PSV begon het duel met meer energie dan Ajax. Dat uitte zich in een aantal gevaarlijke mogelijkheden, zonder veel grote kansen te creëren. De treffer viel toch voor de thuisploeg, toen Locadia op prachtige wijze de bal achter Onana krulde. Ajax kwam iets beter in het duel, maar behoudens een vrije trap van Ziyech werd het doel van Zoet niet onder handen genomen. PSV heeft zodoende de zaken prima op orde.
45'
Einde eerste helft
45'
Oei, Zoet! De doelman heeft iets te veel tijd nodig, waardoor Dolberg er nog tussen kan komen. De Deen krijgt de bal echter niet mee. PSV en vooral Zoet komt daar dus goed weg.
45'
Een rommelige fase zo vlak voor de rust. De bal heeft weinig gerold en dat is in het voordeel van PSV. De ploeg speelt niet bovengemiddeld, maar de Eindhovenaren hebben de zaakjes prima op orde.
43'
Het is de laatste actie van Traoré geweest. In het begin liep hij al lastig en daarom heeft Bosz besloten hem naar de kant te halen. De zeventienjarige Kluivert is voor hem in de plaats gekomen.
43'
Wissel in bij AFC Ajax -> Justin Kluivert
43'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Bertrand Traoré
43'
Gele kaart voor Bertrand Traoré (AFC Ajax)
Hij loopt op zijn tandvlees en is te laat in een duel met Brenet. Ook de aanvaller van Ajax krijgt de gele prent.
42'
Fraaie actie van Pröpper! De middenvelder wipt de bal over zijn tegenstander en volleert van grote afstand. De bal mist echter de juiste richting en eindigt in de handen van Onana.
41'
Gele kaart voor Héctor Moreno (PSV Eindhoven)
De tweede kaart volgt snel. Veltman houdt Locadia vast en daar is Moreno niet van gediend. De Mexicaan duwt Veltman en wordt eveneens op de bon geslingerd.
38'
Gele kaart voor Marco van Ginkel (PSV Eindhoven)
Blom trekt een streep! Een minuut hiervoor ging Locadia hard door op De Ligt, maar dat liet de arbiter onbestraft. Nu doet Van Ginkel hetzelfde op Sanchez, al leek er iets minder aan de hand te zijn.
34'
Ajax met iets meer dreiging! Younes dribbelt op karakteristieke wijze, maar geeft een matige pass. Als Schöne dan in de rebound mag uithalen, doet hij dat ook niet secuur. De bal gaat meters naast het doel van Zoet.
32'
Nu wel over de muur! De bal gaat echter niet ver genoeg naar de hoek, waardoor Zoet de bal kan wegwerken, al kan hij een corner niet voorkomen.
31'
Nu weer een vrije trap op de rand van de zestien voor Ajax. Dolberg wil uithalen, maar wordt in de rug gelopen door Brenet. Blom fluit voor een overtreding. Krijgt Ziyech de bal nu wel op goal? Hij ligt goed voor een linkspoot, al staat Schöne ook bij de bal.
30'
PSV is na de sterke openingsfase iets meer gaan inzakken en laat de bal aan Ajax. De Amsterdammers komen niet veel verder dan de middenlijn. En als ze dat wel komen zitten de PSV'ers er kort bovenop. Ten koste van een vrije trap ontzetten Arias en Guardado de bal van Dolberg.
29'
Bij deze stand zal PSV Ajax naderen tot drie punten. Maar vooral in Rotterdam zal met net genoegen deze tussenstand waarnemen. Op dit moment is het gat virtueel vier punten en dus is één zege voor de Rotterdammers genoeg voor de titel.
25'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 1:0 door Jürgen Locadia
Het is de spits die de bal schiet en de bal van een meter of twintig achter Onana tegen de touwen ramt. Een heerlijke goal voor de thuisploeg en een goede opsteker voor PSV!
25'
Nu mag PSV een vrije trap nemen op een gevaarlijke positie, als De Ligt Locadia onderuit werkt. Laatstgenoemde staat achter de bal, net als Van Ginkel en Guardado.
24'
PSV mag de bal langdurig rondspelen van Ajax. De Amsterdammers gaven vooraf aan te willen jagen, maar daar is niets van terug te zien.
22'
Nu gaat Kluivert zich dan toch warm lopen. Of het uit voorzorg is voor Traoré of dat het een echte wissel wordt, is nog niet duidelijk.
18'
De bezoekers kunnen er snel uitkomen, maar wederom is het Traoré die er niet helemaal fris uitziet. De aanvaller steekt het veld over, maar glijdt uit als de rand van het strafschopgebied nadert. Daarom is hij nu aan de kant om zich te laten behandelen.
15'
Het is de Marokkaan die het probeert, maar de poging van de middenvelder belandt in de Eindhovense muur. Het gevaar is dus geweken voor PSV.
14'
Dolberg wordt onderuit gehaald door Guardado. Dit gebeurt allemaal op ongeveer achttien meter van het doel van PSV en dus een kans voor Ajax om deze vrije trap te benutten. Schöne en Ziyech staan achter de bal.
13'
Poging van Locadia. De aanvaller krijgt de bal prompt voor zijn voeten en met een volley probeert hij het van ongeveer twintig meter. De bal komt aan met een stuit en daarom is deze lastig te raken. Daarom stuitert de bal een aantal meter naast het doel van Ajax.
12'
Traoré loopt in de openingsfase een beetje te trekkebenen. De aanvaller van Ajax heeft nog een beetje last van zijn bovenbeen, ma de slopende midweekse wedstrijd tegen Schalke 04. Voorlopig lijkt het te gaan, maar helemaal okselfris is hij niet.
9'
Ajax komt er ook gevaarlijk uit! Via Veltman over rechts wordt de bal voorgezet. Daar kan Younes net niet aan de bal komen, maar Traoré wel. Waar de aanvaller de bal eigenlijk had moeten meegeven aan Schöne, draait hij zelf. Dat doet hij te traag, waardoor de bal is te onderscheppen.
7'
De Eindhovenaren wisselen veelvuldig van positie. Zo duikt Van Ginkel, op papier middenvelder, regelmatig op in de voorste linie. Ramselaar, op papier dan weer aanvaller, neemt dan de plaats over van de ingeschoven speler. Met die vele positiewisselingen heeft Ajax voorlopig nog moeite.
3'
Weer druk van PSV! Ramselaar weet Veltman uit te kappen en van randje zestien te schieten, maar het schot wordt geblokt. De opnieuw ingebrachte voorzet belandt op het hoofd van Locadia, maar die bal gaat ver naast.
2'
Eerste schot is van de thuisploeg! Locadia gaat iets feller het duel aan dan Schöne en schiet van ongeveer 25 meter van afstand. De poging is echter te wild en vliegt een paar meter over en naast het doel van Onana.
1'
De bal rolt in Eindhoven voor deze topper. Kan PSV de druk houden op Ajax of weten de Amsterdammers het gat met Feyenoord tot één punt te verkleinen?
1'
Aanvang wedstrijd
Opstellingen
Vorige week tegen ADO Den Haag (1-1) startte Luuk de Jong op de bank en daar begint hij tegen Ajax wederom. Tijdens die wedstrijd had Siem de Jong nog wel een basisplaats, maar door de entree van Bart Ramselaar zakt Marco van Ginkel een linie, waardoor de oud-Ajacied naast zijn broer op de bank moet plaatsnemen. Clubtopscorer Gastón Pereiro moet ook vanaf de zijlijn toekijken, voor hem in de plaats speelt het jonge talent Steven Bergwijn. Andrés Guardado speelt tegen de Amsterdammers zijn honderdste officiële wedstrijd namens PSV.

Ondanks de loodzware midweekse Europa League-wedstrijd heeft Ajax-trainer Peter Bosz ervoor gekozen om vrijwel zijn gehele basiself intact te houden. Alleen de zeventienjarige Justin Kluivert zit op de bank ten opzichte van het duel met Schalke 04. Voor hem in de plaats speelt de Deen Kasper Dolberg, waardoor Bertrand Traoré weer vanaf de rechtervleugel zal starten.
Statistieken
PSV is de enige ploeg in de Eredivisie die een positieve balans heeft tegen Ajax. De Eindhovenaren wonnen 50 duels, tegenover 47 verliespartijen. 24 keer eindigde het gelijk. In alle competities wonnen zowel PSV als Ajax beide 51 keer.
Andrés Guardado kan vanmiddag tegen Ajax zijn honderdste officiële wedstrijd spelen voor de Eindhovenaren. Krijgt de Mexicaan speeltijd, dan is dat wedstrijd nummer 78 voor PSV.
Ajax won de laatste twee wedstrijden op bezoek bij PSV. In 2014/2015 werd het 1-3 voor de Amsterdammers, terwijl het vorig seizoen 0-2 werd voor de ploeg van Frank de Boer.
Davy Klaassen kan tegen PSV de tiende openingsgoal maken voor Ajax en de achtste in een uitwedstrijd. Zijn zevende openingstreffer in een uitwedstrijd is een evenaring van het record.
Dit seizoen doet PSV het slecht in de onderlinge duels tegen de traditionele top 3. De Eindhovenaren pakten nog maar één punt (tegen Ajax), terwijl het tweemaal verloor van Feyenoord. De laatste keer dat PSV minder dan twee punten pakte was in het seizoen 1972/1973.
In acht duels dit seizoen liep Ajax averij op. In de helft van die gevallen gebeurde dat in een uitwedstrijd na een midweekse Europese wedstrijd. Echter, de Amsterdammers verloren dit seizoen nog niet van PSV en/of Feyenoord. De laatste keer dat Ajax dit volhield, was in het seizoen 2012/2013.
PSV won slechts één wedstrijd van de laatste drie duels. Tegen Willem II zegevierde het (5-0), terwijl tegen FC Twente en ADO Den Haag werd geremiseerd. Die duels eindigde respectievelijk 2-2 en 1-1.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner